a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken.Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.
Home » Hout schuren - 8 tips voor perfect hout schuren
Hout schuren - 8 tips voor perfect hout schuren
Laatst bijgewerkt: 31-08-2021
De oppervlaktebehandeling van houten werkstukken kan, onder bepaalde omstandigheden, een aantal valkuilen met zich meebrengen. Zo kan het gebruik van de verkeerde schuurmachines of onzorgvuldig werken al snel tot blijvende schade leiden. Maar als je op een paar belangrijke aspecten let, kun je bij het schuren van hout niet al te veel fouten maken. In deze gids hebben we een aantal handige tips voor het schuren van hout samengesteld. Je leert alles wat je moet weten om je werkstuk tot de gewenste gladheid te schuren zonder schuursporen of andere ongelukjes.
Deze rolschuurmachine van Westfalia kan op bijna elk oppervlak gebruikt worden, dankzij de bijbehorende rolhulzen. Behalve metaal en cement kan bijvoorbeeld ook hout nauwkeurig en in hoge kwaliteit geschuurd worden - met overtuigende resultaten. Dankzij zijn lichte gewicht en ergonomische vorm kan de rolschuurmachine ook bovenhands gebruikt worden, met één hand of met beide handen. Om vervuiling tijdens het werk te voorkomen, kan ook een stofzuiger op het toestel worden aangesloten.
De korrel beschrijft de kwaliteit van het schuurpapier. Hoe lager het aantal korrels, hoe meer materiaal wordt weggeschuurd en in principe hoe grover het schuren.
link gekopieerd
Wees je bewust van de korrel van je schuurpapier en waar je het voor kunt gebruiken. Dit is de enige manier om precies het resultaat te bereiken dat je voor ogen hebt. (Image source: pexels.com / Fancycrave.com)
Kies je daarentegen schuurpapier met een hoge korrel, dan wordt het werkstuk fijner geschuurd omdat er minder materiaal wordt verwijderd. Hier volgt een overzicht van de korrels schuurpapier en hun toepassingen: 40 - 80 Korrel: Je kunt dit gebruiken om snel materiaal te verwijderen. Deze grove korrels zijn ideaal, bijvoorbeeld als je een deur moet bewerken omdat de ruimte tot de vloerbedekking te klein is. 100 - 150 Korrel: Je kunt het meeste schuurwerk meestal beginnen met een gemiddelde korrel. Een 150 grit is bijvoorbeeld ideaal om vernisresten te verwijderen. korrel180 - 220: Dit fijne schuurpapier is goed om krassen op hout te verwijderen. Zo’n hoge korrel wordt gekozen voor fijn schuren. 320 - 400 Korrel: Met de zeer fijne korrels kun je zelfs de kleinste krasjes verwijderen en zelfs enkele lagen vernis kunnen verwijderd worden. Het is ook mogelijk om hardere materialen zoals metalen te polijsten.
Tip #2 - Schuur met de houtnerf
mee Bij het schuren van hout is er een voorgedefinieerde schuurrichting die je altijd moet volgen. De lijnen die aan het oppervlak van het hout zichtbaar zijn, d.w.z. de houtnerf, zijn veel harder dan het hout ertussen. Als je in een kriskras patroon schuurt, zul je ze breken, wat geen fijn schuurresultaat oplevert. Daarom is het belangrijk om alleen in de richting van de nerf te schuren.
Tip #3 - Werk altijd van grof naar fijn
Of je nu schuurt om materiaal te verwijderen, om krassen of onvolkomenheden te herstellen, of om andere materialen van het hout te verwijderen: Begin altijd met een middelgrof schuurpapier (bv. korrel 120), want zo loop je niet het risico dat je met een grof schuurpapier het houtoppervlak direct beschadigt. Schuur het hout ook altijd in de richting van de houtnerf. Als je een eerste test gedaan hebt met de medium korrel schuurpapier, kun je later altijd een grovere korrel kiezen. Schuur eerst het hout tot vlak voor (!) de gewenste materiaalverwijdering. Gebruik nu fijn schuurpapier, zodat je je langzaam naar de gewenste afwerking kunt werken. Gebruik tenslotte heel fijn papier voor de afwerking.
Tip #4 - Maak het hout vochtig na het ruw schuren
Het kan een goed idee zijn om het hout na het ruw schuren vochtig te maken met een natte spons. Deze stap is nodig als het hout later zal worden blootgesteld aan invloeden van buitenaf, zoals vocht, of als het met een houtbeits of iets dergelijks zal worden behandeld. Als het hout na het natmaken helemaal gedroogd is, kun je het werkstuk fijn schuren langs de houtnerf. Als het hout droogt, kun je letterlijk zien hoe de houtvezels een beetje omhoog komen. Zo krijg je een nog fijner resultaat.
Tip #5 - Minder is meestal meer
Vaak zijn er uitstekende deuken of andere onregelmatigheden in het hout die maar een klein beetje afgerond moeten worden. Je moet hier voorzichtig zijn, want als je iets te intensief over de plek schuurt of te grof schuurpapier gebruikt, kun je in een mum van tijd lelijke deuken krijgen. Schuur daarom hoeken, deuken en dergelijke altijd met fijner schuurpapier en controleer het resultaat regelmatig tussendoor. Zogenaamde schuursponzen zijn ook altijd handig voor zulk schuurwerk.
Tip #6 - Gebruik het juiste gereedschap
Natuurlijk kun je grote oppervlakken ook met de hand schuren. Dit is echter meestal erg moeizaam werk. Daarom kiezen de meeste handwerkers voor een excentrische schuurmachine, waarmee je oppervlakken op allerlei manieren kunt schuren. Zo’n apparaat is in principe gemakkelijk te bedienen. Het is niet nodig de excentrische schuurmachine op het werkstuk te drukken, want zijn gewicht alleen is al voldoende om voldoende te schuren. Beweeg de schuurmachine gelijkmatig en langzaam over het hout tot het gewenste resultaat bereikt is. Daarna moet je de kleine krasjes verwijderen met een schuurblokje of een schuursponsje.
Tip #7 - Schuurstof
Om gezondheidsredenen is het nu verplicht dat elke schuurmachine uitgerust is met een afzuiginstallatie. Dit kan een zak zijn of een apart aangesloten stofzuiger. Het verwijderen van het stof dat tijdens het schuren ontstaat is uiterst belangrijk, want niet alleen kunnen de fijne stofdeeltjes je ademhalingsstelsel beschadigen, maar vallend schuurstof kan ook de schuurprestaties nadelig beïnvloeden. Draag altijd een ademhalingsmasker!
Tip #8 - Bescherm het hout na het schuren
Als je het gewenste schuurresultaat bereikt hebt, moet je het hout verzegelen om het te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Je kunt een was, olie, glazuur of iets dergelijks gebruiken. In principe echter hebben glazuren en vernissen de neiging het hout door hun maskerende werking veel langer te beschermen dan een olie, omdat de laatste meer voor de houtverzorging bedoeld is.