Wil je je balkon renoveren en zoek je nu een vloerbedekking? Maar welke is de beste? Met zo veel keuzemogelijkheden is het niet gemakkelijk een beslissing te nemen.
In ons artikel willen we je een overzicht geven van balkonvloeren om je beslissing gemakkelijker te maken. We laten je kennismaken met verschillende vloerbedekkingen en leggen de voordelen uit. We beantwoorden ook de belangrijkste vragen over je balkonvloer.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Beste balkonvloer: Onze selectie
- 3 Achtergrond: Welke vloerbedekking voor het balkon?
- 3.1 Wat is geschikt als vloerbedekking voor het balkon?
- 3.2 Wat is de structuur van balkonvloeren?
- 3.3 Waar moet ik op letten bij de keuze van een balkonvloer?
- 3.4 Hoe leg ik mijn balkonvloer?
- 3.5 Hoe maak ik mijn balkonvloer
- 3.6 Wie betaalt de balkonvloer in een huurflat?
- 3.7 Hoe duurzaam zijn balkonvloeren?
- 3.8 Wat kost een nieuwe balkonvloer?
- 4 Conclusie
Belangrijk om te weten
- Er zijn veel verschillende vloerbedekkingen die geschikt zijn voor je balkon. Van plastic tot hout, tegels tot tapijt, de materialen vervullen allemaal verschillende functies.
- Je balkonvloer bestaat uit een onderconstructie en het eigenlijke vloermateriaal. De onderconstructie zorgt ervoor dat vocht kan weglopen en zich niet ophoopt.
- Als je de balkonvloer van je gehuurde flat wilt vernieuwen of renoveren, is het belangrijk te weten dat het onderhoud van de flat de plicht van de huisbaas is. Dit betekent dat je, als huurder, niet hoeft te betalen als de balkonvloer vernieuwd moet worden.
Beste balkonvloer: Onze selectie
Achtergrond: Welke vloerbedekking voor het balkon?
Bij het zoeken naar de juiste vloerbedekking voor je balkon zijn er verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden. Niet alleen het materiaal is belangrijk. Je moet ook weten hoe je de vloerbedekking moet leggen en hoe je ze in de toekomst moet onderhouden, zodat ze lang meegaat.
Wat is geschikt als vloerbedekking voor het balkon?
Materiaal Vloerbedekking | Functie of voordelen Voordelen |
---|---|
Vloeibare kunststof | Weerbestendig/robuust en sluit het balkon af tegen vocht |
(Stenen) tegels | Makkelijk te onderhouden en classy look |
Houten vloerbedekking | Warmte onder de voeten en gezellige look |
WPC vloerbedekking | Meer duurzaam en slijtvast door mengsel van hout en kunststof |
Tapijtvloer | Binnen sfeer, maar weerbestendig door kunststof materiaal |
Zie je wel, dat er veel mogelijkheden zijn voor je balkonvloer, die allemaal verschillende voordelen hebben. Afhankelijk van je wensen en eisen moet je de juiste vloerbedekking kiezen.
Wat is de structuur van balkonvloeren?
Zelfs met een houten vloer heb je een onderconstructie nodig die voor ventilatie zorgt en voorkomt dat vocht zich ophoopt. Je kunt echter ook natuurlijk weerbestendig hout gebruiken, zoals douglasspar (3).
In het algemeen bestaat je balkonvloer uit een onderconstructie die ervoor zorgt dat vocht kan weglopen, en de bijbehorende bekleding wordt er dan op gelegd. De onderconstructie moet een afstand van 1-2 cm tot het uiteinde van het balkon hebben, zodat het materiaal nog lucht heeft tot aan de rand. Hout bijvoorbeeld zet uit, en daarom is voldoende ruimte nodig, zodat de vloer lang meegaat (4).
Waar moet ik op letten bij de keuze van een balkonvloer?
Kunstgras, daarentegen, kan tot schimmel leiden. Robuust, waterdicht en weerbestendig zijn bijvoorbeeld kunststof of WPC vloerbekledingen. Bovendien zijn ze meestal gemakkelijk te installeren en hebben ze een gering gewicht.
Er is echter vaak geen goedkeuring van de bouwinspectie voor WPC vloeren. Daarom moet je goed opletten of dit beschikbaar is. Dit is het geval met sommige merk-vloerbedekkingen.
De goedkeuring wordt vaak niet gegeven, omdat er grote variaties in de kwaliteit van WPC planken kunnen zijn door verschillende mengverhoudingen tussen kunststof en houtvezels.
Je moet vooral oppassen met goedkope WPC vloeren, want ze kunnen van een inferieure afwerking zijn en daardoor op lange termijn niet weerbestendig zijn (5).
Hoe leg ik mijn balkonvloer?
Je moet dan een verzegelende laag op het beton aanbrengen en dit verschillende keren herhalen. Als dit helemaal droog is, is het tijd voor het eigenlijke leggen van de vloerbedekking. Beginnend met de plaatsing van de onderconstructie moeten dan de tegels of plastic platen gelegd worden.
Zorg bij het leggen van de tegels voor een lichte helling van 1 tot 2 %, zodat regenwater kan weglopen en vocht zich niet onder de vloer verzamelt. Het oppervlak moet dan eventueel worden gevoegd en de hoekverbindingen bekleed met weerbestendige siliconen (6).
Hoe maak ik mijn balkonvloer
Vooral bij houten of natuurstenen vloeren kunnen schoonmaakmiddelen tot verkleuring of beschadiging leiden. Het is voldoende om deze vloeren te schrobben met warm water en een beetje afwasmiddel. Huismiddeltjes zoals azijn zijn ook niet geschikt voor gevoelige vloeren.
Je kunt ook een hogedrukreiniger gebruiken voor grondige reiniging. Het doel van het schoonmaken moet zijn de groenige laag te verwijderen die zich na verloop van tijd op de balkonvloer vormt. Bovendien kan het nodig zijn de voegen schoon te maken.
Dit kun je doen met een voegenkrabber of met een onkruidbrander. Bij het laatste moet je echter op de buitentemperatuur letten. Als het temperatuurverschil te groot is, kan de vloerbedekking beschadigd worden (7).
Wie betaalt de balkonvloer in een huurflat?
In dit verband moet verwezen worden naar de wettelijke bepalingen betreffende de inhoud en de voornaamste verplichtingen van de huurovereenkomst. Volgens dit artikel “moet de verhuurder
[…] het huurobject aan de huurder afstaan in een staat die geschikt is voor gebruik volgens de overeenkomst, en het gedurende de huurperiode in deze staat onderhouden” (8).
De toestand waarin de flat zich bij het begin van de huurovereenkomst bevond, wordt beschouwd als de minimale streefconditie. Dit betekent dat het de plicht van de huisbaas is deze toestand te handhaven of te herstellen als ze beschadigd is. Dus als vloerbedekking vervangen of gerepareerd moet worden, is dat de verantwoordelijkheid van de verhuurder en hoeft dat niet door de huurder gedragen te worden.
Deze reparatie moet door de verhuurder vakkundig worden uitgevoerd en de huurder hoeft geen waardevermindering te accepteren. Dit betekent dat als de verhuurder een goedkopere en inferieure vloerbedekking wil aanbrengen, de huurder dit niet hoeft te accepteren.
Maar de huurder heeft ten minste de verplichting de verhuurder van een gebrek op de hoogte te brengen als het zich voordoet. Dit is de enige manier om vorderingen tegen de huisbaas te doen gelden (9).
Hoe duurzaam zijn balkonvloeren?
Epoxyhars kan na verloop van tijd ook vergelen, omdat het niet UV-bestendig is. Houten vloeren kunnen ook door weersinvloeden gebarsten en broos worden. Maak je balkonvloer zo nodig regelmatig schoon en zorg bij het leggen voor voldoende tussenruimte en een onderconstructie en een lichte helling, zodat vocht kan weglopen.
Opgehoopt vocht kan het materiaal van binnenuit aantasten en zo de levensduur van de vloerbedekking teniet doen. De vloerbedekking moet op zijn laatst vervangen worden als delen van de vloer loskomen van de ondervloer, er schimmelvlekken zichtbaar zijn of er scheuren en afspatting ontstaan.
Wat kost een nieuwe balkonvloer?
Kostensoort | Waarde in € | |
---|---|---|
Uurloon vakman | hx ca. 40 tot 60 | |
Materiaalkosten zuivere vloer leggen | hx ca. 30 per m² | |
Materiaalkosten vakkundige verzegeling | h | ca. 80 tot 100 per m² |
Natuurlijk hangt het ook af van de grootte in m² en de begintoestand van je balkon. Als het alleen om de vloerbedekking gaat, is dat aanzienlijk goedkoper dan wanneer ook diepe scheuren in de structuur van het balkon gerepareerd moeten worden (10).
Je balkonrenovatie kan dus variëren van een paar honderd tot meer dan 1.000 €.
Conclusie
Met behulp van ons artikel weet je nu welke materialen voor balkonvloeren in aanmerking komen en wat de voor- en nadelen van de afzonderlijke bekledingen zijn. Je weet nu ook hoe je balkonvloer in elkaar zit en waar je op moet letten. De kosten van nieuwe vloeren lopen sterk uiteen.
Dit hangt af van de grootte van het balkon en de omvang van de verbouwing. In een huurflat valt dit onder de verantwoordelijkheid van de huisbaas en maakt deel uit van zijn of haar onderhoudsplicht. Je kunt de precieze kosten voor je balkongrootte berekenen door je balkon op te meten en precies te plannen wat je voor de verbouwing nodig hebt.
Beeldbron: auteur/ 123rf
Referenties (10)
1.
Statista.de: Interesse der Bevölkerung in Deutschland am Thema Heimwerken und Do-it-yourself-Arbeiten von 2016 bis 2020
Bron
2.
Hausjournal.net: Bodenbelag - Welcher ist der beste?
Bron
3.
Hausgarten.net: Holzboden auf dem Balkon: Unterkonstruktion, Verlegen und Reinigen
Bron
4.
Timbertime.de: Terrassendielen auf Balkon verlegen - darauf solltest du achten!
Bron
5.
Wohnglueck.de: Kann ich WPC-Dielen auf einem freistehenden Balkon verlegen?
Bron
6.
Obi.de: Balkon sanieren - Schritt-für-Schritt-Anleitung
Bron
7.
Wohnglueck.de: Balkon und Terrasse reinigen: mit diesem Putzplan geht's schnell & einfach
Bron
8.
Dejure.org: § 535 BGB Inhalt und Hauptpflichten des Mietvertrags
Bron
9.
Promietrecht.de: Balkon, Terrasse - Boden muss Vermieter reparieren, instand halten
Bron
10.
Hausjournal.net: Kosten für die Balkonsanierung
Bron