Last updated: 04-08-2021

How we pick our products

32Products analyzed

26Hours invested

32Studies researched

96Comments collected

Welkom bij onze grote koffiefilter test 2023. Hier stellen we alle koffiefilters voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste koffiefilter voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een koffiefilter koopt.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Om koffie te zetten in een koffiefiltermachine heb je koffiefilters nodig. Je kunt kiezen tussen papieren filters en permanente filters.
  • Terwijl permanente filters bij goed onderhoud verscheidene jaren gebruikt kunnen worden, kunnen de meeste papieren filters maar één keer gebruikt worden.
  • De meest gebruikte filtermaat is maat 4. In sommige gevallen heb je een kleinere pasvorm nodig, zoals maat 2. Afhankelijk van de filtermaat en het aantal kopjes dat je wilt zetten, moet je de juiste hoeveelheid koffie gebruiken.

Koffiefilter: Onze selectie

Gids Vragen die je jezelf moet stellen voor je een koffiefilter koopt

Hoeveel kost een koffiefilter

? Papieren filters zijn altijd in grotere hoeveelheden verkrijgbaar, meestal 40 tot 100 in een pak. 80 Melitta papieren filters kosten in de winkel ongeveer twee euro, terwijl hoogwaardige papieren filters tot acht euro per 100 stuks kunnen kosten.

Wist je dat de duurste koffie door de darmen van katten gaat voor hij gebrand wordt? In Indonesië worden koffiebonen aan katten gevoerd. De spijsvertering van de katten breekt bittere stoffen af, waardoor de koffie zijn zachte smaak krijgt, die bij fijnproevers zeer gewaardeerd wordt. De prijs per kilo Kopi Luwak koffie ligt tussen 800 en 1200 euro.

De prijzen voor permanente filters lopen ook sterk uiteen. Terwijl de goedkoopste modellen beginnen bij zeven euro, kun je ook permanente filters met vergulding kopen voor 30 euro.

Hoe vaak kan ik het koffiefilter gebruiken?

Dat hangt af van het soort filter dat je gebruikt. Papieren filters moeten na eenmalig gebruik worden weggegooid en niet opnieuw gebruikt, omdat het papier na een brouwproces zacht wordt en er gemalen koffie in neerslaat, die niet meer dan een keer gebrouwen mag worden.

Het permanente filter heeft zijn naam verdiend door het feit dat het gedurende lange tijd gebruikt kan worden. Als de afzonderlijke onderdelen van het filter goed gemaakt en goed schoongemaakt zijn, kan het permanente filter bij dagelijks gebruik ongeveer twee jaar meegaan.

Waar kan ik koffiefilters kopen?

Je kunt papieren filters kopen in elke supermarkt of drogist. Als je je koffiefiltermachine in een elektronicawinkel koopt, bieden de handelaars vaak ook de bijpassende accessoires aan, zoals koffie- en filters.

Een koffiefilter is een filter dat voorkomt dat er tijdens de koffiebereiding koffiedrab in de gezette drank terechtkomt. Ze zijn er als permanente filters van porselein of metaal, en als wegwerpfilters van filterpapier dat in een houder geplaatst wordt. Koffie die met een koffiefilter bereid is, heet filterkoffie. (Image source: unsplash.com / rawpixel)

Hoeveel lepels koffie doe ik in de koffiefilter?

Veel factoren beïnvloeden de hoeveelheid die je inbrengt, waaronder je persoonlijke smaak. Op de verpakking van vacuüm verpakte koffie of op de filterzakjes staat meestal een richtlijn voor lepels per kopje, maar dit is vaak onnauwkeurig omdat er geen informatie gegeven wordt over de grootte van de lepel of over of het uitgesmeerd of opgestapeld moet worden.

Een preciezere dosering bereik je met de koffielot, die soms bij de aankoop van filters of koffie wordt meegeleverd. Anders raden we de volgende richtlijn aan, die je kunt veranderen naargelang je smaak en het aroma van de koffie die je gebruikt: Een algemeen populaire dosering is 6g koffie, wat overeenkomt met ongeveer één afgestreken eetlepel, per kleine kop van 125 ml.

Dit betekent 48 g poeder per liter koffie.

Heeft het papieren filter een eigen smaak?

Veel koffiedrinkers die de warme drank zowel met witte gebleekte filters als met de bruine variant hebben bereid, zijn van mening dat de gezette koffie met bruine filterkoffie juist daar een aroma van heeft. Sommige fabrikanten adviseren het papieren filter kort onder stromend water af te spoelen voor je het in het inzetstuk plaatst, zodat eventuele smaakverstorende stoffen eruit gespoeld worden.

Welke maten filter zijn er en welke is de juiste maat voor mijn machine?

De standaardmaat die op de meeste filterkoffiemachines past is maat 4. Maat 2 wordt vaak gebruikt voor machines met een kleinere capaciteit. In 1960, toen koffie nog met de hand gezet werd in plaats van met machines, vond Melitta de maat “1×4” uit, wat in die tijd betekende dat de gebruiker ongeveer twee kopjes koffie kreeg uit een enkele gietbeurt water.

Omdat tegenwoordig vooral koffiezetapparaten gebruikt worden, is de “1×4” maat grotendeels vervangen door de “maat 4”, hoewel de oude aanduiding meestal nog op de verpakking vermeld staat. Maar met de huidige filterkoffiemachines kun je meer dan vier kopjes zetten. De juiste maat staat vermeld in de gebruiksaanwijzing van je machine of in het filterinzetstuk. Als je niet zeker bent van de maat, is het de moeite waard op de website van het product te kijken.

Besluit: Welke soorten koffiefilters zijn er en welke is de juiste voor jou?

In dit deel laten we je nader kennismaken met deze twee basissoorten filter voor filterkoffiemachines: Papieren filters en permanente filters. Er zijn ook twee andere soorten filter, namelijk de handfilter en de mandfilter. De eerste is van keramiek, porselein of plastic en je kunt er koffie mee zetten met de hand , zonder een filterkoffiezetapparaat.

Het korffilter, met zijn gebogen filterpapier, is bij particulieren nauwelijks bekend, omdat het vooral gebruikt wordt voor koffiemachines voor industrieel gebruik. Omdat we op onze pagina filterkoffiezetapparaten voor particulieren voorstellen, behandelen we in het volgende alleen papieren filters en permanente filters.

Voordelen en nadelen van het permanente filter ten opzichte van een papieren

filter Het belangrijkste voordeel van het permanente filter is natuurlijk de lange levensduur. Afhankelijk van hoe lang je het gebruikt, is het goedkoper in gebruik dan een papieren filter. De aankoopprijs is echter ook hoger. Een ander positief aspect is dat metalen filters de smaak van de koffie niet aantasten, in tegenstelling tot papieren filters. Het grootste nadeel is dat het materiaal doorlaatbaarder is dan papier en dat er poederresten op de bodem van de beker terechtkomen.

Advantages
  • kan verschillende keren gebruikt worden
  • rendabeler als er vaak koffie gezet wordt
  • verandert de smaak van de koffie niet
Disadvantages
  • duurder in aanschaf
  • past niet op alle machines
  • groverporig, mogelijk poederresten in de koffie

Bedenk dat sommige koffiemachines al met een permanent filter uitgerust zijn. Open daarom, voordat je filters koopt, het filterinzetstuk en controleer dit!

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om koffiefilters te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om koffiefilters te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken te beslissen welk type voor jou geschikt is. Samengevat zijn dat:

  • Materiaal
  • Maat
  • Omtrek
  • Kleur
  • Frequentie van koffiezetten

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Materiaal

Papieren filters zijn gemaakt van papier, zoals je uit de naam kunt afleiden. De poriën van het materiaal zijn zo klein dat zelfs fijngemalen koffie niet als poederresidu in de koffie terechtkomt. De behuizing van het permanent filter is meestal van zwart plastic en het filtergaas van fijn roestvast staal.

De term “goudfilter” heeft alleen betrekking op de kleur van het filter, niet op het materiaal. Omdat de zachte metaalfolie niet zo fijnporig kan zijn als de papieren vertegenwoordiger, komt het bij dit type filter vaker voor dat koffieafzettingen hun weg vinden in je kopje.

Maat

Hoewel de meeste machines maat 4 gebruiken, moet je voor je aankoop nagaan welke maat geschikt is voor je koffiefiltermachine. Vooral bij machines voor een paar kopjes zal de filtergrootte zeker variëren.

Sommige heel goedkope koffiemachines zijn door de fabrikant zo ingebouwd dat er nauwelijks ruimte is tussen het bovenste deel van de filterinzet en het deksel, waardoor het onmogelijk is een permanent filter te gebruiken. Ga van tevoren na of dit bij jouw machine het geval is.

Opgemerkt moet worden dat maat 2 kleiner is dan maat 4 en meestal gebruikt wordt door machines met een klein waterreservoir. 101 en 102 zijn de oude aanduidingen van koffiefilters en ze komen tegenwoordig minder voor dan de maataanduiding 2 of 4. Terwijl permanente filters meestal alleen de nieuwe maataanduiding hebben, hebben papieren filters meestal een aanduiding als “maat 4 / 102”.

Bedenk wel dat maat 102 ongeveer overeenkomt met maat 4, maar niet voor 100%. Filter type 202 is een speciaal model van Melitta en is vooral ontworpen voor industriële koffiemachines met een zeer groot waterreservoir. De piramidevormige, in plaats van stompe, punt maakt dit filter ongeschikt voor bijna alle andere filterkoffiemachines.

Scope

Terwijl je het permanente filter altijd als een enkel stuk koopt, moet je bij papieren filters beslissen of je er veel of slechts een paar wilt kopen. Afhankelijk van de fabrikant zitten er minstens 40 tot maximaal 100 filters in een pak. Als je bijvoorbeeld graag bruine filters uitprobeert om te zien of ze een onaangename smaak in je koffie achterlaten, is het een goed idee om eerst minder filters te kopen.

Als het om koffiefilters gaat, is het ook de moeite waard verschillende modellen uit te proberen, zolang de prijs van de filter(s) niet te hoog is. Het is ook de moeite waard vrienden te vragen. (Image source: unsplash.com / Tyler Nix)

Kleur

Het papieren filter is er in wit en bruin. Het witte filter is gebleekt, het bruine is natuurlijk. Dat laatste klinkt op het eerste gezicht positief, maar sommige gebruikers van bruin filterpapier melden dat het een smaakje achterlaat in de koffie. We raden aan beide soorten filters uit te proberen, zodat je zelf kunt beslissen of je verschil merkt of niet. Het permanent filter is er ook in verschillende kleuren: goud, zilver, en ook verschillende gradaties van de twee kleuren.

Frequentie van koffiezetten

Je moet bedenken hoe vaak je je koffiezetapparaat per dag gebruikt en voor hoeveel mensen je koffie zet. Als de machine veel gebruikt wordt of als je vaak meerdere potten achter elkaar brouwt, bijvoorbeeld voor een groot huishouden of als er gasten op bezoek komen, dan is het onhandig om het permanente filter na elk brouwproces goed schoon te maken.

Als het filter niet goed schoongemaakt wordt, kunnen poederresten zich in het filter ophopen en de smaak bederven bij het volgende brouwproces. Om de gasten niet te lang te laten wachten, is het in dit geval aan te raden papieren filters te gebruiken, die na gebruik snel weggegooid kunnen worden. Als je toch liever een permanent filter gebruikt, raden we je aan altijd een paar extra papieren filters in huis te hebben.

Wil je precies weten hoe vaak je koffie moet zetten om een permanent filter de moeite waard te maken? Ontdek het met onze overzichtstabel.

Prijs per zetbeurt voor dagelijks koffiezetten

(prijs berekend op basis van een jaar gebruik van permanente filters)

Koffiefilter prijs per zetbeurt
Swiss Gold permanent filter 9,1 cent
Hario papierfilter 7,4 cent
Melitta papierfilter 6,5 cent
ScanPart permanent filter 2,2 cent

Wetenswaardigheden over koffiefilters

Kan ik zelf een koffiefilter maken?

Ja, dat kan. Neem een ongebruikte nylon damespanty en knip het been af, zodat er alleen een soort kous overblijft. Als je hem vult met je gemalen koffie, kun je je hete drank gewoon met de hand brouwen. Je kunt hem ook in het filterinzetstuk van je koffiezetapparaat doen, maar let op dat de kous er niet afglijdt en er poeder in de afgewerkte drank komt.

Waarom loopt het koffiefilter over?

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Ga eerst na of het probleem alleen optreedt als je een volle pot brouwt en het waterreservoir (bijna) vol is en de in het filter gevulde koffie bijna de bovenkant van het filter bereikt.

Als het probleem zich ook voordoet als de hoeveelheid water of koffie laag is, dan is een onderdeel van je koffiezetapparaat defect of werkt niet goed. In beide gevallen moet je de volgende vragen doorwerken, die de reden van de overloop kunnen verklaren

  • Is er koffiepoeder in het filterinzetstuk gevallen en de onderste filteropening verstopt?
  • Is de druppelstop kapot?
  • Heb je de machine al lang niet meer ontkalkt?
  • Heb je meer gemalen koffie in het filter gedaan dan de maximale hoeveelheid die in de gebruiksaanwijzing staat aangegeven?
  • Heb je het permanente filter niet goed schoongemaakt?

In zeldzame gevallen kan ook bijzonder hard of zacht water uit de kraan ervoor zorgen dat het minder gemakkelijk door het filter loopt. Merk ook op dat je het reservoir altijd met koud/kamerwarm water moet vullen en niet met water dat al verwarmd is.

Als je de oorzaak van het probleem niet gevonden hebt, moet je contact opnemen met de fabrikant. In elk geval heeft de overloop niets te maken met het filter zelf - tenzij je het permanente filter niet schoongemaakt hebt.

Hoe maak ik het koffiefilter schoon?

Terwijl je papieren filters na één keer gebruik weggooit, kun je permanente filters heel gemakkelijk schoonmaken. Giet eerst het koffiedik uit en verwijder de overgebleven koffieresten in het filter onder een stromende kraan. Je kunt het permanente filter ook in de afwasmachine reinigen.

Wie vond de koffiefilter uit?

Meer dan 300 jaar geleden werden stofrestjes gebruikt om het koffiepoeder mee te vullen en de koffie apart van het water te zetten.

Wist je dat de eerste koffiefilter door een huisvrouw werd uitgevonden? In 1908 wilde de Duitse huisvrouw Melitta Bentz de bittere smaak verminderen van het zetten van gemalen koffie in een bak water en vond zo de koffiefilter uit.

Het papieren filter werd echter pas zo’n 100 jaar geleden uitgevonden door Melitta Benz, de stichtster van de huidige merkfabrikant Melitta.

Kan ik iets anders met het koffiedik doen dan het weggooien?

Ja, dat kan! Sommige koffiedrinkers zweren bij een gezichts- of lichaamsscrub met koffiedik - zoek naar geschikte recepten op het internet. De mineralen in koffiedik maken ze ook geschikt om als meststof te gebruiken. Om je maar een paar voorbeelden te geven, hebben we in de volgende tabel andere toepassingen van koffiedik opgesomd en precies hoe je ze kunt toepassen.

Gebruik Werking Toepassing
Meststof Koffiedik bevat actieve bestanddelen zoals stikstof, kalium en fosfor en werkt dus perfect als meststof Meng gewoon een paar lepels door de potgrond en laat het koffiedik zijn werk doen.
Compost De stikstof die het bevat zorgt voor de verzuring van de compost. Het trekt ook regenwormen aan, die het composteringsproces versnellen Gooi koffiedik niet bij het huisvuil, maar op de composthoop.
Ongedierte Met de geur van het koffiedik kun je ook gemakkelijk mieren, slakken of wespen verjagen Om wespen te verjagen moet je het koffiedik aansteken in een vuurvaste kom. Voor mieren en slakken strooi je het er gewoon op.
Maak grill en pannen schoon koffiedik werkt als schuurmelk op aangebrand voedsel gewoon schrobben met een spons en het koffiedik.
Fireplace Om de stofwolk bij het verwijderen van de as te vermijden kun je eigenlijk koffiedik gebruiken om te helpen Strooi gewoon de vochtige koffiedik over de as en verwijder hem.
Verwijder geurtjes Koffiedik absorbeert heel gemakkelijk vreemde geurtjes. Stinkende voeten of koelkasten ruiken vaak bijzonder slecht Doe het koffiedik in je schoenen of in een kommetje in de koelkast en haal de volgende dag opgelucht adem!
Cellulite peeling Koffiedik bevat -natuurlijk- cafeïne, dat de bloedsomloop verbetert en de afbraak van vet in de cellen stimuleert 2 el. koffiedik 1 el. kokosolie/olijfolie 1 tl. rietsuiker meng en breng aan op de aangedane plekken en masseer in.
Haarbehandeling koffiedik stimuleert de doorbloeding en geeft je haar kracht en glans meng door je shampoo of breng direct aan en masseer goed in.

Beeldbron: 123rf.com / THANAKON KHONGMAN

Reviews