
Brandnetels zijn in onze tuinen eerder bekend als onkruid dat bij aanraking pijn en netelroos veroorzaakt. Maar velen onderschatten hun helende werking. De brandnetel heeft veel belangrijke vitale stoffen die kunnen helpen bij verschillende ziekten. Het wordt in de keuken ook gebruikt in smoothies, soepen en salades en wordt daarom beschouwd als een culinaire delicatesse. In dit artikel willen we je belangrijke informatie geven over de brandnetel. Bovendien leggen we je uit bij welke ziekten brandnetels zouden helpen en hoe ze werken, en geven je enkele tips hoe je ze kunt gebruiken als geneesmiddel of keukenkruid.
De belangrijkste feiten in het kort
- De brandnetel is vooral bekend als een impopulair onkruid en veroorzaakt meestal pijn of piepende wangen bij aanraking. Toch is het al een populaire en veelzijdige plant in de natuurgeneeskunde en ook in de keuken.
- De brandnetel wordt beschouwd als een geneeskrachtige plant en kan op veel verschillende manieren gebruikt worden voor een grote verscheidenheid aan ziekten. Het is verkrijgbaar als thee, extract, sap, capsule of ook in de vorm van shampoo of badtoevoeging. Brandnetel heeft een bloedzuiverende, ontstekingsremmende, diuretische, zuiverende, pijnstillende en ontgiftende werking.
- In de keuken kan brandnetel voor afwisseling zorgen. Het kan gebruikt worden in salades, spinazie gerechten, smoothies en sappen. Vooral de jonge planten moeten gebruikt worden vanwege hun smaak.
Achtergrond: Wat is een brandnetel?
Wat is een brandnetel en waar bestaat hij uit?
De brandnetel komt overal in Europa voor op voedselrijke plaatsen, langs bermen, dijken en zelfs in tuinen. In Duitsland maakt men onderscheid tussen de grote en de kleine brandnetel, die verschillen in grootte maar niet in hun werking. Van de brandnetel wordt een geneeskrachtige werking gezegd en hij wordt ook beschouwd als een culinair kruid in de keuken. Het bestaat uit vele vitaminen, sporenelementen en mineralen en heeft bloedzuiverende, ontstekingsremmende, diuretische, zuiverende en ontgiftende eigenschappen. Het zijn vooral de groene bladeren die gebruikt worden, maar ook de scheuten, wortels of zaden.
Welke soorten brandnetels zijn er?
Terwijl de grote brandnetel tot drie meter hoog wordt en tweehuizige, paniculate bloeiwijzen vormt, wordt de kleine brandnetel maximaal 45 cm hoog en vormt tweeslachtige bloemen en elliptische, ingesneden bladeren. De twee verschillen echter niet in hun werking. Bovendien komt in sommige delen van Duitsland ook de rietnetel (Urtica kioviensis) en de pilnetel (Urtica pilulifera) voor. Deze brandnetelsoorten worden echter zelden gevonden.
Hoe werken brandnetels in ons lichaam?
Reuma, artrose, jicht
Bij reuma, artrose en ook jicht kan de brandnetel een ontstekingsremmende en antibacteriële werking hebben, dankzij zijn actieve stoffen. De ingrediënten caffeoyl vetzuur en onverzadigde vetzuren kunnen ook de bloedsomloop bevorderen en een ontspannend effect hebben. Voor de behandeling wordt aangeraden brandnetels te consumeren in de vorm van maaltijden of ook drankjes zoals brandnetelthee. Bovendien kan een ‘netelzweep’ het ongemak tot een minimum beperken. Dit wordt gedaan door verse brandnetels te nemen en ze lichtjes op de aangetaste plekken te slaan of te drukken. Uit een studie(2) bleek dat het eten van brandnetels ook de hoeveelheid medicijnen verminderde die nodig zijn om reuma of artritis te behandelen. Het staat vast dat ze de klachten op dit gebied verlichten, maar niet genezen.
Prostaatklachten
Brandnetel is vooral bekend als middel tegen prostaatklachten(3). Vooral de wortel bevat werkzame stoffen zoals lectines, fytosteronen en plantaardige steroïde hormonen die de symptomen van prostaatvergroting kunnen verlichten. De uitbreiding kan echter niet gestopt worden door het in te nemen.
Het is raadzaam
je arts te raadplegen alvorens
het geneesmiddel in
te nemen. Hij of zij kan medicijnen voorschrijven of preparaten aanbevelen die de wortel van de brandnetel bevatten. Dit kan het ongemak bij het plassen verminderen.
Blaasontstekingen, prikkelbare blaas, urineweginfecties, nierproblemen
De flavonoïden en het kalium in brandnetel helpen het lichaam te draineren en ontstekingen te verminderen(4). Daarom worden ze vaak gebruikt bij blaas-, urineweg- en nierproblemen. Als door de brandnetel meer urine vrijkomt, wordt het lichaam gespoeld en gezuiverd, waardoor bacteriën worden geëlimineerd.
Het is aan te bevelen brandnetels in te nemen in de vorm van thee of preparaten. De thee of het preparaat kan ondersteund worden door andere geneeskrachtige eigenschappen, zoals guldenroede of berkenbladeren.
Hoge bloeddruk
Een positief effect op de bloedvaten en een verlaging van de bloeddruk(5) is waargenomen door de inname van brandnetels, vandaar dat brandnetels ook vaak voorgeschreven worden bij hoge bloeddruk.
Maagdarmklachten
Brandnetels hebben een krampstillend effect, bevorderen de spijsvertering en stimuleren de eetlust. Dit is de reden waarom brandnetels gebruikt kunnen worden bij maag- en darmklachten. Het kan dus als beschermer van de darmen werken, maar ook krampen verlichten of de stoelgang verbeteren in geval van diarree. Je kunt brandnetels in de vorm van thee gebruiken bij maag- en darmklachten. Je moet meerdere koppen verse brandnetelthee per dag drinken en zorgen dat je voldoende vloeistoffen binnenkrijgt.
Huid
Brandnetels kunnen niet alleen klachten van de inwendige organen verlichten, maar ook de huid verbeteren bij acne, eczeem of allergieën. Brandnetel heeft ook een ontstekingsremmende en ontgiftende werking.
Haar
Brandnetel kan ook op het haar gebruikt worden. De zuren in de prikharen kunnen roos voorkomen en het haar hydrateren, en tevens de bloedcirculatie naar de haarwortels bevorderen. De zaden van de brandnetel zijn ook werkzaam tegen haaruitval. Dit maakt brandnetel tot een natuurlijk alternatief voor gewone chemische shampoos. Terwijl je de zaden gewoon door muesli of salade kunt mengen en ze opeten, kun je van brandnetels je eigen shampoo maken. Kook daarvoor de verse brandnetels en was je haar met de vloeistof.
Superfood
Zoals je ziet zijn brandnetels een veelzijdig middel. Het is echter de moeite waard om te eten, niet alleen in geval van ziekte, maar ook in het gewone dagelijkse leven. Vanwege hun vitale stoffen is het de moeite waard om brandnetels in de vorm van drankjes en maaltijden te consumeren en ze als voedsel in het dieet te integreren(6). Zo kun je je stofwisseling stimuleren en je huid, haar en nagels een gezond uiterlijk geven, en ook de hele dag meer energie hebben.
Welke ingrediënten bevatten brandnetels
Ingrediënten | Eigenschappen |
---|---|
Vitamine A, vitamine C, magnesium, eiwit, foliumzuur, ijzer, fosfor, kalium, chlorofyl, linolzuur, lectines, kiezelzuur, slijmstof, flavonoïden, fytosteronen, plantaardige steroïde hormonen, Caffeoyl vetzuur, onverzadigde vetzuren | ontgiftend, zuiverend, diuretisch, bloedzuiverend, pijnstillend, ontstekingsremmend, krampstillend, stofwisselingsbevorderend, eetlustopwekkend, |
Brandnetels hebben positieve eigenschappen. Ze bestaan uit vitaminen, mineralen en sporenelementen, en daarom wordt de brandnetel als een veelzijdig geneesmiddel beschouwd.
Hoe en wanneer moet ik brandnetels oogsten?
Oogsttijd | Gebruik | |
---|---|---|
Zaden | Vroege herfst | Kruiden, badadditief, cosmetica, vloeibare mest |
Bloemen | Juli tot september | Badadditief, cosmetica, vloeibare mest |
Jonge scheuten | April tot mei | Thee, badadditief, smoothie, soep, salade, Spinazieschotels, cosmetica, veevoer, vloeibare mest |
bladeren | april-juni | badtoevoeging, thee, smoothie, soep, spinazieschotels, cosmetica, veevoer, vloeibare mest |
wortels | juli-oktober | tinctuur, vloeibare mest |
Alle delen van de plant zijn eetbaar en kunnen dus geoogst worden. Het is echter vooral aan te bevelen jonge planten te oogsten, want die smaken beter en zijn effectiever. Bij het oogsten moeten handschoenen gedragen worden om pijn of netelroos te voorkomen. Dit komt doordat mierenzuur en histamines worden afgescheiden via de haartjes, die de plant tegen vijanden beschermen.
Hoe gebruik ik brandnetels?
Remedies | Keukenkruid | Dieren en tuin |
---|---|---|
Thee, shampoo, cosmetica, crème, tinctuur, badtoevoeging | Smoothie, soep, spinazie, salade, | Slurry, voedsel, habitat voor vlinders (ongeplukt) |
De verschillende toepassingsgebieden laten de diversiteit van de brandnetel zien. De verschillende remedies en ook culinaire ideeën kunnen gemakkelijk thuis gemaakt worden met recepten van het internet.
Hoe droog ik brandnetels?
Brandnetels droog je het best op een droge en luchtige plaats. Je kunt ze ondersteboven in trossen ophangen of op doeken drogen. Ze mogen echter nooit direct in de zon gedroogd worden, anders kunnen ze hun werking verliezen.
Hoe bereid ik brandnetels?
De bekendste recepten zijn waarschijnlijk voor thee, salade en spinazie(7). Als je vers met brandnetels wilt koken, kun je de bladeren het beste van tevoren kort koken. Hierdoor verliezen de haren hun prikkende eigenschappen.
Voor de thee kun je een handvol verse of gedroogde brandnetelbladeren over een liter water gieten. De thee kun je dan ongeveer 1 tot 5 minuten laten trekken. De brandnetel
kan op veel verschillende manieren bereid worden in de vorm van drankjes of maaltijden. Je vindt een grote verscheidenheid aan recepten voor de bereiding ervan.
Gebruik voor een salade verse brandnetelbladeren, die gekookt kunnen worden. Maar jonge planten bevatten vaak minder histamine en mierenzuur, waardoor ze minder branden. Deze kunnen dan geserveerd worden met andere ingrediënten naar keuze. Op het internet zijn nog veel meer recepten voor de bereiding van brandnetels te vinden. Ze variëren van eenvoudige thee tot smoothies, spinazieschotels, salades of zelfs pesto.
Conclusie
Brandnetels staan meestal bekend als een impopulair onkruid in de tuin. Dit artikel laat echter zien dat ze een echte allrounder zijn. Niet alleen kunnen ze op allerlei manieren in de keuken gebruikt worden, ze vertonen ook als geneeskrachtige plant effecten op verschillende ziekten. Bij het oogsten is het belangrijk rekening te houden met de tijd van het jaar, zodat de juiste smaak en werking van de brandnetel verkregen wordt. Remedies kunnen gemakkelijk thuis gemaakt worden. Op het internet zijn ook talloze recepten te vinden die ideeën geven voor het gebruik ervan in de keuken. Beeldbron: Alicja Neumiler / 123rf
Referenties (7)
1.
Dhouibi R, Affes H, Ben Salem M, Hammami S, Sahnoun Z, Zeghal KM, Ksouda K. Screening of pharmacological uses of Urtica dioica and others benefits. Prog Biophys Mol Biol. 2020 Jan;150:67-77. doi: 10.1016/j.pbiomolbio.2019.05.008. Epub 2019 Jun 1. PMID: 31163183.
Bron
2.
Borsuk, O.S., Masnaya, N.V., Sherstoboev, E.Y. et al. Effects of Drugs of Plant Origin on the Development of the Immune Response. Bull Exp Biol Med 151, 194–196 (2011). https://doi.org/10.1007/s10517-011-1287-y
Bron
3.
Neill MG, Appu S, Zlotta AR. Strategies to preserve prostate health. Drugs Today (Barc). 2009 Jan;45(1):63-80. doi: 10.1358/dot.2009.45.1.1315920. PMID: 19271033.
Bron
4.
Chrubasik JE, Roufogalis BD, Wagner H, Chrubasik SA. A comprehensive review on nettle effect and efficacy profiles, Part I: herba urticae. Phytomedicine. 2007 Jun;14(6):423-35. doi: 10.1016/j.phymed.2007.03.004. Epub 2007 May 10. PMID: 17493795.
Bron
5.
El Haouari M, Rosado JA. Phytochemical, Anti-diabetic and Cardiovascular Properties of Urtica dioica L. (Urticaceae): A Review. Mini Rev Med Chem. 2019;19(1):63-71. doi: 10.2174/1389557518666180924121528. PMID: 30246639.
Bron
6.
Di Lorenzo C, Dell'Agli M, Badea M, Dima L, Colombo E, Sangiovanni E, Restani P, Bosisio E. Plant food supplements with anti-inflammatory properties: a systematic review (II). Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(5):507-16. doi: 10.1080/10408398.2012.691916. PMID: 23391017.
Bron
7.
Beiser, R. (2014): Unsere essbaren Wildpflanzen. Bestimmen, sammeln und zubereiten. Stuttgart.
Bron