Bloemen planten is gemakkelijk en ongecompliceerd. Koop gewoon de bloem, stop hem in de grond van je huisbed, en klaar is Kees. Maar het is niet helemaal zo eenvoudig - want je kunt heel wat dingen verkeerd doen. In het volgende artikel willen we dit onderwerp nader bekijken. Wat zijn bloemen eigenlijk, in welke tijd van het jaar moeten ze geplant worden en op welke plaats? En welke bloemen zijn het meest geschikt om de bijenpopulatie te helpen? We geven je ook stap-voor-stap instructies. En tenslotte gaan we in op de vraag hoe je de pas geplante bloemen goed kunt verzorgen. We zullen ook de vraag beantwoorden waarom het goed is bloemen te planten met kinderen.
Inhoud
De belangrijkste feiten in het kort
- In de omgangstaal verwijst de term “bloem” naar planten die grote, opvallende bloesems voortbrengen - of naar een enkele losstaande bloesem van zo’n bloeiende plant.
- Door mutatie zijn er bloemsoorten geëvolueerd die dubbele bloemen hebben. Zulke bloemen ruiken lekker en trekken bijen aan, maar zijn nutteloos voor hen. Als je bij-vriendelijke bloemen wilt planten, moet je ervoor zorgen dat de bloemen niet dubbel zijn.
- Het planten van bloemen vereist een beetje planning. Zorg en aandacht zijn ook belangrijk. Fouten kunnen de plant beschadigen, waardoor hij in het ergste geval sterft.
Onze productaanbeveling
Dit boorhulpstuk is gemaakt van hoogwaardig koolstofstaal. Er wordt ook een paar handschoenen bij geleverd. De boor is perfect om plantjes snel en gemakkelijk uit te boren. Het hulpstuk is ideaal voor het planten van struiken, bollen, potplanten, groenten, bloemen en bomen met blote wortel, voor diepteteelt en grondvoorbereiding voor plantenbakken. Klanten waarderen vooral de gemakkelijke hanteerbaarheid van het apparaat, dat zelfs de meest inspannende bloemenplantklus tot kinderspel maakt.
Wat zijn bloemen
? Het woord bloem heeft een iets andere betekenis, afhankelijk van de context waarin het gebruikt wordt.
In het dagelijks taalgebruik kan het verwijzen naar een plant die opvallende, grote bloemen voortbrengt, of naar een enkele bloem met een steel die van zo’n plant gescheiden is
. In de plantkunde daarentegen zijn de termen bloem en bloesem strikt afgebakend. Volgens dit principe wordt de bloem alleen bepaald door haar buitenkant - een samenstelling van perianth, meeldraden en kelkknoppen - en dient ze om bloemen te vermeerderen.
Bloem, daarentegen, verwijst naar de biologische eenheid binnen een bloeiende plant waarvan de functie is bestuivers aan te trekken. Ook grassen vormen zulke eenheden voor voortplanting door bestuiving, maar ze worden niet als bloemen beschouwd. In tuinieren spreken we daarom van de alledaagse taaldefinitie van de bloem - vooral de bloeiende plant.
Achtergrond: Wat je moet weten over het planten van bloemen
Wanneer moet je bloemen planten?
Bloeiende plant | Planttijd | ||
---|---|---|---|
Vroege of voorjaarsbloeiers | Herfst of vroege lente, maart | ||
Midden- of zomerbloeiers | Voorjaar tot vroege zomer | ||
Late of winterbloeiers | Herfst- en winterbloeiers | Voorjaar tot vroege zomer. Herfst- en winterbloeiers | Zomer tot vroege herfst |
Vorstgevoelige planten | Lente | ||
Hittegevoelige planten | Buiten hete perioden | ||
Doorbloeiers | Het beste in de lente, maar zomer en herfst zijn ook mogelijk |
Laatbloeiers kunnen in de zomer of aan het begin van de herfst geplant worden. Kies je voor de zomer, zorg er dan voor dat je dat niet doet in of vlak voor een hete periode. Het is altijd belangrijk dat de plant voldoende tijd heeft om wortel te schieten vóór de bloeiperiode en dat ze niet wordt blootgesteld aan temperaturen of weersomstandigheden die ze niet kan verdragen. Vorstgevoelige planten kunnen bijvoorbeeld beter niet in de herfst geplant worden en hittegevoelige planten beter niet in midzomer.
Welke plaatsen zijn geschikt om bloemen te planten?
Welke bloemen zijn goed voor de bijenpopulatie?
is ook belangrijk op te merken dat gevulde bloemen bijen kunnen aantrekken met hun geur, maar weinig of geen voedsel voor hen bieden.
Gevulde bloemen zijn die bloemen die zelfs in het midden nog met bloemblaadjes bedekt zijn - waar de meeldraden eigenlijk zichtbaar moeten zijn. De meeldraden zijn het belangrijke orgaan van de bloem dat het stuifmeel produceert.
In het geval van dubbele bloemen zijn deze door mutatie grotendeels tot bloemblaadjes uitgegroeid - zodat ze nauwelijks stuifmeel produceren en de weinige die er zijn moeilijk toegankelijk zijn voor bijen. Bij-vriendelijke bloemen zijn onder andere: Lavendel, Fanflower, Bellflower, Convertible Anemone, (Californische) Pioenrozen, Zonnebloemen, Madeliefjes, Snapdragons, Bee’s Veil (‘White Willie’), Nasturtiums, Sneeuwklokjes, Coneflowers, Klimhortensia’s en Wilde Rozen. De bloesems van groente- en bessenplanten en van kruiden bieden ook veel voedsel aan bijen.
Hoe je bloemen plant: 5 stappen naar een kleurrijke tuin
Nu weet je wat bloemen zijn, wanneer je ze moet planten en hoe je de juiste plaats kiest. In de volgende stap leggen we stap voor stap uit hoe je . Deze 5 stappen zijn
- Bloemen kiezen
- Kies de juiste potgrond
- Bereid de plaats voor
- Plant de bloemen op de juiste manier
- Geef de bloemen water.
Als je deze stappen niet volgt, kunnen er gemakkelijk onbewust fouten gemaakt worden - en in het ergste geval zorgen die fouten ervoor dat je met veel moeite geplante bloemen snel afsterven.
Bloemen kiezen
Voordat je de bloemen koopt die je wilt planten, moet je wat planning doen. Zoek informatie over de verzorging van de bloemen die je interesseren - zodat je ervoor kunt zorgen dat bloemen met vergelijkbare verzorgingsbehoeften bij elkaar geplant worden. Of je ze nu wilt planten in afzonderlijke potten of bloembakken - bijvoorbeeld bloembakken - in kleine verhoogde bedden of in een groot bed in je tuin, de plaats zelf maakt deel uit van de verzorgingseisen. Kies bloemen die schaduw verkiezen (b.v. lelietje-van-dalen en daslook) of zon (b.v. zonnebloemen, lavendel en rozen) en bloemen die droge of juist heel vochtige grond nodig hebben. Ook de ruimte die bloemen nodig hebben moet gepland worden. Bloemen die in de breedte wortelen hebben voldoende afstand van andere planten nodig om te kunnen groeien. En voor bloemen die diep wortelen, moet er diep genoeg grond zijn. Afhankelijk van de plaats en het weer moet je er ook voor zorgen dat je de juiste kleren hebt om te tuinieren. Ook met de hoogte van de groei moet rekening gehouden worden. Bloemen die hoog groeien en dicht gebladerte vormen, staan bijvoorbeeld beter niet naast bloemen met een lagere groeihoogte die veel direct zonlicht nodig hebben.
Kleurontwerp
Bij het ontwerpen van kleuren kan een blik op de kleurentheorie helpen. Je kunt bijvoorbeeld met complementaire kleuren werken om accenten te leggen in het bloembed. Of je kunt warme of koele kleuren gebruiken. Afwisselen tussen lichte en donkere tinten zou ook een optie zijn. De kleurendriek - waarin, zoals de naam al zegt, 3 kleuren afwisselend gecombineerd worden die op de kleurencirkel ongeveer op gelijke afstand van elkaar liggen - is ook een optie voor het kleurontwerp van een bloembed. Verder kun je werken met een geleidelijk kleurverloop: bijvoorbeeld roze - violet - paars - blauw of roze - rood - wijnrood. Afhankelijk van het kleurenschema dat je kiest, kun je verschillende stemmingen creëren.
Bloeitijd
Om ervoor te zorgen dat je het hele jaar door kunt genieten van de bloemen die je gekozen hebt, is het een goed idee om de bloeitijd te gebruiken - verdeel het bed bijvoorbeeld in vierkanten waarin je de voorjaars-, zomer- en herfstbloeiende planten afwisselt.
Seizoen | Voorbeelden |
---|---|
Lente | Narcis, tulp, viooltje, habanera, (Californische) pioenrozen, waaierbloem, bijensluier |
Zomer | Lavendel, klokjesbloem, bosanemoon, dahlia, delphinium, Coniflower, zonnebloem, leeuwenbekje, madeliefje, klimhortensia, nasturtium |
herfst | paarse klokjes, wolfsmelk, chrysanten, gouden penningkruid, sneeuwklokjes |
Veel planten beginnen in het ene seizoen te bloeien en blijven tot in het volgende bloeien. Doorbloeiers bloeien zelfs drie seizoenen lang of tot in de winter. Sommige hebben echter maar een zeer korte bloeiperiode van ongeveer 6 - 7 weken.
De juiste potgrond
Het kiezen van de juiste grond is een heel belangrijke stap bij het planten van bloemen. Als je de verkeerde grond kiest, kan dat de bloemen snel fataal worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen groeigrond, bemeste potgrond, onbemeste potgrond, potgrond met turf en potgrond zonder turf. Dit zijn meestal universele bodems die geschikt zijn voor elke plant met de overeenkomstige behoeften. Er zijn ook potkorrels - bestaande uit vele, natuurlijke korrels die water en voedingsstoffen opslaan en geleidelijk aan de plant afgeven - en speciale potgrond voor specifieke planten of plaatsen - zoals rozengrond, orchideeëngrond of balkonplantengrond
Bereid
een plaats voor Als je eenmaal een plaats en de juiste potgrond gekozen hebt, moet de plaats nog voorbereid worden voor de nieuwe bloemen. Als je een bloembed wilt aanleggen en je hebt er nog geen, moet je er natuurlijk eerst een aanleggen. Je kunt bijvoorbeeld een verhoogd bed aanleggen, of een bed op hetzelfde niveau als het tuinoppervlak dat door een border wordt afgebakend. Als je al een bed hebt, moet je onkruid uit de grond verwijderen en de grond voldoende losmaken - er zijn verschillende manieren om dit te doen. De eenvoudigste methode zou zijn om een tuinklauw te gebruiken. Maar ook een bloemenspaan, een tuinschop, een spade of de handen, beschermd met tuinhandschoenen, kunnen voor deze taak gebruikt worden. Het hangt allemaal af van de grootte van het te bewerken oppervlak en de aard van de grond die je wilt losmaken. Als de grond niet geschikt is voor het planten van de gekozen bloemen, moet de grond dienovereenkomstig vervangen worden. Natuurlijk moet er eerst potgrond aan een nieuw bed toegevoegd worden. Hetzelfde geldt voor afzonderlijke bloempotten, bloembakken en kleine verhoogde bedden. Bloempotten en andere losse plantenbakken moeten van tevoren grondig schoongemaakt worden om plantenziekten te voorkomen. In de potgrond wordt dan een plantgat gegraven. Het gat moet breed en diep genoeg zijn om de wortels van de bloem niet te verpletteren.
Bloemen op de juiste manier planten
Ongeacht of de bloem in een pot of een bed komt, moet ze bevrijd worden van de bloempot waarin ze gekocht werd. Deze potten zijn meestal te klein voor de plant om erin te groeien. Bovendien heeft de grond erin vaak niet meer voldoende voedingsstoffen. Alvorens de bloem uit de pot te tillen, moet ze eerst in een emmer of teil met water worden ondergedompeld. Laat de plant staan tot hij al het water heeft opgezogen - je merkt het want op een gegeven moment stijgen er geen luchtbellen meer op. Het is gemakkelijker voor de bloemen om wortel te schieten als ze goed bevochtigd zijn. Als je de plant uit het water en uit de pot tilt, let dan op dat je de wortels niet beschadigt en laat het water er goed afdruipen.
Graven gaat gemakkelijker als je de pot daarbij aandrukt en kneedt. Als de wortels al verdicht zijn en tegen de rand van de grond gedrukt, kun je proberen ze voorzichtig los te maken - dit maakt het ook gemakkelijker voor de bloem om wortel te schieten. Probeer, indien mogelijk, de oude aarde los te maken tot ze eraf valt. Als de wortels te dun zijn, is het beter dit niet te doen. Plaats dan de bloem in het plantgat. Vul de kieren op en druk de grond voorzichtig aan. Aandrukken is vooral belangrijk rond de wortelkluit - want holle ruimtes geven ruimte voor rot en schimmel.
Water geven
Na het planten op de nieuwe plaats is het belangrijk de bloem grondig water te geven. Geef water tot er een besproeiingsrand ontstaat. De eerste paar dagen moet je misschien ook zowel ‘s morgens als ‘s avonds water geven. Bloemen uit hun potten halen en ze op een nieuwe plaats planten is stressvol voor bloeiende planten. Om hiervan te herstellen en op de nieuwe plaats goed te wortelen, hebben bloemen daarom meestal meer water nodig.
Wat je nog meer moet weten over het planten van bloemen
Nu je weet hoe je op de juiste manier bloemen kunt planten, moet je als laatste uitzoeken hoe je je nieuwe, kleurrijke tuin goed kunt verzorgen. Het kan ook een goed idee zijn om kinderen te betrekken bij het werk van het planten van bloemen.
Hoe verzorg je pas geplante bloemen goed?
De meeste bloemplanten verdragen geen wateroverlast. Als ze te lang aan wateroverlast worden blootgesteld, ontstaat wortelrot en de aangetaste plant sterft af. Om dit te voorkomen kan een vochtmeter nuttig zijn. Vooral in de zomer hebben bloemen meer water nodig, omdat sterk zonlicht gedurende de dag meer water doet verdampen. Bovendien zorgt de respectieve bloeitijd van een bloeiende plant ervoor dat hij meer voedingsstoffen nodig heeft dan buiten zijn bloeitijd. Compost of andere organische meststof helpt om je bloemen gezond te houden. Ook al zijn de bloemen aangetast door ongedierte of ontwikkelen ze ziekten, gebruik nooit chemische middelen. Die zijn schadelijk voor het milieu en de bodem - en kunnen ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de mens. Er zijn tal van huismiddeltjes die bij zulke problemen kunnen helpen.
Wat zijn de voordelen van kinderen bloemen laten planten?
Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Ze proberen graag nieuwe dingen uit - vooral als het leuk is. En bloemen planten kan voor kleintjes heel leuk zijn. Enerzijds omdat ze “in het vuil kunnen spelen” zonder in de problemen te komen.
En voor een ander, omdat ze daarna voor mooie kleurrijke bloemen kunnen zorgen. Dit leert hen verantwoordelijkheid te nemen. Ze leren ook iets over planten in het algemeen.
En iets over voeding, afhankelijk van welke planten ze verzorgen - bijvoorbeeld bloemen als lavendel of verschillende kruiden.
Conclusie
Met een bloembed of een bloemenstandaard vol kleurige bloemenplanten verfraai je niet alleen je tuin of balkon - je helpt ook de bijenpopulatie. Bepaalde bloemen, zoals lavendel, zijn bijzonder aantrekkelijk voor bijen vanwege hun geur. Bij het planten van bloemen is het echter belangrijk om bepaalde stappen te volgen, zodat de planten niet kort daarna afsterven. Er zijn verschillende factoren die dit kunnen veroorzaken - wateroverlast, verkeerde plaats, verkeerde potgrond, beschadigde wortels, rot of schimmel, bijvoorbeeld. Een goede verzorging na het planten is ook van cruciaal belang. Bloemen verzorgen kan goed zijn, vooral voor kinderen om verantwoordelijkheid te leren en ook iets over de planten.
Beeldbron: 123rf.com / Nenad Aksic