Laatst bijgewerkt: 29-07-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

30Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Iedereen droomt van een mooie, grote keuken - en een kookeiland is vaak het gewenste element van elk huis. Als de keuken groot genoeg is, is er niets dat je ervan weerhoudt een kookeiland te installeren, want een kookeiland biedt een enorme hoeveelheid extra bergruimte en ziet er bovendien mooi uit. Een kookeiland kan vrij in de ruimte staan of met de muur of de rest van het werkblad verbonden worden, en er zijn ook verschillende materialen waaruit je kunt kiezen. Voor onze productvergelijking hebben we verschillende modellen vergeleken en de belangrijkste aspecten eruit gefilterd.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Keukeneilanden kunnen vrijstaand in de ruimte staan of met de muur verbonden zijn. Ze kunnen ook achteraf ingebouwd worden.
  • Tot de duurdere materialen behoren natuurlijke materialen zoals graniet en marmer of keramiek, terwijl tot de middel- en goedkope materialen roestvast staal, hout en plastic behoren.
  • Keukeneilanden bieden veel extra bergruimte en zelfs plaats voor een gootsteen of fornuis. Ze fungeren ook als eettafel of kleine bar.

Keukeneilanden: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor keukeneilanden

Om je te helpen het perfecte keukeneiland voor je te vinden, hebben we in dit gedeelte enkele koopcriteria samengesteld waar je bij de aankoop rekening mee moet houden. Met hun hulp kun je de verschillende modellen vergelijken en de juiste keuze maken. Bij het kopen van een kookeiland moet je op de volgende criteria letten:

In het volgende gaan we dieper in op de afzonderlijke criteria en leggen we uit waar je precies rekening mee moet houden.

Afmetingen

Keukeneilanden zijn er in veel verschillende afmetingen, en worden meestal op maat gemaakt. Niettemin zijn er een paar basisafmetingen waar je op moet letten. De optimale hoogte van het kookeiland hangt bijvoorbeeld af van je lengte. Voor mensen die tussen de 1.60 en 1.80 meter lang zijn, moet het werkblad tussen de 85 en 100 centimeter hoog zijn. Mensen die tussen 1,80 en 2 meter lang zijn kiezen best een werkblad tussen 100 en 115 centimeter hoog.

De lengte van het kookeiland mag niet kleiner zijn dan 120 centimeter, anders kunnen de verhoudingen van het keukenblok er vreemd en onharmonisch uitzien. Hij mag echter ook niet langer zijn dan 5 meter, zodat de kookprocessen soepel verlopen. De breedte van het werkblad moet ongeveer 80 centimeter zijn. De afstand tussen het kookeiland en de andere werkbladen in de rest van de keuken moet tussen 120 en 150 centimeter zijn, zodat de keuken er niet te krap uitziet.

Vorm

In de meeste gevallen is het kookeiland rechthoekig of vierkant van vorm. Er zijn echter ook kookeilanden in L, T of U vorm. De vorm hangt af van de grootte van de keuken en de gewenste inrichting. Keukeneilanden kunnen vrij in de ruimte staan of met de wand verbonden worden. In veel L-, T- of U-vormige modellen is de kortere poot het vrijstaande eiland, dat aan de wand bevestigd is.

Je moet altijd minstens 15 vierkante meter ruimte plannen voor een kookeiland, zodat het eiland voldoende ruimte heeft in je keuken en echt tot zijn recht komt. Een U-vormig kookeiland kan echter geïnstalleerd worden in kamers van slechts 10 vierkante meter.

Materiaal

Net als gewone keukenkasten zijn keukeneilanden er in veel verschillende materialen; ook hier wordt een onderscheid gemaakt tussen werkblad en korpus. Je kunt kiezen uit o.a. de volgende materialen

  • Hout: Keukeneilanden van hout zien er heel natuurlijk uit en passen bij bijna alle interieurstijlen. Hout is echter niet erg robuust als het op vloeistoffen aankomt. Bovendien mag je nooit direct op het werkblad snijden of er hete pannen op zetten.
  • Roestvrij staal: In grote keukens zijn kookeilanden meestal van roestvrij staal omdat ze hittebestendig en hygiënisch zijn. Ze zijn ook gemakkelijk schoon te maken.
  • Natuursteen: Natuursteen omvat marmer en graniet. Door hun individuele nerf en onregelmatigheid onderscheiden ze zich van andere materialen. Ze zijn zeer robuust en ongevoelig.
  • Keramiek: Keukeneilanden van keramiek zijn absoluut robuust. Ze zijn hittebestendig, waterdicht, krasvast en ongevoelig, maar relatief duur.
  • Kunststof: Keukeneilanden van kunststof zijn het goedkoopst, maar helaas wat gevoelig voor hitte en krassen. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en zijn er in een grote verscheidenheid van uitvoeringen.

Zoals je ziet is er een ruime keuze aan materialen voor je kookeiland. Afhankelijk van je budget en hoe robuust je je kookeiland wilt hebben, kun je kiezen uit verschillende ontwerpen.

Uitrusting

Een kookeiland biedt nog meer voordelen dan alleen een mooi uiterlijk - je kunt het uitrusten met allerlei accessoires. Meestal heeft een kookeiland veel lades en onderkasten om nog meer bergruimte in de keuken te creëren. Zo kun je gemakkelijk al je serviesgoed, bestek en kookgerei opbergen. Je kunt ook een gootsteen of een fornuis in je kookeiland plaatsen.

Er zijn ook kookeilanden op wielen die je heen en weer kunt schuiven, afhankelijk van waar ze het beste in je keuken passen. Je zult er echter geen fornuis of gootsteen kunnen installeren. Zitmeubilair voor het kookeiland is ook populair. Als je het werkblad verlengt tot een tafel aan één kant, kun je met een paar stoelen of barkrukken een nieuwe plek creëren om te eten en te drinken. Een paar stopcontacten in het kookeiland maken de aanblik compleet.

Gids: Veelgestelde vragen over keukeneilanden in detail beantwoord

In het volgende deel beantwoorden we de belangrijkste vragen over keukeneilanden. Dit geeft je een dieper inzicht in het onderwerp.

Voor wie is een kookeiland geschikt?

In principe is een kookeiland geschikt voor iedereen, als de keuken maar genoeg ruimte biedt. Door een kookeiland te installeren creëer je meer werkoppervlak en opbergruimte. Je kunt er ook een nieuwe tafel of een kleine bar mee maken. En wie tijdens het koken graag met zijn gasten of familie communiceert, kan dat aan het kookeiland doen terwijl het eten wordt bereid.

Kücheninsel-1

Het voordeel van een L-vormig kookeiland dat met de muur verbonden is, is het doorlopende werkblad.
(Image source: unsplash.com / Gaurav Dhiman)

Maar voordat je een kookeiland koopt, moet je je afvragen of je niet alleen om visuele redenen in een kookeiland geïnteresseerd bent. Je kunt ook LED keukenlampen boven het kookeiland installeren om het er mooier uit te laten zien. De juiste stoelen voor de keuken kunnen er ook voor zorgen dat de keuken er heel anders uitziet.

Welke soorten kookeilanden zijn er?

Als je een kookeiland wilt installeren, kun je kiezen uit twee varianten: Hetzij een vrijstaand kookeiland, hetzij een dat met de muur verbonden is. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen van beide soorten in de volgende tabel samengebracht om je een overzicht te geven:
Type Voordelen Nadelen
Vrijstaand Ideaal voor grote keukens, kan achteraf ingebouwd worden, van alle kanten toegankelijk Kan snel verloren lijken in de ruimte
Aan de muur Ideaal voor kleinere keukens, samenhangend ontwerp Verhoogde renovatiekosten indien achteraf ingebouwd

Afhankelijk van de grootte van je keuken en welke eigenschappen je wilt dat je droomkeukeneiland heeft, kun je beslissen welk type voor jou geschikt is. Beide soorten bieden veel bergruimte en openen de keukenruimte voor een betere communicatie. Als je een kookeiland hebt, heb je niet per se een eettafel nodig. Een grote ronde eettafel zou echter praktisch zijn als je gasten uitnodigt.

Hoeveel kost een kookeiland?

De prijs van een kookeiland wordt bepaald door de afmetingen, het materiaal en de uitrusting. De prijzen kunnen variëren van goedkoop tot duur. De volgende tabel geeft je een overzicht van of je je budget moet aanpassen:
Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (200 tot 900 euro) Keukeneilanden van kunststof of hout, zonder extra uitrusting
Middelmatig geprijsd (1000 tot 2500 euro) Keukeneilanden van roestvrij staal, weinig extra uitrusting
Hoog geprijsd (3000 euro en meer) Keukeneilanden van keramiek of natuursteen, met extra uitrusting

Uit onze ranglijst blijkt dat je al een keukeneiland van hoge kwaliteit voor een middelmatige prijs kunt kopen als je vooral veel bergruimte op prijs stelt. Voor extra apparatuur, zoals een fornuis of gootsteen, zijn er vaak extra kosten voor de toestellen.

Kan een kookeiland achteraf ingebouwd worden?

Ja, een kookeiland kan ook achteraf ingebouwd worden. Je kunt echter enigszins beperkt zijn in de uitrusting van het eiland, want als elektriciteit en wateraansluitingen niet direct aangelegd zijn op de plaats waar je je kookeiland plant, is het vaak een tijdrovende en dure onderneming om dit te veranderen.

Conclusie

Als je genoeg ruimte hebt, kan een kookeiland je keuken opfleuren en verfraaien. Let bij het kopen op de afmetingen van het kookeiland, zodat de verhoudingen in de ruimte kloppen en het werkblad hoog genoeg is voor jou. Je kunt zelfs een gootsteen of een fornuis in het kookeiland integreren voor handig gebruik.

Ongeacht het materiaal en de vorm die je kiest, een kookeiland is altijd een echt hoogtepunt in de ruimte. Hij biedt niet alleen veel extra bergruimte, maar kan ook omgebouwd worden tot eettafel of bar. Je kunt tijdens het koken ook rechtstreeks met je gasten praten, wat de communicatie in je keuken bevordert.

Beeldbron: unsplash.com / Sidekix Media

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies