Laatst bijgewerkt: 16-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

19Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Als je een professionele houtbewerker bent, of als je toevallig een fan bent van de DIY beweging, die bestaat uit het bouwen en in elkaar zetten van je eigen voorwerpen, heb je gereedschap nodig om de stukken hout waarmee je werkt te repareren. Vandaag hebben we het over de handigste: houtschroeven.

Houtbewerkers hebben een ruime keuze aan bevestigingsgereedschap. Een voorbeeld is lijm, hoewel lijm soms niet zo sterk is, en het aanbrengen ervan rommelig kan zijn. Schroeven hebben deze nadelen niet, want ze zijn even gemakkelijk te installeren als te verwijderen, en hun stevigheid is ongeëvenaard.

Hoewel schroeven voor eenvoudig genoeg lijken (en dat zijn ze ook), zijn er toch een paar relevante details en punten die je waarschijnlijk niet wist over schroeven. Daarom hebben we er deze gids over gemaakt. Hier leer je hoe je de verschillende soorten houtschroeven kunt onderscheiden en hun diverse toepassingen.




Eerst het belangrijkste

  • Een houtschroef is een klein, langwerpig stuk metaal met schroefdraad, dat bedoeld is om stukken hout samen te voegen, of om voorwerpen aan het oppervlak van een houten onderdeel te bevestigen. Ze dringen in het oppervlak en worden door verdraaien in het hout gedreven.
  • Hoewel hierover vaak enige verwarring bestaat, hebben schroeven als zodanig platte uiteinden, terwijl die met scherpe uiteinden zelftappende schroeven genoemd worden. Schroeven vereisen voorgeboorde gaten en versterking met moeren, terwijl zelftappende schroeven dat niet doen.
  • Hoewel het uiterlijk van de verschillende soorten schroeven erg op elkaar lijkt, zijn hun prestaties dat niet. Om de juiste schroef voor de klus te kiezen, is het belangrijk te letten op de vorm en de gleuf van de kop, de afmetingen, het gereedschap waarmee hij geïnstalleerd zal worden, en het materiaal waarvan hij gemaakt is.

Houtschroeven: Onze selectie

Shopgids Houtschroeven: Alles wat je moet weten

Ben je klaar om verbazingwekkende en nuttige stukken met hout te bouwen? Wacht niet langer! In dit deel gaan we in op de kenmerkende factoren van houtschroeven, zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt. Hier leer je hoe je elke soort schroef kunt herkennen en hoe je de schroef kiest die het beste bij je past.

De boor is een werktuig dat het inbrengen van schroeven in hout vergemakkelijkt (Foto: photosforyou / pixabay.com)

Wat is een houtschroef en wat zijn de voordelen ervan?

Een houtschroef is een klein langwerpig stukje metaal dat in houten onderdelen dringt om ze te verbinden of voorwerpen aan hun oppervlak te bevestigen. Ze geven meer houvast dan andere bevestigingsmethoden zoals lijm, en ze verwijderen is bijna even gemakkelijk als ze installeren.

Deze gereedschappen zijn er in allerlei maten, vormen en materialen. In tegenstelling tot spijkers, die glad zijn en met de slagen van een hamer worden aangebracht, hebben schroeven schroefdraad en worden ze in het hout gedreven door het koppel dat door een schroevendraaier of boormachine wordt geleverd.

Voordelen
  • Hoge mate van bevestiging
  • Universeel verkrijgbaar
  • Zeer toegankelijk
Nadelen
  • Gemakkelijk te verliezen
  • Kan verwondingen veroorzaken
  • In sommige gevallen zijn moeren nodig

Standaard- en zelftappende schroeven - waar moet je op letten?

Veel mensen denken dat een schroef altijd een scherpe punt heeft. Deze opvatting is echter enigszins onjuist. Technisch gezien hebben schroeven een platte punt, terwijl schroeven met een scherpe punt lagschroeven genoemd worden. Er zijn enkele kleine verschillen tussen de twee:

Standaard schroef: De punt is plat. De uitsteeksels of uitsparingen van de cilinder zijn compacter dan die van een lagschroef. Hij is meestal iets dikker en vereist een voorgeboord gat om te installeren, want hij kan niet uit zichzelf door het materiaal dringen.

Omdat hij door het houtoppervlak gaat, moet hij aan de andere kant met een moer vastgezet worden, wat de klemkracht vergroot. Daarom is hij ideaal voor het verbinden van grote werkstukken met een aanzienlijk gewicht, en ook in gevallen waar de werkstukken al gaten in zich hebben.

Zelftappende schroef: Ook bekend als een lagschroef. Hij heeft een scherpe punt die op zichzelf in het hout kan doordringen, zodat de schroef vooruit kan gaan terwijl hij gedraaid wordt. Daarom is er geen voorgeboord gat voor nodig.

Ze hebben geen moer nodig, en alle klemkracht komt van de schroef zelf. Ze zijn geschikt voor situaties waarin minder belasting en klemmen nodig zijn, en ook in omstandigheden waarin een boormachine of ander boorapparaat niet beschikbaar is.

Standaardschroef Zelftappende schroef
Tip Plat Scherp
Vereist voorgeboord hole Ja Nee
Bevestigt aan tegenoverliggende kant met moer Ja Nee
Geschikt voor grote en zware onderdelen Ja Nee

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hoewel ze klein zijn en erg op elkaar kunnen lijken, zijn niet alle schroeven hetzelfde, en de resultaten die je met elk type kunt bereiken verschillen aanzienlijk. De volgende vier koopfactoren helpen je te begrijpen waar je op moet letten bij het kiezen van de ideale schroef

  • Hoofd
  • Maat
  • Installatiegereedschap
  • Materiaal

Hoofd

Deze factor valt uiteen in twee delen. Het eerste is de vorm van de kop, die te maken heeft met de bevestiging en afwerking van het eindproduct. Het tweede is de soort gleuf die ze hebben, die bepaalt welk soort gereedschap je moet gebruiken om de schroef vast te draaien. Laten we eerst de vorm van de kop en dan de groef analyseren:

Platte kop: Schroeven met deze soort kop zijn het meest aan te bevelen voor timmerwerk. Omdat hij dun is en een gelijkmatig oppervlak heeft, ligt de platte kop gelijk met het hout als de schroef er helemaal ingestoken is, wat wenselijk is als het gewenste resultaat een glad oppervlak zonder uitsteeksels is.

Ronde kop: Als het stuk hout waarmee je werkt te dun is, en je om deze of een andere reden sluitringen moet gebruiken, is een schroef met ronde kop de oplossing. Deze soort kop steekt, in tegenstelling tot de platte kop, uit het oppervlak van het materiaal als de schroef er helemaal in gestoken is.

Sleufnaam Sleufvorm Gereedschap geschikt om aan te draaien
Enkele sleuf Enkele kruissleuf Enkele schroevendraaier
Phillips Kruis Kruis schroevendraaier
Torx Star Torx / sterschroevendraaier
Allen Zeskant Inbussleutel

Maat

Als vuistregel geldt dat de lengte van de schroef die je kiest afhangt van de lengte van de schroef die je gebruikt, de lengte van de schroef die je kiest mag niet minder zijn dan de helft van de dikte van het materiaal waarin hij wordt gestoken. Bij alleen standaard platkopschroeven moet de lengte minstens twee centimeter langer zijn om de moer te kunnen plaatsen.

Ook moet rekening gehouden worden met de dikte van de schroef. Hoe groter de vereiste klemkracht (of het gewicht, zo niet), hoe groter de boutmaat moet zijn. De grootte wordt weergegeven door een geheel getal. Elke maat staat voor een diameter, die gewoonlijk gemeten wordt in inches (“). Enkele van de meest voorkomende maten zijn:

Installatiegereedschap

Schroeven worden in het materiaal gestoken door er een koppel op uit te oefenen. Deze kracht kan handmatig worden uitgeoefend met een schroevendraaier (of soortgelijk gereedschap, zoals een inbussleutel, afhankelijk van het type kopspleet) of met behulp van een boormachine. Beide zijn efficiënt, maar verschillen in gemak en gebruiksomstandigheden.

Boormachine: Je hebt een stroombron nodig. De meeste hebben netsnoeren, hoewel sommige oplaadbare batterijen bevatten. Moet met voorzichtigheid worden bediend, want onzorgvuldig gebruik kan ernstig letsel veroorzaken. Om een schroef met een boor in te draaien is een boor nodig waarvan de maat overeenkomt met die van de schroef.

Het gebruik van een boor is essentieel bij het werken met standaard platkop (niet zelftappende) schroeven, tenzij de ondergrond er al gaten in heeft. Dit is omdat de boor het enige gereedschap is waarmee het materiaal geboord kan worden om de schroef door te laten (bedenk dat de standaard schroef geen scherpe punt heeft).

Schroevendraaier: Deze bestaat uit een langwerpig metalen deel waarvan de punt in de gleuf van de schroefkop gestoken wordt, en een ergonomisch handvat waarmee het gereedschap gedraaid kan worden. Hoewel hij met elke schroef en elke houtsoort gebruikt kan worden, is hij niet aan te bevelen voor lange schroeven of erg stug hout, want dat veroorzaakt vermoeide handen.

Het is belangrijk dat de punt van de schroevendraaier die je kiest past bij de gleuf in de kop van de schroef. Anders kun je geen draaimoment aanbrengen, of je kunt de schroef vegen. We raden aan die met volledig stijve handvatten (plastic of metaal, bijvoorbeeld) te vermijden, omdat je hand er sneller moe van kan worden.

Kies de soort houtschroef die het beste bij je past (Foto: Alexas_Fotos / pixabay.com)

Materiaal

Houtschroeven moeten altijd van metaal gemaakt zijn. Kunststoffen zijn niet stijf of sterk genoeg. We raden je aan om altijd eerst roestvast stalen schroeven te kiezen, want die zijn sterk, duurzaam en geschikt voor buitengebruik. Vernikkelde en verzinkte schroeven zijn ook goede opties.

Sommige mensen kiezen vaak voor schroeven van staal of legeringen die zeer sterke metalen zoals titanium bevatten. Hoewel niets je ervan weerhoudt om met deze schroeven te werken, kunnen ze overkill zijn bij het bewerken van hout, want hout is niet zo’n stijf materiaal.

(Uitgelichte foto: Alexas_Fotos / pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies