How we pick our products
Kleine wasmachines zijn voor veel consumenten een redder in nood. Want als je niet al te veel ruimte hebt binnen je eigen vier muren of je bent vaak onderweg en wilt op je volgende kampeervakantie je was doen, zijn deze machines echt hun gewicht in goud waard.
Maar waar moet je op letten als je er een koopt? Met onze grote kleine wasmachine test 2023 willen we je helpen je persoonlijke testwinnaar te vinden. Om dit te doen hebben we verschillende modellen en types vergeleken en de voor- en nadelen voor je uitgefilterd. We hopen dat dit je helpt bij je aankoopbeslissing.
De belangrijkste feiten in het kort
- De wasprestaties van kleine wasmachines kunnen zeker vergeleken worden met die van hun grotere concurrenten. Een groot voordeel is echter dat de enkele wasmachines duidelijk ruimtebesparender zijn en zelfs in de kleinste studentenflat een plaats kunnen krijgen.
- Perfect ontworpen voor een een- tot tweepersoons huishouden. De kleine wasmachines zijn ook een perfect alternatief voor de kampeerliefhebbers onder ons.
- Ze zijn meer dan een noodoplossing en dienen in veel huishoudens als tweede machine, vooral om allergie- of huisdierenwas apart te wassen.
Kleine wasmachine: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kleine wasmachine koopt
Wat kost een kleine wasmachine?
(Image source: unsplash.com / Frantisek Duris)
De prijs van een elektrisch aangedreven wasmachine met een capaciteit van 3 tot 5 kg ligt momenteel rond de 400 euro. Als je dit vergelijkt met de prijzen van klassieke wasmachines met een grotere capaciteit, zul je zien dat de enkele wasmachines niet bepaald goedkoper zijn. De reden hiervoor is dat fabrikanten zich concentreren op de ontwikkeling van grotere modellen, zodat kleinere huishoudens eerder geneigd zijn een grotere machine met automatische volumeregeling te kopen.
Hierdoor kan een machine efficiënt werken, ook als ze niet volledig geladen is. Maar als er niet genoeg plaats is voor een groter model, wat zit er dan anders op dan het bij de kleine wasmachines te houden.
Type | Gemiddelde prijs |
---|---|
2-3 kg capaciteit | 60 euro |
3-5 kg capaciteit | 400 euro |
Voor wie zijn eenpersoons wasmachines geschikt?
- Ruimtebesparende opslag
- Geld besparen
- Was onafhankelijk van water en/of elektriciteit
- Was slechts een kleine hoeveelheid wasgoed
Zoals de naam doet vermoeden, zijn deze toestellen ook uitstekend geschikt voor een een- tot tweepersoons huishouden. Nu is het natuurlijk wel zo dat als je in een professioneel voetbalteam speelt en één of twee keer per dag moet trainen, je logischerwijs meer was doet dan de gemiddelde mens. Daarom moet je er altijd op bedacht zijn of een beduidend kleinere capaciteit van de wasmachine voor jou voldoende is.
Als je bijvoorbeeld een kleine wasmachine zoekt die perfect in je studentenflat past omdat je toch niet veel plaats hebt, zijn deze praktische alternatieven ideaal voor je. Ze zijn meer dan een noodoplossing en, afhankelijk van het model, vullen ze zelfs de wasmachine thuis aan. Omdat veel mensen bepaald wasgoed apart willen wassen, zoals dekens voor huisdieren als je een huisdiereigenaar bent.
De veelzijdigheid spreekt duidelijk voor een kleine wasmachine, die op verschillende plaatsen gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld in de badkamer, in de tuin of bij het kamperen, en zeker ook op veel andere plaatsen.
Welke programma-apparatuur is nodig?
Wat moet je met een wasmachine die 15+ programma’s meer heeft als je je was toch al altijd op 30 graden wast? Een tip is om vooraf goed te kijken welke programma’s de kleine wasmachine te bieden heeft en welke je uiteindelijk nodig zult hebben om de aanschaf voor jou de moeite waard te maken. Trouwens, het meest gebruikte wasprogramma dat niet gebruikt wordt is het 90 graden Celsius wasprogramma. Dit is eigenlijk veel te heet en kost enorm veel energie, terwijl de 60 graden Celsius wasbeurt een vergelijkbaar goed wasresultaat geeft.
Welke functies en programma’s zijn geschikt voor jou? We willen deze vraag in dit artikel beantwoorden en hebben daarom geprobeerd je een zo volledig mogelijk overzicht te geven.
Het wordt snel duidelijk dat alle kleine wasmachines dezelfde basisprogramma’s hebben
- Was gekleurd en gekookt wasgoed en katoen op 60°C
- Gekleurd en gekookt wasgoed en katoen bij 40 graden
- Gemakkelijk te verzorgen bij 40 graden
- Zacht programma voor zijde en fijne was op 30 graden
- Wolprogramma op 30 graden
Normaal gesproken zijn deze programma’s ruim voldoende. Ze kunnen zowel gebruikt worden voor het wassen van delicate zijden blouses als van zwaar vervuilde werkbroeken. Het resultaat is bevredigend. Is er niets lekkerder voor je dan de geur van verse was? Dan hoef je het niet zonder te doen als je een kleine wasmachine koopt, want de basisprogramma’s maken je wasgoed weer schoon, zuiver en fris.
(Image source: unsplash.com / Dan Gold)
Als dat nog niet genoeg is, moet je de speciale programma’s eens goed bekijken en ze met elkaar vergelijken. Naast de hierboven genoemde basisprogramma’s proberen fabrikanten zich ook van elkaar te onderscheiden door verschillende aanvullende programma’s aan te bieden.
De speciale programma’s verschillen steeds in de hoeveelheid en temperatuur van het gebruikte water, de wastijd, het aantal omwentelingen en of het wasgoed gesponnen wordt. Er zijn dus nogal wat elementen die op elkaar afgestemd moeten worden en aangepast aan de aard van het textiel. Een van de belangrijkste en misschien interessantste programma’s voor jou is het economie programma.
Ook hier bieden de fabrikanten verschillende versies en technieken aan, maar ze zijn allemaal bedoeld om hetzelfde doel te bereiken: Energie besparen - zowel water als elektriciteit. Fabrikanten belonen hun bijzonder energiezuinige toestellen vaak met een ECO label, wat betekent dat je mag aannemen dat deze toestellen duurder in aanschaf zijn, maar op de lange duur ook veel efficiënter.
Welke fabrikanten zijn er?
- AEG
- Bosch
- Miele
- Samsung
- Siemens
Welke alternatieven zijn er?
Deze hebben een capaciteit van 7 tot 12 kilo wasgoed. Deze modellen zijn echter voor de meeste mensen niet wenselijk wegens plaatsgebrek in huis. Een andere reden om geen gewone wasmachine te gebruiken is het gebrek aan vrijheid om op reis de was te doen.
Beslissingsrubriek: Welke soorten enkele wasmachines zijn er en welke is geschikt voor mij?
Voor je koopt, willen we je laten kennismaken met een basisonderscheid tussen twee soorten kleine wasmachines
- Kleine bovenlader wasmachine
- Kleine voorlader wasmachine
Bepaalde vragen moet je beantwoorden voor je koopt: Wil je liever je wasgoed van bovenaf kunnen halen - zoals mogelijk is met een bovenlader? Of wil je het hele oppervlak van de wasmachine gebruiken, zoals bij een voorlader?
Het gemeenschappelijke kenmerk van deze kleine machines is hun compacte bouw, zodat ze zelfs in heel kleine en krappe ruimten passen. Met het volgende gedeelte willen we je beslissing vereenvoudigen om je een beter overzicht te geven van de respectieve voor- en nadelen.
Wat zijn de kenmerken van een kleine bovenlader wasmachine en wat zijn de voor- en nadelen?
Anders dan voorladers hebben bovenladers geen patrijspoort. Dit betekent dat deze kleine wasmachines van bovenaf geopend worden en met wasgoed gevuld worden. Een groot voordeel van deze modellen is dat ze meestal iets smaller zijn dan voorladers en dus beter in te passen zijn in lokalen waar de ruimte bijzonder beperkt is. Bovendien zijn deze modellen zeker erg handig voor oudere mensen, want je hoeft niet steeds te bukken. Opgemerkt moet worden dat er eerder minder aanbiedingen van bovenladers dan van voorladers op de markt zijn.
Wat zijn de kenmerken van een kleine voorlader wasmachine en wat zijn de voor- en nadelen?
Front-loaders zijn kleine wasmachines met een patrijspoort aan de voorkant. Dit is meestal van doorzichtig glas en is ook de opening en deur naar de wastrommel. Het is de moeite waard te weten dat deze modellen aan de onderkant geïnstalleerd kunnen worden, want de opening zit aan de voorkant. Dit betekent dat zelfs de kleinste ruimte effectief gebruikt kan worden.
Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om kleine wasmachines te vergelijken en te evalueren
In het volgende gedeelte willen we dieper ingaan op enkele belangrijke criteria die je kunt gebruiken om je beslissing te nemen als je een snoerloze stofzuiger zoekt. Dit zal het je gemakkelijker maken een keuze te maken uit het product van je keuze. We willen hier de volgende criteria nader toelichten:
- Afmetingen/afmetingen
- capaciteit
- Energieverbruik (energie-efficiëntieklasse, stroomverbruik)
- Waterverbruik
- Capaciteit/ centrifugetoerental
- Geluidsniveau
We leggen uit waar je vooral op moet letten voor je iets koopt.
Afmetingen/afmetingen
Stel jezelf eerst de vraag: “Hoeveel ruimte heb ik eigenlijk beschikbaar? Een van de redenen waarom veel mensen voor een kleine wasmachine kiezen is het gebrek aan beschikbare ruimte. Bovendien komt alleen een kamer met een wateraansluiting in aanmerking. In het verlengde hiervan kun je je afvragen of de wasmachine in een keukenblok of badkamermeubel geïntegreerd moet worden, of dat het beter is hem vrijstaand te laten staan.
De grootte van de wasmachine hangt sterk af van het type, namelijk of het een voorlader of bovenlader wasmachine is. Je kunt onderscheid maken tussen de standaard breedte van 44 tot 46 cm en de standaard breedte van 59 tot 61 cm. De hoogtes en dieptes verschillen naargelang het model en de fabrikant.
Bovenladers zijn altijd tot 15 cm smaller dan voorladers.
Je handen zijn gebonden en je hebt maar een beperkte ruimte beschikbaar om je nieuwe wasmachine te herbergen? Geen probleem! Kleine wasmachines zijn er in modellen die tussen 40 en 50 cm breed zijn. Dit maakt enkele wasmachines bijzonder aantrekkelijk. Ze zijn ideaal voor kleine badkamers of kleine studentenflats. Dit geldt echter niet voor jou en je zoekt een manier om onderweg je vuile was op te ruimen in kamperen en caravans? Ook hier zijn er speciaal ontwikkelde mini-wasmachines die vooral voor op reis ontworpen zijn.
Het is belangrijk te vermelden dat ze gewoon door een stroomgenerator bediend kunnen worden en geen permanente verbinding nodig hebben. Zulke machines werden speciaal voor de kleine ruimte ontworpen; ze hebben echter evenveel extra functies en speciale voorzieningen als de klassieke grotere machines. Waarom is grootte nog steeds zo belangrijk? Wasmachines werken alleen effectief en, vooral, ecologisch en economisch als ze gevuld zijn met een voldoende hoeveelheid vuile was.
Want elke wascyclus waarin de wasmachine maar halfvol is, verbruikt onnodige energie, in de vorm van water, elektriciteit en waspoeder. Vragen over vragen, die je van tevoren moet beantwoorden, zodat je uiteindelijk een keuze kunt maken voor een wasmachinemodel.
capaciteit
Voordat je een kleine wasmachine koopt, ben je waarschijnlijk ook geïnteresseerd in de capaciteit. Als we het over een kleine wasmachine hebben, hebben we het ook over een kleinere trommel.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee onderverdelingen: Sommige machines zijn alleen bedoeld voor kampeertochten en kunnen tot 3 kg vuile was bevatten. Andere zijn ontworpen voor een- en tweepersoons huishoudens en kunnen 3 tot 5 kg wassen. Sommigen van ons willen misschien gewoon een kleine tweede machine om bepaalde was apart te wassen, bijvoorbeeld voor allergie- of huisdierenwas.
Als je maar af en toe kleren wilt wassen, is een mini-wasmachine meestal voldoende. Speel je in een voetbalteam en train je vier tot vijf keer per week of heb je kleine kinderen thuis? Dan moet je aannemen dat een grotere wastrommel nodig is. Maar hoeveel wascapaciteit je nodig hebt hangt meestal af van hoeveel mensen er in je huishouden wonen en hoe vaak er vuile was wordt geproduceerd, dus hebben we hier een kort overzicht voor je samengesteld:
Aantal mensen | Benodigde capaciteit |
---|---|
1-2 mensen | 3-5 kg |
3-4 mensen | 6-8 kg |
5 en meer mensen | 9-12 kg |
Energieverbruik (energie-efficiëntieklasse, stroomverbruik)
Natuurlijk speelt het energieverbruik van een wasmachine een grote rol. De moderne kleine wasmachines van vandaag zijn immers niet meer te vergelijken met de vroegere energiereuzen van een paar jaar geleden, maar er zijn nog steeds grote verschillen in verbruik en in duurzaamheid.
Soms is het beter om bij de aanschaf van een wasmachine meer geld te investeren, zodat je aan het eind van het jaar geen grote schok krijgt als je je elektriciteits- en energierekening krijgt. Hoe energiezuinig zo’n kleine wasmachine eigenlijk moet zijn in verhouding tot de aanschafprijs hangt af van hoe goed je je eigen wasgewoonten kent en kunt beoordelen welke investering verantwoord is.
De fabrikanten van wasmachines zijn tegenwoordig onderworpen aan strenge voorschriften en energie-eisen waaraan ze met hun producten moeten voldoen. Hoe energie-efficiënt ze moeten zijn, wordt geregeld door EU-richtlijnen en -verordeningen. Er zijn verschillende energie-efficiëntieklassen waarin kleine wasmachines worden ingedeeld naar hun energieverbruik.
Er worden alleen kleine wasmachines verkocht met energieklassen van A tot G. Het energielabel met zijn kleurenschaal van groen (zeer efficiënt) tot rood (onefficiënt) informeert de consument al jaren over het energieverbruik. De minimumnorm voor nieuw uitgebrachte wasmachines volgens de EU verordening is A.
Tip:
Je kunt ook gemakkelijk het elektriciteitsverbruik voor een kilo wasgoed berekenen: Lees hiervoor het energieverbruik af van het etiket van je wasmachine en deel dat door de lading van je machine.
Waterverbruik
Maar het gaat bij de aanschaf van een wasmachine niet alleen om de elektriciteit, maar ook om het water dat nodig is om je vuile was te wassen. Als je een kleine wasmachine koopt, is het belangrijk dat de machine voorzien is van een automatische vulstandregeling. Dit betekent dat de machine automatisch het vereiste waterpeil berekent, afhankelijk van de hoeveelheid textiel.
Dit is economisch heel slim en volkomen logisch!
Dus welke factoren beïnvloeden het waterverbruik per uur van een wasmachine? Daartoe behoren de leeftijd van de wasmachine, de hoeveelheid wasgoed en het gekozen programma. Natuurlijk gebruiken nieuwere wasmachines gemiddeld minder, zo’n 45 liter, per wasbeurt dan oudere modellen, die zo’n 60 tot 70 liter verbruiken.
Als je je precieze waterverbruik wilt weten, raden we je een online was-calculator aan. Hierbij wordt rekening gehouden met de leeftijd van je toestel, hoe vaak en met welke programma’s je wast en hoeveel de elektriciteit op dit moment kost. Dit kan je een beter idee geven van hoeveel water je machine op lange termijn zal verbruiken en je helpen beslissen welke machine je zult kopen.
Capaciteit/ centrifugetoerental
Hoeveel toeren geschikt zijn voor je nieuwe enkele wasmachine hangt af van verschillende factoren. Je vindt in de winkel meestal kleine wasmachines met snelheden van 160 tot 1400 per minuut. Een hoge snelheid is echter niet altijd nuttig. Bijzonder tere stoffen zoals zijde of wol zijn gemakkelijker te reinigen bij lagere snelheden. In principe moet je onthouden
- Hoehoger het centrifugetoerental, hoe meer vocht uit je wasgoed geperst wordt.
- Dus hoeharder je je was centrifugeert, hoe droger het zal zijn.
- Het centrifugetoerental per minuut dat voor jou zinvol is, hangt vooral af van hoe je je was droogt en van de soort wasgoed.
Geluidsniveau
Woon je in een flat of heb je kleine kinderen die hun middagdutje doen? Dan moet je er natuurlijk voor zorgen dat je toekomstige enkele wasmachine niet te veel lawaai maakt. Ook vandaag kunnen wasmachines nog erg luid zijn, hoewel ze nergens in de buurt komen van de geluidsniveaus van een paar jaar geleden.
Tegenwoordig moeten fabrikanten op hun toestellen het respectieve geluidsniveau vermelden, dat te vinden is op het respectieve energie-efficiëntie-etiket. Hier vind je twee waarden: het volume tijdens de wascyclus en het volume tijdens de centrifugeercyclus. Een tip voordat je een nieuwe wasmachine koopt is om op deze waarden te letten voordat je je buren ergert als je een fout maakt.
Wetenswaardigheden over losse wasmachines
Hoe sluit ik een kleine wasmachine goed aan?
Helaas is het kopen van een kleine wasmachine niet het einde van het verhaal. Nu is het een kwestie van eerst het goede deel te verbinden. We helpen je uit te zoeken hoe je de verbindingsdienst kunt omzeilen. Zoals het gezegde luidt: het is aan de vrouw/man! Hier hebben we een kleine gids voor je samengesteld
- Allereerst moet je je afvragen welke verbindingen nodig zijn. Controleer of je alle nodige aansluitingen hebt: een stopcontact, een kraan en een afvoer.
- Een andere belangrijke stap voordat je met het eigenlijke aansluiten van de machine begint, is het verwijderen van de transportvergrendeling. Als dit niet wordt verwijderd en de wasmachine in gebruik wordt genomen, kan het apparaat beschadigd raken.
- Devolgende stap is het aansluiten van de afvoerslang. Dit wordt altijd apart geleverd. Normaal is er een afvoeraansluiting in het washok, de badkamer of de keuken, waarin de slang gestoken wordt en met een slangklem vastgezet wordt. Het is belangrijk dat er geen knikken of bochten in de slang zitten, want dat verhoogt het risico dat de slang uit zijn verankering gescheurd wordt.
- Om de wasmachine in de eerste plaats water te kunnen laten putten, moet hij met een toevoerslang op een waterkraan aangesloten zijn. Ook hier is het belangrijk ervoor te zorgen dat de slang niet van de kraan kan glijden, dus raden we je aan een huls te kopen.
- Tenslotte hebben we natuurlijk elektriciteit nodig. Niets werkt zonder het!
Beeldbron: choreograph/ 123rf.com