Laatst bijgewerkt: 27-07-2021

Welkom bij onze grote houten tegels test 2021. Hier stellen we alle houten tegels voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste houten tegels voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen.

Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je houten tegels wilt kopen.




Belangrijk om te weten

  • Houttegels zijn gemaakt van houten planken die tot een vierkante tegel worden samengevoegd. De meeste houten tegels zijn gemaakt van teak, bangkirau, lariks, grenen of sparrenhout.
  • Als houten tegels versleten zijn, kunnen ze gemakkelijk geschuurd en opnieuw geglazuurd worden. De duurzaamheid van houten tegels is dan ook navenant lang.
  • Het leggen van houten tegels met een kliksysteem is heel gemakkelijk, terwijl het leggen van klassieke houten tegels moeilijker is. Toch is het een kwestie van smaak welke soort tegel je kiest.

Houten tegel: Onze selectie

Shopgids Houten tegel: Alles wat je moet weten

Wat zijn houten tegels?

Houten tegels bestaan uit houten planken die tot een vierkante tegel worden samengevoegd. Ze zijn snel en gemakkelijk te installeren. Soms is voor de installatie een onderconstructie nodig, die vooraf gebouwd moet worden.

Houttegels zijn bijzonder geschikt voor buitengebruik. Of het nu voor het terras of het balkon is. Het warme hout is een echte blikvanger en het is een aangenaam gevoel als je er met blote voeten op loopt.

Fliesen aus Holz-1

Tegels van hout zijn het perfecte alternatief voor klassieke tegels om een vleugje natuur in je huis te brengen.
(Beeldbron: unsplash.com / Tomasz Gawlowski)

Er zijn verschillende soorten hout die voor houten tegels gebruikt kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld houten tegels kopen van teak, bangkirau, lariks, grenen of sparrenhout.

Wat voor ondervloer is nodig voor een goede plaatsing?

Houten tegels leg je het best op een gladde en stevige ondergrond, zoals een balkon of patio. Het is vooral belangrijk dat water kan weglopen als het regent en dat de houten tegels niet drijven in het water.

Als ondergrond zijn vooral dekvloer, beton, asfalt of betontegels en keramische tegels geschikt. Houttegels kunnen snel en gemakkelijk op deze ondergronden gelegd worden, zonder rechtzetten of voorbereidend werk.

Waarom heb je houten tegels nodig?

Houttegels kunnen om allerlei redenen nodig zijn. Een reden zou zijn om de oude tegels of vloer te verbergen. Verder kunnen tegels van hout gebruikt worden bij de herinrichting van het terras of balkon.

Het bijzondere van de meeste houten tegels is dat ze over elke soort vloer gelegd kunnen worden. Dit betekent dat er geen specifieke onderconstructie nodig is om de tegels goed te bevestigen.

Voor wie zijn houten tegels geschikt en voor wie niet?

Tegels van hout zijn in principe geschikt voor iedereen die er een vloer, terras of balkon mee wil leggen. Houten tegels zijn gemakkelijk te plaatsen en kunnen meestal worden opgeraapt en ergens anders opnieuw gebruikt.

Daarom zijn houten tegels bijzonder geschikt voor huurflats. In de meeste gevallen mag je er geen nieuwe vloeren in leggen zonder eerst toestemming van de huisbaas te krijgen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van houten tegels?

Houten tegels hebben verschillende voor- en nadelen, afhankelijk van de houtsoort en de verwerking. In principe bieden alle vloeren van echt hout talloze inrichtingsmogelijkheden en passen ze meestal bij elke interieurstijl. Bovendien zijn houten vloeren duurzaam en kunnen ze bij slijtage geschuurd en opnieuw verzegeld worden.

Door hun goede thermische isolatie-eigenschappen zijn tegels van hout warm aan de voeten en dus comfortabel, zelfs in de winter. Het is ook erg belangrijk te vermelden dat vloerverwarming meestal geen problemen geeft met houten vloeren.

De nadelen van houten tegels of houten vloeren zijn o.a. de mogelijke vorming van voegen. Bovendien mogen houten vloeren niet gelegd worden in natte ruimten zoals badkamers. Sommige houten tegels zijn weerbestendiger dan andere, terwijl tegels met een kliksysteem, bijvoorbeeld, afneembaar en herbruikbaar zijn.

Hoeveel kosten houten tegels?

De prijs van houten tegels hangt af van de kwaliteit en de soort hout. In principe kan gezegd worden dat tegels van hout tussen de 10 euro en 70 euro per vierkante meter kosten.

Wat zijn de alternatieven voor houten tegels?

Als alternatief voor tegels van hout zijn er sommige vloerbedekkingen die zowel buiten als binnen gebruikt kunnen worden. Welke vloerbedekking je moet kiezen hangt af van de ruimte waarin ze gebruikt zal worden.

Dit komt omdat vloerbedekkingen aan verschillende eisen moeten voldoen, afhankelijk van de plaats waar ze gebruikt worden. In de volgende tabel kun je zien welke alternatieven er voor houten tegels zijn en welke eigenschappen ze hebben.

Type Beschrijving Voordelen Nadelen
Tegels in houtlook Met deze tegels geef je elke kamer in je huis een vleugje natuur. Ze combineren het uiterlijk van hout met het comfort van keramiek. Deze tegels zijn bijzonder geschikt voor kamers die aan zware slijtage onderhevig zijn. Ze zijn bijna niet te onderscheiden van echt houten vloeren krasvast, stootvast, duurzaam koud onder de voeten, geruisloze vloerbedekking
Laminaat in houtlook Laminaatvloeren zijn in lagen opgebouwd uit houtvezelplaten, papier en melaminelijm. Ze imiteren het uitzicht van hoogwaardige en dure vloerbedekkingen aangenaam aanvoelend, slijtvast, gemakkelijk schoon te maken niet geschikt voor gebruik buitenshuis, koud onder de voeten zonder vloerverwarming
PVC vloer in hout-look Dit is een chemisch geproduceerde vloerbedekking. Daarom is het echter ook bijzonder soepel in het gebruik. PVC vloeren zijn een gunstig alternatief voor tegels slijtvast, gemakkelijk te onderhouden en te plaatsen, antislip, hygiënisch vaak slechte milieubalans, ondervloeren moeten optimaal geprepareerd worden, vlekken snel zichtbaar

Besluit: Welke soorten houten tegels zijn er en welke is geschikt voor jou?

Tegels van hout zijn er in twee verschillende soorten. Aan de ene kant zijn er tegels met een kliksysteem en houten tegels die je zelf moet snijden en in elkaar schroeven. In het volgende zullen we het precieze verschil tussen de twee soorten uitleggen en de voor- en nadelen op een rijtje zetten.

Wat onderscheidt houten tegels met een kliksysteem en wat zijn hun voor- en nadelen?

Een heel eenvoudige variant voor het leggen van houten tegels is de kliksysteem variant. Een vloer kan snel gelegd worden met weinig moeite. Kliktegels bestaan uit houten latten die meestal op een kliksysteem van kunststof geschroefd worden. Dit kan gemakkelijk op de ondervloer gelegd worden met een rastersysteem.

Bij het leggen van de tegels moet erop gelet worden dat een minimale afstand van 10 tot 15 cm tot stevige structuren wordt aangehouden. Hiervoor kunnen randtegels gebruikt worden, zodat het beeld nog steeds coherent is. De vierkante vorm van de tegels en het praktische kliksysteem maken het leggen heel gemakkelijk. Er is geen gereedschap of extra bevestigingsmateriaal nodig.

Voordelen
  • snel en gemakkelijk leggen
  • gemakkelijk verwijderen
  • individueel snijden van de tegels
  • parallel of tegengesteld leggen
Nadelen
  • bij onjuiste montage komen sommige tegels los te zitten
  • duur

Wat onderscheidt klassieke houten tegels en wat zijn hun voor- en nadelen?

Het leggen van klassieke tegels van hout is ook wat ingewikkelder. Let er bij het leggen op dat ze een rastersysteem hebben dat de onderconstructie vervangt. Als er geen rastersysteem is, moet een onderconstructie gemaakt worden, zodat de tegels niet in contact komen met de ondervloer. Bovendien moeten klassieke houten tegels gezaagd worden.

Dit is niet veel werk, maar je moet er rekening mee houden dat sommige tegels onbruikbaar zullen worden als ze niet nauwkeurig gezaagd zijn.

Voordelen
  • meestal goedkoper
Nadelen
  • los leggen en daardoor geen verbinding van de tegels

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om tegels van hout te vergelijken en te evalueren

Materiaal

Het hout is meestal acaciahout, maar er zijn ook andere houtsoorten die als houten tegels aangeboden worden. Er zijn ook verschillen tussen de acacia houtsoorten. Terwijl het hout van Robin erg goedkoop is met 10 euro per vierkante meter, is het hout van de gouden acacia erg duur met 70 euro per vierkante meter.

Fliesen aus Holz-2

Alvorens tegels van hout te kopen, moet je letten op de kwaliteit van het hout.
(Image source: unsplash.com / Jakob Miller)

Bij het kopen van tegels van hout is het ook heel belangrijk om de herkomst van het hout en de kwaliteit te controleren. Vaak komt het hout uit illegale teeltgebieden waar de arbeiders onder zeer slechte omstandigheden moeten werken.

Daarom is het belangrijk om bij het kopen van houten tegels naar het FSC-zegel te zoeken. Met dit zegel ben je er zeker van dat het hout uit verantwoord beheerde bossen komt.

Maat

Houten tegels met kliksysteem meten meestal 30 x 30 cm. Er zijn echter ook tegels in grotere maten, zoals 40 x 40 cm of 50 x 50 cm. Klassieke houten tegels kunnen in elke gewenste maat gezaagd worden.

Duurzaamheid

Bij het kopen van houten tegels is het heel belangrijk aandacht te besteden aan de duurzaamheid van het hout. De kwaliteit van sommige houtsoorten is niet erg weerbestendig en daardoor slijt het sneller. Het hout kan dan snel bros, droog en grijs worden.

Let er bij het kopen op dat het hout goed voorbehandeld is.

Interessante feiten over houten tegels

Hoe verzorg je houten tegels op de juiste manier?

In drie stappen leggen we uit hoe je houten tegels goed kunt verzorgen. Maak eerst de houten tegels schoon met een beetje lauw water en afwasmiddel. Na een korte inweektijd kun je het vuil er met een borstel afborstelen.

Daarna hoef je de tegels alleen nog maar met helder water af te spoelen. De tweede stap is het schuren van de tegels. Na het drogen kun je meteen zien hoezeer de houten tegels gebruikt zijn. Afhankelijk van de slijtage moet je nu het hout schuren met een middelsterk tot sterk schuurpapier.

Fliesen aus Holz-3

Let bij de verzorging van houten tegels op de mate van beschadiging van het hout.
(Image source: unsplash.com / Pan Xiaozhen)

Breng tenslotte houtolie aan met een heel zachte kwast. Vergeet niet ook de randen en zijkanten in te oliën. Als de tegels aan zware slijtage onderhevig zijn, kun je ook de onderkant tussen het kunststof rooster oliën.

Hoe lang gaan houten tegels mee?

De duurzaamheid van houten tegels hangt af van de weerstandsklasse van het hout dat buiten gebruikt wordt. In de regel hebben tropische houtsoorten een beduidend hogere buitenduurzaamheid dan Europese houtsoorten. Hout in weerstandsklasse 1, zoals tropisch hout, heeft een levensduur van 25 jaar.

Houten tegels met een lage weerstandsklasse, zoals acaciahout of grenen, kunnen al na vijf jaar door schimmels aangetast worden. Behalve de natuurlijke duurzaamheid van hout, bepalen ook andere factoren de levensduur van hout. De duurzaamheid wordt ook beïnvloed door de luchtvochtigheid in de omgeving.

De duurzaamheid van hout vermindert aanzienlijk op plaatsen waar het aan voortdurend vocht wordt blootgesteld. Houten tegels blijven het best in een vrij droge en zonnige omgeving.

Het is vooral belangrijk dat regenwater kan weglopen, zodat het hout niet te lang vochtig blijft.

Hoe worden houten tegels geplaatst?

Je hoeft geen professionele vakman te zijn om tegels van hout te leggen. Er zijn verschillende soorten houten tegels, en de inspanning die nodig is om ze te leggen hangt af van de soort tegel.

Vooral de variant met kliksysteem is bijzonder gemakkelijk en ongecompliceerd te installeren voor onervaren hobby-knutselaars. In de volgende instructies laten we je zien hoe er niets mis kan gaan met je project, de plaatsing van houten tegels.

Stap Beschrijving
Stap 1 Leg eerst de houten tegels losjes op de ondergrond.
Stap 2 Snijd vervolgens de randtegels op maat.
Stap 3 Controleer de onderstructuur op oneffenheden en snijd dan op hoogte.
Stap 4 Pas nu voorzichtig de afzonderlijke tegels in elkaar en tik ze op hun plaats.
Stap 5 Je kunt de tegels tegenover elkaar of parallel aan elkaar leggen.
Stap 6 Tenslotte bevestig je randtegels van beton en houten lijsten om de vloer een stevig houvast te geven.

Beeldbron: Ymgerman/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies