Benauwde en ondraaglijk hete kamers - Wie weet niet dat als je ‘s zomers eenmaal de warmte in je huis hebt, je er moeilijk vanaf komt. Als zelfs het luchten van de kamer niet meer helpt, kan een plafondventilator verlichting brengen. Het brengt frisse lucht in de kamer en maakt de hete zomerdagen in de flat draaglijker.
Onze plafondventilator test 2021 vertelt je alles wat je moet weten voor je een plafondventilator koopt. We leggen de verschillende soorten uit en al het andere dat belangrijk is. Bovendien hebben we enkele koopcriteria opgenomen die je kunnen helpen de perfecte plafondventilator voor je te vinden.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Beste Plafondventilator: Onze selectie
- 3 Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een plafondventilator
- 3.1 Wat is een plafondventilator en hoe werkt hij?
- 3.2 Wat zijn de voordelen van plafondventilatoren ten opzichte van andere ventilatoren en airconditioners?
- 3.3 Hoeveel kost een plafondventilator?
- 3.4 Hoe groot moet een plafondventilator zijn in verhouding tot de grootte van de kamer?
- 3.5 Welke alternatieven zijn er voor plafondventilatoren?
- 3.6 Kan ik een plafondventilator op schuine plafonds gebruiken?
- 3.7 In welke richting moet de plafondventilator draaien en wat heeft dit te maken met voor- en achteruitdraaien?
- 3.8 Hoeveel bladen moet een plafondventilator hebben voor optimale prestaties?
- 3.9 Wat zijn de ontwerpen en kleuren van plafondventilatoren?
- 4 Besluit: Welke soorten plafondventilatoren zijn er en welke is geschikt voor mij?
- 5 Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om plafondventilatoren te vergelijken en te beoordelen
- 6 Wetenswaardigheden over plafondventilatoren
Belangrijk om te weten
- Plafondventilatoren verspreiden de lucht in de kamer en nemen geen ruimte in beslag.
- Vrijwel alle plafondventilatoren hebben een winterstand waarmee je op verwarmingskosten kunt besparen omdat de warme lucht optimaal in de kamer wordt verdeeld.
- Een basisonderscheid wordt gemaakt tussen plafondventilatoren met en zonder verlichting, die je kunt bedienen met een trekkoord, een wandschakelaar (met of zonder lichtknop) of een afstandsbediening.
- Met een plafondventilator voel je hoe de windbeweging die hij opwekt je afkoelt. Hij verbruikt veel minder elektriciteit dan een airconditioner om dit verkoelende gevoel te geven. Bovendien fungeren plafondventilatoren ook als plafondverlichting en bieden ze een aangenaam 2-in-1 comfort.
Beste Plafondventilator: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een plafondventilator
koopt Als je overweegt een plafondventilator te kopen, moet je jezelf vooraf een paar vragen stellen. We hebben de belangrijkste vragen over plafondventilatoren in dit deel van het artikel beantwoord.
Wat is een plafondventilator en hoe werkt hij?
Wat zijn de voordelen van plafondventilatoren ten opzichte van andere ventilatoren en airconditioners?
- Slaapveilig volume
- Wind waait niet rechtstreeks of zijwaarts in het gezicht
- Past beter in een kamer
- Winterbedrijf mogelijk
Voordelen ten opzichte van airconditioners
- Minder duur
- Milieuvriendelijker
- Gemakkelijker te installeren
Het ontwerp van een ventilator heeft een grote invloed op het geluidsniveau. Een vloerventilator is iets luider dan een torenventilator en stiller dan een tafelventilator. Wie graag met een aangenaam briesje slaapt, zal moeite hebben met deze producten.
Het doel van deze ventilatoren is gereduceerd tot spotkoeling. Daarom moeten ze dicht bij mensen geplaatst worden. De inrichting van de ruimte kan eronder lijden, maar de gezondheid ook.
Met de verscheidenheid aan plafondventilatoren heb je de mogelijkheid ze aan te passen aan de best mogelijke inrichting van je kamer. Veel van deze ventilatoren zijn zeer stil, waardoor ze ideaal zijn voor de slaapkamer.
Een ander voordeel is dat de meeste plafondventilatoren een winterstand hebben die de warmte in de kamer optimaal verdeelt. Het kan dus zorgen voor de gewenste koeling in de zomer en voor een goede en aangename luchtcirculatie in de winter via warmterecirculatie.
Airconditioners koelen de warmte effectief af tot de gewenste temperatuur. Plafondventilatoren kunnen dit niet, maar ze zijn goedkoper dan airconditioners. Airconditioners zijn ook elektriciteitsslurpers en daardoor schadelijker voor het milieu.
Hoeveel kost een plafondventilator?
De goedkoopste producten zijn mobiele plafondventilatoren, die beginnen bij ongeveer 13 euro. Dit apparaat is een goedkope manier om ‘s nachts met een licht briesje te slapen.
Of een plafondventilator met trekketting een lampje heeft of niet, maakt voor de prijs weinig verschil. Zulke modellen kosten tussen ongeveer 45 euro en 700 euro. Het gamma zal eerder gebaseerd zijn op andere criteria, zoals afmetingen, prestaties, materialen of uiterlijk. De keuze is immens.
Een model met afstandsbediening kost tussen de ongeveer 130 euro, maar je kunt er ook 1.200 euro aan uitgeven. De duurdere producten zijn niet per se beter, maar eerder design modellen voor liefhebbers. De prijs stijgt ook met de bijgeleverde accessoires, zoals een afstandsbediening of verlengstang.
Naar onze mening kan iedereen een goede plafondventilator voor zijn budget vinden.
Type | Prijs |
---|---|
Verrijdbare plafondventilator | ca. 13 tot 20 euro |
Plafondventilator met trekschakelaar | vanaf 45 euro |
Plafondventilator met afstandsbediening | vanaf ca. 130 euro |
Hoe groot moet een plafondventilator zijn in verhouding tot de grootte van de kamer?
Grote ruimten hebben een voldoende grote bladspanne nodig om voor voldoende luchtcirculatie te zorgen. Als de lamellen te kort zijn, kan de luchtbeweging niet voldoende zijn om alle hoeken van de kamer te bereiken.
Standaardmaten in de handel variëren van 70 tot 105 en 132 cm in diameter. Voor kleinere kamers tot 8 m² wordt een diameter van 70 cm of meer aanbevolen. In een kamer tot 15 m² is een spanwijdte van 105 cm of meer optimaal. Als je een nog grotere kamer hebt, komen plafondventilatoren met een diameter van 132 cm of meer in aanmerking.
Er zijn ook grotere modellen, maar die zijn niet voor iedereen geschikt. Omdat het plafond door het hogere gewicht stabieler moet zijn, kun je ook een combinatie van verschillende kleine plafondventilatoren gebruiken.
Welke alternatieven zijn er voor plafondventilatoren?
Je kunt hem ook zo instellen dat de lucht in een andere richting wordt uitgestoten.
Torenventilatoren werken ook volgens hetzelfde principe en kunnen gemakkelijk naar een andere hoek of kamer verplaatst worden.
Als je snel verkoeling nodig hebt, zijn er ook kleine handventilatoren die je kunt gebruiken om snel af te koelen in de zomer. Ze werken meestal op batterijen en kunnen in je zak gedragen worden.
Als deze ventilator te klein voor je is, zijn er ook mini-ventilatoren die ideaal zijn voor op je kantoor en die je ook mee op reis kunt nemen.
Kan ik een plafondventilator op schuine plafonds gebruiken?
In de beschrijving van het betreffende model kun je lezen of het geschikt is voor een schuin dak. Als dit het geval is, moet het plafond hoog genoeg zijn, anders zou de ventilator die aan de verlengstang hangt te laag kunnen hangen.
Als de ventilator met behulp van de staaf een grotere afstand tot het plafond krijgt, kan hij het schuine dak aan. Als hij verlaagd is, kan hij nog steeds verticaal draaien omdat de helling van het dak naar beneden toe breder wordt.
In welke richting moet de plafondventilator draaien en wat heeft dit te maken met voor- en achteruitdraaien?
Als een plafondventilator tegen de klok in draait, wordt de luchtstroom direct naar de vloer verplaatst, wat gelijkwaardig is. Deze draaiing met de klok mee zorgt voor een aangename afkoeling van de huid en is ideaal voor warme dagen in de zomer.
Als de plafondventilator wordt aangezet, loopt de draaiende cirkelbeweging met de klok mee. In deze winterstand wordt de warme lucht naar boven gezogen en tegen het plafond gedrukt, en vervolgens over de wanden van de kamer naar beneden gecirculeerd.
De warme lucht wordt beter benut door een gelijkmatige verdeling. Deze warmterecirculatie kan gemakkelijk zijn voor je portemonnee omdat je met deze instelling je verwarmingskosten op koude dagen verlaagt.
Het is het meest de moeite waard om hem in de winter te gebruiken als de kamerhoogte minder dan 2.80 meter is. Bij hogere plafonds verliest de warme lucht steeds meer snelheid naar beneden en bereikt de vloer niet meer. De warme lucht komt van een gemiddelde hoogte weer naar boven en er is geen optimale warmteterugwinning.
Het is raadzaam de ventilator bij normaal gebruik, zoals in de zomer, in zulke ongunstige omstandigheden op de laagste stand te zetten, zodat er geen tocht ontstaat.
Als je de draairichting wilt omkeren, zodat je de ventilator ook in de winter kunt gebruiken, hebben plafondventilatoren met deze functie een tuimelschakelaar. Dit bevindt zich meestal direct op de behuizing.
Hoeveel bladen moet een plafondventilator hebben voor optimale prestaties?
Het aantal bladen bepaalt ook de luchtprestaties. Het is echter slechts één van de vele criteria die de prestaties beïnvloeden.
Het profiel van het blad is ook belangrijk. Een ventilatorblad dat in zichzelf gedraaid is, genereert meer luchtbeweging dan een glad blad. Dit heeft ook effect op het geluidsniveau. Een balancerend effect door meer bladen is de moeite waard, zodat de ventilator stiller loopt.
De ervaring leert dat voor gebruik in de slaapkamer en op plaatsen waar gelijkmatige koeling nodig is, drie tot vier bladen ideaal zijn. Voor de best mogelijke koeling moeten er vier tot vijf bladen zijn.
Andere factoren die van grote invloed zijn op de luchtprestaties en de actieradius zijn:
- Motorvermogen onder belasting
- Totale oppervlakte van de bladen
- Hoek van de bladen ten opzichte van de horizontale as
Voor een optimale werking van een plafondventilator moeten deze drie factoren op elkaar afgestemd zijn.
Wat zijn de ontwerpen en kleuren van plafondventilatoren?
Als het op ontwerpen aankomt, is de sky de limit. De keuze varieert van plafondventilatoren die passen bij kamers in koloniale stijl tot meer ongewone exemplaren voor discotheken. Antiek, klassiek of modern - alles is mogelijk.
Wil je een natuurlijke uitstraling, kies dan een product van hout en hou je van chic, neem dan een ventilator van metaal. Andere ontwerpen combineren hout en metaal.
De verscheidenheid aan kleuren van de waaiers is enorm en varieert van wit tot zwarte of bruine tinten tot trendy kleuren als rood, oranje en roze. Houten vleugels zijn het natuurlijkst.
Besluit: Welke soorten plafondventilatoren zijn er en welke is geschikt voor mij?
In het algemeen zijn er vijf verschillende soorten plafondventilatoren, die in de volgende categorieën kunnen worden onderverdeeld
- Plafondventilator met afstandsbediening en verlichting
- Plafondventilator met afstandsbediening zonder verlichting
- Plafondventilator met trekschakelaar en verlichting
- Plafondventilator met trekschakelaar zonder verlichting
- Mobiele plafondventilator
Deze soorten hebben verschillende kenmerken, en daarom heeft elk ervan individuele voor- en nadelen.
Omdat je specifieke wensen en eisen hebt, bijvoorbeeld een grote of kleine kamer, zal, afhankelijk daarvan, een bepaald type ventilator geschikt voor je zijn.
Het volgende gedeelte helpt je de juiste plafondventilator te kiezen
Om je te helpen een goede keuze te maken, laten we je kennismaken met de hierboven genoemde soorten plafondventilatoren en illustreren we de voor- en nadelen van elk.
Omdat het maar een klein verschil maakt of een plafondventilator een geïntegreerd licht heeft of niet, hebben we ze gecombineerd. Daarom vind je in de volgende tekst maar drie soorten in plaats van vijf, maar we bespreken ook kort de verlichting.
Wat maakt een plafondventilator met afstandsbediening en wat zijn de voor- en nadelen?
Een plafondventilator in combinatie met een afstandsbediening is gemakkelijk te bedienen en zorgt niet alleen voor verkoeling in de zomer, maar verdeelt ook de warme lucht ideaal in de winter. Dankzij de warmterecirculatie kun je besparen op verwarmingskosten en krijg je ook een aangenaam ruimteklimaat.
De plafondventilator met of zonder lamp wordt aan het plafond bevestigd en bedraad. De ventilator bestaat uit verschillende rotorbladen. Een elektromotor drijft de wieken aan, die dan met hun cirkelvormige bewegingen wind opwekken en voor een aangenaam ruimteklimaat zorgen.
Inclusief de lamp kan de plafondventilator ook een plafondlamp vervangen. Je kunt de geïntegreerde lamp dan aan- en uitzetten met de afstandsbediening of via de wandschakelaar.
In de zomer leidt het draaien van de schoepen tot een aangenaam gevoel van verkoelende wind op de huid. De hitte wordt draaglijker voor je.
Je moet rekening houden met het gewicht van de ventilator, want de plafonds moeten hem dragen. Als de draagkracht te laag is, zal de zwaartekracht de ventilator naar beneden trekken en kan hij vernield worden.
Een plafondventilator is ook geschikt voor de winter. De verwarming verwarmt de lucht en die stijgt op. De ventilator blaast de opgehoopte verwarmingslucht weer naar beneden, waardoor de warme lucht in een kamer beter benut wordt en er minder verwarming nodig is door de warmterecirculatie.
De ruimte die ventilatoren aan plafonds nodig hebben, moet niet onderschat worden. Hoewel het mogelijk is om een plafondventilator in een kamer te plaatsen, is de hoogte van het plafond belangrijk. In lage kamers kan een te hoge ventilator gevaarlijk zijn.
Met een afstandsbediening kan de snelheid comfortabel vanaf de bank of het bed bediend worden. Maar ondanks het gemak van de afstandsbediening is de plafondventilator niet mobiel. Het kan niet zomaar van de ene kamer naar de andere “zwerven”.
Plafondventilatoren zijn ideaal voor geluidsgevoelige mensen omdat ze stil zijn. Natuurlijk komen al deze voordelen tegen een relatief hoge prijs in vergelijking met tafel-, hand- of torenventilatoren.
Bediening van plafondventilatoren met een afstandsbediening, die bij de ventilator wordt geleverd, is de meest handige optie. Als hij ook een verlichtingsfunctie heeft, kun je het licht met de afstandsbediening aan en uit zetten.
Waarin verschilt een plafondventilator met een trekschakelaar van de andere soorten en wat zijn de voor- en nadelen?
Er is iets nostalgisch en antieks aan een plafondventilator met een trekschakelaar. Vroeger werd een plafondventilator bediend met een snoer.
De werking van de ventilator is niet anders dan die van de modellen met afstandsbediening. Het zichtbare verschil is dat een ophangkoord of ketting de afstandsbediening vervangt.
Als het koord of de ketting die aan de ventilator bevestigd is naar beneden getrokken wordt, start de plafondventilator. Door hem weer naar beneden te trekken gaat hij sneller draaien. Het aantal snelheidsniveaus varieert naargelang het product.
Dit type heeft ook varianten met verlichting. Sommige hebben twee trekkettingen om de snelheid en het licht afzonderlijk te regelen. Bij andere moet je op de wandschakelaar drukken om het licht te laten branden. Maar de snelheid wordt geregeld door het trekkoord.
De bediening van het toestel is wat onhandiger dan met een afstandsbediening, omdat je moet gaan staan om het snoer of de wandschakelaar te bedienen. Anderzijds zijn deze toestellen iets goedkoper.
Hoe werkt een mobiele plafondventilator en wat zijn de voor- en nadelen?
De mobiele plafondventilator is uiterst praktisch en heel stil. Hij kan gemakkelijk worden opgehangen waar je hem nodig hebt. Hij is goedkoper dan andere ventilatoren en past in je handbagage als je hem op reis mee wilt nemen.
Hij wordt met een bestaande hanger aan een haak gehangen. Dit maakt hem veelzijdig en je kunt hem gemakkelijk op andere plaatsen gebruiken. Hij kan snel gedemonteerd en plaatsbesparend opgeborgen worden. De kabel, die meestal te kort is, is echter problematisch. Daarom heb je vaak een verlengkabel nodig.
Er is meestal geen mogelijkheid om de snelheid te veranderen; slechts één snelheidsniveau. De mobiele plafondventilator kan echter scoren met een laag stroomverbruik.
De flexibele messen zijn van kunststof en met de ingebouwde veiligheidskoppeling is er vrijwel geen gevaar voor verwonding bij het aanraken. Anderzijds verliest hij vermogen omdat hij minder luchtstroom genereert dan gewone plafondventilatoren.
Het is de enige categorie die geen verlichting heeft. Over het geheel genomen biedt de mobiele plafondventilator waar voor zijn geld tegen een lagere prijs. Het moet aan en uit gezet worden door een schakelaar op het toestel zelf.
Je kunt ook mobiele plafondventilatoren gebruiken als de was niet aan het drogen is. Je moet het gewoon in de kamer met de natte was laten draaien, zodat het de verdamping bevordert door de wind die het opwekt.
Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om plafondventilatoren te vergelijken en te beoordelen
In het volgende willen we je laten kennismaken met de factoren die je kunt gebruiken om plafondventilatoren te beoordelen en te vergelijken. Deze kenmerken moeten je helpen de vraag te beantwoorden of het product geschikt voor je is.
- Garantie
- Gewicht
- Diameter
- Grootte van de kamer
- Stroomverbruik
- Windniveaus
- Volume
- Ontwerp
- Aantal bladen
- Winterbedrijf
In het onderstaande gedeelte worden de afzonderlijke aankoopcriteria toegelicht en zie je waar je op moet letten. Je kunt echter zelf bepalen welke factoren belangrijk en doorslaggevend zijn voor je aankoop.
Garantie
Garanties kunnen informatief zijn als het gaat om de kwaliteit van een plafondventilator en andere technische apparaten. Een lange garantie wijst vaak op een goed product.
Bij plafondventilatoren wordt meestal onderscheid gemaakt tussen de garantie voor de motor, die verantwoordelijk is voor het draaien van het toestel, en de garantie voor de rest.
Meestal geven fabrikanten van plafondventilatoren 10, 15, 20 of zelfs 25 jaar garantie op de motor. Als geen specifieke informatie wordt gegeven, moet worden uitgegaan van een wettelijk verplichte garantie van twee jaar op het hele produkt.
Een producent die tien jaar of meer garantie geeft op de motor van een plafondventilator, gaat ervan uit dat hij minstens zo lang meegaat. Voor de rest van het product, d.w.z. de behuizing, de bladen en wat er verder nog bij zit, geldt vaak de wettelijke garantie van twee jaar.
Gewicht
Het gewicht van een plafondventilator is van grote invloed op de vraag of hij überhaupt aan het plafond bevestigd kan worden. Als je een plafond hebt dat geen zwaar gewicht kan dragen, is deze factor heel belangrijk. Als je niet zeker bent, raadpleeg dan een vakman.
Eerst en vooral moet je nagaan van welk materiaal je plafond en de onderconstructie gemaakt zijn. Als je een stabiel plafond van hout of beton hebt, hoeft het gewicht geen probleem te zijn. Volg in dat geval gewoon de installatie-instructies.
Als het plafond onstabiel is, kun je de ventilator aan de onderconstructie vastmaken. Dit is meestal van hout of metaal gemaakt. Hiervoor heb je de geschikte deuvels nodig, die meestal in elke doe-het-zelf zaak verkrijgbaar zijn.
Veel mensen denken dat gipsplaten niet sterk genoeg zijn. Maar volgens hun specificaties kunnen gipsvezelplaten van Fermacell tot 25 kg per deuvel dragen met behulp van kanteldeuvels of velddeuvels, afhankelijk van de plaatdikte.
Rigips gipsplaten kunnen tot 30 kg per deuvel dragen met dezelfde deuvels volgens de specificaties van de fabrikant. Als je niet op de specificaties van de fabrikant wilt afgaan, moet je een specialist om hulp vragen.
Je moet er ook aan denken dat je de ventilator aan het plafond moet bevestigen, d.w.z. optillen en monteren. Afhankelijk van het gewicht heb je misschien sterke helpers nodig, waarmee je bij je beslissing rekening moet houden.
Diameter
Een plafondventilator neemt heel wat ruimte in beslag op de plaats waar je hem ophangt. Het is aan jou om te beslissen welke maat geschikt is voor je interieur.
Mobiele plafondventilatoren nemen verreweg de minste ruimte in. Met een diameter van ongeveer 33 tot 53 centimeter nemen ze niet veel plaats in. Ze kunnen ook snel worden ingepakt en vragen niet veel bergruimte.
Conventionele modellen hebben een diameter van 70 tot 180 centimeter. Je hebt een ruime keuze uit verschillende maten.
Hierboven is al uitgelegd waarom grotere kamers ook grotere ventilatoren nodig hebben. Toch vermelden we het nog eens. In principe geldt: hoe groter je kamer, hoe groter de diameter van de plafondventilator moet zijn, omdat hij meer luchtbeweging kan genereren.
Je kunt hieronder lezen welke diameter geschikt is voor hoeveel vierkante meter.
Kamergrootte
Je moet je de vraag naar de kamergrootte stellen voor je koopt en we hebben er een antwoord op gegeven in de gids hierboven. We vinden echter dat het nog eens kort en bondig vermeld moet worden, zodat het je vóór je aankoop duidelijk is welke diameter van plafondventilator geschikt is voor je kamer.
Sommige fabrikanten van plafondventilatoren geven duidelijk aan welke kamergroottes ze aanraden voor welke ventilator diameters. De aanbevelingen verschillen minimaal.
In de volgende tabel illustreren we de aanbevelingen van de fabrikant Westinghouse:
Ruimtemaat | Ventilatordiameter (Ø) |
---|---|
Tot 12 m² | 76 tot 90 cm |
Tot 15 m² | 105 cm |
Tot 20 m² | 112 tot 122 cm |
Van 25 tot 30 m² | 132 cm |
Van 30 m² | Gebruik van meerdere plafondventilatoren |
Ook de hoogte van de kamer mag niet vergeten worden, zodat de door de plafondventilator opgewekte luchtbeweging ook de gewenste ruimte bereikt.
Maximaal stroomverbruik
Als je milieubewust bent en in de zomer een verkoelend en aangenaam briesje wilt voelen, maar niet te veel elektriciteit wilt verbruiken, dan moet je vooral letten op het stroomverbruik van de plafondventilator.
Mobiele plafondventilatoren verbruiken de minste elektriciteit, maar voorzien ook een kleinere ruimte van bewegende lucht. Afhankelijk van het model verbruiken ze ongeveer 4 tot 12 watt.
Een klassieke plafondventilator legt een grotere belasting op het elektriciteitsnet. De waarden kunnen een maximum bereiken van ca. 60 tot 80 watt bij het hoogste vermogen. Op een lage snelheidsstand verbruikt zo’n ventilator meestal veel minder.
Stroomverbruik voor modellen met verlichting
Sommige plafondventilatoren hebben een geïntegreerde lamp. Het maximale stroomverbruik van de lamp is 60 tot 80 watt. LED lampen daarentegen verbruiken slechts zo’n 13 tot 15 watt, voor ongeveer evenveel vermogen als een gloeilamp van 100 watt.
In de meeste gevallen moet je de lamp zelf kopen, omdat ze niet bij de levering inbegrepen is. Dit geeft je echter ook de mogelijkheid om een energiezuinige lamp te kopen.
Als de lamp bij de levering inbegrepen is, kun je die natuurlijk vervangen als dat nodig is.
Verlichtingsmiddel is technisch de preciezere term voor gloeilampen of gloeilampen, omdat het gaat om de lichtgevende onderdelen van verlichtingsarmaturen. Toch worden deze termen vaak als synoniemen gebruikt.
Windniveaus
Met de verschillende niveaus kun je de snelheid van de ventilator zo instellen dat hij het best aan je behoeften beantwoordt.
Het laagste niveau betekent minder stroomverbruik, tocht en lawaai. Op het hoogste niveau is de plafondventilator navenant luider, verbruikt hij meer elektriciteit en kan hij meer luchtbeweging produceren.
De meeste modellen hebben drie snelheidsstanden. Er zijn ook modellen met tot zes snelheden, waarmee de luchtbeweging nog fijner kan worden ingesteld. Ze zijn de moeite waard vooral als het verschil tussen de eerste en de tweede trap anders te groot is.
Alleen de mobiele plafondventilatoren hebben maar één snelheidsstand. Maar ze hebben veel minder elektriciteit nodig en je kunt ze inpakken en overal mee naartoe nemen.
Het zogenaamde fan death geloof is dat het gebruik van een ventilator ‘s nachts de dood door verstikking of vergiftiging kan veroorzaken.
Volume
Iemand die gevoelig is voor lawaai moet, voor hij hem koopt, nadenken over het geluidsniveau dat een ventilator op de plafondconstructie zal maken. Als je het in de slaapkamer wilt gebruiken, krijg je geen rust met een lawaaierig toestel. Elke ventilator produceert een bepaald geluidsniveau. Afhankelijk van de uitvoering varieert het geluidsniveau.
Als je de plafondventilator wilt gebruiken om je te helpen beter te slapen, moet je hem op de laagste snelheid laten draaien. Hoe hoger de snelheid van de schoepen, hoe meer lawaai er geproduceerd wordt. Ook kun je verkouden worden als de ventilator ‘s nachts voortdurend en krachtig op je blaast.
Je moet de beoordelingen van klanten bekijken om te zien hoe stil of luid een bepaalde ventilator is. Het is ook de moeite waard de verpakking goed te bekijken, want die bevat vaak informatie over het volume. Natuurlijk is het waargenomen volume altijd subjectief.
Design
Als een plafondventilator aan het plafond hangt, blijft hij daar meestal lang hangen. Om ze perfect bij je interieurstijl te laten passen, moet je het juiste ontwerp vinden. Het kan in twee kenmerken verdeeld worden.
- Kleur en materiaal van de bladen
- Vorm van de plafondventilator
We hebben de verschillende kleuren en materialen van een plafondventilator al beschreven in de gids, maar het is een te belangrijk aankoopcriterium om het niet nog eens te vermelden.
De keuze van het ontwerp hangt af van jou en de kamer waarin de ventilator moet komen te hangen. In de verscheidenheid aan kleuren van de bladen moet je hoogstwaarschijnlijk een model vinden dat bij je past.
Er zijn plafondventilatoren in klassieke tinten die bij de meeste kamers passen. Als je van kleurig houdt, kun je ook een ventilator kiezen die uit verschillend gekleurde rotorbladen bestaat.
Het materiaal van de rotorbladen heeft natuurlijk ook een grote invloed op de visuele waarneming van de plafondventilator. De meest gebruikte materialen zijn hout en metaal. Als je een natuurlijk ogende ventilator wilt, zijn houten bladen ideaal en passen ze ook goed bij antieke inrichtingsstijlen.
Behalve op de kleur en het materiaal van de bladen moet je ook letten op de vorm van de plafondventilator. Het is bepalend of de plafondventilator een blikvanger moet zijn, onopvallend of zelfs dominant in je woonruimte. Het maakt niet uit hoe je het wilt - met de enorme keuze ben je verwend met keuze.
De vormgeving van een plafondventilator hangt af van hoe de vorm, het materiaal en de kleur op elkaar in werken.
Aantal bladen
Bij moderne en nieuwe ontwerpen is het aantal bladen niet synoniem met de prestaties van de plafondventilator. Het is eerder ook een kwestie van je smaak hoeveel rotorbladen je wilt hebben.
Het aantal bladen is een van de vele factoren die de luchtprestaties van een ventilator bepalen.
Bij dit criterium gaat het vaak niet alleen om de prestaties, maar ook om een decoratief aspect. Plafondventilatoren met vijf bladen maken een andere indruk dan exemplaren met drie of vier rotorbladen.
Winterstand
Vrijwel elke plafondventilator heeft een omkering van de draairichting voor de winterstand, ook wel omkeerstand genoemd. Dit kan de verwarmingskosten op koude dagen drukken door de warme lucht gelijkmatig te verdelen.
Een uitzondering vormen mobiele plafondventilatoren. Dit type kan niet op winterstand geschakeld worden en is uitsluitend bedoeld voor warme dagen.
Wetenswaardigheden over plafondventilatoren
Wat doet een ventilator?
Veel mensen denken dat een ventilator de temperatuur van een kamer kan beïnvloeden. Maar wat er werkelijk gebeurt is dat het lichaam afkoelt. Anders zou het een airconditioner zijn.
De ventilator creëert een luchtstroom door de luchtmassa in de kamer te verplaatsen. Deze luchtbeweging veroorzaakt verdampende afkoeling op de menselijke huid en de afkoeling is op dit principe gebaseerd. Figuurlijk gesproken veegt de resulterende bries de hitte van het oppervlak van onze huid.
Hoe kan ik een plafondventilator in evenwicht brengen?
Als de ventilator aan het plafond wiebelt, moet je de bladen uitbalanceren. Je kunt dit doen door iets lichts op het rotorblad te plakken dat de onbalans veroorzaakt.
Door de onbalans kan de ventilator onrustiger werken. Je kunt dit tegenhouden door gewichten te gebruiken om uit te balanceren. Normaal wordt deze optie ook beschreven in de montage-instructies.
Je kunt vaak zien welk rotorblad de onbalans veroorzaakt. De bladen moeten horizontaal op dezelfde hoogte bewegen. Als er een hoger is dan de andere, is dit de boosdoener. Anders kun je de rotorbladen uit elkaar halen en wegen. Er mag geen verschil van drie gram of meer zijn.
Als er geen gewichten bij zitten, kunnen ook stukjes van 1 cent gebruikt worden. Plak eenvoudig een enkel muntje op het te balanceren blad en observeer met hoeveel muntjes de ventilator zich goed en stil gedraagt.
Waar moet ik een plafondventilator plaatsen?
De ventilator moet centraal in het midden van de kamer worden geplaatst voor optimale ventilatie. In de meeste kamers heb je het midden al uitgemeten, want daar hangt meestal een lamp.
Als dit niet het geval is of als het centrum verkeerd bepaald is, moet je dit zelf doen. De beste manier is om een diagonale lijn te trekken vanuit de tegenover elkaar liggende hoeken. Het centrum is waar de diagonalen elkaar kruisen.
Hoe installeer ik een plafondventilator?
Zoals voor alle elektrische apparaten die je in elkaar moet zetten, zijn er ook voor de plafondventilator montage-instructies.
Als je de gebruiksaanwijzing niet wilt lezen of niet begrijpt, kun je op het Internet naar video’s zoeken. Ze laten zien hoe je een plafondventilator in elkaar zet en aan het plafond bevestigt. Hieronder vind je een video met handige tips over hoe je de plafondventilator in elkaar zet.
Er zijn ook websites die een algemene procedure beschrijven met duidelijke en schematische aanwijzingen. Als je niet gemotiveerd bent om dit te doen of bang bent iets verkeerd te doen, huur dan een vakman in om de plafondventilator voor je in elkaar te zetten en op te hangen.
Bestaat er een
plafondventilator zonder bladen?
Verrassend genoeg is het antwoord ja. Je kunt er een bestellen voor ongeveer $600. De firma Exhale Fans LLC heeft de zogenaamde “Bladeless Ceiling Fan” ontwikkeld.
Plafondventilator heet in het Engels “Ceiling Fan” en Bladloos betekent in dit geval “zonder vleugels”. Het apparaat kwam tot stand via een crowdfunding project, d.w.z. donaties van particulieren.
De Bladloze Plafondventilator is ideaal voor lage kamers. Maar wat hem fundamenteel anders maakt dan andere plafondventilatoren is de afwezigheid van gevaarlijke rotorbladen.
In het voorjaar van 2017 werd de derde generatie van de Bladloze Plafondventilator geleverd. Bestellingen kunnen geplaatst worden op de homepage van de fabrikant.
Fotocredits: blackbirdvisual1 / pixabay.com