How we pick our products
Morgens wakker worden, de koffiepot klaarzetten en wachten tot de koffie klaar is, terwijl je geniet van het aroma dat daarbij vrijkomt, is beslist een grote voldoening. De kans is groot dat, als je dit artikel leest, dat komt omdat je ook een liefhebber bent van deze heerlijke drank. Weet je echter hoe je de verschillende soorten bonen van elkaar kunt onderscheiden, of waar de verschillende brandgraden aan te wijten zijn?
We willen je helpen je kennis over dit onderwerp te verbreden, en je tegelijk helpen de juiste keuze te maken, afhankelijk van je smaak en behoeften. In dit artikel geven we je relevante informatie en laten we je alles zien wat je moet weten voor je een pak koffie koopt.
Inhoud
Belangrijk om te weten
- Dit is een drank die veelzijdig gebruikt kan worden: van sociaal, voor afspraken en evenementen, tot het oppeppen van het zenuwstelsel om de dag mee te beginnen of in de loop van de dag, dankzij zijn stimulerende eigenschappen.
- Belangrijke elementen van de werking ervan beïnvloeden rechtstreeks de verwachtingen van de gebruikers: of het arabica of robusta is, of het gemalen is of in bonen. De eerste twee opties zijn de sleutel.
- Belangrijke factoren bij de aankoop zijn hun verpakking, die een grotere of kleinere hoeveelheid inhoud kan hebben, hun kleur, die donker moet zijn, en hun herkomst, want er zijn streken in het land en de wereld waar ze beter gemaakt worden. De zachtheid van het poeder wordt bepaald door zijn dichtheid.
Koffie: Onze selectie
Shopgids Koffie: Alles wat je moet weten
Hoewel het eenvoudig lijkt, moet je de gegevens niet onderschatten waarmee je rekening moet houden om een intelligente koffiekeuze te maken. Daarom kun je het beste nagaan waar we het over hebben, hoe voor de hand liggend het ook lijkt. Met dit in gedachten bieden we je deze koopgids aan.
Wat is koffie en wat zijn de voordelen ervan?
Koffie is een consumptiemiddel dat inheems is in de tropen, en het zijn de vruchtbare streken van Amerika die algemeen beschouwd worden als de beste om het te verbouwen. In die zin hebben Mexico en Colombia zich van oudsher onderscheiden als grote exporteurs van het product dat hen internationale faam heeft bezorgd en hen als de beste op dit gebied heeft doen erkennen.
Arabica of Robusta koffie - Waar moet je op letten?
Arabica koffie. De soort die internationaal het meest gewaardeerd wordt om haar vermaarde smaak en geur. Deze soort is kenmerkend voor Amerika en sommige Aziatische landen, en het is op beide plaatsen waar hij het best verbouwd wordt en waar de bekendste fabrikanten, zoals Tresso of Solo Dios, vandaan komen.
Robusto koffie. Van Afrikaanse oorsprong, wordt het wijd verbouwd in Azië en Brazilië. Deze variant wordt niet erg gewaardeerd omdat de smaak bitter en zuur is, niet geschikt voor fijnproevers. De hoeveelheid suiker of melk die voor deze koffiesoort nodig is, is meestal groter en de sterke effecten zijn een ander element om rekening mee te houden.
Arabisch | Robuust | |
---|---|---|
Zuurgraad | Laag | Zeer zuur |
Bitter | Bitter, maar hindert de smaak niet | Zeer bitter |
Geur | Intens en doordringend | Intens aroma |
Gemalen koffie of koffiebonen?
Gemalen koffie. Dit is de typische vorm waarin het verbruiksartikel verkocht en door mensen geconsumeerd wordt. Gewoonlijk doen de bedrijven die dit op de markt brengen dat in grondvorm. De gemalen koffie kan additieven bevatten, zoals conserveermiddelen, die de zuiverheid en delicatesse van de smaak veranderen.
Koffiebonen. Deze soort is weinig bekend en moeilijk te vinden, maar wordt door grote koffiegebruikers zeer gewaardeerd. Deze soort heeft geen chemicaliën om ze te veranderen en moet voor het drinken gemalen worden.
Molido | In bonen | |
---|---|---|
Intensiteit van aroma en smaak | Laag, verloren bij vermalen | Hoog, bewaard zolang ze in bonen zitten |
Duurzaamheid | Tot 1 maand | Tot 2 maanden |
Conserveermiddelen | Ja | Nee |
Andere details verwijzen direct naar de zwaarte, die vaak groter is, maar gecompenseerd wordt door het feit dat als de bonen eenmaal gebroken zijn, de hoeveelheid product die er meestal uitkomt veel groter is.
Waar koop je koffie?
Als je op zoek bent naar gezelligheid door er een te kopen voor een afspraakje of een ontmoeting met iemand, zijn koffieshops zoals Café Villarías of Quentin Café enkele mogelijkheden. Maar als je geïnteresseerd bent in het product zelf, kun je het beste naar supermarkten gaan, zoals Chendraui, Nuevo Dia of Bodega Aurrera San Rafael.
Desondanks worden digitale verkoopsites zoals Mercado Libre, EBay of Amazon Mexico altijd als de beste aanbevolen. Dit komt omdat deze, behalve dat ze bieden wat je zoekt, ook een gedetailleerde beschrijving geven. Zo weet je wat je koopt voor je het koopt, en voorkom je ongemak.
Waar moet je op letten bij je aankoop?
Natuurlijk hangen de veelzijdigheid en de prestaties van iets dat geconsumeerd wordt in hoge mate af van de verwachtingen van de klant. De gebruiker wordt aangeraden hier altijd enige aandacht aan te schenken, want er zijn soorten koffie die duidelijk en objectief slechter zijn dan andere. Dit zijn enkele nuances die je moet kennen
- Verpakking
- Kleur
- Gebied van herkomst in Mexico
Verpakkingen
Er zijn zakken die een grotere of kleinere capaciteit hebben, en dit is elementair om te kunnen weten of je iets aanschaft dat een goede verhouding heeft met betrekking tot de prestaties en de kosten. Maar het gaat niet alleen om de grootte van de verpakking zelf, maar ook om andere details zoals materiaal en presentatie.
Flessen. Deze kunnen van glas zijn (bij voorkeur) of van kunststof, en de deksels kunnen schroef-, klik- of flip-top zijn. Dit is een veel veelzijdigere presentatie, want je kunt het gemakkelijk bewaren en het bakje later opnieuw gebruiken. We raden een goed sluitend deksel aan om de aroma’s te bewaren.
Zakjes. Dit zijn populaire verpakkingen omdat ze goedkoper zijn, maar niet aan te raden als je het aroma en de smaak van je koffie wilt bewaren, want zelfs de exemplaren die een afsluiting bieden zijn nooit helemaal luchtdicht.
Kleur
De kleur van de koffie hangt sterk af van hoe hij behandeld werd voor de klant hem in handen kreeg. Deze behandeling heeft natuurlijk grote invloed op de kwaliteit van de koffie, want het aroma en de smaak kunnen erdoor beïnvloed worden. In deze rubriek is het belangrijk te weten of het gekochte element in bonen of gemalen is, want in beide gevallen is de kleuring verschillend.
Als hij intact is, moet hij een heel donkere tint hebben, die lichter wordt als hij gemalen wordt. In de regel zal dit poeder echter aanzienlijk ondoorzichtiger zijn dan het poeder dat in deze staat te koop is. De laatste, de geplette, moeten een diepbruine, bijna houtachtige tint hebben om echt goed te zijn.
Gebied van herkomst in Mexico
Chiapas en Veracruz springen eruit als plaatsen waar dit soort verbruiksgoederen met grote kwaliteit gemaakt worden, en verscheidene van de meest erkende merken uit deze plaatsen zijn. Verscheidene daarvan zijn er zelfs in geslaagd zich een plaats op de internationale markt te veroveren, waardoor deze gebieden een inheems stempel krijgen dat ze wereldwijd als koffieproducenten erkend maakt.
Hoe het ook zij, wie goede koffie wil kopen, moet er beslist rekening mee houden waar die vandaan komt. Fijnproevers zullen met genoegen de breedtegraden verkennen waar ze het best gemaakt worden.
(Zichtbare foto: Worachai Yosthamrong / 123rf)