Onze selectiecriteria
Scanners zijn handige apparaten om beelden en documenten te digitaliseren. Het leven wordt steeds digitaler: brieven worden vervangen door e-mails, onderzoek gebeurt op het Internet in plaats van in bibliotheken en gegevens worden niet langer in stoffige archieven bewaard maar op harde schijven.
Daarom is het vaak nodig om analoge documenten te digitaliseren, zowel privé als beroepsmatig. Maar niet elke scanner is even geschikt voor elke taak. Sommige scanners zijn meer geschikt voor foto’s en boeken, andere voor documenten.
Met onze grote scanner test 2021 willen we je helpen de beste scanner voor jou te vinden. We hebben verschillende scanners vergeleken en laten je zien welke scanner het meest geschikt is voor welke taak.
Of het nu een flatbedscanner, een invoerscanner, een mobiele scanner of een multifunctioneel toestel is, elk scannertype heeft zijn sterke en zwakke punten. We hebben deze op een rijtje gezet om je te helpen het juiste apparaat voor je te vinden
Inhoud
- 1 De belangrijkste dingen in het kort
- 2 Scanner: Onze selectie
- 3 Gids: Koop- en evaluatiecriteria
- 4 Besluit: Welke soorten scanners zijn er en welke is geschikt voor mij?
- 5 Veelgestelde vragen over scanners in detail beantwoord
- 5.1 Wat is een scanner?
- 5.2 Wie vond de scanner uit?
- 5.3 Hoe stel ik een scanner?
- 5.4 Hoe worden scanners goed gebruikt?
- 5.5 Waar worden scans bewaard?
- 5.6 Wat moet ik doen als mijn scans te licht of te donker zijn?
- 5.7 Wat moet ik doen als mijn scanner niet meer werkt?
- 5.8 Hoe maak je scanners goed schoon?
- 5.9 Welke alternatieven zijn er voor scanners?
De belangrijkste dingen in het kort
- Scanners zijn toestellen om documenten en beelden te digitaliseren. De meest voorkomende soorten scanners voor privé gebruik zijn flatbed scanners, feed-in scanners, scanners in multifunctionele toestellen en draagbare scanners.
- Vlakbed scanners zijn geschikt voor het scannen van afbeeldingen, documenten en inhoud uit boeken. Pull-in scanners daarentegen zijn vooral handig als je hele stapels documenten wilt digitaliseren.
- Als je je toestel niet alleen voor scannen wilt gebruiken, maar ook voor kopiëren, afdrukken en faxen, is een multifunctionele scanner aan te bevelen. Als je vaak onderweg belangrijke documenten moet digitaliseren, moet je een draagbare scanner aanschaffen
Scanner: Onze selectie
Gids: Koop- en evaluatiecriteria
voor scanners Dit zijn de criteria waar je op moet letten als je een scanner koopt:
- Gewicht, afmetingen en formaat
- Beoogd gebruik (geschiktheid voor foto’s en/of documenten)
- Optische resolutie/dpi
- Opwarmtijd
- Scansnelheid
- Interfaces/draadloze gegevensoverdracht
- Operatie
In de volgende paragrafen kom je te weten wat de verschillende criteria zijn.
Gewicht, afmetingen en formaat
De afmetingen van je scanner bepalen natuurlijk het gewicht. Hoe groot je scanner moet zijn hangt natuurlijk af van de grootte van het materiaal dat je wilt scannen. Een scanner die alleen “Din A4” materiaal kan scannen is natuurlijk niet geschikt voor materiaal in Din A3 of nog grotere formaten.
Als je een multifunctionele scanner zoekt, moet je er ook rekening mee houden dat apparaten die veel functies combineren pas boven een bepaald formaat en gewicht verkrijgbaar zijn. Als je een draagbare scanner wilt, zijn gewicht, afmetingen en formaat natuurlijk ook bijzonder belangrijke factoren.
Er zijn draagbare toestellen voor formaten tot DIN A4 die met een enkele invoer werken. Dit geeft je het gemak om meerdere scans tegelijk te maken. Dit voordeel is echter ook merkbaar in het gewicht van het toestel.
Draagbare scanners zijn niet zo handig, maar ze zijn lichter en je kunt ze met de hand over het te scannen document slepen.
Beoogd gebruik (geschiktheid voor foto’s en/of documenten)
Bij de keuze van je scanner is het natuurlijk ook belangrijk welke materialen je er vooral mee wilt scannen. Wil je zowel foto’s als documenten digitaliseren, dan is een flatbedscanner de beste keuze, maar een multifunctioneel toestel is ook geschikt. Je kunt de scans dan per fax versturen of ze afdrukken.
Als je je scanner vooral nodig hebt om documenten te scannen, raden we een documentscanner aan. Deze apparaten hebben vaak het voordeel dat je hele stapels documenten automatisch kunt digitaliseren. Met een flatbedscanner moet je elke te scannen pagina er handmatig inleggen en uitnemen.
Optische resolutie/dpi
De resolutie van digitale beelden wordt uitgedrukt in dpi (dots per inch) en PPI (pixels per inch). Hoe hoger deze waarde, hoe beter de kwaliteit van het beeld. Je moet letten op de maximale dpi waarde voor de verschillende scanners.
De vereiste resolutie hangt af van het te scannen materiaal. Een resolutie van 300 dpi is geschikt voor documenten. Deze waarde is ook voldoende als je een foto wilt scannen die je daarna niet wilt vergroten.
Maar als je een foto wilt scannen en daarna vergroten of zelfs bewerken, moet je er zeker van zijn dat je scanner materiaal kan digitaliseren met 500 tot 600 dpi.
Opwarmtijd
Veel scanners hebben een bepaalde tijd nodig om op te warmen voor gebruik. Dit kan vaak hinderlijk zijn als je snel moet werken. Bovendien bespaart een scanner met een korte opwarmtijd niet alleen tijd, maar ook energie.
Scansnelheid
Bij de keuze van je scanner moet je ook letten op de scansnelheid. Bij flatbedscanners en veel multifunctionele apparaten moet je elke te scannen pagina handmatig laden. Daarentegen kun je met invoerscanners meestal hele stapels documenten automatisch scannen.
Maar zelfs bij deze scanners heeft elk model zijn eigen werktempo. Er zijn bijvoorbeeld scanners die 10 bladzijden van je documentenstapel per minuut digitaliseren en scanners die meer dan honderd bladzijden in deze tijd aankunnen.
Interfaces/draadloze gegevensoverdracht
Natuurlijk wil je je scanner ook op je computer aansluiten, zodat je je scans van achteren kunt bekijken of bewerken. Bijna elke scanner heeft een USB poort voor dit doel.
Als je scanner de mogelijkheid biedt om verbinding te maken met je Wi-Fi-netwerk, kun je de scans zelfs zonder kabels naar elk apparaat sturen dat met het Wi-Fi-netwerk verbonden is. Bovendien kun je met sommige scanners je scans direct naar een cloud uploaden via een Wi-Fi verbinding.
Operatie
Het noemen van dit punt klinkt op het eerste gezicht overbodig: Druk eenvoudig op een knop op het apparaat en de scan begint. Maar het is niet helemaal zo eenvoudig.
Veel scanners hebben instelmogelijkheden direct op het apparaat. Dat zijn niet alleen knoppen, er zijn ook toestellen die bediening via een aanraakscherm mogelijk maken. Maar ook de bediening en instelmogelijkheden met behulp van computersoftware moeten overwogen worden.
Sommige scanners kunnen ook via een smartphone app bediend worden.
Besluit: Welke soorten scanners zijn er en welke is geschikt voor mij?
Als je een scanner wilt aanschaffen, zijn er vier soorten producten waaruit je kunt kiezen.
Scannertype | Beschrijving | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|---|
Flatbed scanners | Deze apparaten hebben een klep met een glazen paneel eronder. | Dik materiaal zoals boeken kan ook in dit type scanner gestoken worden. Vanwege hun vaak hoge resolutie zijn flatbedscanners de beste keus voor het digitaliseren van beelden. | Met flatbedscanners kan slechts één pagina tegelijk gedigitaliseerd worden. Dit kan het scannen van veel documenten of beelden erg tijdrovend maken. |
Document feed scanners | Document feed scanners lijken qua ontwerp en uiterlijk op faxapparaten. | Dit type scanner kan hele stapels documenten automatisch digitaliseren. | Vanwege de invoer is het niet mogelijk dik of doorlopend materiaal met deze scanner te scannen. Hoewel sommige single-feed scanners ook beelden kunnen verwerken, is de optische resolutie vaak niet voldoende voor bruikbare scans. |
Multifunctionele scanners | Multifunctionele scanners worden ook wel multifunctionele printers genoemd. Dit komt omdat er behalve de scanner nog meer functies in deze toestellen verborgen zitten. Afhankelijk van het model hebben multifunctionele scanners ook een kopieerapparaat, een printer en/of een faxapparaat. | Het voordeel van dit type scanner is natuurlijk zijn veelzijdigheid | Door de vele functies zijn zulke apparaten vaak groot en zwaar. Bovendien doet de scankwaliteit vaak onder voor die van zuivere scanners. |
Mobiele scanners | Dit zijn ofwel kleine lichtgewicht feed-in scanners. Sommige modellen worden ook met de hand over het te scannen materiaal getrokken. | Mobiele scanners zijn klein en licht. Voor scannen onderweg zijn deze toestellen ideaal | Door hun afmetingen zijn deze scanners niet bijzonder efficiënt. Zelfs de scanners met mobiele invoer slagen er zelden in meer dan één vel per scan te scannen. |
Je kunt meer te weten komen over de afzonderlijke scannertypes in de volgende hoofdstukken.
Veelgestelde vragen over scanners in detail beantwoord
Wat is een scanner?
Dit licht wordt via een lens op een halfgeleider gericht. De intensiteit van het licht dat op de halfgeleider valt bepaalt hoeveel stroom de halfgeleider doorlaat. Afhankelijk hiervan worden binaire codes gemaakt waaruit dan het beeld gevormd wordt.
(Image source: Crea Park / Pixabay)
Wie vond de scanner uit?
Hoe stel ik een scanner?
- Verbind je door: Om je scanner in te stellen moet je hem eerst met je computer verbinden via de USB poort of een van de draadloze poorten, als die beschikbaar zijn. Je moet het apparaat ook van stroom voorzien.
- Installeer stuurprogramma’s: Veel scanners installeren de benodigde stuurprogramma’s automatisch als ze de eerste keer gestart worden en zijn zonder verdere actie klaar voor gebruik. Je scanner kan echter ook geleverd worden met een gegevensdrager met software voor het instellen van het apparaat.
- Bezoek de website van de fabrikant: Als je scanner niet met een setup diskette geleverd wordt en niet vanzelf gebruiksklaar is, ga dan naar de website van de fabrikant. Hier kun je vaak alles downloaden wat je nodig hebt om je scanner in te stellen.
- Zoek een smartphone app: Er zijn nu scanners die via een smartphone app ingesteld kunnen worden. Als dit mogelijk is met je scanner, vind je zeker een opmerking op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing van je apparaat.
(Image source: Michael Scwarzenberger / Pixabay)
Hoe worden scanners goed gebruikt?
Met een invoerscanner leg je het te scannen materiaal gewoon in de invoerhouder. Zorg ervoor dat ze recht in de houder zitten en niet uit het lood staan. Zorg er ook voor dat de voorkant van het materiaal dat je wilt scannen naar je toe gericht is. Als alles past, kun je beginnen met scannen.
Als je mobiele scanner qua opzet lijkt op een feed-in scanner, dan gebruik je hem op dezelfde manier als een stationair apparaat van dit type. Dat is anders met een model dat met de hand over het te scannen materiaal getrokken wordt.
Hier moet je er zeker van zijn dat het te scannen materiaal op een glad oppervlak ligt en dat er geen oneffenheden onder zitten. Als je materiaal op een vlakke ondergrond ligt, kun je de scanner aanzetten en hem recht op het te scannen materiaal zetten.
Sleep dan langzaam de scanner over het materiaal tot je de bodem bereikt. Zorg ervoor dat je de scanner zo recht mogelijk houdt en niet wiebelt.
Waar worden scans bewaard?
Wat moet ik doen als mijn scans te licht of te donker zijn?
Wat moet ik doen als mijn scanner niet meer werkt?
Als je nog steeds niet kunt scannen, controleer dan of de stuurprogramma’s van de scanner bij de tijd zijn. Ga hiervoor eerst naar het Configuratiescherm en dan naar Apparaatbeheer. Als de stuurprogramma’s verouderd zijn, werk ze dan bij.
Het is ook mogelijk dat de scanner of de scansoftware geblokkeerd wordt door het anti-virussysteem of de firewall van je computer. Als je je scanner op een Windows PC gebruikt, kun je ook deze truc proberen: In het Windows fotoalbum vind je onder “Bestand” het menu-onderdeel “Importeren uit camera of scanner”.
Als je toestel hier getoond wordt, kun je proberen het scanproces zo te starten.
Hoe maak je scanners goed schoon?
Document feed scanners zijn niet zo gemakkelijk schoon te maken omdat ze vaak uit elkaar gehaald moeten worden om schoongemaakt te worden. Omdat de constructie van elk model anders is, kun je voor aanwijzingen het beste de gebruiksaanwijzing of de website van de fabrikant raadplegen.
Welke alternatieven zijn er voor scanners?
Scanner apps bieden zelden de waaier aan functies van een echte scanner en de scankwaliteit kan zo’n apparaat nauwelijks bijhouden. Toch doen deze apps hun werk en zijn ze vaak gratis verkrijgbaar.
Beeldbron: Adamowicz/ 123rf.com