Last updated: 28-10-2021

Welkom bij onze grote warmtemeter test 2023. Hier stellen we alle warmtemeters die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste warmtemeter voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een warmtemeter wilt kopen.




Belangrijk om te weten

  • Warmtemeters meten het verbruik van warmte binnen een bepaalde tijd (meestal 1 jaar).
  • Om de warmtemeter zo nauwkeurig mogelijke gegevens te laten geven, is een professionele installatie nodig. Hiervoor moet beslist een specialist worden ingeschakeld, vooral voor de eerste installatie.
  • De kalibratieperiode voor elke warmtemeter is 5 jaar. Als deze rand verlopen is, kan een nauwkeurige berekening van de warmte niet meer gegarandeerd worden.

Beste Warmtemeter: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een warmtemeter koopt

Hoe werken warmtemeters?

Zoals de naam al zegt, meet de warmtemeter warmte. Meer precies meet de warmtemeter het verbruik van warmte of het transport van energie over een bepaalde tijdspanne.

Warmtemeters berekenen het warmteverbruik binnen een bepaalde tijd (Image source: pixabay.de / ri).

Dit is warmte die nodig is om kamers te verwarmen en/of water te verwarmen.

Het verbruik wordt berekend door de volumestroom van het verwarmingswater en de warmtecapaciteit te vermenigvuldigen met het temperatuurverschil tussen de aanvoertemperatuur en de retourtemperatuur. Het resultaat wordt gegeven in kilowattuur (kWh).

De formule waarop de berekening gebaseerd is, is: Q = m x c x dt.

(warmtehoeveelheid in kWh = volumestroom verwarmingswater x warmtecapaciteit x temperatuurverschil tussen aanvoer en retour)

Elke warmtehoeveelheidsmeter bestaat uit drie elementen: debietsensor, rekenmachine en temperatuursondes. Deze temperatuursondes meten het temperatuurverschil van het water in de aanvoer en de retour. Dit verschil kan gebruikt worden om het warmteverbruik te berekenen.

Warmtemeters die ultrasone golven gebruiken voor de gegevensmeting nemen de gemiddelde stroomsnelheid en de buisdoorsnede in de berekening op in plaats van de volumestroom.

Wanneer worden warmtemeters gebruikt?

Warmtemeters worden gebruikt als nauwkeurige facturering van het warmteverbruik nodig is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer:

  • één warmtebron voorziet verschillende eenheden van warmte (stadsverwarming of huurwoningen),
  • als er onderscheid gemaakt moet worden tussen commercieel en particulier gebruikte eenheden,
  • als het verbruik van de geleverde warmte apart van het verbruik van het warme water berekend moet worden, en
  • in het geval van zonnesystemen, om het rendement van het systeem te berekenen.

Hoe ziet een professionele installatie van een warmtemeter eruit?

Om ervoor te zorgen dat de warmtemeter ook het warmteverbruik nauwkeurig kan registreren, moet bijzondere aandacht worden besteed aan een vakkundige installatie, die dus beslist door een specialist moet worden uitgevoerd.

Bijzondere aandacht moet besteed worden aan de plaatsing van de volumestroommeter en de temperatuursensoren. In principe mogen geen metingen gedaan worden achter bochten of T-stukken, want die vervalsen de gemeten waarde. De grootte van de volumestroommeter moet aangepast zijn aan de stroomsnelheid.

Om er zeker van te zijn dat je warmtestroommeter nauwkeurig kan meten, is een professionele installatie absoluut noodzakelijk en het inschakelen van een specialist is meer dan aan te bevelen

Bij de plaatsing van de temperatuursensoren is het belangrijk dat ze in hetzelfde verwarmingscircuit zitten en dat hun kabels zonder knikken geïnstalleerd zijn. Bovendien moet aandacht besteed worden aan de stromingsrichting van het verwarmingssysteem, de compatibiliteit tussen de sensoren en de computer en de plaats van opstelling.

Welke alternatieven zijn er voor warmtemeters?

Alternatieven voor warmtemeters zijn verdampingsbuizen of digitale modellen die direct op de radiator gemonteerd zijn.

https://www.luftking.de/smart-home-heizung-test/

Vergeleken met warmtemeters zijn ze een stuk goedkoper (en daarom bij veel verhuurders populairder), maar hun berekening is minder nauwkeurig.

Alternatief Voordelen Nadelen
Verdampingsbuizen Goedkoper Moet jaarlijks vervangen worden, Onnauwkeurige meting
Digitale modellen voor de radiator Dient meerdere jaren, Gemakkelijk af te lezen, Goedkoper Onnauwkeurige meting

Besluit: Welke soorten warmtemeters zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je besluit een warmtemeter te kopen, zijn er twee alternatieven waartussen je moet kiezen

  • Compact toestel
  • Samengestelde eenheid

De twee productsoorten verschillen eigenlijk alleen van elkaar in hun vormgeving. Beide soorten producten hebben voor- en nadelen en het hangt van het beoogde gebruik af welke warmtemeter beter bij je past.

In de volgende paragraaf willen we je helpen bij je beslissing.

Wat zijn de kenmerken van een compact toestel en wat zijn de voor- en nadelen?

Compacte warmtemeters bestaan uit één compact apparaat, d.w.z. ze combineren de computer en het volumemeetgedeelte in hun behuizing. De bijbehorende temperatuursondes zijn apart aan de buitenkant bevestigd.

Door de elementen in één compact toestel te combineren wordt het niet alleen handiger, maar ook goedkoper. Deze compacte warmtemeter wordt echter ook in zijn geheel gekalibreerd. Dit betekent dat het hele apparaat vervangen moet worden als het gekalibreerd wordt.

Advantages
  • Een compact toestel
  • Goedkoop in aanschaf
Disadvantages
  • Moet in zijn geheel vervangen worden
  • Inflexibel
  • Niet geschikt voor hoge gebouwen

Op de lange duur kan dit tot hogere kosten leiden, ook al is de eerste aanschaf van het toestel goedkoper. Door zijn onbuigzaamheid kan dit toestel bovendien alleen in lage gebouwen gebruikt worden.

Wat zijn de kenmerken van een samengestelde eenheid en wat zijn de voor- en nadelen?

In samengestelde apparaten zitten de computer en de volumetrische meter in afzonderlijke behuizingen, maar ze zijn samen met de temperatuursondes verbonden tot een samenstelling.

Het duidelijke voordeel van deze samengestelde toestellen is dat de afzonderlijke elementen afzonderlijk gekalibreerd worden en ook afzonderlijk vervangen kunnen worden.

Enerzijds vergroot dit de flexibiliteit en ook de toepassingsmogelijkheden, omdat ze voor elke meettaak individueel aangepast kunnen worden. Daarom zijn ze ook optimaal geschikt voor hogere gebouwen.

Advantages
  • Flexibiliteit
  • Individuele aanpassing aan elke meettaak
Disadvantages
  • Specialist is vaker nodig
  • Meer onderhoudswerk

De grotere flexibiliteit brengt echter ook verschillende nadelen met zich mee. Als de meting defect is, kan het hele apparaat niet eenvoudig vervangen worden, zoals bij compacte warmtemeters wel het geval is. Veeleer moet de bron van de fout bepaald worden en alleen het defecte element vervangen worden.

Dit vereist echter handigheid, of er is altijd een specialist nodig.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om warmtemeters te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien op welke aspecten je moet letten bij de aanschaf van je warmtemeter.

De criteria waarmee je bij aankoop rekening moet houden zijn o.a.

  • Maat
  • Radiomodule
  • Temperatuursondes
  • mechanisch of ultrasoon meetelement
  • Ontwerp met enkele bundel vs. met meerdere bundels

In de volgende paragrafen leggen we je uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Maat

De keuze van de maat van de warmtemeter hangt af van de volumestroom die berekend moet worden. Dit is voor een leek moeilijk te begrijpen, want deze waarde moet bekend zijn.

Het is daarom raadzaam een deskundige te raadplegen, vooral als je voor het eerst iets koopt.

Radiomodule

Radiomodules zijn extra uitrusting voor warmtemeters. Met behulp van de radiomodule kunnen de gemeten waarden ook buiten de flats afgelezen worden, wat erg voordelig is voor de jaarlijkse verwarmingsrekening.

Temperatuursensoren

Zoals reeds gezegd zijn de temperatuursensoren verantwoordelijk voor de meting van het temperatuurverschil tussen de aanvoer en de retour van het verwarmingswater.

Digitale uitgangen maken het gemakkelijker om de door de warmtemeter geregistreerde gegevens af te lezen (beeldbron: pixabay.de / Skitterphoto).

Deze sensoren zijn ontworpen als platina weerstandsthermometers. Daarom is het altijd belangrijk platina van hoge kwaliteit te gebruiken voor een optimaal meetresultaat.

Mechanisch of ultrasoon meetelement

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende meetcomponenten

  • mechanisch (draaiend)
  • Ultrasoon (statisch)

Een mechanisch meetelement kan b.v. een impellerteller of een Woltman teller zijn.

Meetcomponenten die volgens het ultrasone principe werken, gebruiken het entrainment principe en berekenen het doorgangstijdverschil van de stroom en de retour. Duidelijke voordelen van het ultrasoon principe zijn de grotere meetnauwkeurigheid en de onbeperkte inbouwmogelijkheden.

Enkelstraals vs. meerstraals ontwerp

Enkelstraals warmtemeters verschillen van meerstraals meters wat betreft de meetbaarheid van volumestromen.

Terwijl éénstraalsmeters bij voorkeur worden gebruikt als compacte toestellen voor zeer kleine debieten, worden meerstraalsmeters gebruikt in grotere verwarmingssystemen.

Wetenswaardigheden over warmtemeters

Wat is en hoe lang duurt de ijkperiode voor warmtemeters?

De kalibratieperiode voor warmtemeters geeft aan wanneer het apparaat opnieuw gekalibreerd moet worden. Volgens de huidige Meet- en IJkverordening (MEssEV) gebeurt dit om de 5 jaar.

Voor een gebruiksvriendelijke bediening is de warmtemeter gemarkeerd met de datum van de laatste ijking.

De kalibratieperiode voor je warmtemeter is 5 jaar. Het is van essentieel belang deze periode in acht te nemen, want na het verstrijken van deze periode kan een nauwkeurige berekening niet meer gegarandeerd worden.

Bij samengestelde apparaten worden alle onderdelen afzonderlijk gekalibreerd voordat ze als een samenstelling opnieuw gekalibreerd worden. Compacte toestellen, zoals reeds gezegd, worden in hun geheel gekalibreerd of vervangen.

Hoe worden verwarmings kosten correct berekend?

Er zijn verschillende methoden om verwarmingskosten te berekenen. Als huurder is het daarom altijd raadzaam de verhuurder jaarlijks om de uitsplitsing te vragen, om een beter inzicht en overzicht te krijgen van het werkelijke verbruik en om mogelijke besparingsmaatregelen in gang te kunnen zetten.

Een gebruikelijke methode om de verwarmingskosten te meten is ze te berekenen aan de hand van de gemiddelde verwarmingskosten per vierkante meter.

Warmtemeters berekenen niet alleen het warmteverbruik van verwarmingsinstallaties, maar ook het verbruik van warm water (Image source: unsplash.com / Imani).

Omdat niet alleen de energiebron, maar ook andere, talrijke individuele factoren een rol spelen bij de berekening van verwarmingskosten, is het raadzaam ook je eigen verwarmingskosten individueel te laten berekenen en vergelijken.

Wat is de juridische situatie met betrekking tot warmtemeters?

De Verordening Verwarmingskosten bepaalt dat verhuurders ten minste een deel van het energieverbruik van de huurders nauwkeurig moeten berekenen en daarom verplicht zijn passende apparaten te installeren.

Hiervoor kunnen zowel geteste en geijkte warmtemeters als warmtekostenverdelers gebruikt worden.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://heizung.de/heizung/wissen/waermezaehler-der-heizung-einbau-und-kosten/

[2] https://www.thermondo.de/info/rat/heizen/waermemengenzaehler/

Beeldbron: flickr.com / lemonbeat

Why you can trust me?

Reviews