Onze selectiecriteria
Al in de Middeleeuwen hadden kerken en adellijke huizen kaarsen van bijenwas. Voor eenvoudiger huishoudens waren er alleen kaarsen van talg of olie, die slecht roken en erg roetig waren.
Dankzij de ingrediënten die tegenwoordig gebruikt worden, is dat gelukkig niet meer het geval. Wie houdt er niet van het warme licht van een brandende kaars? En de dansende vlam die het licht zijn unieke karakter geeft. Maar kaarsen zijn niet alleen geschikt voor een romantische, feestelijke of gezellige stemming.
Ze zijn ook een waardevol symbool als teken dat je aan iemand denkt. Niet elke kaars is geschikt voor elke situatie. In het volgende artikel willen we wat licht werpen op de juiste keuze van een kaars.
Inhoud
Belangrijk om te weten
- Kaarsen en lonten van hoge kwaliteit bieden meer veiligheid en zijn veilig voor je gezondheid.
- Afhankelijk van welke vorm en welk kaarsvet gebruikt wordt, branden de kaarsen langer of minder lang.
- Kaarsen tegen muggen moeten op de juiste manier geplaatst worden. Het is ook belangrijk om echte oliën en additieven te gebruiken.
Kaarsen: Onze selectie
Waar moet je op letten bij je aankoop?
Er zijn kaarsen in een dozijn. Als je een kaars koopt, moet je op een paar punten letten, zodat je echt van de kaars kunt genieten. We hebben nagedacht over welke de belangrijkste zijn en hebben ze voor je onder de loep genomen.
- Materiaal (kaarsvet)
- Brandend gedrag
- Brandtijd
- Beoogd gebruik
In de volgende FAQ’s beantwoorden we je meest gestelde vragen. Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust in de comments.
Materiaal (kaarsvet)
Welk kaarsvet voor de kaars gebruikt wordt, komt niet alleen tot uiting in de prijs, maar ook in het brandgedrag en de brandtijd. We nemen hier de gebruikte grondstoffen onder de loep.
Paraffine
Paraffine is goedkoop in aanschaf en in principe onschadelijk voor de gezondheid. Kaarsen van dit materiaal kunnen echter bij 40 graden vervormen en meer roken dan andere.
Stearin
Wordt gemaakt van dierlijke of plantaardige vetten, vaak van palmolie. Daarom moet je bij het kopen van kaarsen letten op de herkomst van de grondstoffen. Kaarsen gemaakt van stearine zijn duurder, maar ze behouden ook beter hun vorm en zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. In de VS zijn kaarsen van sojawas al zeer wijdverbreid.
Bijenwas
Honingbijen hebben de was nodig om honingraten te bouwen. Daarom is het belangrijk er zeker van te zijn dat de was van duurzame productie afkomstig is. Kaarsen van bijenwas branden beduidend langzamer en iets helderder dan andere kaarsen. Je herkent hoogwaardige was aan de geur, die licht honingachtig moet zijn en niet kunstmatig.
Alternatieven
Tegenwoordig zijn er ookongevaarlijke alternatieven. Onder andere theelichtjes gemaakt van biomassa (geen zorgen, het ruikt niet naar compost), of pilaarkaarsen gemaakt van regionale plantaardige vetten zoals koolzaadolie.
Deze alternatieven zijn vaak roetvrij en branden prachtig. Dus als je iets goeds voor het milieu wilt doen en kaarsen op een gezondere manier wilt branden, moet je beslist eens goed kijken.
Het enige kwaliteitskeurmerk voor kaarsen is op dit moment het RAL Kwaliteitsmerk. Je kunt dit ook als leidraad gebruiken bij het kopen van kaarsen.
Brandgedrag
Om de kaars gelijkmatig te laten branden, moet de kaarslont precies gecentreerd worden (over de hele kaars). Als hij te dik is, wordt hij te lang en met een te lange lont ontstaat meer roet en gaat de kaars flikkeren. Tips voor eenkaarsdie lang meegaat
- Kies een plaats zonder of met weinig tocht.
- Blaas de kaarsen niet uit, want dan gaat de pit gloeien en korter worden. Het is beter een blusklokje te gebruiken of de lont (bv. met een tandenstoker) in de vloeibare was te dopen.
- Houd de pit en de rand van de kaars (voor pilaarkaarsen) altijd kort. Beide mogen niet hoger zijn dan 10 - 15 mm.
Meestal wil je kaarsen die niet druipen. Vooral in een brandbare omgeving, bv. op een kerstboom of adventskrans, kunnen druipende kaarsen zelfs brandgevaar opleveren. Als decoratief element kunnen druipende kaarsen echter ook opzettelijk zijn.
Een andere veiligheidsmaatregel is de zogenaamde brandstop. Dit betekent dat de kaars aan het eind vanzelf ophoudt met branden. Toch moet je een vuurvaste kandelaar of kandelaar gebruiken.
Brandtijd
Velen van jullie houden je bezig met de vraag welke kaarsen het langst branden. Goede kaarsen branden langzaam en gelijkmatig op. De brandtijd wordt door de fabrikant opgegeven, maar die komt niet altijd overeen met de werkelijkheid.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Diameter | Brandtijd per cm hoogte |
---|---|
4 cm | ca. 70 minuten |
6 cm | 135 minuten |
10 cm | 305 minuten |
Deze tijden zijn slechts benaderende waarden voor paraffinekaarsen en veranderen afhankelijk van de verwerking en de kwaliteit van de kaars. Maar ook de externe omstandigheden zoals tocht en kamertemperatuur hebben invloed op de brandtijd.
Doel
Homo sapiens gebruikt al zo’n 40.000 jaar kaarsachtige lichtbronnen. In die tijd was het nog een kwestie van de duisternis trotseren. Tegenwoordig is dat vaak van ondergeschikt belang.
Zuilkaarsen worden meestal gebruikt als decoratie of gewoon voor de gezelligheid. Ze zijn ook ideaal als doop- of communiekaarsen. Als je zelf kaarsen wilt maken, is deze vorm de beste keus.
Ze bieden veel ruimte om te versieren of te schilderen. Je hebt niet per se een kandelaar nodig. Belangrijk: Deze kaarsen moeten branden tot de was bijna tot aan de rand vloeibaar is geworden. Anders zal de rand te hoog zijn.
Kandelaars of stokkaarsen zijn langwerpig en dun. Meestal hebben ze een kandelaar nodig. Meestal wordt deze vorm gebruikt in kandelaars en in de gastronomie, maar ze worden ook gebruikt op o.a. kerstbomen.
Deze kaarsen zijn geschikt om vaker gedoofd en opnieuw aangestoken te worden. Geurkaarsen kunnen onaangename geuren in de kamer overstemmen, maar niet wegnemen.
Je moet ervoor zorgen dat je producten van hoge kwaliteit gebruikt. In het ergste geval kunnen goedkope geurkaarsen schadelijke stoffen bevatten die bij het branden in de lucht terechtkomen.
Speciale soorten geurkaarsen zijn kaarsen tegen muggen of wespen. Citronella aroma, dat uit citroengras wordt gewonnen, wordt hiervoor meestal gebruikt. Ook hier moet je altijd producten van hoge kwaliteit kopen.
Het is belangrijk dat de kaarsen juist geplaatst worden. Meer over de juiste plaatsing hieronder in de FAQ’s. Theelichtjes of rechaud kaarsen worden meestal in kaarsenhouders gebruikt. Dit type kaars wordt meestal ook gebruikt voor aromalampen en gourmetstellen.
Decennia lang waren ze alleen per stuk verkrijgbaar in aluminium bekertjes. Er zijn er tegenwoordig ook zonder aluminium of zonder bekers. De laatste kunnen dan in herbruikbare houders gebrand worden, bv. van glas.
Shopgids Kaarsen: Alles wat je moet weten
Er zijn altijd veel vragen en onduidelijkheden over kaarsen. We hebben de meest voorkomende voor je opgezocht en hier beantwoord.
Welke soorten kaarsen zijn er?
- Steekkaars / kandelaarkaars: De vorm is smal en lang. De diameter is constant van boven naar beneden.
- Taps toelopende kaarsen: De vorm is dezelfde als die van staafkaarsen, alleen wordt de diameter naar de punt toe kleiner. Ook getekende kaarsen hebben vaak zo’n vorm, maar bovendien zijn ze meestal artistiek vervormd.
- Zuilkaars: De diameter is meestal constant. De kaarsen zijn dikker in verhouding tot de hoogte dan stokkaarsen of taper kaarsen. Ze kunnen zonder speciale kaarsenhouder gebruikt worden.
- Theelichtjes: Kleinere kaarsen waarvan de diameter groter is dan de hoogte. Ze worden ook wel rechaud kaarsen genoemd.
- Grafkaars / graflicht: Ofwel wordt het rechtstreeks in een rode of doorzichtige plastic houder gegoten, ofwel wordt er een pilaarkaars in gezet. Dit plastic deksel met deksel dient als bescherming tegen weersinvloeden.
- Offerkaars: Meestal vrij kleine kaarsen, die in de kerk aangestoken worden als symbool van gebed, of van de gedachte aan iets of iemand.
- Doopkaarsen / communiekaarsen: Meestal in de vorm van zuilkaarsen zijn ze uitvoerig versierd en soms voor de gelegenheid gepersonaliseerd.
Sommige van deze kaarsen worden steeds vaker vervangen door LED lampjes. Deze gaan langer mee en zijn veel minder brandgevaarlijk.
Kun je zelf kaarsen maken?
Voor de lont heb je alleen een katoenen draad of koord nodig. Of je kunt gewoon een kant-en-klare lontset kopen. Je kunt de was kopen of de resten van kaarsen verzamelen.
In plaats van ze weg te gooien, kun je gemakkelijk je eigen kaarsen maken. Gedetailleerde instructies over de verschillende methoden vind je op
Wat kosten kaarsen?
Prijscategorie | Criteria |
---|---|
Laaggeprijsd | Paraffine, Eenvoudig, geen versiering, brandtijd laag |
Middelgeprijsd | Beter materiaal (stearine), eventueel eenvoudige versieringen, brandtijd gemiddeld |
Hooggeprijsd | Uitgewerkte versieringen, hoogwaardig materiaal (bijenwas), brandtijd lang, kaarsen met juwelen |
Speciale kaarsen of professioneel gepersonaliseerde kaarsen zitten meestal ook in het hooggeprijsde segment.
Welke kaarsen helpen tegen muggen?
In de regel mogen deze kaarsen alleen buiten worden gebrand. Er zijn echter ook binnenkaarsen, zoals deze in onze test. De juiste plaatsing is heel belangrijk. Ze gewoon onder de tafel of op de tafel leggen kan meer hinderlijk dan nuttig zijn.
Je moet de kaarsen of fakkels zo rond de tafel plaatsen, dat er een “gordijn” van kaarsrook ontstaat. Hetzelfde geldt voor kaarsen tegen wespen. Het citronella aroma en de andere etherische oliën hebben een afschrikkend effect op muggen en wespen. Maar deze insecten vinden het resulterende roet ook onaangenaam.
Waar gooi je kaarsen
Het aluminium deel van waxinelichtjes is recycleerbaar, dus moet het altijd in de recycleerbak gegooid worden. Het isveel beter om kaarsen te verzamelendan ze gewoon weg te gooien. Als je een bepaalde hoeveelheid verzameld hebt, kun je met weinig moeite zelf nieuwe kaarsen maken.
Als alternatief zijn er kaarsenfabrikanten of bedrijven die graag wasresten van particuliere huishoudens innemen. Die worden dan gebruikt om mooie nieuwe kaarsen te maken.
Samenvatting
Zoals je ziet zijn kaarsen geen raketwetenschap. Maar je moet toch een paar dingen in gedachten houden. Het is vooral belangrijk om kaarsen van hoge kwaliteit te kopen.
Niet alleen zul je er meer en langer van genieten, ze zijn ook beter voor de lucht in je kamer en dus gezonder voor je. Verder moet je tegenwoordig ook denken aan de gebruikte grondstoffen en duurzame producten kiezen.
Misschien probeer je de volgende keer waxinelichtjes gemaakt van koolzaadolie, of kaarsen tegen muggen gemaakt van sojaolie. We hebben de beste producten gezocht en ze hierboven voor je bij elkaar gezet.
Foto bron: 123rf / 111027133