Last updated: 08-08-2021

How we pick our products

27Products analyzed

24Hours invested

14Studies researched

86Comments collected

Hamerboormachines zijn waardevolle helpers, of het nu op de bouwplaats is of in huis. Van gaten boren in beton tot tegels verwijderen, geen klus is voor hen onmogelijk. Ze kunnen in het begin wat moeilijk te hanteren zijn, maar na een tijdje is elke renovatieklus zonder haperen geklaard. Onze hamerboor test 2023 heeft tot taak je te helpen bij het kiezen van een geschikte hamerboor. Om dit te doen hebben we eerst een lijst samengesteld van hamerboormachines die we je kunnen aanbevelen. We zullen ook uitleggen waarom je op gewicht, slagkracht en nog veel meer moet letten bij het kiezen van je ideale klopboormachine. Met onze gids in het laatste deel willen we er zeker van zijn dat geen enkele vraag onbeantwoord blijft.




Belangrijk om te weten

  • Een klopboormachine kan gebruikt worden om gaten te boren in harde materialen, zoals beton of een muur van een huis. Ze worden verdeeld in elektrische, pneumatische en hydraulische hamerboren, naar hun werkingswijze.
  • Voor een beginner is een lichtere hamerboor voordelig, zodat het gewicht geen problemen veroorzaakt. Tegelijk moet de machine niet te goedkoop zijn, want zulke producten raken sneller defect.
  • Bij het gebruik van een hamerboor moet je geschikte beschermende kleding dragen en vooral gehoorbescherming. Behalve het stof dat op je kleren en in je ogen terechtkomt, kan het hoge geluidsniveau ook gehoorschade veroorzaken.

Hamerboor: Onze selectie

Vanwege de vele modellen die op de markt zijn, is het vaak niet eenvoudig een geschikte boorhamer te vinden. In het volgende gedeelte hebben we 6 producten opgesomd die je bij je zoektocht moeten helpen.

Shopgids Hamerboor: Alles wat je moet weten

Om de hamerboormachine te vinden die het beste aan je behoeften beantwoordt, heb je geschikte criteria nodig. Daarom presenteren we nu enkele criteria die je bij je zoektocht zullen helpen.

In het volgende deel leggen we meer in detail uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Gewicht

Hier zullen we ons vooral richten op elektrische hamers, want de zwaardere pneumatische en hydraulische hamers zullen voor jou niet van belang zijn. Een gewone hamerboor weegt gemiddeld 3 kilo. Op het eerste gezicht lijkt het gewicht geen probleem te zijn. Maar je zult snel van gedachten veranderen, vooral als je een hamerboor langere tijd boven je hoofd moet houden. Vooral je armen zullen je dankbaar zijn als je een lichtere hamerboor van 2 kilo kiest. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je in de plaatselijke winkel een hamerboor uitproberen (of iets met hetzelfde gewicht).

Slagkracht

Zoals het woord al aangeeft, geeft de slagkracht aan hoe sterk de klopboormachine is. Dit wordt gewoonlijk uitgedrukt in joules. In principe komt het erop neer dat hoe harder het materiaal is waar je doorheen wilt boren, hoe meer joules de hamerboormachine moet hebben. Het

belangrijkste is dat je

de hamerboormachine

onder controle

hebt.

Daarom is het voor amateurs raadzamer een klopboormachine te nemen met een lagere slagkracht.

Afhankelijk van je ervaring, je lichaamskracht en de taken die je met de klopboormachine wilt doen, zal er een bepaalde slagkracht nodig zijn. Voor kleinere klussen, zoals het boren van een eenvoudig gat in de muur, volstaat een machine met een slagkracht van 1.5-3.5 joule. Voor gecompliceerder werk, zoals het verwijderen van tegels, zijn machines met 10 joule beter geschikt. Je kunt voor zulk werk ook een klopboormachine met 2,5 joule gebruiken, maar het duurt langer voor je klaar bent.

Stootfrequentie

Een sterke trilling maakt je arm sneller moe.

Deze waarde geeft aan hoeveel slagen de boorhamer in een bepaalde tijd kan produceren. In de regel wordt het aantal slagen per minuut gemeten. Voor gewoon boorwerk in huis is een aantal slagen van 4000 per minuut ruim voldoende. Pas echter op dat je het aantal slagen niet verwart met het aantal omwentelingen per minuut (RPM). Hoe hoger het ene, hoe hoger het aantal van het andere zal zijn, waarbij het aantal slagen meestal hoger is dan het aantal omwentelingen. Bovendien moet je er rekening mee houden dat een groot aantal slagen ook een hoge trilling van de boorhamer tot gevolg heeft.

Voedingsbron

Je kunt kiezen tussen een hamerboormachine op batterijen of met snoer. Afhankelijk van je voorkeur kun je kiezen tussen de twee soorten. Een op batterijen werkend apparaat heeft het voordeel dat je geen stopcontact in de buurt nodig hebt en dus mobieler bent. Een nadeel is echter dat je de batterij na een bepaalde tijd weer moet opladen. Helaas komt met een grotere opslagcapaciteit ook meer gewicht, zodat deze toestellen logger zijn.

Als je deze optie kiest, raden we je aan twee batterijen te kopen, zodat je met de tweede verder kunt werken als de eerste leeg is

. In zo’n geval hebben hamers met snoer een duidelijk voordeel, omdat ze niet opgeladen hoeven te worden en urenlang onafgebroken gebruikt kunnen worden. Omdat ze geen batterij hebben, wegen ze bovendien minder en leveren ze meer vermogen dan hun batterij-aangedreven equivalenten. Hun grote nadeel is echter dat ze afhankelijk zijn van een nabijgelegen stopcontact. Je kunt dit probleem tegengaan met een verlengsnoer, maar dat is niet per se een echte oplossing. Bovendien kan het snoer erg in de weg liggen, waardoor je kunt struikelen en je verwonden.

Volume

Afhankelijk van waar je de hamerboor gebruikt, moet je nadenken over zijn volume. Als je alleen in een huis woont, zal een hoog geluidsniveau minder problemen geven. Het tegenovergestelde is waar voor een flat waar je moet oppassen dat je je buren niet stoort. In zulke gevallen is een hamerboor met een kleiner volume meer geschikt.

Boven een bepaald volume heb je gehoorbescherming nodig. Anders loop je het risico je gehoor te beschadigen.

Je moet daarom altijd geschikte gehoorbescherming dragen, ook voor korte klusjes. Hetzelfde geldt natuurlijk voor mensen die in de buurt zijn.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Voor het volgende deel hebben we onderzoek gedaan naar vragen die vaak gesteld worden over hamerboren. Deze gids geeft antwoord op deze vragen, zodat je na het lezen weet wat je moet doen.

Wat is een hamerboor?

Een hamerboor wordt gebruikt om gaten te boren in harde materialen, zoals beton. Dit gebeurt met behulp van een percussieve puls, waarmee de snijkant van de boor in het materiaal dringt en het opbreekt.

Bohrhammer

Je kunt met een hamerboor gemakkelijk door staal boren. (Image source: ronix tools/ unsplash)

Het slagmechanisme dat deze slagpuls opwekt, wordt elektropneumatisch aangedreven. Bovendien kan met deze werkingswijze de boor met weinig inspanning in het materiaal gedreven worden. Als bediener hoef je er alleen maar voor te zorgen dat de boorhamer goed geplaatst is en hem op zijn plaats te houden.

Voor wie is een hamerboor geschikt?

In principe is dit gereedschap geschikt voor iedereen die graag thuis knutselwerkjes uitvoert. Op een paar uitzonderingen na kun je alle klussen met een klopboormachine uitvoeren. Houd echter rekening met je kracht bij het kiezen van een geschikte hamerboor. Fysiek gezien kan het langdurig vasthouden van zo’n apparaat lijken op krachttraining in de sportschool. Dit geldt vooral als je op schouderhoogte of hoger werkt. Hetzelfde geldt voor de slagkracht van een hamerboor, dus verkies zo mogelijk een lichtere hamerboor met minder joule. Maar je moet ook rekening houden met je woonsituatie. Vooral als je in een flat woont, is een pneumatische hamerboor meer geschikt voor je.

Welke soorten hamerboren zijn

er? In principe zijn er 3 modellen: de elektrische hamerboor, de pneumatische hamerboor en de hydraulische hamerboor. In de volgende tabel vatten we hun voor- en nadelen samen.
type voordelen nadelen
elektrische hamerboor minder gewicht, geschikt voor veel klussen in huis, goedkoper groot volume, sterke trillingen, te zwak voor grovere klussen (muurdoorbraak)
pneumatische hamerboor krachtiger, handig voor muurdoorbraken 50 kilo, duurder, compressor nodig

Een duidelijk voordeel van de elektrische hamerboor is dat hij in vergelijking veel gemakkelijker te hanteren is door zijn gewicht. Hij kan ook voor veel soorten werk gebruikt worden. Bovendien zijn deze hamerboren veel goedkoper in aanschaf. Een pneumatische hamerboor daarentegen is krachtiger. Dit maakt deze machine ideaal voor grover werk, zoals het doorbreken van muren. Voor dagelijks gebruik raden we je aan een elektrische klopboormachine te kopen.

Wat kost een hamerboor?

De prijs van een hamerboor hangt van veel factoren af. Afhankelijk van het merk, de kwaliteit of het model, kun je op een bepaald bedrag uitkomen. Afhankelijk van je ervaring en hoe vaak je knutselt, moet je een geschikt gereedschap kiezen. Als je een frequente doe-het-zelver bent, raden we je aan een hamerboor te kopen in de middelste prijsklasse.
type prijsklasse
elektrische hamerboor ca. 40 tot 600 euro
pneumatische hamerboor ca. 50 tot 500 euro

Een elektrische hamerboor kost ca. 40 tot 500 euro, hoewel er grote prijsverschillen kunnen zijn tussen de verschillende fabrikanten. Een andere doorslaggevende factor is de slagkracht en duurzaamheid van het gereedschap. Pneumatische hamerboren variëren in prijs van ongeveer 50 tot 500 euro. Dit komt als een verrassing, want zulke hamerboren presteren over het algemeen beter. Maar bij de keuze van een stuk gereedschap belooft een hoge prijs niet automatisch hoge kwaliteit. Als je maar een of twee keer per jaar een hamerboor nodig hebt, raden we je aan een goedkopere te kopen.

Wat zijn de alternatieven voor een klopboormachine?

Behalve de klopboormachine zijn er verschillende machines die soortgelijke functies vervullen. Afhankelijk van hun werkingswijze zijn ze beter of slechter geschikt voor bepaalde taken. In de volgende tabel laten we je kennis maken met enkele van deze alternatieven.
Alternatief Beschrijving
Impulsschroevendraaier De impulsschroevendraaier voert een roterende slag uit op een werkstuk (vaak een schroef). Deze machine wordt gebruikt in de industriële assemblage en ook steeds meer in de autoproductie.
Sloophamer Anders dan de impulssleutel gebruikt de sloophamer een beitel om het te bewerken materiaal te verbrijzelen. Zijn werkterrein omvat bijvoorbeeld het graven van rioleringen of het slopen van funderingen en plafonds.
Slagboor Behalve een draaiende beweging uitvoeren, kan de slagboor ook naar believen een slag produceren. Dit betekent dat deze machine ook door materialen kan boren waarvoor een hamerboor geschikt is.

Als je naar de toepassingsgebieden van de eerste twee alternatieven kijkt, zie je al dat de klopboormachine ideaal is voor doe-het-zelvers. Vooral als je gaten in muren wilt boren, is een hamerboor beter geschikt vanwege de manier waarop hij werkt.

Waar moet ik op letten bij het gebruik van een klopboormachine?

Bij het gebruik van een hamerboor zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Hier stellen we de belangrijkste maatregelen voor.

  • Gehoorbescherming: Wegens het hoge geluidsniveau dat de boorhamer produceert, is het raadzaam gehoorbescherming te dragen. Anders loop je het risico je gehoor te beschadigen.
  • Beschermende kleding: Tijdens het boren is het normaal dat er veel stof vrijkomt. Het kan gebeuren dat kleine deeltjes op je kleren en in je ogen terechtkomen. Om dit te voorkomen moet je zowel beschermende kleding als een veiligheidsbril dragen.
  • Opgelet: Het is heel belangrijk dat je tijdens het werken niet onvoorzichtig bent. Anders boor je misschien een gat op de verkeerde plaats of verwond je jezelf.
  • Werkhouding: Het is het meest efficiënt als je tijdens het boren rechtop zit of staat. Maar door het gewicht van de hamerboor is het normaal dat je armen na een tijdje moe worden. Neem dus pauzes als dat nodig is.
  • Onderhoud: Hoewel de meeste hamerboren tegenwoordig onderhoudsvrij zijn, kan regelmatig schoonmaken en onderhouden de levensduur van het gereedschap aanzienlijk verlengen.

Als je deze tips volgt, heb je gegarandeerd plezier in het doe-het-zelven.

Bohrhammer

De juiste werkhouding bespaart je veel energie. (Image source: Ksenia Chernaya/ pexels)

Draag, voor het geval er iets gebeurt, altijd een mobiele telefoon en een EHBO-doos bij je. Zo kun je jezelf in geval van nood behandelen.

Wat is SDS in een hamerboor?

SDS is de naam voor het boorschachtsysteem dat je in staat stelt sneller van boor te wisselen met behulp van zogenaamde groeven. Deze groeven bevinden zich in de boorschacht en maken een betere krachtoverbrenging mogelijk. In de loop van de tijd is SDS een afkorting geworden van verschillende termen. In het begin van het gebruik ervan stond SDS nog voor insteek-draaizitting, later werd de meer geavanceerde versie klemming door systeem genoemd.
De uitvinder van dit systeem is de firma Bosch.

Tegenwoordig worden deze initialen gebruikt als afkorting voor Special Direct System. Omdat de patenten voor dit systeem al lang verlopen zijn, wordt het nu door talloze merken gebruikt. De achtervoegsels voor SDS (plus, max, snel) zijn gebaseerd op het gewicht en de schachtdiameter van een hamerboor. SDS-plus is geschikt voor lichte tot middelgrote hamerboren met een schachtdiameter van 10 millimeter. SDS-max, daarentegen, wordt gebruikt voor boorhamers die minstens 5 kilo wegen en een schachtdiameter van 18 millimeter hebben.

Bohrhammer

Dankzij het SDS systeem is er geen gereedschap nodig om boren te vervangen. (Foto bron: Andreas Lischka/ pixabay)

Het SDS-quick systeem werd het meest recent ontwikkeld en wordt, met zijn diameter van 6,8 millimeter, gebruikt voor heel kleine en lichte hamerboren.

Samenvatting

De hamerboor is een waardevolle helper op elke bouwplaats. Het maakt niet uit of je gaten in staal wilt boren of tegels wilt verwijderen, met een krachtige klopboormachine doe je het in een handomdraai. Voor thuisgebruik kun je kiezen tussen elektrische en pneumatische hamerboormachines. Hoewel pneumatische hamerboren over het algemeen een grotere slagkracht hebben, wegen ze ook meer. Als je een beginner bent, moet je de voorkeur geven aan lichtere hamers. Bij het gebruik ervan is het essentieel dat je voor je eigen veiligheid een paar voorzorgsmaatregelen neemt. Er is maar een moment van onoplettendheid nodig om ernstige verwondingen te veroorzaken of het materiaal waarmee je werkt te beschadigen.

Beeldbron: Dmitry Kalinovsky / 123rf

Reviews