Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote sauteerpannen test 2021. Hier stellen we alle sauteerpannen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste sauteuse pan voor je te vinden.
Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een sauteerpan wilt kopen.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Beste Sauteerpan: Onze selectie
- 3 Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Sauteerpan koopt
- 4 Wat is een Sauteerpan?
- 5 Waar heb ik Sauteerpan voor nodig?
- 6 Welke gerechten kan ik met een Sauteerpan bereiden?
- 7 Van welk materiaal zijn Sauteerpan gemaakt?
- 8 Wat is een goed alternatief voor de Sauteerpan?
- 9 Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om sauteerpannen te vergelijken en te beoordelen
- 10 Het materiaal van de pan
- 11 De juiste soort kookpan
- 12 De beste greepvorm
- 13 Het gewicht
- 14 De juiste anti-aanbaklaag
- 15 Vaatwasmachinebestendig
- 16 De diameter van de pan
- 17 Interessante feiten over sauteerpannen
- 18 Hoe onderhoud ik mijn Sauteerpan?
Belangrijk om te weten
- De sauteerpan is een hoogwandige pan die ideaal is voor het bakken van vlees, vis of groenten.
- Met zijn kegelvormige, naar buiten getrokken rand is de sauteerpan ook ideaal voor het bereiden van sauzen, die bij andere pannen vaak aanbranden.
- Sauteerpannen worden gekenmerkt door hun bijzonder snelle warmtegeleiding. Dit wordt mogelijk gemaakt door het koper in de pan, dat bijzonder snel heet wordt.
Beste Sauteerpan: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Sauteerpan koopt
Wat is een Sauteerpan?
Je hebt er vast al eens een gezien, het ding tussen een pan en een pan. De hoge rand helt naar buiten af. Naargelang het handvat een stokje is of twee handvatten heeft, lijkt hij meer op een pan of een pan: dat is de sauteerpan.
Met zijn schuine rand en relatief grote oppervlak is de pan de ideale vorm om de inhoud in te wervelen, om te gooien en te mengen. Het is ideaal om voedsel in het vet bruin te bakken of om kort gebraad te verwarmen.
Het woord “saute” komt uit het Frans en betekent “springen”. In dit verband betekent het dat de sauteerpan geschikt is om tijdens het bakken te wervelen en te mengen.
Het voedsel mag als het ware “springen”. De sauteerpan valt hier op omdat hij snel reageert op temperatuurveranderingen.
In wezen lijkt de saute pan qua uiterlijk en doel op de Aziatische wok. Maar de sauteerpan is meestal van koper gemaakt. Om deze redenen is het ook ideaal voor het bereiden en inkoken van sauzen. De vorm maakt het gemakkelijk om consequent te roeren.
De vorm en het koper van de sauteerpan maken hem geschikt voor het bereiden van kort gebraad en sauzen. De sauteuse dankt zijn naam aan het feit dat het voedsel in een “springende” beweging wordt gesauteerd.
Waar heb ik Sauteerpan voor nodig?
De schommelpan met hoge rand is je eerste aanloophaven voor kort gebraad. Je kunt het vlees snel verhitten in de pan en het vlees gemakkelijk keren door het om te draaien. Om de ideale gaartijd voor verschillende soorten vlees te kennen, is het de moeite waard te werken met sauteerpanrecepten die je een goed overzicht geven.
Niet alleen vlees kun je in deze pan bereiden, je kunt er ook vis en groenten in sauteren. Het voordeel van de sauteerpan is dat je met weinig vet werkt en zo het beste resultaat krijgt.
Het koper geleidt de warmte snel, zodat je de hoeveelheid warmte en de verhittingstijd nauwkeurig kunt plannen. Je kunt de inhoud het beste omdraaien tot ze gaar is, of ze dan snel doorbakken.
De sauteerpan is de best mogelijke werkpan voor het bereiden van uitgebreide sauzen, die eerst geklopt en dan gereduceerd worden. De kooklepel of garde kan vrij bewegen in de kegelvormige pan. Omdat de pan erg gevoelig is voor hitte, is hij ook ideaal voor het bereiden van delicaat voedsel.
De schommelpan is geschikt voor het braden van vlees, vis en groenten. Het is ook bijzonder gemakkelijk om sauzen te bereiden en te laten inkoken, omdat de pan de warmte heel snel overdraagt.
Welke gerechten kan ik met een Sauteerpan bereiden?
Het voordeel van de sauteerpan is dat hij de warmte snel geleidt en een praktische, handzame vorm heeft. Daarom is de pan uitstekend geschikt voor gerechten die delicaat zijn en van precisie afhankelijk.
Door de hoge warmteontwikkeling wordt de inhoud heel snel gaar en blijft toch sappig. De extra bonus voor jou is dat de gerechten minder omslachtig zijn door de kortere bereidingstijd.
Zowel kortgeroosterd, sappig vlees als delicate stukjes varkens-, rund-, lams- of gevogelte zijn perfect voor de sauteerpan. Vlees met een gemiddeld vetgehalte en weinig bindweefsel is het best op smaak te brengen in de sauteerpan.
Doorregen filets en dikke porties, maar ook steaks of escalopes zijn sappig dankzij de snelbradende eigenschappen van de sauteerpan. Bekende gerechten die in de sauteerpan gemaakt worden zijn onder andere schnitzel, filetpuntjes en boeuf stroganoff.
Je kunt de sauteerpan gebruiken om sappig, zacht vlees te braden. Je moet aandacht besteden aan het vetgehalte en het bindweefsel om het beste resultaat te bereiken.
Van welk materiaal zijn Sauteerpan gemaakt?
De hoogwandige pan is gemaakt van koper, dat aan de binnenkant vertind of dun bekleed is met roestvast staal. Dit geleidt de warmte snel, maar zonder ze op te slaan.
Dit is een gewenst effect als je gerechten met de sauteerpan bereidt. Voor jou betekent dit dat de pan snel opwarmt maar ook weer snel afkoelt.
Het is belangrijk te bedenken dat koperen pannen erg zwaar zijn.
Het is ook belangrijk dat de pan goed gecoat is, want zonder tin of andere isolerende bestanddelen kan het koper zich met het voedsel vermengen.
Dit gebeurt vooral met zure voedingsmiddelen, waardoor koperacetaat (verdigris) ontstaat. Dit is matig giftig en mag dus niet ingenomen worden.
Er zijn echter ook sauteerpannen die van roestvast staal gemaakt zijn. Deze zijn minder zwaar en er schuilt geen gevaar in het gebruik ervan. Ze zijn doordrenkt met aluminium of koper.
Maar hoewel ze ook snel opwarmen, dragen ze de warmte niet zo snel over als het koper.
De draaibare pan van koper geleidt de warmte het snelst, dezelfde pan van roestvast staal is iets langzamer. Koper kan echter in bepaalde voedingsmiddelen verdikkingsglans ontwikkelen en dat is giftig.
Wat is een goed alternatief voor de Sauteerpan?
Een goed alternatief voor de sauteerpan is de smoorpan. Anders dan de sauteerpan heeft hij een rand die haaks op de bodem van de pan uitsteekt. Het is ook zwaar, maar brengt warmte niet zo snel over. Anderzijds blijft hij langer warm en is daarom goed geschikt voor het smoren van allerlei soorten voedsel.
De smoorpan is een goed alternatief voor de sauteerpan en houdt het gekookte voedsel langer warm.
Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om sauteerpannen te vergelijken en te beoordelen
In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om een sauteerpan te vergelijken en te beoordelen.
Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde sauteusepan geschikt voor je is of niet.
Samengevat gaat het om de volgende factoren:
- Materiaal
- Type fornuis
- Anti-aanbaklaag
- Schoonmaken
- Handvatten
- Maat
In de volgende paragrafen worden de respectieve aankoopcriteria in detail uitgelegd en hoe je ze kunt indelen.
Het materiaal van de pan
Voordat je een sauteerpan voor je eigen huishouden koopt, is het belangrijk te bepalen welk materiaal je voor je pan verkiest. Om dit te doen moet je eerst bedenken wat je in de sauteerpan wilt klaarmaken en waar je prioriteiten liggen.
De roestvrijstalen pan is met aluminium of koper geïnfuseerd, wat voor een snellere warmtegeleiding zorgt. Roestvrijstalen pannen zijn gemakkelijk schoon te maken en goed vast te houden.
Ze zijn geschikt voor alle soorten fornuizen en zijn vaak heel dunwandig.
Een koperen sauteerpan is de juiste keuze als je een beetje extra gewicht in de hand niet erg vindt, maar precisie en snel opwarmen zijn belangrijk voor je bij het koken.
Deze pannen zijn meestal bekleed met roestvast staal en vragen meer aandacht bij het hanteren en schoonmaken.
De juiste soort kookpan
De aard van sauteerpannen maakt ze geschikt voor allerlei verschillende warmtebronnen. Hier is het belangrijk dat je je fornuis kent en welke pannen er geschikt voor zijn.
De hoogwandige pan komt in aanmerking voor de volgende fornuizen:
- Elektrisch fornuis
- Gasfornuis
- Keramische kookplaat van glas
- Halogeen fornuis
- Oven
- Inductiekookplaat
Een sauteerpan is vaak geschikt voor alle fornuizen. Hier moet de nadruk gelegd worden op de inductiekookplaat, want de gebruikte materialen maken dat de pan ook voor dit bijzondere type kooktoestel gebruikt kan worden.
De beste greepvorm
De sauteerpan is vaak een zware pan en het is belangrijk dat je een greepvorm kiest waarmee je de pan gemakkelijk in je hand kunt houden. Het handvat moet daarom stevig zijn en goed in de hand liggen.
Het moet ook goed aan de romp van de pan vastzitten, zodat je de pan gemakkelijk kunt draaien tijdens het koken.
Sauteuse handgrepen zijn er in verschillende uitvoeringen. De gewone sauteerpan, bijvoorbeeld, heeft een lang handvat waarmee je het voedsel gemakkelijk gestaag kunt ronddraaien. Maar je kunt ook een pan met een handvat krijgen.
Als je de sauteerpan liever als een soort pan gebruikt, kun je het handvat weglaten en kiezen voor twee handvatten. Je hebt ook de keuze om het handvat weg te laten en slechts één handvat te gebruiken. Deze beslissing hangt helemaal af van je individuele voorkeuren.
Als je wilt dat de pan geschikt is voor de oven, zorg dan dat je een sauteusepan neemt met ovenvaste handgrepen. Zo kun je het gekookte voedsel opnieuw opwarmen in de oven of iets koken in je pan.
Het gewicht
Zwenkpannen zijn niet de lichtste pannen, dus is het belangrijk een sauteusepan te kiezen die goed in je hand voelt. Kies een pan die zo licht mogelijk is en die je gemakkelijk in je hand kunt bewegen.
Bedenk ook dat je in het dagelijks leven met de pan zult koken en dat het voedsel dat je kookt de pan nog zwaarder zal maken.
Sommige van de pannen hebben ook holle handgrepen. Deze handgrepen verminderen het gewicht van de sauteerpan en het is ook niet nodig een pannenrek te gebruiken omdat deze handgrepen niet warm worden.
De juiste anti-aanbaklaag
Als je een sauteusepan koopt, is het ook de moeite waard te overwegen of je hem met of zonder coating wilt. Saute pannen zijn er met veel verschillende coatings die verschillende eigenschappen hebben.
Coating | Eigenschappen |
---|---|
Teflon | De bekendste coating bestaat uit een dunne laag PTFE (polytetrafluorethyleen). Dit materiaal is betrekkelijk gevoelig, want het krast snel en mag niet aan te hoge temperaturen worden blootgesteld. Het schoonmaken moet ook zorgvuldig gebeuren om de coating niet per ongeluk te beschadigen. |
Titanium | Deze coating bestaat uit verschillende lagen keramisch-titanium gemengd oxide en PTFE, waarvan wordt verondersteld dat het de levensduur verlengt. De coating is echter gevoelig en krast gemakkelijk. Het is niet geschikt voor hoge temperaturen en ook bij het schoonmaken moet men voorzichtig zijn. |
Keramiek | Keramiek is een zeer harde, robuuste, duurzame, PTFE-vrije coating die hoge temperaturen toelaat. Schoonmaken is uiterst eenvoudig, want op de gladde keramische coating kan nauwelijks iets aankoeken of verbranden. |
Diamantachtige koolstof (DLC) | De DLC is een robuuste, PTFE-vrije coating waarmee de pan kan worden verhit tot 300°C. Hij is ook gemakkelijk te reinigen in de vaatwasser. Reinigen in de vaatwasser is ook probleemloos. |
De coating beschermt de pan en voorkomt dat het voedsel reageert met het materiaal. Corrosie wordt geminimaliseerd en schoonmaken is ook gemakkelijk. |
Aan de hand van de afzonderlijke coatings kun je bepalen of je je pan tot hoge temperaturen wilt verhitten of het risico op verbranden wilt verkleinen.
Je kunt meestal kiezen uit een anti-aanbaklaag met diamantrand, koolstofstaal, geëmailleerd en keramisch. Elke coating heeft zijn eigen voor- en nadelen, die je zorgvuldig moet overwegen voor je hem koopt.
Vaatwasmachinebestendig
Alle roestvrijstalen pannen zijn meestal vaatwasmachinebestendig en behoeven na het koken geen speciale verzorging. Hooguit moet je ze een keer goed schrobben als je besloten hebt geen anti-aanbaklaag te gebruiken.
Koperen pannen zijn hier iets specialer, omdat ze bij het schoonmaken speciale zorg nodig hebben.
Doe ze in geen geval in de afwasmachine. In plaats daarvan kun je het beste een zacht afwasmiddel gebruiken dat de roestvrijstalen of aluminium bekleding van de pan niet aantast.
Bij je pan kunnen echter eigen instructies zitten om hem goed schoon te maken. In dat geval moet je ze zorgvuldig lezen en opvolgen bij het schoonmaken.
De diameter van de pan
Sauteerpannen variëren vaak sterk in de grootte van hun diameters. Er zijn kleine saute-pannen die bijna op een pan lijken en grote pannen die alleen in de verte op een pan lijken.
Hier begint de kleinste sauteerpan bij een diameter van 10 cm. Deze potten worden vooral gebruikt voor sauzen of om vloeistoffen snel te verwarmen. Door hun conische vorm kun je er zeker van zijn dat niets zal verbranden.
De grootste pan eindigt met een diameter van wel 36 cm. Deze sauteerpannen zijn ideaal voor het bereiden van een grote hoeveelheid kortgebakken voedsel. Het voedsel moet voortdurend in contact zijn met de bodem van de pan.
Bij de verschillende maten is het belangrijk op te merken dat kleine en lichte sauteerpannen weinig voedsel heel snel opwarmen. Grotere pannen daarentegen warmen langzamer op en koken langer, maar ze kunnen ook meer bevatten.
Interessante feiten over sauteerpannen
Hoe onderhoud ik mijn Sauteerpan?
Pannen van roestvrij staal kunnen gemakkelijk in de afwasmachine gereinigd worden. Je moet voorzichtiger zijn met koperen sauteerpannen. Je moet ze grondig schoonmaken met een mild afwasmiddel.
De reden hiervoor is het gevaar dat de coating anders loslaat en het koper zich met het voedsel vermengt. Als je ook wilt dat het koper zijn mooie uiterlijk behoudt, moet je het regelmatig schoonmaken met koperverzorgingsproducten.
Foto bron: flickr.com / Marco Verch