Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

6Onderzochte producten

28Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote GARDENA robotmaaier test 2022. Hier stellen we alle GARDENA robotmaaiers voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van de recensies van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste GARDENA robotmaaier voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen.

Als ze beschikbaar zijn, bieden we je ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een GARDENA robotmaaier wilt kopen.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Robot grasmaaiers werken volledig zelfstandig. Nadat hij aangezet is, kiest hij zijn route en bepaalt zelf waarheen hij gaat. Daarmee houdt hij het gras permanent kort en wacht niet tot het gras weer op is. Het werk wordt alleen onderbroken voor een pauze in het laden of als het regent.
  • Het gras wordt gemaaid door messen die aan de onderkant van de maaier zitten. Deze worden echter niet afgesneden, zoals met een grasmaaier, maar daadwerkelijk afgesneden en als mulch op de grasmat achtergelaten.
  • Behalve een zeer stille werking van niet meer dan 58 decibel, is hij daarmee half zo luid als vergelijkbare modellen. Voortdurend gebruik, ook ’s nachts, is vaak geen probleem. Sommige Gardena robotmaaiers kunnen ook slim bestuurd worden via een app.

Gardena robotmaaier: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een GARDENA robotmaaier koopt

Als je overweegt een robotmaaier te kopen, is het raadzaam niet zomaar blindelings op het op één na beste product af te gaan, maar een goede vergelijking uit te voeren. De basis hiervoor zijn je eigen behoeften en de omstandigheden in je tuin.

Als je eenmaal weet aan welke eisen je nieuwe robotgrasmaaier moet voldoen, kun je op zoek gaan naar een geschikt model. De volgende vragen moeten je helpen je situatie beter in te schatten.

Wat is een GARDENA robotmaaier?

Een robotgrasmaaier is een praktisch hulpmiddel bij het tuinieren thuis en behoort tot de categorie van de dienstrobots. Het maait zelfstandig het gazon en zorgt ervoor dat het gras permanent op een bepaalde hoogte wordt gehouden.

De robot handelt autonoom. Je hoeft het niet te controleren, te bewaken, op te zetten of richting te geven - je hoeft het alleen maar aan te zetten. De activiteiten worden geregeld door een besturingssysteem dat in de robotmaaier is ingebouwd. Waar de robot in de tuin heen gaat en wanneer hij naar het laadstation terugkeert wordt door software geregeld.

Welk gebied bestrijkt de GARDENA robotmaaier?

De fabrikant Gardena biedt je verschillende mogelijkheden. Hij weet dat niet elke tuin even groot is, maar anders is aangelegd en dus andere eisen stelt.

De firma biedt verschillende robotmaaiers aan, die uitgerust zijn voor verschillende grote gazons.

De SILENO city, SILENO life en SILENO + series zijn ontworpen voor ruimtes van verschillende afmetingen, die je als leidraad kunt gebruiken. De SILENO city biedt modellen die een oppervlakte tot 500 vierkante meter aankunnen.

De SILENO life modellen daarentegen kunnen gebruikt worden voor oppervlakken tot 1.250 vierkante meter en de SILENO + zelfs voor oppervlakken tot 1.600 vierkante meter. De oppervlakte en de bijbehorende modellen zijn ook gesorteerd, zodat je het beste model voor je tuin kunt vinden. Het volgende overzicht kan je helpen het beste model voor je tuin te vinden:

Serie / Model Gebieden Kenmerken
SILENO city Tot 250 m², Tot 500 m² Gradiënt van 25 % mogelijk, Kan ook met Smart control besteld worden
SILENO life Tot 750 m², Tot 1.000 m², Tot 1.250 m² Gradiënt van 30 % mogelijk, Kan ook besteld worden met Slimme bediening in elk geval
SILENO + Tot 1.600 m² Gradiënt van 35 % mogelijk, Kan ook besteld worden met Slimme bediening

Wanneer mag je de GARDENA robotmaaier wettelijk gebruiken?

Het grote twistpunt tussen buren, dorpen en gemeenten is het gebruik van de grasmaaier en op welke tijden die uit de schuur gehaald mag worden. Geldt dit ook voor de robotmaaier?

Hoe strikt de maaitijden en het gebruik van grasmaaiers en dergelijke geregeld zijn hangt vaak af van de verschillende gemeenten, en daarom kun je dat het beste zelf uitzoeken. Dit is de beste manier om ruzie met buren en stress met de autoriteiten te vermijden.

De verordening inzake de bescherming tegen lawaai van toestellen en machines en de immissiebeheersingswetten van de federale staten zijn fundamenteel voor dit onderwerp.

Alle apparaten onder de 88 decibel, waartoe meestal ook robotgrasmaaiers behoren, mogen op weekdagen tussen 7 uur ’s morgens en 8 uur ’s avonds gebruikt worden. Als je robotmaaier minder dan 60 decibel uitstoot, mag je hem tot 22 uur gebruiken.

Alleen heel stille modellen kunnen ook ’s nachts gebruikt worden. Je moet echter goed opletten dat je je buren niet stoort. Praat er op z’n best met ze over en regel proefritten. Als geen buren zich gestoord voelen, is het gebruik ’s nachts geen probleem.

Je buren mogen niet gestoord worden door het volume van je robotgrasmaaier. (Image source: 123rf.com / 42319411)

Op zon- en feestdagen moet je echter helemaal afzien van maaien, hoe stil de robotgrasmaaier ook is. Maaien is dan algemeen verboden en er kan een boete tot 50.000 euro op staan.

Bij geluidsemissie, d.w.z. het volume in decibels, speelt de gemeten waarde aan de grens van de buren een sleutelrol. De waarde is dus gekoppeld aan de afstand tot de ruisbron, in dit geval de robotgrasmaaier.

Is een GARDENA robotmaaier geschikt voor jou?

Als je een voldoende groot gazon hebt om te onderhouden, absoluut. Een robotmaaier is een goed alternatief voor een gewone grasmaaier. Waarom is dat? Wel, je hoeft zelf niet veel te doen. Alles wat je hoeft te doen is de robot in te stellen en de maaitijden te programmeren.

Het doet de rest vanzelf. Veel robotmaaiers staan ook bekend om hun stille werking, wat je dan weer een groter venster geeft om het gazon te maaien. Het werkt ook milieuvriendelijker en onderhoudt tegelijk je gazon met behulp van de mulchfunctie. Maar als je maar een klein gazon hebt om te bewerken, kan de aankoop van een robotmaaier overkill zijn. Een cilinder grasmaaier, bijvoorbeeld, is praktischer.

Welke functies zijn geïntegreerd in de GARDENA robotmaaier?

De Gardena robotmaaier is door de fabrikant uitgerust met enkele interessante functies en mogelijkheden. Ten eerste kun je hem verbinden met de GARDENA smart App en die gebruiken om functies in te stellen of te ontdekken en te gebruiken.

De geleidingskabel voorkomt dat de GARDENA robotmaaier vast komt te zitten.

Dankzij de geïntegreerde technologie kan de robotmaaier elke hoek van de tuin bereiken, probleemloos smalle doorgangen maaien en gemakkelijk de weg terugvinden naar het laadstation - zelfs in tuinen met veel hoekjes en gaatjes.

De grensdraad laat de robot ook weten hoe ver hij mag maaien. Je robot zal ook geen probleem hebben met regen, hij zal gewoon blijven maaien. Dat is wat zijn ontwerp toelaat. Daarom heeft de fabrikant geen regensensor gebruikt. Terwijl het buiten regent, zal de GARDENA robotmaaier trouw zijn werk doen. Verder is de robotmaaier uitgerust met Spot Cutting. Dit is een spiraalvormige maaifunctie die bijzonder praktisch is voor moeilijk bereikbare plaatsen, zoals onder tuinstoelen, de trampoline of iets dergelijks.

Het voorkomt de noodzaak van herbewerking. In deze video leer je hoe je je Gardena robotmaaier installeert: Met behulp van het SensorCut systeem wordt het gazon zonder strepen gemaaid. De ingebouwde precisiemessen snijden de grassprieten zuiver uit alle richtingen. De fijne stekken laat men direct op het gazon achter. Op deze manier vervult de maaier tegelijk de mulchfunctie.

Welke alternatieven zijn er voor een GARDENA robotmaaier?

Behalve de robotmaaiers van Gardena zijn er natuurlijk nog veel meer fabrikanten die ook robotmaaiers maken. Zo maken de volgende fabrikanten ook robotmaaiers

  • Bosch
  • Wolf
  • Worx

Besluit: Welke soorten GARDENA robotmaaiers zijn er en welke is de juiste voor jou

In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen 4 verschillende soorten “GARDENA robotmaaiers”

  • GARDENA robotmaaiers voor kleine gazons
  • GARDENA robotmaaiers voor grote gazons
  • GARDENA robotmaaiers voor commerciële gazons

Wat is een GARDENA robotmaaier voor kleine gazons en wat zijn de voor- en nadelen?

GARDENA biedt onder andere een bijzonder klein type robotgrasmaaier aan. Dit is bedoeld voor kleinere gazons en kleine stadstuintjes. Deze robots zelf zijn ook heel klein en licht, maar worden toch geleverd met passende accessoires.

Voordelen
  • Geschikt voor kleinere gazons, meestal tussen 250m² en 500 m²
  • Kan hellingen aan van 25 procent
  • Stille werking
  • Praktische functies
  • Begrijpelijke gebruiksaanwijzing
  • Korte oplaadtijden
Nadelen
  • Op muren, randen en dergelijke kan een kleine grasrand verschijnen die opnieuw bewerkt moet worden
  • Grensdraad wordt soms niet herkend

De maai-eenheid van de kleine GARDENA robotgrasmaaiers is meestal uitgerust met d Je kunt de maaitijden zelf instellen of het apparaat berekent zelf een maaischema.

Wat is een GARDENA robotmaaier voor grote gazons en wat zijn de voor- en nadelen?

De GARDENA robotmaaiers zijn zeer geschikt als je grotere gazons van 750 vierkante meter of meer te maaien hebt. De modellen hebben een grotere werkbreedte. De maaiers zijn in dit geval ook groter en zwaarder.

Voordelen
  • Geschikt voor middelgrote en grote gazons
  • Stille werking
  • Veel praktische functies
  • Onafhankelijk opladen
  • Hellingen tot 30 procent mogelijk
  • Korte oplaadtijd van een uur
  • Met alarm
  • Eenvoudig schoonmaken
Nadelen
  • Het leggen van de begrenzingsdraad kan enige tijd in beslag nemen
  • Stijf achterwiel kan bij het draaien op den duur de grasmat beschadigen

De leveringsomvang omvat toebehoren voor de maaier. Hier kun je ook beslissen of je het model met of zonder de app wilt gebruiken.

Wat is een GARDENA robotmaaier voor commerciële gazons en wat zijn de voor- en nadelen?

Sommige GARDENA robotmaaiers zijn ontworpen voor zeer grote gazons, die je vaak in commerciële gazons vindt. De automatische werkingsstand bespaart je zowel energie als tijd.

Voordelen
  • Krachtige achterwielaandrijving beheert hellingen tot 35 procent
  • Praktische sensoren en functies
  • Maait zelfs in de regen
  • Met alarm en pincode voor meer veiligheid
  • Automatisch opladen
  • Korte oplaadtijd
  • Kan ook via app bediend worden
Nadelen
  • Tijdens het maaien kan het geluidsniveau soms meer dan 60 decibel bedragen
  • De grensdraad mag niet gelegd worden op hellingen met een helling van meer dan 15 procent - anders zijn foutmeldingen mogelijk

Tijdens het maaien kan het geluidsniveau soms meer dan 60 decibel bedragen. De robotmaaier is erg groot voor dit doel en weegt ook meer dan eerdere modellen. De levering omvat meer meters begrenzingsdraad, meer haken en extra bladen voor vervanging.

Aankoopcriteria: Deze factoren kun je gebruiken om GARDENA robotmaaiers te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om GARDENA robot grasmaaiers te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen of een bepaalde GARDENA robotmaaier geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

  • Gebied
  • Maaigedrag / Resultaat
  • Volume
  • Omgaan met
  • Geïntegreerde veiligheidsfactoren

Deze factoren kunnen ook interessant zijn bij een bespreking van robot grasmaaiers, maar voor een goede vergelijking van de producten en om uit te zoeken of ze ook bij je omstandigheden en wensen passen, kunnen deze factoren ook heel nuttig zijn.

Gebied

Een van de belangrijkste factoren om te vergelijken is het gebied dat de maaier aankan. De robot moet immers bij je gazon passen.

Als je een robotmaaier nodig hebt die een hectare gazon kan maaien, kun je niet gaan voor een klein model voor 300m².

De grotere modellen die tegen zulke grote klussen opgewassen zijn, worden ook geleverd met de nodige accessoires. De begrenzingsdraad is langer en er zijn meer haken om je te helpen het maaien te organiseren.

Maaigedrag / resultaat

In deze factor moet je onderzoeken hoe de robotmaaier je gebied zal maaien, of er een specifiek systeem is, waar je op moet letten bij de installatie en dergelijke.

Het maaipatroon is een doorslaggevende factor bij de keuze van je robotmaaier. (Image source: 123rf.com / 110185679)

Ook het snijpatroon is van cruciaal belang. Wordt het gelijkmatig gedaan? Blijven er klonters over? Je vindt zulke informatie in de respectieve productbeschrijving, in testrapporten of in beoordelingen van klanten. Als je gazon bij aanvang niet gelijkmatig gezaaid is, kun je helpen de gaten op te vullen met het juiste gazonzaad.

Volume

Volume is altijd een groot probleem bij grasmaaiers. Het volume bepaalt onder andere wanneer je de robotmaaier kunt gebruiken. Bij het zoeken naar het juiste product voor jou, houd je ogen open en kijk naar het volume in decibels. Uit sommige ervaringen van klanten kun je opmaken of de maaier doet wat hij belooft.

Hantering

Er gaat niets boven eenvoudige hantering en bediening. Het is gemakkelijker voor je als er een gebruiksaanwijzing bij het product zit die alles in detail uitlegt en op een manier die gemakkelijk te begrijpen is. Het leggen van de kabels moet niet al te ingewikkeld zijn en het opzetten van de robotmaaier moet betrekkelijk eenvoudig zijn.

Geïntegreerde veiligheidsfactoren

Ook veiligheid is belangrijk. De robot moet functies hebben die je veiligheid garanderen, b.v. als hij opgetild wordt.

Veiligheidsvoorzieningen moeten een essentieel onderdeel zijn van de robotmaaier. (Image source: 123rf.com / 110281798)

Ook mogen de voeten van kinderen niet onder de maaier kunnen komen, of in zo’n geval moet het mes onmiddellijk stoppen.

Wetenswaardigheden over de GARDENA robotmaaier

Nu heb je kennis gemaakt met enkele producten uit het GARDENA robot grasmaaier assortiment en heb je enkele belangrijke koopcriteria gekregen om je te helpen het juiste model voor je tuin te kiezen. Als je nog wat onbeantwoorde vragen hebt, hebben we wat algemene informatie over de robotmaaier voor je samengesteld.

Hoe werkt een GARDENA robotmaaier?

Het principe is vergelijkbaar met dat van een gewone grasmaaier. Onder het apparaat zit een snijblad dat ronddraait en de grassprieten afsnijdt. Deze worden fijn versnipperd en over het gras verdeeld. Op deze manier dienen ze als meststof.

Dit proces heet trouwens mulchen. Daarom heeft een robotmaaier geen grasvangbak. De robot wordt aangedreven door een oplaadbare batterij die met regelmatige tussenpozen automatisch wordt opgeladen in een oplaadstation.

In tegenstelling tot gewone grasmaaiers is de robot iets minder krachtig. Hij is minder goed in staat om hoog gras te maaien. Daarom is het raadzaam om eerst het hoge gazon in te korten en dan de robot te gebruiken.

Met behulp van een begrenzingsdraad kun je het werkterrein van de robotmaaier beperken. Zodra de draad gelegd is, ontstaat er een stroomkring. Als de robot de draad nadert, ontvangt hij een signaal van een sensor om te stoppen. De robot draait zich dan ter plaatse om en kiest willekeurig een nieuwe richting.

Sommige hebben zelfs een sensor voor grasdetectie en hebben dus geen grensdraad nodig.

Behalve met deze sensor kan hij ook uitgerust worden met andere sensoren, zoals een sensor om hindernissen zoals bomen te detecteren of een regensensor en een veiligheidssensor. Zo stopt bijvoorbeeld de draaiing van het snijblad zodra het apparaat wordt opgetild.

Hoe lang bestaan robotmaaiers al?

De geschiedenis van robotmaaiers begon in de jaren 1990. De eerste robotgrasmaaiers verschenen in 1995, maar pas drie jaar later werd het model Automower G1 van Elektrolux of Husqvarna beschouwd als de eerste robotgrasmaaier.

Deze was niet alleen in staat een gebied zelfstandig te bewerken, maar ook om zelfstandig terug te rijden naar het laadstation. Een andere grote concurrent op dit gebied is Friendly Robotics, een Israëlisch bedrijf waaruit de Robomow afkomstig is.

De markt heeft zich de laatste jaren echter enigszins uitgebreid, zodat een groot aantal fabrikanten hun eigen modellen aanbieden of replica’s in licentie maken en verkopen.

Welk tijdstip van de dag is het beste om te maaien?

Wanneer je het best je gazon kunt maaien is niet alleen een kwestie van buurtvrede, maar ook van natuurlijke omstandigheden. De volgende tabel geeft een goed overzicht van geschikte en ongeschikte tijden.

Tijd Bijzonderheden
7 tot 11 uur ’s morgens Deze tijd is meestal het minst problematisch, omdat kinderen op school zijn en volwassenen aan het werk.
Middag Niet alleen is het hier ’s middags stil, hoewel dat minder een probleem is met een heel stille robotmaaier, maar er is meestal ook veel zonlicht, dat het gras en de planten kan verzwakken. Bovendien raakt de robotmaaier sneller oververhit.
14.00 tot 18.00 uur. Er kunnen kinderen en huisdieren op het grasveld zijn. Dit kan het voor een robotmaaier veel moeilijker maken om ongestoord en gelijkmatig te werken. Bovendien kan het zonlicht nog vrij hoog staan en kan het pas gemaaide gras meer uitdrogen.
18.00 tot 20.00 uur. In de vroege avonduren zijn de tuinen meestal weer naar zichzelf, zodat de robot zonder problemen over de grasvlakte kan rijden., De tijdspanne voor de robot is echter beperkt.
Tot 22.00 uur. Als het geluidsniveau lager is dan 60 decibel, mag de robot onder bepaalde omstandigheden tot 22.00 uur gebruikt worden.

Maar als je egels in je tuin hebt, moet je ’s avonds laat oppassen. Als ze hun hol verlaten om op zoek te gaan naar voedsel, kan een naderende robot de kleine opruimers verwonden.

Beeldbron: 123rf.com / 103328513

Recensies