How we pick our products
Het proeven van een goede wijn kan heel ingewikkeld zijn door de grote verscheidenheid aan producten op de markt, want elke wijn heeft unieke kenmerken die elke wijn bijzonder maken. Bovendien is er voor elk voedsel een passende wijnsoort.
Als je begint te proeven van wijn en je bent geen wijnkenner, maar je bent wel geïnteresseerd in de magie van deze drank en alles wat ermee samenhangt, dan zal dit artikel ongetwijfeld van grote waarde voor je zijn. Behalve dat we je informatie geven over wijn, laten we je ook zien waar je ze mee kunt combineren.
Inhoud
Belangrijk om te weten
- Wijn is een drank die gemaakt wordt van de gisting van druiven. De selectie van de druiven is uiterst nauwgezet, het moeten gezonde en rijpe druiven zijn. Het sap dat uit de druiven wordt verkregen is volkomen natuurlijk. Het gebruikt andere bestanddelen zoals water, alcohol, suikers (smaak); tannines (kleur en textuur); vluchtige stoffen (aroma).
- Er zijn verschillende soorten wijn, die worden ingedeeld naar de kleur van de wijn en de ouderdom. Qua kleur kunnen ze zijn: rood, rosé of wit. Terwijl ze qua leeftijd onder meer jong, crianza, reserva, gran reserva kunnen zijn. Je vindt deze twee indelingen altijd samen, bijvoorbeeld reserve rode wijn.
- De relevante criteria bij de aankoop van een wijn zijn de druif, de body, de zoetheid, de merknaam en de soort vaten. Deze aspecten helpen ons om de unieke eigenschappen van elke wijn te ontdekken en ervoor te zorgen dat ze perfect bij onze voorkeuren passen.
Beste wijnen: Onze selectie
Koopgids
Als je overweegt een goede wijn te kopen, denk je misschien dat de beslissing slechts een kwestie van minuten is, maar het is van essentieel belang dat je bedenkt wat je werkelijk nodig hebt. Het is echter van essentieel belang dat je nagaat wat je werkelijk nodig hebt. Zo zal je keuze bij het vergelijken van verschillende soorten wijnen succesvol zijn. Daarom zullen we in de volgende paragrafen de belangrijkste factoren in detail uitsplitsen.
Wat is wijn en wat zijn de voordelen ervan?
We willen dat je de belangrijkste kenmerken en eigenschappen van wijn kent, zodat je een idee krijgt van de voordelen van het drinken van deze drank. We werken het uit in de volgende tabel:
Hoeveel kost een wijn?
De kosten van rode wijn beginnen bij 150 MXN en lopen op tot 3 000 MXN, hoewel sommige meer dan 10 000 MXN kosten. Terwijl witte wijn geprijsd wordt tussen 100 MXN en 2 500 MXN. Rosé wijn ten slotte kost tussen 175 en 1.250 MXN.
Waar kun je wijn kopen?
Je vindt ook een grote verscheidenheid aan wijnen in gemakswinkels als Walmart, Superama, Soriana, Chedraui, Sam’s of Costco. Deze winkels verkopen het ook online, maar de verscheidenheid aan wijnen die je er vindt is beperkt.
Of als je een wijnproever bent, en een liefhebber van je favoriete wijn, dan is een geweldige optie met de beste aanbiedingen, verscheidenheid aan wijnen, accessoires zoals koelers of glazen en de beste mogelijkheden die je vindt op Amazon.com.mx. Je koopt niet alleen je favoriete wijn, je ontvangt hem ook nog dezelfde dag van aankoop in het comfort van je huis.
Koopcriteria: factoren waarmee je de verschillende soorten wijn kunt vergelijken en kwalificeren.
Op het eerste gezicht gaat het er bij het kopen van een wijn alleen maar om de wijn te vinden die bij je smaak past of je lievelingswijn is. Als je echter als een echte wijnproever een wijn wilt kiezen, zijn er een paar heel belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden, zodat je keuze de ideale is.
Niet altijd is de duurste wijn de juiste of de beste. Een dure wijn kopen verzekert ons tot op zekere hoogte van zijn kwaliteit, maar het is niet altijd de beste optie. Het hangt veel af van elke smaak en van de situatie waarin je het gaat consumeren. Daarom zullen je criteria ook van invloed zijn op de beste wijn voor jou. Dit zijn
- Druif
- Lichaam
- Zoetigheid
- Benaming van Oorsprong
- Vat Type
Druif
Als je besluit de wereld van de wijn in te gaan, is het belangrijk dat je het belangrijkste ingrediënt ervan kent, de druif. Er is een grote variëteit aan druiven die zich onderscheiden door het proces van verbouwen en de plaats van oogsten. Het populairst in de wereld van de wijn zijn die uit de streken van Europa en Zuid-Amerika. Dit zijn:
Tempranillo. Dit is de meest geoogste druif in Spanje. Het wordt zo genoemd omdat de druiven geoogst worden voor ze rijp zijn. Het is een druif met zeer fruitige en aromatische tonen en is ideaal om in vaten te rusten.
Cabernet Sauvignon. Het is zonder twijfel de Franse druif die het meest gebruikt wordt in de meeste van de beste rode wijnen in de wereld. Hij heeft een adequate zuurgraad die bij de wijn past en aangenaam is in de mond en zijn rijping in vaten is buitengewoon, daarom wordt hij vaak in coupages gebruikt, om de wijnen meer body en duur van de smaak te geven.
Merlot. Het is een druif van Franse oorsprong en wordt beschouwd als de meest aromatische druif door zijn rode en zwarte vruchtensmaak, en zijn zachte smaak. Het wordt veel gebruikt in rode wijnen. De eigenschappen van deze druif hangen grotendeels af van de plaats waar hij verbouwd wordt en van het klimaat.
Sauvignon blanc. Deze witte wijndruif groeit in Chili, op kleiachtige en zonnige bodems. Het belangrijkste kenmerk is dat hij aroma’s van hooi en kruisbessen heeft, en een intense zuurgraad. Druiven die in warme streken groeien zijn ideaal voor vatrijping.
Chardonnay. Het is een Chileense druif en wordt beschouwd als de beste witte wijndruif ter wereld. De optimale omstandigheden voor de teelt van deze druif zijn kalkhoudende bodems en een niet al te warm klimaat. Tot de eigenschappen behoren een neutraal aroma, dat licht meloenachtig kan zijn, en een uitstekende zuurgraad.
Malbec. Het is een druif die in Argentinië verbouwd wordt, en die ideaal is voor rode en rosé wijnen. De belangrijkste eigenschap is dat hij een halfdroge smaak geeft door zijn zuurgraad en een aroma van rode vruchten en bessen. Hij heeft een intense kleur voor rode wijnen en violette reflecties voor rosé wijnen.
“Wijn die met oprechte inspiratie gedronken wordt, kan alleen vergeleken worden met de kus van een meisje”. Nicanor Parra
Body
De body van de wijn is een van de meest relevante aspecten die door wijnproevers beoordeeld worden. Het kan geanalyseerd worden met de zintuigen zicht en smaak. Kenners kunnen de body van de wijn aan het zicht bepalen, terwijl wie net begint in de wereld van de wijn zich moet concentreren op de gewaarwordingen die de wijn in de mond teweegbrengt.
In het visuele stadium kunnen wijnen met weinig body worden opgespoord door door de wijn heen te kunnen kijken, vooral bij jonge wijnen, terwijl gerijpte wijnen veel donkerder zijn, d.w.z. dat ze veel body hebben. Je kunt het ook merken als je het glas in cirkels beweegt; als het lang duurt voor de druppel weer in de wijn valt, betekent dit dat hij veel body heeft.
Als we het over de smaakzin hebben, heeft de wijn bij het proeven goede body, dat veroorzaakt het gevoel iets vasts in de mond te hebben, dat wil zeggen, als je de wijn zwaar voelt, betekent dit dat hij veel body heeft. Kortom, de body van de wijn meet de dichtheid en de consistentie van de wijn als je hem proeft.
Zoetheid
Druiven bevatten, net als de meeste vruchten, suikers die geconcentreerder worden naarmate de vrucht op de plant blijft tot hij rijper wordt. De zoetheid in een wijn zit in de hoeveelheid suikers die bij de gisting niet in alcohol werden omgezet. Hier vinden we zoete en droge wijnen.
Proevers beoordelen wijnen volgens het optimale evenwicht tussen zuurtegraad, suikergehalte en alcoholgehalte. De droogste wijnen bevatten 0,2 g glucose per liter en meer dan 1 g fructose per liter. Dankzij hen worden de zoete prikkels die alle wijnen hebben op de tong waargenomen.
Erkend merk
Het is belangrijk rekening te houden met de wijnmerken die op de markt bestaan, want de best gepositioneerde inspireren tot kwaliteit en staan garant voor de wijn die ze maken. Wijnkenners zijn getrouwd met hun favoriete merk, dat wil zeggen dat een goede wijn loyaliteit en vertrouwen opwekt.
Anderzijds zullen degenen die net beginnen in de uitgestrekte wereld van de wijn, ongetwijfeld nadenken over wat de beste wijnmerken zijn als primaire koopfactor. Omdat ze niet zeker weten welke wijn ze moeten kiezen, zullen ze eerst op zoek gaan naar een aanbeveling op basis van de merken, zodat ze na verloop van tijd hun favoriete merk zullen vinden.
De wereldwijd erkende merken zijn: op de 10e plaats Graham’s Port uit Portugal; 9 Château Margaux uit Bordeaux, Frankrijk; 8 Michel Chapoutier uit het zuiden van Frankrijk; 7 Ridge uit Californië, VS; 6 Guigal de Ampuis, in het zuiden van Frankrijk; 5 Viña Errázuriz uit Chili, 4 Villa María uit Nieuw-Zeeland, 3 Penfolds uit Australië; 2 Concha y Toro uit Chili en 1 Torres uit Spanje.
“Wijn is het enige kunstwerk, dat gedronken kan worden”
Luis Fernando Olaverri.
Soorten Vaten
Wijnvaten worden het meest gebruikt voor het rijpen van wijn, omdat het hout essentiële eigenschappen bezit waardoor het de smaak en het aroma van de wijn kan concentreren. De meest gebruikte zijn Amerikaans eiken en Frans eiken vaten.
Amerikaans eiken vat. Door de dikte van het hout en de fijne poriën oxideert de wijn niet gemakkelijk. Het helpt om de wijn de eigenschappen van het hout mee te geven, zodat hij een geconcentreerde smaak krijgt en een aroma dat typisch is voor dit vat, met hints van cacao, rook of koffie.
Frans eiken vat. Het is een heel fijn hout dat het mogelijk maakt de eigenschappen van de wijn te behouden, de smaak te concentreren en het aroma te behouden, bovendien is deze houtsoort geneigd meer tannines aan de wijn af te geven, waardoor de kleur verbetert en de wijn dikker wordt.
(Uitgelichte foto: Daniel Draghici/ 123rf.com)