Last updated: 23-08-2021

How we pick our products

16Products analyzed

28Hours invested

6Studies researched

93Comments collected

Het proeven van een goede wijn kan heel ingewikkeld zijn door de grote verscheidenheid aan producten op de markt, want elke wijn heeft unieke kenmerken die elke wijn bijzonder maken. Bovendien is er voor elk voedsel een passende wijnsoort.

Als je begint te proeven van wijn en je bent geen wijnkenner, maar je bent wel geïnteresseerd in de magie van deze drank en alles wat ermee samenhangt, dan zal dit artikel ongetwijfeld van grote waarde voor je zijn. Behalve dat we je informatie geven over wijn, laten we je ook zien waar je ze mee kunt combineren.




Belangrijk om te weten

  • Wijn is een drank die gemaakt wordt van de gisting van druiven. De selectie van de druiven is uiterst nauwgezet, het moeten gezonde en rijpe druiven zijn. Het sap dat uit de druiven wordt verkregen is volkomen natuurlijk. Het gebruikt andere bestanddelen zoals water, alcohol, suikers (smaak); tannines (kleur en textuur); vluchtige stoffen (aroma).
  • Er zijn verschillende soorten wijn, die worden ingedeeld naar de kleur van de wijn en de ouderdom. Qua kleur kunnen ze zijn: rood, rosé of wit. Terwijl ze qua leeftijd onder meer jong, crianza, reserva, gran reserva kunnen zijn. Je vindt deze twee indelingen altijd samen, bijvoorbeeld reserve rode wijn.
  • De relevante criteria bij de aankoop van een wijn zijn de druif, de body, de zoetheid, de merknaam en de soort vaten. Deze aspecten helpen ons om de unieke eigenschappen van elke wijn te ontdekken en ervoor te zorgen dat ze perfect bij onze voorkeuren passen.

Beste wijnen: Onze selectie

Eerdere Aanbevelingen

Rode, witte of rosé wijn - waar moet je op letten?

Je hoeft geen expert te zijn om van een goede wijn te genieten, maar hoe meer je iets leert en beheerst, hoe meer je ervan geniet. Deze soort kan elk gehemelte tevreden stellen, dankzij de verschillen, die zeer merkbaar zijn, tussen de verschillende soorten wijn.

Rode wijn. Deze wijnsoort wordt verkregen uit de most van donkere of rode druiven. Ze worden onderworpen aan een fabricageproces waardoor de kleurstoffen die in de druivenschillen zitten op de most kunnen worden overgedragen. In wezen worden rode wijnen verkregen door twee productieprocessen, de traditionele methode en de maceratie met koolzuur.

De kleur van de wijn hangt af van factoren als de gebruikte druivensoorten, de productiemethode en de ouderdom van de druiven. De tinten van rode wijnen gaan van lichtrood tot zwart. Deze wijnen hebben een maximaal alcoholgehalte van 15% en de geschikte temperatuur om te proeven is tussen 16 en 18° C.

De smaak van rode wijn is vaak droog, zuur en licht bitter, met hints van rode vruchten, het zoete van de druiven is bij deze wijnsoort nauwelijks te onderscheiden.

Witte wijn. Deze wijn wordt alleen met witte druiven gemaakt, hoewel hij soms ook met rode druiven gemaakt kan worden, maar in die gevallen wordt de schil van de druif verwijderd vóór de gisting van het sap van de vrucht. Het zijn meestal frisse, soepele en fruitige wijnen. Hun tinten zijn strogeel, groengeel en goudgeel.
Een witte wijn wordt gekenmerkt door zijn maagdelijke productie, een term die in de oenologie gebruikt wordt om de gisting van de most in afwezigheid van vaste delen aan te duiden, in tegenstelling tot een rode wijn waar de gisting met een deel van of alle schillen gebeurt. De optimale temperatuur voor deze wijn is tussen 12 en 16° C.

Rosé wijn. Wat deze wijn betreft, moet verduidelijkt worden dat het een wijn is die de essentie van rode wijn bevat, maar alleen wat nodig is om hem die roze tint te geven, die varieert van lichtroze tot violet. De kleur hangt af van de duur en de temperatuur van het mengsel tussen het druivensap en de druivenschillen tijdens de maceratie.

Zowel witte als rode druiven worden gebruikt bij de productie van rosé wijn in al zijn variëteiten. Het is belangrijk te vermelden dat het zeer gewaardeerd wordt omdat het een passend paar is voor allerlei gerechten. De geschikte temperatuur voor het proeven van rosé wijn ligt tussen 15 en 17° C. De smaak van deze wijnen is zoeter, sterker en zuurder.

Spoiler title
Rode wijn Witte wijn Rosé wijn
Pairing Rood vlees en vleeswaren Vis en Kaas Zeevruchten en salades
Alcohol Tot 15° Tussen 10 en 12,5° Tussen 12 en 14,5°
Ideale temperatuur Tussen 16 en 18° C Tussen 12 en 16° C Tussen 15 en 17° C
Aroma Rood fruit Wit fruit en specerijen Zoet en fris

Koopgids

Als je overweegt een goede wijn te kopen, denk je misschien dat de beslissing slechts een kwestie van minuten is, maar het is van essentieel belang dat je bedenkt wat je werkelijk nodig hebt. Het is echter van essentieel belang dat je nagaat wat je werkelijk nodig hebt. Zo zal je keuze bij het vergelijken van verschillende soorten wijnen succesvol zijn. Daarom zullen we in de volgende paragrafen de belangrijkste factoren in detail uitsplitsen.

Een glas wijn met vrienden is ongetwijfeld een geweldig moment. (Foto: langstrup / 123rf.com)

Wat is wijn en wat zijn de voordelen ervan?

Wijn is een alcoholische drank die van druiven gemaakt wordt. Het is het resultaat van het gistingsproces van druiven. De selectie van de druiven is uiterst nauwgezet, want het moeten gezonde, rijpe druiven zijn. Het verkregen sap is volkomen natuurlijk. Hij is gemengd met water, alcohol, suikers (smaak); tannines (kleur en textuur); vluchtige stoffen (aroma).

We willen dat je de belangrijkste kenmerken en eigenschappen van wijn kent, zodat je een idee krijgt van de voordelen van het drinken van deze drank. We werken het uit in de volgende tabel:

Advantages
  • Bestrijdt vermoeidheid
  • Verhoogt de endorfines in het lichaam
  • Verbetert de hersenfunctie
  • Vertraagt veroudering
  • Helpt je afvallen
  • Minimaliseert het risico op hart- en vaatziekten
  • Behandelt tandvleesontstekingen en reinigt het gehemelte.
Disadvantages
  • Te veel wijn kan leiden tot uitdroging
  • kan de coördinatie beïnvloeden
  • vermindert de aandachtsspanne
  • demineraliseert botten en tanden
  • draagt bij tot leverziekte
  • kan leiden tot osteoporose

Hoeveel kost een wijn?

De prijs van wijn varieert sterk, want hij wordt bepaald door de soort wijn, de soort druif die bij de productie gebruikt wordt en de rijping. Hoewel het heel betaalbaar is, houd er rekening mee dat de hoeveelheid wijn die je consumeert invloed heeft op je portemonnee, zodat veel mensen liever meer wijn consumeren dan een kwaliteitswijn.

De kosten van rode wijn beginnen bij 150 MXN en lopen op tot 3 000 MXN, hoewel sommige meer dan 10 000 MXN kosten. Terwijl witte wijn geprijsd wordt tussen 100 MXN en 2 500 MXN. Rosé wijn ten slotte kost tussen 175 en 1.250 MXN.

Waar kun je wijn kopen?

Als je net begint in de wereld van de wijn of als je een van degenen bent die alleen wijn kopen als geschenk voor belangrijke gebeurtenissen, is het raadzaam naar winkels te gaan zoals Prissa, Magadan Quima of zelfbedieningswinkels zoals Sam’s of Costco. Je vindt er een grote verscheidenheid aan wijnen voor praktisch iedereen, en ook deskundig advies.

Je vindt ook een grote verscheidenheid aan wijnen in gemakswinkels als Walmart, Superama, Soriana, Chedraui, Sam’s of Costco. Deze winkels verkopen het ook online, maar de verscheidenheid aan wijnen die je er vindt is beperkt.

Of als je een wijnproever bent, en een liefhebber van je favoriete wijn, dan is een geweldige optie met de beste aanbiedingen, verscheidenheid aan wijnen, accessoires zoals koelers of glazen en de beste mogelijkheden die je vindt op Amazon.com.mx. Je koopt niet alleen je favoriete wijn, je ontvangt hem ook nog dezelfde dag van aankoop in het comfort van je huis.

Waar een belangrijk moment is, is een goede wijn (Foto: Darya Petrenko/ 123rf.com)

Koopcriteria: factoren waarmee je de verschillende soorten wijn kunt vergelijken en kwalificeren.

Op het eerste gezicht gaat het er bij het kopen van een wijn alleen maar om de wijn te vinden die bij je smaak past of je lievelingswijn is. Als je echter als een echte wijnproever een wijn wilt kiezen, zijn er een paar heel belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden, zodat je keuze de ideale is.

Niet altijd is de duurste wijn de juiste of de beste. Een dure wijn kopen verzekert ons tot op zekere hoogte van zijn kwaliteit, maar het is niet altijd de beste optie. Het hangt veel af van elke smaak en van de situatie waarin je het gaat consumeren. Daarom zullen je criteria ook van invloed zijn op de beste wijn voor jou. Dit zijn

  • Druif
  • Lichaam
  • Zoetigheid
  • Benaming van Oorsprong
  • Vat Type

Druif

Als je besluit de wereld van de wijn in te gaan, is het belangrijk dat je het belangrijkste ingrediënt ervan kent, de druif. Er is een grote variëteit aan druiven die zich onderscheiden door het proces van verbouwen en de plaats van oogsten. Het populairst in de wereld van de wijn zijn die uit de streken van Europa en Zuid-Amerika. Dit zijn:

Tempranillo. Dit is de meest geoogste druif in Spanje. Het wordt zo genoemd omdat de druiven geoogst worden voor ze rijp zijn. Het is een druif met zeer fruitige en aromatische tonen en is ideaal om in vaten te rusten.

Cabernet Sauvignon. Het is zonder twijfel de Franse druif die het meest gebruikt wordt in de meeste van de beste rode wijnen in de wereld. Hij heeft een adequate zuurgraad die bij de wijn past en aangenaam is in de mond en zijn rijping in vaten is buitengewoon, daarom wordt hij vaak in coupages gebruikt, om de wijnen meer body en duur van de smaak te geven.

Merlot. Het is een druif van Franse oorsprong en wordt beschouwd als de meest aromatische druif door zijn rode en zwarte vruchtensmaak, en zijn zachte smaak. Het wordt veel gebruikt in rode wijnen. De eigenschappen van deze druif hangen grotendeels af van de plaats waar hij verbouwd wordt en van het klimaat.

Sauvignon blanc. Deze witte wijndruif groeit in Chili, op kleiachtige en zonnige bodems. Het belangrijkste kenmerk is dat hij aroma’s van hooi en kruisbessen heeft, en een intense zuurgraad. Druiven die in warme streken groeien zijn ideaal voor vatrijping.

Chardonnay. Het is een Chileense druif en wordt beschouwd als de beste witte wijndruif ter wereld. De optimale omstandigheden voor de teelt van deze druif zijn kalkhoudende bodems en een niet al te warm klimaat. Tot de eigenschappen behoren een neutraal aroma, dat licht meloenachtig kan zijn, en een uitstekende zuurgraad.

Malbec. Het is een druif die in Argentinië verbouwd wordt, en die ideaal is voor rode en rosé wijnen. De belangrijkste eigenschap is dat hij een halfdroge smaak geeft door zijn zuurgraad en een aroma van rode vruchten en bessen. Hij heeft een intense kleur voor rode wijnen en violette reflecties voor rosé wijnen.

“Wijn die met oprechte inspiratie gedronken wordt, kan alleen vergeleken worden met de kus van een meisje”. Nicanor Parra

Body

De body van de wijn is een van de meest relevante aspecten die door wijnproevers beoordeeld worden. Het kan geanalyseerd worden met de zintuigen zicht en smaak. Kenners kunnen de body van de wijn aan het zicht bepalen, terwijl wie net begint in de wereld van de wijn zich moet concentreren op de gewaarwordingen die de wijn in de mond teweegbrengt.

In het visuele stadium kunnen wijnen met weinig body worden opgespoord door door de wijn heen te kunnen kijken, vooral bij jonge wijnen, terwijl gerijpte wijnen veel donkerder zijn, d.w.z. dat ze veel body hebben. Je kunt het ook merken als je het glas in cirkels beweegt; als het lang duurt voor de druppel weer in de wijn valt, betekent dit dat hij veel body heeft.

Als we het over de smaakzin hebben, heeft de wijn bij het proeven goede body, dat veroorzaakt het gevoel iets vasts in de mond te hebben, dat wil zeggen, als je de wijn zwaar voelt, betekent dit dat hij veel body heeft. Kortom, de body van de wijn meet de dichtheid en de consistentie van de wijn als je hem proeft.

Zoetheid

Druiven bevatten, net als de meeste vruchten, suikers die geconcentreerder worden naarmate de vrucht op de plant blijft tot hij rijper wordt. De zoetheid in een wijn zit in de hoeveelheid suikers die bij de gisting niet in alcohol werden omgezet. Hier vinden we zoete en droge wijnen.

Proevers beoordelen wijnen volgens het optimale evenwicht tussen zuurtegraad, suikergehalte en alcoholgehalte. De droogste wijnen bevatten 0,2 g glucose per liter en meer dan 1 g fructose per liter. Dankzij hen worden de zoete prikkels die alle wijnen hebben op de tong waargenomen.

Goed gezelschap is het allerbelangrijkste om van een goede wijn te genieten. (Foto: Andrii IURLOV / 123rf.com)

Erkend merk

Het is belangrijk rekening te houden met de wijnmerken die op de markt bestaan, want de best gepositioneerde inspireren tot kwaliteit en staan garant voor de wijn die ze maken. Wijnkenners zijn getrouwd met hun favoriete merk, dat wil zeggen dat een goede wijn loyaliteit en vertrouwen opwekt.

Anderzijds zullen degenen die net beginnen in de uitgestrekte wereld van de wijn, ongetwijfeld nadenken over wat de beste wijnmerken zijn als primaire koopfactor. Omdat ze niet zeker weten welke wijn ze moeten kiezen, zullen ze eerst op zoek gaan naar een aanbeveling op basis van de merken, zodat ze na verloop van tijd hun favoriete merk zullen vinden.

De wereldwijd erkende merken zijn: op de 10e plaats Graham’s Port uit Portugal; 9 Château Margaux uit Bordeaux, Frankrijk; 8 Michel Chapoutier uit het zuiden van Frankrijk; 7 Ridge uit Californië, VS; 6 Guigal de Ampuis, in het zuiden van Frankrijk; 5 Viña Errázuriz uit Chili, 4 Villa María uit Nieuw-Zeeland, 3 Penfolds uit Australië; 2 Concha y Toro uit Chili en 1 Torres uit Spanje.

“Wijn is het enige kunstwerk, dat gedronken kan worden”

Luis Fernando Olaverri.

Soorten Vaten

Wijnvaten worden het meest gebruikt voor het rijpen van wijn, omdat het hout essentiële eigenschappen bezit waardoor het de smaak en het aroma van de wijn kan concentreren. De meest gebruikte zijn Amerikaans eiken en Frans eiken vaten.

Amerikaans eiken vat. Door de dikte van het hout en de fijne poriën oxideert de wijn niet gemakkelijk. Het helpt om de wijn de eigenschappen van het hout mee te geven, zodat hij een geconcentreerde smaak krijgt en een aroma dat typisch is voor dit vat, met hints van cacao, rook of koffie.

Frans eiken vat. Het is een heel fijn hout dat het mogelijk maakt de eigenschappen van de wijn te behouden, de smaak te concentreren en het aroma te behouden, bovendien is deze houtsoort geneigd meer tannines aan de wijn af te geven, waardoor de kleur verbetert en de wijn dikker wordt.

Er gaat niets boven een avond met vrienden en een goede wijn (Foto: ammentorp/ 123rf.com)

(Uitgelichte foto: Daniel Draghici/ 123rf.com)

Reviews