Welkom bij onze grote seniorenbed test 2021. Hier stellen we alle seniorenbedden die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste seniorenbed voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan.
Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een seniorenbed wilt kopen.
Inhoud
Belangrijk om te weten
- Een seniorenbed is niet hetzelfde als een verpleegbed. Bij een seniorenbed gaat het vooral om comfort en de zit- of lighoogte.
- Belangrijke criteria bij de aanschaf van een seniorenbed zijn vooral de gewenste afmetingen, een geschikte lighoogte en de (elektrische) verstelbaarheid van het hoofd- en voetengedeelte van het bed.
- Boxspring bedden kunnen een alternatief zijn voor seniorenbedden, maar ze bieden verschillende functionaliteiten.
Beste Seniorenbed: Onze selectie
Tidyard Gestoffeerd bed, bedframe met rugleuning, slaapkamerbed, tweepersoonsbed, seniorenbed, bedframe 200 x 90 cm/200 x 120 cm/200 x 160 cm (l x b), MDF-frame + multiplex latten + kunstleren bekleding
Lees de meningen van de gebruikers
Koop op Amazon
Gids: Alles wat je moet weten
Wat is een seniorenbed en wat zijn de voor- en nadelen?
Deze bedden kunnen ook uitgerust worden met een breed scala aan accessoires. Ze zijn bijvoorbeeld ook verkrijgbaar met een elektrisch verstelbare lattenbodem, verstelbare voetensteun en hoofdbord. Voor wie deze extra’s vooral nuttig zijn, lees je in het hoofdstuk over koopcriteria.
Wanneer is een seniorenbed zinvol?
Maar, zoals in een eerder deel vermeld, zijn deze bedden ook geschikt voor mensen van elke leeftijd. Zo kan een verhoogd ligvlak ook voor jonge mensen heel wenselijk zijn.
Dekt je ziektekostenverzekering een bed voor senioren?
Voordat je een bed voor bejaarden koopt, moet je zeker bij je ziektekostenverzekeraar informeren. Speciale bedden kunnen aangevraagd worden, vooral als je een zorgniveau hebt.
Welke alternatieven zijn er voor seniorenbedden?
Deze hoogte is meestal 53-66 cm voor boxspring bedden. Op dit punt willen we je laten kennismaken met een videoreportage van Galileo over boxspring bedden.
In deze video worden de bedden in detail uitgelegd en worden de verschillen met gewone bedden toegelicht. Boxspring bedden zijn er in vele uitvoeringen, hardheidsgraden en ook met elektromotoren.
Waar moet je op letten bij je aankoop?
In het volgende willen we je laten zien welke criteria je kunt gebruiken om bedden voor senioren te vergelijken en te evalueren. Dit geeft je een goed overzicht en helpt je een geschikt product te kiezen. Samengevat zijn de belangrijke aankoopcriteria als volgt
- Grootte/deelbaarheid
- Hoogte & verstelbaarheid
- Ontwerp
- Matras
- Lattenbodem
In het volgende kun je lezen wat er precies achter deze criteria schuilgaat en welke rol ze bij de beslissing moeten spelen.
Maat/deelbaarheid
Seniorenbedden zijn meestal verkrijgbaar in alle gangbare maten. De keuze voor een van de maten is een kwestie van individuele smaak. Maar iets bredere versies, zoals 120x200cm of 140x200cm, hebben meestal de voorkeur.
Seniorenbedden zijn er zowel als eenpersoonsbedden als tweepersoonsbedden en ze kunnen ook in extra lengte gekocht worden. Wat de tweepersoons bedvariant betreft, is het zinvol aandacht te besteden aan de zithoogte, want die kan voor twee personen verschillend zijn.
Hoogte & Verstelbaarheid
De zit- of lighoogte is waarschijnlijk het meest kenmerkende kenmerk van een seniorenbed. Het moet minstens 42-45 cm zijn om comfortabel in en uit bed te kunnen stappen. Vanaf 50 cm spreekt men meestal van een zogenaamde comforthoogte of ook wel seniorenhoogte.
De zit- of lighoogte van een bed moet individueel ingesteld worden, want die hangt sterk af van de lichaamslengte van een persoon. Als de hoogte voor jou ideaal is, moeten je voeten nog steeds de vloer raken als je zijwaarts op het bed zit.
In een tweepersoonsbed moet de hoogte voor de kortere persoon zo hoog mogelijk zijn en voor de langere persoon zo laag mogelijk.
Design
Seniorenbedden hoeven niet direct als zodanig herkenbaar te zijn. Wat vormgeving betreft zijn er veel verschillende en moderne varianten. De meeste zijn visueel niet te onderscheiden van gewone bedden.
Alle varianten moeten echter stabiel zijn en dus een zekere mate van veiligheid garanderen. Een bijzonder stabiele constructie is aan te bevelen, vooral voor zware personen, en eventuele aanwijzingen van de fabrikant moeten in acht genomen worden.
Matras
De matras is ook een zeer doorslaggevend criterium bij de aankoop van een seniorenbed. Sommige bedden worden geleverd met een matras, andere niet. Oudere mensen geven vaak de voorkeur aan zachte matrassen.
Je moet echter wel bedenken dat een matras nooit te zacht mag zijn, anders zal hij je lichaam niet meer optimaal ondersteunen. De steunfunctie is superbelangrijk voor een diepe slaap en je bewegingsvrijheid.
Matrassen die geschikt zijn voor senioren zijn meestal heel goed in het verlichten van de druk. Bedlegerige of bijzonder gevoelige personen kunnen beter een zogenaamd decubitus matras of anti-decubitus matras kiezen. Dit is vooral geschikt om doorligwonden te voorkomen.
Lattenbodem
De lattenbodem van een bed moet bij de matras passen. Je kunt kiezen tussen gewone en verstelbare lattenbodems. Verstelbare lattenbodems hebben meestal een elektrische motor, waarmee je het hoofd- en voetgedeelte gemakkelijk kunt verstellen.
Dit zorgt ervoor dat je comfortabeler kunt zitten en je onderbenen kunt optillen. Deze functie is vooral nuttig om de aderen te ontlasten en de bloedterugvoer naar het hart te verbeteren.
Bij elektrische lattenbodems moet je vooral letten op het feit dat ze gemakkelijk en soepel met een afstandsbediening bediend kunnen worden. Elektrische lattenbodems moeten ook een nooddaalfunctie hebben.
Interessante feiten over bedden voor senioren
Welke soorten matrassen zijn bijzonder geschikt voor senioren?
Hoogwaardige matrassen van koudschuim en latex zijn bijzonder geschikt voor senioren en hun behoeften. In de volgende tabel willen we je een kort overzicht geven van hun eigenschappen.
Type | Eigenschappen |
---|---|
Latex matrassen | Relatief zacht, zacht liggevoel, hoogwaardige puntelasticiteit om het lichaam te ondersteunen, 7 zones door verschillende gatdiktes in het latex, geen uitsparingen in vergelijking met binnenveringmatrassen, duurzaam |
Koudschuim matrassen | Geen uitsparingen, 7 zones, geen ongewenst inzakken, laag eigen gewicht, goed voor alleenwonende ouderen, gemakkelijk te draaien |
Wat is het verschil tussen een seniorenbed en een zorgbed?
Een seniorenbed is niet hetzelfde als een verpleeg- of ziekenhuisbed. Een seniorenbed voldoet aan de eisen van een gewoon bed, maar heeft extra comfortaspecten of functies voor specifieke behoeften.
Het is bedoeld om ouderen in staat te stellen autonoom te leven en het dagelijkse leven gemakkelijker te maken. Een verpleegbed daarentegen voldoet aan alle functionaliteiten van een ziekenhuisbed en aan de daarmee samenhangende eisen van de verzorger en de zorgbehoevende.
Een verzorgingsbed kan vaak onder de term ziekenhuisbed als technische hulp bij het ziekenfonds aangevraagd worden.
Foto bron: 123rf.com / 74828683