Laatst bijgewerkt: 23-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

19Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

Vandaag gaan we het hebben over fotopapier, een voorwerp dat door veel fotografen verwaarloosd wordt, maar dat een groot verschil kan maken in de kwaliteit van een foto.

Bovendien wordt fotopapier niet alleen gebruikt om foto’s af te drukken, maar ook voor andere afdrukken, zoals bijvoorbeeld door mensen die een harder papier nodig hebben om spelletjes voor kinderen te maken.

In dit artikel gaan we het hebben over fotopapier, over de belangrijkste eigenschappen ervan, en je vindt een lijst met de artikelen die we de beste vinden die vandaag op de markt zijn.




Belangrijk om te weten

  • Enkele van de belangrijkste soorten fotopapier zijn glanzend, mat en satijn, afhankelijk van de kenmerken die je aan je afdrukken wilt geven.
  • Het gramgewicht is de dichtheid van het fotopapier, en het ligt meestal tussen 90 g en 350 g, en hiervan hangt de resolutie van je foto af, dus houd dit detail in de gaten.
  • Opdat je afdrukken lang meegaan, is het belangrijk dat je weet hoe je ze correct behandelt.

Beste Fotopapier: Onze selectie

Fotopapier wordt veel gebruikt in ons dagelijks leven, en soms staan we er niet bij stil dat het op etiketten, posters, en zelfs mokken zit. Hieronder hebben we enkele fotopapieren opgesomd die volgens ons tot de beste behoren die tegenwoordig op de markt zijn.

Koopgids

Als je een goed fotopapier kiest, hoef je minder lang te wachten tot de inkt droog is, wat je werk aanzienlijk kan versnellen. Bovendien varieert de kwaliteit van je afdrukken sterk, afhankelijk van de papiersoort die je kiest.

Daarom proberen we je in de volgende Koopgids alle tips over fotopapier te geven, zodat je de beste optie kunt kiezen naar gelang je doel.

Imagem de homem em frente a um computador com várias fotos impressas.

De kwaliteit van je afdrukken varieert sterk, afhankelijk van de papiersoort die je kiest. (Bron: Olena Yakobchuk / 123RF)

Wat is fotopapier?

Fotopapier is een soort speciaal papier voor het afdrukken van afbeeldingen. De kwaliteit, het gramgewicht en het effect van het papier zorgen ervoor dat de foto’s er mooier en natuurgetrouwer uitzien.

Om je momenten op papier te vereeuwigen is het ideaal dit soort papier te gebruiken, want gewoon papier is erg gevoelig en de afdrukkwaliteit is niet goed genoeg.

Het voordeel van het gebruik van fotopapier ligt vooral in de beeldkwaliteit, en natuurlijk ook in de duurzaamheid. Verder kun je verschillende effecten hebben. Je kunt kiezen tussen mat, glanzend of anders.

Zijn nadeel is de prijs. Uiteraard is het duurder dan traditioneel papier.

Voordelen
  • Mogelijkheid om in hoge kwaliteit af te drukken, zelfs van thuis uit
  • Biedt een grotere duurzaamheid voor je foto”s
  • Je kunt verschillende effecten bereiken met verschillende afwerkingspapieren
Nadelen
  • Hoge prijs

Glanzend, mat of satijn fotopapier?

Als je al een tijdje op zoek bent naar fotopapier, ben je bij je zoektocht vast al de woorden “mat”, “glanzend” en “satijn” tegengekomen, en dit is niets anders dan de afwerking van het fotopapier. Laten we de kenmerken van elk van beide begrijpen

  • Glanzend: Een van de favorieten onder gebruikers van fotopapier is glanzend papier, dat een glanzender afwerking geeft aan je afdrukken. Enkele van de nadelen zijn dat er bij het hanteren van de afdrukken vingerafdrukken op kunnen achterblijven, en dat het uiteindelijk veel weerspiegelingen oplevert, wat slecht is voor wie bijvoorbeeld foto’s wil tentoonstellen.
  • Mat: Op mat fotopapier kunnen geen vingerafdrukken achterblijven, en het licht kan er evenmin weerkaatsingen op produceren, want het heeft geen glans.
  • Satijn: Tenslotte heeft gesatineerd fotopapier erg veel gelijkenis met glanzend papier, zoals de glanzende afwerking en de vingerafdrukken die uiteindelijk bij het hanteren achterblijven.

Het verschil met glanzend is er in verband met de weerkaatsing, want het oppervlak weerkaatst minder licht, wat voordelig is voor wie dit papier voor tentoonstellingen wil gebruiken.

Zie hieronder de belangrijkste verschillen tussen glanzend, mat en satijn fotopapier:

Glossy Matte Satin
Finishx Glossy Dull Glossy
Vingerafdrukken Krijg vingerafdrukken Geen vingerafdrukken Krijg vingerafdrukken
Lichteffect Veel reflecties Geen reflecties Weinig reflecties

Hoe kan de duurzaamheid van afdrukken op fotopapier worden vergroot?

Omdat veel van deze papiersoorten gevoelig zijn voor contact met de handen, is het belangrijk dat je katoenen handschoenen gebruikt bij het hanteren ervan, vooral als het een werk is dat je niet met vingerafdrukken wilt achterlaten.

De huid bezit immers een vettigheid die na verloop van tijd het papier kan beschadigen en de duurzaamheid van je afdrukken kan verminderen.

Bovendien kunnen sommige andere factoren uiteindelijk de duurzaamheid van de afdrukken aantasten, zoals bijvoorbeeld UV stralen, dus als het foto’s zijn die je wilt bewaren, laat ze dan in een fotolijstje zitten dat bescherming tegen deze stralen biedt.

Hoewel de meeste waterbestendig zijn, is het belangrijk je afdrukken niet aan vocht bloot te stellen, dus bewaar ze zo mogelijk bij een airco tussen 20°C en 30°C.

Imagem mostra dois papéis fotográficos impressos, um de tamanho maior, e outro menor.

Fotografisch papier online kopen is een goede optie om een grotere verscheidenheid aan beschikbare modellen te vinden. (Bron: Andrew-Art / Pixabay)

Koopcriteria: Belangrijkste factoren om een fotopapier te evalueren

Het kiezen van een goede kwaliteit fotopapier kan een enorm verschil maken voor je afdrukken. Zie hieronder een lijst met de belangrijkste eigenschappen die dit materiaal moet hebben:

  • Gewicht
  • Vervaardiging
  • Snel droog
  • Maat

Hieronder zetten we de belangrijkste kenmerken op een rij, zodat je het meest geschikte fotopapier voor je kunt kiezen.

Gewicht

Bij het kopen van fotopapier hebben veel mensen twijfels over het gewicht dat op de verpakking van deze producten staat. Het is gebruikelijk dat veel mensen deze term niet eens kennen.

Dit is een technische term die de dichtheid van fotopapier aangeeft, d.w.z. het gewicht per m² ervan, dat gewoonlijk varieert van 90 g tot 350 g, en het gebruik ervan hangt af van de resolutie die je in je afdruk wilt verkrijgen.

Een aanbeveling in verband met grammages is dat je in de handleiding van je printer kijkt welke grammages hij afdrukt, want sommige hebben beperkingen in verband met bepaalde dichtheden.

Imagem mostra uma impressora fazendo a impressão de imagens em um papel fotográfico.

Het is belangrijk dat je controleert of de grammages van het fotopapier door je printer geaccepteerd worden. (Bron: Jongsanguan Chatanulug / 123RF)

Productie

Het is heel belangrijk te weten hoe een fotopapier vervaardigd werd, zodat je beter kunt begrijpen welk effect het aan je afdruk zal geven. Deze processen kunnen de volgende zijn:

  • Gecoatpapier: Het wordt in verschillende lagen vervaardigd en geeft grotere scherpte aan de afdrukken.
  • Gegoten gestreken papier: Dit papier wordt alleen in lagere gramgewichten verkocht en heeft naast de gestreken lagen een glanzende laag, om de afdrukken een intensere kleur te geven.
  • Nanoporeus papier: Dit papier heeft heel kleine poriën, die het oppervlak gladder maken en ervoor zorgen dat de uiteindelijke afwerking heel dicht bij de werkelijkheid ligt.
  • Microporeus papier: De kleuren zijn zeer intens en het is uitstekend waterbestendig.

Snel drogen

Een andere belangrijke eigenschap om bij fotopapier te controleren is het drogen van de afdruk, want het ideaal is dat dit ogenblikkelijk gebeurt, zodat je niet hoeft te wachten om het te kunnen hanteren nadat het afgedrukt is.

Dit is ook belangrijk om niet het risico te lopen dat je de afdruk bederft, want als de inkt niet droog is en je uiteindelijk hanteert wat afgedrukt werd, kun je het eindresultaat bederven en ben je verplicht alles opnieuw te doen.

Imagem mostra a mão de uma pessoa segurando uma foto impressa na frente ao local onde ela foi tirada.

Het is belangrijk dat je afdruk snel droogt, zodat je hem kunt hanteren zonder bang te zijn dat je het eindresultaat bederft. (Bron: Ellie Adams / Unsplash)

Formaat

Ook op het formaat van het te gebruiken fotopapier moet gelet worden, want sommige printers accepteren geen papier van bepaalde afmetingen. Kijk dus eerst in de handleiding van je printer voor je dit materiaal koopt.

Fotopapier van A4 formaat, bijvoorbeeld, wordt door de meeste thuisprinters geaccepteerd, terwijl afdrukken op papier van ander formaat ingewikkelder kan zijn.

(Featured image source: Maksym Yemelyanov / 123RF)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies