Last updated: 21-10-2021

How we pick our products

4Products analyzed

45Hours invested

13Studies researched

215Comments collected

Je werkt in een thuiskantoor en hebt niet genoeg ruimte voor een geschikte werkplek? Een secretaresse zou de oplossing moeten zijn. Het meubelstuk is ruimtebesparend en vindt snel een passende plaats in je huis.

Bovendien biedt een secretaire je niet alleen een optimaal werkoppervlak, maar ook voldoende opbergruimte voor allerlei soorten documenten. Met onze secretaire gids willen we je helpen de beste secretaire voor jou te vinden.

We hebben secretaresses van verschillende soorten en ontwerpen vergeleken en de respectieve voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. We willen onze bevindingen met je delen en je helpen bij je beslissing.




Belangrijk om te weten

  • Een secretaire is een smal meubel dat meestal bestaat uit een ladenkast met een scharnierend bovenblad.
  • Secretaresses zijn er in verschillende vormen en kleuren, met of zonder bovenblad, in verschillende soorten hout of andere materialen, en in vele stijlen.
  • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten secretaires: staande secretaires en aan de wand gemonteerde secretaires. Beide soorten zijn ruimtebesparend en bieden veel bergruimte.

Secretaris: Onze selectie

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In wat volgt zetten we criteria op een rij die je moeten helpen bij je zoektocht naar de juiste secretaresse. De volgende aspecten zijn belangrijk bij het kopen van een secretaire:

Om je te helpen de juiste secretaire voor je te vinden, leggen we nu in meer detail uit waar je bij de afzonderlijke criteria op moet letten.

Bovenblad / onderblad

In zijn oorspronkelijke vorm bestaat een secretaire uit een onderblad en een bovenblad. De ladekast is het meest voorkomende element van een secretaire. Uitgerust met laden biedt hij veel bergruimte.

In plaats van lades zijn er modellen met kastdeurtjes. Secretaresses met een uitsparing in het midden zijn geschikt om de poten vrij te bewegen. Meubels met tafelpoten hebben meestal een lade onder het schrijfblad.

Net als voor het onderstel zijn er ook voor het bovenblad verschillende varianten. Of het nu lades, kastdeuren, vakken of vitrinekasten zijn, ook hier is veel bergruimte te vinden. Het bovenstuk is meestal smaller dan het onderstuk.

Scharnierende bovenbladen zijn kenmerkend voor dit meubel, hetzij door middel van een deksel, hetzij door een rolluik. Deze kunnen meestal gesloten worden. Als ze geopend zijn, vormen ze een schrijfoppervlak.

Opbergruimte

Een belangrijk kenmerk van een secretaire is waarschijnlijk de grote opbergruimte op een kleine voetafdruk.

De vakken kunnen gebruikt worden om documenten per soort op te bergen.

Behalve het onderstel en de bovenbouw, met zijn laden, kastdeurtjes en vakjes, heeft de secretaire ook een opbergruimte voor fotolijstjes, bloemen of decoratieve elementen. Er zijn geen extra verrijdbare sokkels of planken nodig om schrijfpapier, pennen of brieven op te bergen.

Dossiermappen en documenten kunnen ook opgeborgen worden. Afsluitbare laden maken het gemakkelijker om belangrijke documenten zoals paspoorten en contracten op te bergen.

Materiaal

Afhankelijk van het beoogde gebruik moet je je ervan vergewissen dat het materiaal van een secretaire duurzaam en stevig is. Een paar dossiermappen kunnen veel wegen. Massief hout is het meest geschikt voor dit doel.

Er zijn veel verschillende soorten secretaires, van beuken, eiken, walnoot, grenen en sparren tot teak. Geoliede of gelakte oppervlakken zijn bijzonder gemakkelijk te onderhouden.

Onderhoudsinstructies: Je kunt een secretaresse afvegen met een vochtige doek. Meubels van natuurlijk hout moeten van tijd tot tijd met houtolie behandeld worden.

Vooral antieke secretaires zijn vaak versierd met een grote verscheidenheid aan houtsnijwerk. Dit geeft ze hun eigen charme. Omdat secretaires van hoge kwaliteit vaak te duur zijn om te maken, zijn de fronten meestal van gedeeltelijk massief hout en de binnenkanten van geperst hout.

Behalve houten elementen kunnen moderne modellen ook gemaakt zijn van staal, kunststof, glas of metaal. Kleurenlakken bieden een ruime keuze aan meubels.

Afmetingen

De juiste afmetingen helpen je om het meeste uit je secretaire te halen. Daarom moet je nadenken over waar je het wilt zetten en welk doel het zal dienen voor je het koopt.

Een smalle secretaire met een breedte van 65 cm is ideaal voor kleine klusjes en als decoratief element. Een standaard model heeft een breedte van 100 cm. Zoek je een alternatief voor een groot bureau?

Secretaresses met een breedte van 110 cm of meer zijn hiervoor ideaal. Een secretaire met een diepte van 50 cm neemt niet te veel plaats in, maar biedt je toch voldoende bergruimte.

De hoogtes van traditionele meubels zijn niet verstelbaar. Om een optimale zithouding te hebben en zo rugpijn te voorkomen, moet de hoogte van je secretaire 70 tot 75 cm zijn. Je kunt dit testen door je armen haaks op het schrijfoppervlak te laten rusten terwijl je zit.

Werkoppervlak

Zoals reeds gezegd, moet het werkoppervlak groot genoeg zijn, afhankelijk van het doel. Als je je secretaire als werkplek gebruikt, moet er ruimte zijn voor een notitieblok naast je laptop. Sommige secretaires hebben een uitschuifbaar werkblad.

Een op wieltjes bevestigd blad kan uit- en ingetrokken worden. Het schrijfoppervlak kan voor werktijd worden uitgebreid, verder neemt het meubel niet te veel plaats in. Wanneer secretaires als computertafels gebruikt worden, is het uitschuifbare oppervlak een goede plaats om een toetsenbord op te bergen.

Stijl

Of het nu prestigieus of minimalistisch is, een secretaire in de juiste stijl is voor iedereen te vinden.

  • Klassieke stijl: Liefhebbers geven de voorkeur aan een secretaire in console-stijl met gebogen poten, sierlijke versieringen en elegante ontwerpen.
  • Landelijke stijl: Secretaresses hebben lichte kleuren, versieringen op de poten of de laden en zijn gemaakt van warm massief hout.
  • Modern: Moderne meubelstukken zijn vaak rechtlijnig, helder, kleurrijk en hebben hoogglanzende fronten.
  • Scandinavische stijl: De modellen zijn minimalistisch en terughoudend. Er is meestal geen kastonderstel, alleen tafelpoten. Er worden lichte kleuren gebruikt.
  • Industriële stijl: Secretaresses bestaan uit een combinatie van metaal, hulzen en massief hout.

Shopgids Secretaris: Alles wat je moet weten

Verder willen we in deze gids de belangrijkste vragen over het onderwerp secretaresses beantwoorden. Ze moeten je helpen een secretaresse te kiezen en je de nodige achtergrondinformatie geven.

Wat is een secretaresse?

Een secretaire is een meubel dat een mengeling is van een bureau, een ladekast en een kast. De secretaresse is afgeleid van het kabinet en stamt uit de 18e eeuw. In die tijd werd het “schrijfkabinet” uitsluitend voor privé-gebruik gebruikt. Het meubelstuk was vooral wijd verbreid in de Biedermeier periode.

Sekretär-01

De secretaire is altijd gebruikt als een meubel voor privé-gebruik. Voor antiekliefhebbers zijn antieke secretaires ware schatten.
(Image source: unsplash/ Mattia Astorino)

De traditionele secretaire bestaat uit een ladenkast met drie laden en een bovenblad. De bovenkant wordt afgesloten met een deksel. Als het geopend is, wordt het een schrijf- en opbergvlak. Mettertijd evolueerde de secretaire tot een bureau. De bovenbouw en de basis werden minder massief of werden zelfs helemaal weggelaten.

Waarvoor is een secretaresse geschikt?

Een secretaire is het ideale meubel als je weinig plaats hebt. Of je nu in een eenkamerflat, een gedeelde flat of een kleine flat woont, je vindt gemakkelijk een plaatsje voor dit meubelstuk.

  • Met een secretaresse is het gemakkelijk om je eigen werkruimte te hebben in een thuiskantoor of als freelancer. Werkdocumenten kunnen optimaal opgeborgen worden in de vakken en laden. De laptop of belangrijke documenten kunnen worden opgeborgen.
  • Een secretaire kan ook gebruikt worden als decoratief element in de woonkamer. Het meubelstuk is ook goed geschikt om naaimachines en naaispullen in op te bergen.
  • In de slaapkamer kan de secretaire tegelijk als kaptafel en juwelenkistje gebruikt worden. Make-up, sieraden en accessoires kunnen in de verschillende vakken opgeborgen worden.
  • Is er geen plaats voor een groot bureau in de kinderkamer? Je kinderen zullen zeker blij zijn met een secretaire met een klein schrijfoppervlak.

Welke soorten secretaresses zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten secretaresses waar je uit kunt kiezen: Staande secretaresse en wandsecretaresse. Om je te helpen de perfecte secretaire te vinden, staan hier de belangrijkste voor- en nadelen van de twee soorten:

Type Voordelen Nadelen
Staande secretaire Antieke/traditionele modellen, veel bergruimte, veel ontwerpen Neemt ruimte in, te veel keuzemogelijkheden
Staande secretaire Vrije ruimte onderin voor andere meubels, smalle vorm, moderne vormgeving Geen onderstel, spanning op de muur, materiaal niet duurzaam

Staande

secretaire Een staande secretaire is de traditionele vorm van de secretaire. Het meubelstuk wordt in een vrije ruimte geplaatst. Zijn smalle vorm maakt hem ruimtebesparend.

Staande secretaresses zijn er in een grote verscheidenheid van ontwerpen, materialen en kleuren. Er zijn modellen te vinden voor zowel antiekliefhebbers als voor minimalisten. Extra bergruimte krijg je bij een onderstel.

Het bovenblad kan opengeklapt worden, waardoor een extra bergruimte ontstaat. Compartimenten en laden helpen om documenten te sorteren. Voor de vervaardiging van de meubelstukken worden materialen als hout, metaal, staal, glas en plastic gebruikt.

Wand secretaire

In wezen verschilt een wand secretaire alleen van een staande secretaire in de plaatsing / montage. De wandgemonteerde secretaire wordt aan een muur bevestigd. De ruimte eronder kan op een andere manier gebruikt worden.

Wandsecretaresses zijn opvouwbaar en lijken meestal erg op planken. Het werkblad kan neergeklapt worden als dat nodig is. Zo ontstaat het vereiste werkoppervlak. Als je klaar bent met werken, kun je het werkblad eenvoudig weer opklappen.

Wandgemonteerde secretaires van dit type zijn bijzonder geschikt voor gedeelde flats en studentenslaapzalen. Er is al plaatsgebrek, maar je vindt vast wel een vrij plekje voor een wandsecretaresse. Vanwege het lage totaalgewicht is kunststof bijzonder geschikt als materiaal voor wandsecretaresses.

Voordat je een wandgemonteerde secretaire koopt, controleer je de toestand van de muur, de elektrische bedrading erachter en de nabijheid van het stopcontact. De grootte van het werkblad moet ook bepaald worden aan de hand van het doel waarvoor het gebruikt zal worden.

Wat zijn de alternatieven voor een secretaresse?

De secretaresse heeft zijn voor- en nadelen. Als je niet overtuigd bent van dit meubelstuk, hebben we hier een paar alternatieven op een rijtje gezet.

Alternatief Beschrijving
Hoekbureau Je hebt geen aparte werkkamer nodig voor een hoekbureau. De L-vorm biedt je veel mogelijkheden om het bureau in je woonruimte te integreren, bijvoorbeeld als kamerscherm. Sommige modellen kunnen in een L-vorm gedraaid worden.
Klein bureau Een klein bureau is ruimtebesparend en biedt tegelijk voldoende bergruimte. Het is ideaal voor kleinere kinder- en jeugdkamers. De modellen zijn meestal in hoogte verstelbaar.
Computerbureau Dit bureau biedt plaats aan computer, printer, monitor en toetsenbord. Hij is belastbaar door zijn draaggewicht. Modellen met wieltjes zijn gemakkelijk te verplaatsen.
Hoogslaper met bureau Met dit ruimtebesparende meubel krijg je twee meubelstukken in één. Het bureau staat er direct onder of is aan de zijkant gemonteerd. Er zijn ook modellen die een garderobe omvatten.

Wat is het verschil tussen een secretaire en een bureau?

Zoals reeds gezegd is de secretaresse geëvolueerd tot het bureau. Een bureau is, om zo te zeggen, een minimalistische versie van een secretaire. De functie is in principe dezelfde, maar de vormgeving is totaal verschillend.

In plaats van een gewoon tafelblad hebben secretaires vaak een scharnierend vak dat gesloten kan worden. Lades en vakken van een secretaire bieden opbergruimte voor mappen en documenten.

Sekretär-02

De combinatie van bureau, ladekast en kast vormt een secretaire. Meer versierde secretaires kunnen versieringen hebben, speciale handgrepen en glazen deuren.
(Image source: unsplash / David Mitchell)

Een traditionele secretaire lijkt in zijn basis op een ladekast of een kast. Een bureau, daarentegen, heeft alleen tafelpoten, maar dit geeft meer beenruimte bij het zitten.

Beide soorten meubels hebben hun voor- en nadelen. Omdat er zo veel keuzemogelijkheden zijn, kun je het juiste meubel kiezen voor je behoeften en voorkeuren.

Samenvatting

Een secretaresse kan op verschillende manieren gebruikt worden. In tegenstelling tot een gewoon bureau bespaart een secretaire ruimte en biedt veel bergruimte.

Bij het kopen van een secretaire kun je kiezen tussen een staande secretaire en een wandsecretaire. De wandsecretaresse neemt nauwelijks ruimte in, maar er is weinig bergruimte. Het wandsecretariaat is verkrijgbaar in moderne ontwerpen.

Met een staande secretaresse daarentegen heb je een ruime keuze uit verschillende stijlen. Of het nu antiek of modern is, je vindt er zeker wat je zoekt. Bovendien biedt een staande secretaire met een onderstel en bovenblad je meer opbergmogelijkheden.

Foto bron: Białasiewicz/ 123rf

Reviews