Last updated: 29-10-2021

How we pick our products

20Products analyzed

26Hours invested

11Studies researched

78Comments collected

Welkom op onze grote tuin bodemtest 2022. Hier stellen we alle tuinsoorten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste tuinaarde voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je tuinaarde koopt.




Belangrijk om te weten

  • Het is bijzonder belangrijk dat je een bodemanalyse uitvoert voor je de planten plant, want elke bodem heeft een andere pH waarde. Dit is van cruciaal belang voor een hoogproductieve oogst.
  • Behalve tuingrond met turf kun je ook turfvrije alternatieven gebruiken, zoals compost, kokos- en houtvezels of schorshumus. Door dat te doen, bescherm je de overgebleven veengebieden op deze planeet.
  • Pas op dat je je plant niet te vaak en te veel water geeft. Schimmel heeft de neiging zich te verspreiden in een permanent vochtige omgeving en zal je plant aantasten.

Beste Tuinaarde: Onze selectie

Eerdere Aanbevelingen

De Beste Universele Tuinaarde

Deze universele grond van Floragard is ideaal voor bloemperken, vaste planten, struiken, houtachtige planten en andere tuinplanten. Het wordt geleverd in een grote zak van 70 liter, die al verrijkt is met natuurlijke meststoffen en zo zorgt voor een toevoer van voedingsstoffen voor je planten. Het kleikorrel dat in de zak zit, zorgt ook voor een stabiele en langdurige structuur en een optimale lucht- en watertoevoer.

De beste geperste tuinaarde

Deze geperste potgrond, met een gewicht van 1.3 kg, blijkt een kokosvezel kweekaarde te zijn. Verkrijgbaar in een tweepak, maakt de grond 18 liter losse kokoshumus met 3-4 liter water. Bovendien heeft de onbemeste en druipvrije potgrond een schimmelremmende werking en kan hij puur of gemengd gebruikt worden.

Volgens de fabrikant kan dit zuiver natuurlijke product, gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, lang bewaard worden. Door de zeer goede waterbuffer worden scheuten en wortels grotendeels versterkt.

Het model is erg populair bij zijn kopers - ze waarderen vooral het formaat van het geperste blok. Door water aan dit blok toe te voegen - zonder veel vuil te hebben gemaakt - kan de humussteen snel en gemakkelijk tot potgrond worden omgevormd.

De Beste Tuinaarde Korrels

De Stockosorb Wateropslag Korrels zijn hydrogel voor gebruik binnen en buiten. Dit granulaat is verkrijgbaar in drie verschillende soorten: 1 kg, 2 x 100 g, 5 x 100 g. Bijvoorbeeld, 2 x 100 g superabsorber is genoeg voor 250 l potgrond en geeft in totaal 25 liter gezwollen watergel.

Volgens de fabrikant verhoogde Stockosorb de waterretentiecapaciteit van bodems en substraten aanzienlijk. Het granulaat is tot 5 jaar werkzaam en ontbindt dan in de bodem. Het voordeel hiervan is dat het geen microplastics bevat.

Wat klanten vooral loven over dit waterbewaargranulaat is dat je niet meer regelmatig en vaak water hoeft te geven. Dit bespaart veel tijd en moeite. Ook als je een paar dagen niet thuis bent, zullen je planten daarna nog steeds prachtig bloeien.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je tuinaarde koopt

Waar is

tuinaarde geschikt voor en in welke gebieden?

Naast optimale lichtomstandigheden en de juiste bewatering is de juiste tuinaarde een cruciale factor voor de groei van je planten. Als die niet gegeven worden, kan de groei van de plant geremd of verhinderd worden. Onder de grond vinden complexe processen plaats die groei bevorderen en ook mogelijk maken.

In principe is tuinaarde geschikt voor kamerplanten, gazons, beplanting in houten verhoogde bedden, serres en balkonplanten. Bovendien is deze grond ook populair voor het kweken van groenten, kruiden of het planten van rozen, lavendel, hortensia’s of aardbeien.

Tuinaarde kan gebruikt worden voor het planten van verschillende dingen - zoals gazons, planten en groenten. (Image source: unsplash.com / Markus Spiske)

Het is vooral belangrijk dat de grond niet zuur is, weinig voedingsstoffen bevat of zelfs overbemest is. Deze omstandigheden zouden je gewasopbrengsten en opbrengsten zichtbaar verminderen. Als je tuingrond goed voorzien is van voedingsstoffen, kunnen je planten goed gedijen en heb je veel baat bij de juiste keuze van tuingrond.

Welke pH waarde moet tuingrond hebben?

De pH waarde wordt ook wel de bodemreactie genoemd en is een belangrijk kenmerk voor je tuingrond. Het bepaalt, naast verscheidene andere factoren, hoe productief je gewassen zijn en hoe goed je planten kunnen gedijen. Een onjuiste pH waarde kan tot gebreksverschijnselen leiden en de planten kunnen geen optimale groei genieten.

Er zijn de volgende drie soorten bodemreacties

  • Zuur
  • Neutraal
  • Alkalisch/kalkhoudend

De meeste planten gedijen optimaal in grond met een neutrale, tot licht zure pH.

Het is belangrijk op te merken dat de pH waarde van je tuinaarde sterk kan verschillen van die van een andere. Elke bodem heeft zijn eigen individuele kenmerken en moet daarom vooraf aan een bodemreactie-analyse onderworpen worden. Zo kun je de precieze aard van je grond bepalen.

Ofwel laat je de bodemtest uitvoeren door tuincentra of officiële instanties, ofwel bepaal je zelf de samenstelling. Dat laatste kan met een moddermonster of met indicator-teststrips uit de apotheek of met indicator-tabletten (bodemtestkits).

Hier is nog een video om te illustreren hoe je thuis grond analyseert:

Wat zijn de ingrediënten van tuinaarde?

De ingrediënten van tuinaarde zijn bijzonder belangrijk voor de optimale groei van planten, vooral als de grond daarvoor niet aan de ideale voorwaarden voldoet. Tuingrond geeft jonge planten veel energie. Het is ook gunstig voor tamelijk voedselarme bodems.

De volgende ingrediënten zitten in tuinaarde

  • Humus (meestal schorshumus)
  • Compost van plantendelen
  • Organisch materiaal zoals kokos- en houtvezels, algen, guano
  • Turf
  • Meststof

Turf schaadt de aantasting van Europa’s natuurlijke heidevelden en er treedt een oververzuring van de tuingrond op. Door de oververzuring kunnen planten niet meer optimaal gedijen. Turf zit echter in veel substraten, dus is het van essentieel belang om bij aankoop te zoeken naar turfvrije grond - hierover later meer in de koopcriteria.

Verder is het bijzonder belangrijk om anorganische stoffen of mineralen aan de planten toe te voegen. Deze worden zelden in tuingrond gevonden en moeten dus door de planten zelf worden toegevoegd. Om te voorkomen dat de wortels verstikken of verdrinken, moet zand en andere toevoegingen worden gedaan, afhankelijk van hoe gevoelig de grond is voor vocht.

Welke alternatieven zijn er voor tuinaarde?

Als je besluit geen gewone tuinaarde (met turf) te kopen en op zoek bent naar turfvrije alternatieven, kunnen we je hier helpen.

In de volgende tabel sommen we de mogelijke alternatieven voor je tuingrond op:

Type Beschrijving
Compostgrond Compostgrond kan worden gebruikt als alternatief voor de turf die gewoonlijk in tuinaarde wordt aangetroffen. Als natuurlijk organisch afvalproduct is de grond rijk aan voedingsstoffen en bevordert het de bodemstructuur. De pH-waarde is 7 - 8,5, zodat de grond niet te zuur wordt.
Kokos en houtvezels Ook hier is de pH-waarde hoger dan bij veen: 3,6 - 6. De houtvezels zorgen ook voor een goede wortelpenetratie en optimale luchtuitwisseling in de grond.
Schorshumus Schorshumus wordt verkregen uit versnipperde, gefermenteerde naaldboomschors. In de meeste gevallen is dit verrijkt met stikstof. De voedingsarme schorshumus kan tot 50% water opslaan en bevordert de wortelgroei van uw planten.

Besluit: Welke soorten tuinaarde zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je tuinaarde wilt kopen, zijn er drie alternatieven waar je uit kunt kiezen

  • Plantengrond
  • Potgrond
  • Speciale bodem

Deze drie soorten verschillen niet alleen in hun prijsklasse, maar ook in hun samenstelling, ingrediënten en toepassingsgebieden.

Afhankelijk van of je planten wilt kweken in tuinen, kassen, groentebedden, verhoogde bedden of bakken, of dat je liever kamer-, pot-, balkon- of terrasplanten kweekt, moet je uitzoeken welke soort tuinaarde voor jou het beste is.

Wat zijn de eigenschappen van potgrond en wat zijn de voor- en nadelen?

Potgrond is in principe geschikt voor planten in tuinen, kassen, groentebedden en verhoogde bedden, maar ook om in kuipen te houden.

Aarde voor planten wordt gebruikt voor bodemverbetering, het uitplanten van volwassen planten of jonge planten na enige tijd in de pot, en voor het buiten houden van kuipen en voor overwintering.

Plantenbodems werken niet op een plantensoort of -familie zoals de speciale bodems, deze werken als een algemene bodem. Daarmee helpen deze sites in hun sourcing te optimaliseren.

De volgende planten hebben baat bij plantenbodems

  • Rozen
  • Heggen
  • Vaste planten
  • Tuinbloemen
  • Houtachtige planten van allerlei soorten

De meststof in plantengrond bevat minder stikstof, zwavel en fosfaat, maar meer kalium. De plantengrond bevat dezelfde hoeveelheid magnesium als de potgrond. De pH waarde van deze grond is 6.4-6.5 - dus licht zuur.

Potgrond wordt ook vaak tuinaarde genoemd. Zo is het gemakkelijk te onderscheiden van potgrond.

Advantages
  • Effect niet gespecialiseerd voor één soort plant
  • Optimalisatie van plaatsen bij de aanschaf ervan
  • Bodemverbetering
  • Losmaken van tuingrond
  • Onbeperkte wortelruimte
  • Gebruik van de structurele stabiliteit van de natuurlijke bodem
Disadvantages
  • Kortere opslag

Waarin onderscheidt potgrond zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Vergeleken met potgrond is potgrond gespecialiseerd in potplanten die niet buiten staan en op een vaste plaats geplant worden. Dit is geschikt voor de volgende planten: Binnen-, pot-, balkon- en terrasplanten.

https://www.gartenspring.de/blumenerde-test/

Potgrond is meestal verrijkt met klei, waardoor de grond verrijkt wordt met verschillende voedingsstoffen en vocht.

Potgrondmeststof bevat meer stikstof, zwavel en fosfaat, maar minder kalium. De potgrond bevat dezelfde hoeveelheid magnesium als de plantengrond. De pH waarde van deze grond is 6.1, wat zuurder is dan die van de potgrond.

Advantages
  • Voor planten met beperkte wortelruimte
  • Extra kleigehalte
  • Langere opslag
  • Meer micro-organismen
  • Voldoende water- en zuurstofopslag in de pot
Disadvantages
  • Geen verdere voeding van de natuurlijke bodem
  • Beperkte wortelruimte
  • Moet structureel stabiel zijn (er kunnen maar een paar toevoegingen zijn om de bodem te verbeteren)

Wat zijn de kenmerken van speciale grond en wat zijn de voor- en nadelen?

Enerzijds worden speciale bodems samengesteld voor afzonderlijke plantenfamilies of -soorten; anderzijds kunnen voor bepaalde toepassingen ook speciale bodems nodig zijn.

De juiste keuze van tuinaarde is bijzonder cruciaal voor de groei van planten, want niet alle grond is hetzelfde

.
Er zijn talloze soorten bijzondere bodems. We bespreken er hier drie:

  • Kweekaarde
  • Kruidengrond
  • Plantaardige grond

Kweekaarde is een uiterst voedselarm substraat. Door het gebrek aan voedingsstoffen lopen de wortels in de eerste weken veel sterker uit. Dit substraat wordt gebruikt voor het opkweken van zaailingen.

Kruidengrond - zoals de naam al zegt - wordt speciaal voor kruiden gebruikt. Deze verkiezen een voedselarme, doorlaatbare bodem met een mineraal gehalte. Aan deze grond wordt ongeveer 30% kwartszand toegevoegd. De reden hiervoor is dat de bodem nog meer structuur kan krijgen.

Groentegrond is een substraat met een nog hoger gehalte aan voedingsstoffen. Het gebruik van dierlijke meststoffen wordt ontmoedigd. Dit hoge gehalte aan voedingsstoffen kan helemaal bereikt worden door het gebruik van hoornkrullen en hoornmeel.

Advantages
  • Hoger gehalte aan voedingsstoffen
  • Verscheidenheid aan verschillende bijzondere bodems
Disadvantages
  • Alleen voor bepaalde plantenfamilies en geslachten
  • Niet absoluut noodzakelijk voor de tuin

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om tuinbodems te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele bestaande tuinbodems.

De criteria die je kunt gebruiken om tuinbodems te vergelijken zijn o.a.

  • Waterreservoir
  • Voorportioneren
  • Gewicht
  • Turfvrij en onbemest
  • Schimmelwerend middel

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Wateropslag

De wateropslagcapaciteit van je tuingrond is bijzonder belangrijk. Zo blijft de grond langer vochtig en de gelijkmatige beschikbaarheid van water leidt tot een betere vrucht- en bloemvorming.

Wateropslagkorrels zijn ook verkrijgbaar. Deze laat men opzwellen en mengt ze dan door de plantengrond. Het effect houdt ongeveer 5 jaar aan. De gel zorgt voor een hoge groei in de scheut en leidt ook tot een aanzienlijke toename van de wortelmassa.

Als de grond veel water opslaat, hoeft hij ook over langere perioden niet bewaterd te worden

Voorportioneren

Het is bijzonder handig en praktisch om tuinaarde te kopen die al voorgeportioneerd is. Dit vergt weinig inspanning omdat de grond meestal in 4 afzonderlijke stukken verdeeld is en je niets extra hoeft te wegen.

Gewicht

Het gewicht van je tuinaarde wordt meestal opgegeven in liters. Je moet beslissen hoeveel tuinaarde je nodig hebt. Je kunt losse zakjes kopen, dubbelverpakkingen of, bijvoorbeeld, een pak van twaalf.

Je kunt verpakkingen kopen van 5, 9, 10, 20, 40, 50, 60, 70, … liter.

650 g onbemeste, turfvrije, geperste potgrond kun je bijvoorbeeld kopen als humusstenen. Je hoeft niet eens een hele kilo mee te nemen, en door er 2 liter water aan toe te voegen krijg je 18 liter losse cocos humus. Deze geperste zakken zijn dus ruimtebesparend en gemakkelijk mee te nemen.

De verpakking van tuinaarde kan in verschillende aantallen liters gekocht worden. (Image source: unsplash.com / Markus Spiske)

Turfvrij en onbemest

Turf is een organisch sediment dat gevormd wordt uit afgestorven plantenresten, zoals mossen en grassen. Het nadeel van met veen verrijkte bodems is de achteruitgang van veenlandschappen.

Omdat veengebieden belangrijke bestanddelen van ons ecosysteem bevatten, is het belangrijk ze te beschermen en turf te vervangen door alternatieven zoals compost, kokos en houtvezels of schorshumus.

In sommige handelsgronden kan het turfgehalte oplopen tot 90%

.
Waarom turf niettemin bij veel tuiniers buitengewoon populair is, komt deels omdat het water goed opslaat en deels omdat het weinig voedingsstoffen bevat. Dit betekent dat turf bijna vrij is van zaden en ziekteverwekkers. Bovendien zijn de grondstoffen voor turfvrije alternatieven veel duurder dan het turf zelf.

Sommige planten gedijen alleen in veengrond - in dat geval moet je geen turfvrije alternatieven gebruiken.

Als je tuingrond turfvrij is, heeft dat het grote voordeel dat de grond er niet te zuur van wordt. De pH waarde van turf ligt in het bereik van 2.8 tot 3.2 en is dus erg zuur. Alle hierboven en in het gidsje genoemde alternatieven hebben een pH waarde die varieert van licht zuur tot neutraal.

Je moet de turfvrije tuinaarde vaker water geven om te voorkomen dat ze uitdroogt. Deze hebben niet zo’n grote wateropslagcapaciteit als turf.

Overbemeste planten zijn kwetsbaar voor regen en wind. Bovendien zou de vorming van bloemen sterk geremd worden en in plaats daarvan zouden zich te veel en te grote bladeren ontwikkelen.

Het heeft dus zin om onbemeste tuinaarde te kopen en die zelf te bemesten met de optimale meststof - je kunt ook zelf de dosering bepalen.

Schimmelremmende

werking
Een ander belangrijk aankoopcriterium is de schimmelremmende werking. Dit maakt je tuingrond geschikt voor het zaaien en kweken van exoten. Het vocht wordt gelijkmatig over de zaden verdeeld.

Als je je plant te vaak of veel water geeft, ontstaat er een wit pluisje op de plantengrond. Deze door de schimmel gevormde sporen kunnen ook gevaarlijk zijn voor ons mensen.

Als je plantengrond schimmelwerende middelen bevat, kan dit voorkomen worden.

Wetenswaardigheden

over tuinaarde

Hoe maak ik mijn tuinaarde schoon als hij een wit oppervlak heeft?

Als de tuingrond aan de oppervlakte wit is, zijn er twee verklaringen. Aan de ene kant kan het kalk of andere mineralen zijn, aan de andere kant schimmelafzetting. Voordat je je tuingrond schoonmaakt, is het belangrijk uit te zoeken welk van de twee gevallen het is.

Als je in een streek woont met hard, kalkrijk leidingwater, kan het eerste geval van toepassing zijn. Mineralen die zich aan het oppervlak van je grond ophopen kun je opsporen door ze er met een lepel af te schrapen.

Het witte materiaal zal hard en brokkelig zijn. Deze kruimels zijn onwaarschijnlijk schadelijk voor je plant en zijn louter een esthetisch probleem. Na het schoonmaken en verwijderen van het vuil, kun je de pot vullen met verse aarde.

Als de coating een pluizig, zacht materiaal is, kun je aannemen dat je grond en plant last hebben van schimmel. De schimmel zit niet alleen aan de oppervlakte, maar ook binnenin de tuinaarde.

Het probleem met schimmel is de licht muffe geur en de giftigheid van sommige schimmels in de lucht die we inademen. Een hogere concentratie sporen in de lucht die we inademen kan leiden tot astma-aanvallen.

Schimmel verspreidt zich bijzonder gemakkelijk en snel in een steeds vochtiger omgeving. Daarom, als je je plant te veel water geeft, kweek je in de meeste gevallen schimmel.

Instructies om van schimmel af te komen

  1. Neem de bloempot en de aarde mee naar buiten en ventileer de kamer waar de plant stond.
  2. Verpot nu de kamerplant en schraap de beschimmelde aarde er zo goed mogelijk af.
  3. Verwijder alle losse stukken grond die niet aan de oppervlakte liggen. Alleen de kluit mag blijven staan.
  4. Maak de binnenkant en buitenkant van de pot heel grondig schoon met een warme azijnoplossing voor je hem weer in de pot zet.
  5. Zorg ervoor dat je voor de herbeplanting hoogwaardige, nieuwe grond gebruikt.

In de herfst en de winter is de plant slapend. Zo kun je de kluit nog eens met een kwart tot een derde verkleinen. Dit gaat het beste met een oud broodmes.

Hoe kan ik mijn tuinaarde als toetje gebruiken?

Voor 8 porties fijn dessert heb je de volgende ingrediënten nodig

  • 500 g wrongel
  • 125 g poedersuiker
  • 2 pakjes roompoeder (vanilleparadijsroom)
  • 600 ml melk
  • 500 g slagroom
  • 2 pakken koekjes (Oreo 175 g elk)
  • Snoepjes (gummiewormen)

Hier lees je hoe je je dessert klaarmaakt

  1. Vries de koekjes een dag van tevoren in. Meng ze op de dag van de bereiding in een blender tot ze fijngemalen zijn. Dit is de aarde.
  2. Maak de paradijsroom met de melk volgens de aanwijzingen op het pakje.
  3. Klop de slagroom stijf.
  4. Zet zowel de room als de slagroom apart.
  5. Meng nu de kwark met de poedersuiker.
  6. Meng dan de room met de kwark en vouw er de room door.
  7. Leg tenslotte alles in een of twee zandemmers in lagen - begin met de crème en eindig met de “aarde”.
  8. Je kunt gummiewormen aan je creaties toevoegen en een schepje als lepel gebruiken.

(Bron: www.chefkoch.de)

Laat minstens een nacht in de koelkast

staan.

Hoe langer, hoe beter.

Waar kan ik mijn tuinaarde kwijt?

Er zijn twee mogelijkheden voor wat je aan het eind van het seizoen met je tuingrond kunt doen

  • Hergebruik
  • Verwijdering

Veel mensen gooien na elk seizoen de tuinaarde weg. Als het beschimmeld is, droog is of vreemd ruikt, is het begrijpelijk en belangrijk om het weg te gooien.

Maar als de grond nog goed is, kan hij gemakkelijk geprepareerd worden met een substraatmeststof en hoeft hij niet per seizoen ververst te worden. Het helpt ook om de grond regelmatig los te maken. Dit zorgt voor een goede drainage.

Maar als je je grond wilt afvoeren, kun je die in bestaande perken verwerken, of een schuilplaats voor egels bieden door de grond te mengen met bladeren, hooi en stro. De grond kan ook op de composthoop van de tuin worden gegooid.

Afhankelijk van je gemeente mag je misschien tuinaarde in de bak voor organisch afval doen, maar het kan in je omgeving ook verboden zijn. In sommige gemeenten mag je je tuinaarde alleen in de restafvalbak gooien. Informeer hier van tevoren naar!

Scheid je aarde van plastic afval voordat je het weggooit. Zowel in de restafvalbak als in de bak voor organisch afval mag geen plastic gedeponeerd worden.

Als je grote hoeveelheden tuinaarde weggooit, geef ze dan af bij een materiaalwerf of het afvalcentrum.

Reviews