Onze selectiecriteria
U kunt zich toch niets beters voorstellen dan in de zomer op uw eigen balkon of terras te zitten en te relaxen? Met een goede voortent hoeft u uw favoriete bezigheid niet op te geven, zelfs niet bij hevige regen of verblindende zon.
In onze grote voortententest 2021 stellen wij alle voortenten voor die wij in detail hebben getest. U leert alles wat u moet weten bij de aanschaf van een uitschuifbaar dak.
Wij leggen niet alleen de verschillende types uit, maar ook alle essentiële feiten over zonneschermen. Met onze koopcriteria vindt u snel en gemakkelijk de perfecte voortent voor u.
Inhoud
- 1 De belangrijkste feiten in het kort
- 2 Gids: Vragen die u uzelf moet stellen voordat u een voortent koopt
- 3 Besluit: Welke soorten zonweringen zijn er en welke is geschikt voor u?
- 3.1 Wat is een uitvalarm zonnescherm en wat zijn de voor- en nadelen?
- 3.2 Wat is een vrijstaande zonwering en wat zijn de voor- en nadelen?
- 3.3 Wat is een vouwarmluifel en wat zijn de voor- en nadelen?
- 3.4 Wat is een volcassetteluifel en wat zijn de voor- en nadelen?
- 3.5 Wat is een pergolazonwering en wat zijn de voor- en nadelen?
- 3.6 Wat is een kabelgespannen zonnescherm en wat zijn de voor- en nadelen?
- 3.7 Wat is een zijluifel of een verticale luifel en wat zijn de voor- en nadelen?
- 3.8 Wat is een serrezonwering en wat zijn de voor- en nadelen?
- 3.9 Wat zijn zonneschermen en wat zijn hun voor- en nadelen?
- 4 Aankoopcriteria: U kunt deze factoren gebruiken om luifels te vergelijken en te evalueren.
- 4.1 Wist je dat er in het verleden speciale zonneschermen voor de vrouw van de officier werden gemaakt?
- 4.2 Installatie
- 4.3 Maat
- 4.4 Wist je dat de term “luifel” oorspronkelijk “feesttent” betekent?
- 4.5 Constructie en materiaal
- 4.6 Bedienung und Motor
- 4.7 Farbwahl
- 4.8 Reiniging en onderhoud
- 4.9 Extra uitrusting
- 5 Ga naar boven
- 6 Wetenswaardigheden over luifels
De belangrijkste feiten in het kort
- Een zonnescherm is een oprolbare overkapping en dient vooral als zonwering op balkons en terrassen. Het beschermt ook tegen regen, wind en nieuwsgierige blikken.
- Er zijn talrijke luifelontwerpen die hoofdzakelijk in drie types kunnen worden ingedeeld. Deze omvatten rolluifels, vouwluifels en vaste luifels.
- Bij de aankoop van een zonnescherm moet u letten op de afmetingen, de installatievoorwaarden, de werking, het materiaal en de reinigings- en onderhoudsmogelijkheden.
Gids: Vragen die u uzelf moet stellen voordat u een voortent koopt
In onze gids willen wij de belangrijkste vragen over zonwering beantwoorden. Hier kunt u te weten komen wat een voortent kenmerkt, waar u op moet letten en ook waar u het beste een voortent kunt kopen.
Wat is een zonnescherm?
Samengevat zijn de voordelen van een zonnescherm dus:
Geschikt voor kleine ruimtes, ruimtebesparend
Handig Bespaar tijd omdat ze gemakkelijk te gebruiken zijn
Bescherming tegen regen, vuil en wind in ingeschoven toestand
Flexibel intrekken en uittrekken In vergelijking met markiezen hebben markiezen geen steunen nodig en zijn ze dus ideaal om zelfs op een klein balkon of dakterras bescherming tegen zon of regen te bieden.
Welke voortent is geschikt voor mij?
Eerst en vooral moet u zich ervan vergewissen dat u een zonnescherm mag installeren. Zo niet, dan moet u een uitvoering kiezen die zonder boren kan worden gemonteerd.
Doorslaggevend is ook welk oppervlak moet worden beschaduwd, een balkon, een terras, een stacaravan, een serre, een vrijstaand oppervlak of een gevel. Afhankelijk hiervan zijn er verschillende soorten zonneschermen.
U moet zich de volgende vragen stellen om het juiste type te bepalen:
- Waar moet het zonnescherm worden geïnstalleerd?
- Welk gebied moet het zonnescherm beschaduwen?
- Kan de luifel beschermd worden of niet?
- Aan welke belastingen wordt de luifel blootgesteld?
- Moet het een motor of sensoren hebben?
In onze beslissingsrubriek geven wij een gedetailleerde lijst van de verschillende soorten zonneschermen. Dit zal u helpen de juiste luifel voor u te vinden. Als de kostenfactor erg belangrijk is, kunt u het beste advies inwinnen en de kosten vergelijken.
Welke alternatieven zijn er voor luifels?
Mogelijke alternatieven voor zonneschermen zijn parasols en markiezen.
Het zonnescherm is minder ruimtebesparend omdat de basis meer plaats inneemt dan zonneschermen, die aan de muur kunnen worden bevestigd.
In uitgetrokken toestand biedt het zonnescherm volledige bescherming tegen de zon, terwijl een zonnescherm moet worden versteld afhankelijk van de stand van de zon. Net als een zonnescherm moet ook een zonnescherm op een omslachtige manier worden opgezet en afgebroken.
Zonwering door een zonnescherm of parasol wordt vaak geassocieerd met inspanning. Een luifel is ideaal voor een comfortabele, flexibele en volledige bescherming tegen de zon en de hitte.
Een aanleunend paviljoen kan ook bescherming bieden tegen de zon. Deze gazebo’s zijn echter omvangrijk, groot en vergen veel inspanning om op te zetten.
Besluit: Welke soorten zonweringen zijn er en welke is geschikt voor u?
In principe kunt u een onderscheid maken tussen verschillende soorten zonneschermen:
- Uitval-arm zonnescherm
- Vrijstaande luifel
- Knikarm zonnescherm
- Volle en halve cassetteluifel
- Pergola luifel
- Kabelspanning zonnescherm
- Zijluifel/verticale luifel/gevelluifel
- Serre zonnescherm
- Luifels
Elk van deze zonweringen heeft verschillende kenmerken, elk met zijn eigen voor- en nadelen.
Afhankelijk van waar u uw voortent voor wilt gebruiken, kan een ander type voortent voor u geschikt zijn. In het volgende gedeelte willen wij u graag helpen uit te vinden welk type zonwering voor u het beste is.
Daartoe laten wij u kennismaken met alle bovengenoemde soorten zonweringen en geven wij u een duidelijk overzicht van de voor- en nadelen van elk type.
Wat is een uitvalarm zonnescherm en wat zijn de voor- en nadelen?
Vaak geïnstalleerd op flats en appartementsgebouwen, biedt de uitvalarmluifel veel schaduw wanneer hij met weinig moeite wordt geïnstalleerd.
Hij kan tussen de vloer en het plafond worden gemonteerd zonder aan de structuur van het gebouw te worden vastgeschroefd. Hij loopt schuin naar voren en zorgt zo toch voor daglicht en zicht naar buiten.
Er zijn verschillende soorten knikarmluifels; ze zijn verkrijgbaar met een regenhoes of beschermd tegen regen en vuil in een box. De klemluifel, bijvoorbeeld, wordt er gewoon op geklikt. Het wordt ook aangedreven door een motor of zwengel.
De standpijpen worden tussen de vloer en het plafond bevestigd. De hellingshoek van het zonnescherm kan worden aangepast voor een optimale bescherming tegen de zon.
Er zijn er ook met klemsteunen voor balkons, waardoor boren overbodig wordt, met een enkele druppel, met veersteunen of met gasdrukveerarmen. Uitvalarmluifels worden elektrisch aangedreven, met een ophangslinger, aan de wand gemonteerde vouwarmslinger of door zonne-energie.
Omdat luifels met uitvalarmen een eenvoudig ontwerp hebben, zijn ze vaak goedkoper dan andere luifels. Ze zijn technisch eenvoudig te begrijpen en eenvoudig te installeren.
De uitvalarmen van de luifel kunnen op verschillende manieren worden georiënteerd, waardoor veel scherpere en voordeligere hoeken kunnen worden ingesteld. Om een maximale stabiliteit met deze luifels te bereiken, moet u de steunstokken regelmatig aanspannen.
Wat is een vrijstaande zonwering en wat zijn de voor- en nadelen?
Een vrijstaand zonnescherm is een aantrekkelijk alternatief voor een parasol en biedt de mogelijkheid om grote oppervlakken in de schaduw te zetten.
In tegenstelling tot een parasol zit de basis van de luifel niet in het midden, maar biedt hij veel ruimte en variatie in de projectiehoek en de schaduwwerking.
Ze worden geleverd met één, twee of vier staanders, afhankelijk van de oppervlakte die u wilt bedekken. De vrijstaande luifel wordt gemonteerd met mobiele stenen staanders en een vrijstaande draagstructuur, zodat de locatie flexibel kan worden gekozen en de luifel op elk moment kan worden op- en afgebouwd.
Omdat ze zeer weerbestendig zijn, zijn ze niet alleen geschikt als bescherming tegen de zon, maar ook als bescherming tegen de regen. Vrijstaande zonneschermen worden aangedreven door een motor of zwengel.
Vrijstaande zonweringen kunnen echter ook aan een muur worden bevestigd of in beton worden gegoten als zij permanent op één plaats moeten worden geïnstalleerd.
Wat is een vouwarmluifel en wat zijn de voor- en nadelen?
De naam van de vouwarmluifel komt van het feit dat hij wordt gedragen door twee of meer vouwarmen, die verbonden zijn met veren en een stoffen schacht.
De stof kan worden in- en uitgerold. Deze zonneschermen worden, net als vele andere, aangedreven door een motor of zwengel.
Ze worden bevestigd aan het balkon of aan de muur van het huis. De hellingshoek kan worden gevarieerd, zodat het regenwater er gemakkelijk af kan rollen. Omdat de vouwarmluifel van eenvoudige constructie is, is hij vaak goedkoper dan alternatieven.
Wat is een volcassetteluifel en wat zijn de voor- en nadelen?
De volcassetteluifel is een vorm van vouwarmluifel. De cassette beschermt de vouwarmen, het doek en de luifeltechniek volledig tegen invloeden van buitenaf, zoals regen en vuil.
Het design van de volledige cassette-zonneschermen is vlakker dan gewone vouwarm-zonneschermen en daardoor vaak mooier.
Aangezien volle cassetteluifels echter meer wegen, moet worden gelet op het draagvermogen van de grond waaraan de luifel wordt bevestigd. Omdat de afmetingen kunnen worden gevarieerd, is de cassetteluifel geschikt voor balkons, terrassen of serres.
Als alternatief voor de volledige cassetteluifel is er ook de halve cassetteluifel. Dit biedt ook bescherming wanneer het is ingetrokken, van voren en van boven.
Visueel is het nadeliger, omdat de cassette aan de onderkant open is en dus een deel van de stof en een deel van de vouwarmen zichtbaar zijn. De techniek van de zonwering blijft dan echter nog onbeschermd.
Wat is een pergolazonwering en wat zijn de voor- en nadelen?
Een pergola is een zuil- of pilaarvormige ingang die veel ruimte biedt en beschermt tegen de zon in de overgang tussen het terras en het gebouw.
Als een knikarm- of cassetteluifel niet mogelijk is wegens structurele omstandigheden, komt de pergolazonwering in aanmerking, bijvoorbeeld als een uitsteek van meer dan 4 m vereist is.
De pergolazonwering kan worden opgebouwd tot een uitsteeksel van 6m. De geleiderails kunnen recht of gebogen zijn en zijn gemakkelijk te demonteren.
De luifel wordt gestabiliseerd door voorste steunen, die met twee voeten met de montagevloer zijn verbonden. Ze worden aangedreven door een motor, maar kunnen worden uitgerust met extra’s zoals frahling-sensoren en afstandsbediening.
Wat is een kabelgespannen zonnescherm en wat zijn de voor- en nadelen?
De kabelspanluifel wordt gekenmerkt door zelfmontage. Hij kan binnen en buiten worden gebruikt. Twee parallel gespannen roestvrijstalen delen geleiden de luifel.
Het zonnescherm van de kabelspanzonwering is vaak gemaakt van een dunner doek dan gebruikelijk is voor andere zonweringen, waardoor schaduw nog steeds gegarandeerd is, maar het tegelijkertijd niet te donker wordt.
Omdat de luifel in elkaar kan worden geschoven, is hij beschermd tegen sterke wind. U kunt hem ook schuin ophangen om uzelf tegen regen te beschermen. Bovendien kunt u hem horizontaal of verticaal ophangen.
De zonwering kan worden bewogen met behulp van een stok, hand of touwspanmethode om de gewenste zonwering te verkrijgen.
Bij horizontale montage is een glazen afdekking noodzakelijk om te voorkomen dat bij regen waterzakken ontstaan. Hierdoor ontstaat warmte tussen het glas en de zonwering, die zich verspreidt.
Wat is een zijluifel of een verticale luifel en wat zijn de voor- en nadelen?
De zijluifel wordt bij voorkeur gebruikt op balkons en terrassen. Vaak is het alleen mogelijk om de luifel volledig uit te rollen.
Aangezien dit type zonnescherm zijdelingse bescherming biedt, wordt het vaak gebruikt als bescherming tegen wind of inkijk van buitenaf. Zijluifels zijn niet alleen geschikt voor de zomer, maar ook voor de winter, omdat ze voor warmteopslag zorgen.
Deze zonweringen kunnen worden aangedreven door een motor of een zwengel en zijn bijzonder geschikt voor verticale of hellende gevels, omdat zij naar beneden vallen.
Ze zijn geschikt voor het beschaduwen van grote gevels, zoals kantoorcomplexen, ziekenhuizen en scholen. Tegelijkertijd gaan ze visueel op in de omgeving en bieden ze privacy en bescherming tegen de zon.
Wat is een serrezonwering en wat zijn de voor- en nadelen?
Een serre-zonnescherm wordt door middel van rails aan een serre bevestigd.
De constructie is vaak complex vanwege de windweerstand. Omdat hij van buitenaf wordt gemonteerd, kan de zon niet op het glas schijnen. Serre-zonneschermen worden elektronisch bediend.
Wat zijn zonneschermen en wat zijn hun voor- en nadelen?
Markisolettes zijn een combinatie van verticale luifels en luifels met afhangende armen. Aan de bovenzijde is de zonwering verticaal gericht en biedt bescherming tegen de zon en de privacy.
Aan de onderkant kan het licht flexibel worden aangepast. De Markisolette kan op afstand of rechtstreeks aan het gebouw worden bevestigd.
Aankoopcriteria: U kunt deze factoren gebruiken om luifels te vergelijken en te evalueren.
In het volgende willen wij u laten zien welke factoren u kunt gebruiken om markiezen te vergelijken en te evalueren. Dit zal het voor u gemakkelijker maken om te beslissen of een bepaald type voortent al dan niet geschikt is voor u.
Samengevat zijn dit :
- Installatie en gebruik
- Installatie
- Maat
- Constructie en materiaal
- Werking en motor
- Kleur selectie
- Reiniging en onderhoud
- Extra uitrusting
In de volgende paragrafen kunt u lezen wat de afzonderlijke aankoopcriteria zijn en hoe u ze kunt indelen.
Installatie en gebruik
Er zijn verschillende regels voor het installeren van een zonnescherm. Enerzijds zijn er wettelijke voorschriften die van stad tot stad verschillen.
In sommige steden zijn schreeuwerige kleuren verboden en de buren mogen geen hinder ondervinden van uw luifel. Ten tweede spelen de huisbaas en zijn toestemming een rol.
Als deze factoren zijn opgehelderd en niets de installatie van een zonnescherm in de weg staat, kunt u kiezen voor een aan de muur bevestigd zonnescherm.
Als de huisbaas bezwaar heeft tegen de voortent, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een klemluifel. Hiervoor hoeft niet te worden geboord en kan gemakkelijk worden verwijderd.
Het is ook belangrijk waar uw zonnescherm zal worden gebruikt. Als u een balkon heeft, is een vouwarmluifel met een bloot doek geschikt.
Als uw zonnescherm echter blootgesteld is en niet beschermd wordt door een balkon of iets anders van boven, moet u een zonnescherm kiezen dat bescherming biedt voor uw zonneschermdoek.
De vraag naar cassette-zonneschermen neemt toe omdat zij zowel het doek als de techniek van het zonnescherm beschermen. Een hoesluifel daarentegen beschermt alleen het doek. Een andere optie zou een luifel met een regenhoes zijn.
Wist je dat er in het verleden speciale zonneschermen voor de vrouw van de officier werden gemaakt?
Deze werden gebruikt als de vrouw van de officier het legerkamp bezocht. Op deze manier werd de tere huid van de dame beschermd tegen de zon.[/su_note]
Om een voor u geschikte voortent te vinden, moet u ook overwegen of u uw voortent het hele jaar door of slechts voor korte tijd wilt gebruiken.
In het laatste geval kiest u best een zonnescherm dat gemakkelijk te installeren en te verwijderen is, zoals een opklembaar zonnescherm. Een andere optie is de pergola luifel.
De geleiderails zijn gemakkelijk te demonteren, zodat u de pergolazonwering tijdens de wintermaanden veilig kunt opbergen om ze te beschermen. Als u de voortent permanent wilt gebruiken, kunt u kiezen tussen de andere soorten voortenten.
Installatie
Een zonnescherm biedt u schaduw en privacy. Om van dit voordeel te kunnen genieten, moet het vakkundig worden geïnstalleerd.
Voor de installatie zijn er twee mogelijkheden: zelf monteren of laten installeren door een vakman.
Er moet rekening worden gehouden met het gewicht en de trekkracht van de luifel. De klemluifel is iets lichter in gewicht en hoeft niet te worden geboord. Het is geschikt voor zelfassemblage, bijvoorbeeld. Alleen wie echt zeker is, moet zijn zonnescherm zelf installeren.
Aangezien een zonnescherm vaak meer dan 50 kg weegt, valt het onder de categorie zware montage. Het is belangrijk dat de juiste materialen beschikbaar zijn, zoals speciale deuvels of montageplaten.
Een ander belangrijk aspect is het metselwerk waaraan de luifel moet worden bevestigd. Als u het niet zeker weet, moet u er een professional bijhalen.
De sluiting is ook een belangrijke overweging. Naast klem- of staande zonwering wordt onderscheid gemaakt tussen plafond-, wand- en dakspantbevestiging.
Plafondbevestiging wordt gebruikt wanneer een zonnescherm onder een balkon moet worden gemonteerd. Bij muurbevestiging wordt de luifel aan de buitenmuur van uw huis bevestigd.
Een andere mogelijkheid is om de luifel aan een dakoverstek of een vrij toegankelijke dakspant te bevestigen.
Zoek idealiter uit hoe het zonnepad is waar u uw zonnescherm wilt monteren. Bij de planning van de zonwering moet rekening worden gehouden met de baan van de zon.
De hellingshoek speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol, zodat regenwater kan weglopen en zich niet op het zonweringdoek ophoopt.
De hoek mag niet minder dan 14° bedragen, zodat het water kan weglopen. De meeste zonneschermen hebben een verstelbare hellingshoek.
Een doorgangshoogte van 2 meter mag niet worden ondergraven. In ieder geval moet het mogelijk zijn om er zonder problemen door te komen. De installatiehoogte moet ten minste 260 cm bedragen.
Maat
Welke maat voor u geschikt is, hangt af van het beoogde gebruik - en de locatie. Voor een balkon is uiteraard een kleinere luifel geschikt dan voor een tuin of terras.
Luifels moeten een halve meter over het terras uitsteken om schaduw te creëren. Voor grote oppervlakken is een projectie tot 4 meter zinvol.
De breedte van uw zonnescherm moet overeenkomen met de breedte van het te beschaduwen gebied. Vaak kunt u de voortent op maat laten maken.
Wist je dat de term “luifel” oorspronkelijk “feesttent” betekent?
De term komt oorspronkelijk uit het Frans en betekent zoiets als “markgravin”. Waarom het zo genoemd werd, is echter onduidelijk.
Vanaf 1700 had het woord de betekenis “over-tent, extra tentdak” en pas sinds de 18e eeuw heeft het de huidige betekenis van een “linnen zonnedak voor een raam of deur”. [/su_note]
Constructie en materiaal
Om ervoor te zorgen dat u uw zonnescherm lang kunt gebruiken, is het belangrijk dat het zonnescherm goed geconstrueerd is. Daartoe is het belangrijk dat de afzonderlijke onderdelen, zoals de cassette, de schroeven of de vouwarmen, roestvrij zijn.
Geschikte materialen zijn bijvoorbeeld aluminium of roestvrij staal. Aluminium is zeer licht, weerbestendig en roest niet. Aluminium is ook visueel zeer aantrekkelijk.
.
Zorg ervoor dat het frame van aluminium is. Is dit niet het geval, dan komen de stabiliteit en de breukvastheid van de scharnierarmen in gevaar, omdat zich tijdens het gietproces luchtbellen vormen in goedkope materialen. Dus, het zou niet langer veilig zijn in wind en regen.
U moet er ook op letten dat de dragende delen en statisch belangrijke inrichtingen, zoals bevestigingsbeugels, ophanginrichtingen en armlagers, van uw zonnescherm niet van kunststof zijn.
Deze moeten ook van geëxtrudeerd aluminium zijn gemaakt. Cassetteschalen en hulzen moeten ook van dit materiaal zijn gemaakt. Schroeven en moeren moeten van roestvrij staal zijn.
Naast de constructie is ook het materiaal van het zonweringsdoek zeer belangrijk. Er zijn verschillende materialen die verschillende eigenschappen hebben en de levensduur van uw zonnescherm beïnvloeden.
Om te beslissen over een materiaal, moet u duidelijk zijn over het beoogde gebruik van uw luifel. Wilt u zich alleen tegen de zon beschermen of moet uw voortent ook wind- en weerbestendig zijn.
Bovendien moet de luifel een goed ontworpen waterafvoersysteem hebben, zodat regen en vocht gemakkelijk kunnen weglopen.
Een ander criterium voor de stof is de scheursterkte. Het moet tussen 290 en 320 g/m2 zijn. Het belangrijkste criterium is echter de impregnering, omdat deze bepalend is voor factoren als vuilafstotendheid, reinigbaarheid of waterafstotendheid.
Een positief voorbeeld voor de stof van een zonnescherm zijn spinbadgeverfde acrylstoffen. Deze zijn reeds geverfd tijdens de productie en bieden vele voordelen:
- Lichtheid
- Heldere kleurintensiteit
- Lichtechtheid
- Vochtbestendigheid
- UV-bestendigheid
- Weerbestendigheid
Ze drogen ook snel, wat een zeer belangrijke factor is, aangezien de luifel alleen moet worden ingeschoven als hij droog is.
Een ander voorbeeld is het thermoplastische materiaal polyvinylchloride. Dit wordt vaak gebruikt voor regenschermen of zonneschermen, omdat deze permanent aan de weersomstandigheden zijn blootgesteld.
Markisen die ein – und ausgefahren werden, werden oft mit Polyestergewebe, welche mit PVC beschichtet ist ausgestattet.
Es ist stabil, witterungsbeständig und Schmutzabweisend. Da es blickdicht ist, können diese Markisen auch als Sichtschutz verwendet werden. Polyester ist leicht und flexibel, jedoch sehr reißfest. Um den Stoff UV-Beständig zu machen, muss er imprägniert werden.
Bedienung und Motor
Wie viel Wert liegst du auf Komfort? Je nachdem kannst du dich für den Antrieb deiner Markise entscheiden. Du hast die Wahl zwischen Handkurbel und Motor. Ein hohes Maß an Komfort wird natürlich durch den Motor erreicht.
Wenn jedoch kein Stromanschluss in der Nähe ist, muss auf eine Kurbel zurück gegriffen werden. Dabei solltest du darauf achten, dass ein Kegelradgetriebe vorhanden ist, denn es ist leichter zu bedienen und langlebiger als ein Schneckenradgetriebe.
Solltest du dich aber für einen Motorantrieb entscheiden, achte darauf, dass eine Notfallkurbel dabei ist. Denn sollte der Strom mal ausfallen oder der Motor defekt sein, sollte es immer noch möglich sein die Markise einfahren zu können.
Dies ist besonders im Falle eine Sturmes oder Gewitters wichtig. Neben dem Motorantrieb auf Knopfdruck, gibt auch die Möglichkeit der Bedienung durch Funkmotor und Fernbedienung.
Einige Markisen sind mit Motor ausgestattet, andere lassen sich nachrüsten. Es gibt die Möglichkeit einen Rohrmotor zu montieren, dessen Montage ist aber sehr aufwendig. Der Rohrmotor stellt die Professionelle Alternative dar.
Es gibt ihn mit verschiedenen Steuerungen:
- Kabelgeführtes Ein – und Ausschalten
- Bedienung mit Funkfernbedienung
- Bedienung über Smartphone
- Ein – und Ausschalten durch Sensoren (Regen, Sonne, Schatten, Zeit)
Als andere Möglichkeit gibt es den Aufsteckmotor, der sich durch seine geringen Kosten und einfache Montage auszeichnet. Nachteilig daran ist, dass der Motor immer zu sehen ist, da er auf die Kurbel aufgesteckt wird.
Farbwahl
Bei der Farbwahl der Markise geht es zum einen um deinen persönlichen Geschmack, die Gestaltung deiner Terrasse oder deines Balkons und zum anderen die Wirkung der Farbe auf UV-Schutz. Von Vorteil sind dunkle Farben.
Helle Farben weisen einen niedrigeren UV-Schutz Faktor auf. Ist deine Markise nicht geschützt, solltest du dich vielleicht gegen eine zu helle Farbe entscheiden, da sie schnell verschmutzen würde.
Außerdem lassen zu helle Farben zu viel Sonne durch und blenden. Eine gute Möglichkeit ist grau oder blau. Es sind kühle Farben, die dich nicht blenden und unter denen sich die Hitze nicht aufstaut.
Unter einer zu dunklen Farbe könnte es sich zu sehr unter deiner Markise aufheizen. Außerdem kommt das Licht nicht mehr so gut durch und es ist verdunkelt unter der Markise.
Achte in jedem Fall darauf, dass das Tuch spinndüsengefärbt ist, damit die Farbe langlebig ist. Ist dies nicht der Fall, wird die Farbe durch die Sonneneinstrahlung schnell verblassen.
Reiniging en onderhoud
Uw zonnescherm kan snel vuil worden. Om er lang van te kunnen genieten, is het belangrijk dat u het kunt schoonmaken. Veel luifels hebben een beschermende box die het luifeldoek beschermt tegen vuil.
Om dit te doen, moet de luifel echter worden ingeschoven. Een cassetteluifel die over een dergelijke beschermkast beschikt, is dus voordelig.
U moet er ook op letten dat het luifeldoek geïmpregneerd is, want deze impregnering maakt uw luifel vuil- en waterafstotend.
Mocht het vuil worden, bijvoorbeeld door vogelpoep, dan zijn er verschillende manieren om uw zonnescherm schoon te maken, bijvoorbeeld met speciale reinigers.
U moet ook nagaan of u het luifeldoek kunt verwijderen om het van tijd tot tijd te wassen.
Extra uitrusting
Als u nog meer comfort wenst, moet u nagaan welke voortenten de optie van extra uitrusting bieden.
.
Een mogelijkheid is zonne- en windsensoren. Er zitten sensoren op het zonnescherm die het zonnescherm automatisch in- of uitschuiven naargelang de wind of de zon, zelfs wanneer u niet aanwezig bent.
Dit betekent veiligheid voor uw zonnescherm: als het waait, wordt het ingeschoven en kan het niet meer beschadigen.
Er is ook de mogelijkheid om stralingsverwarmers te installeren als het buiten wat frisser wordt. Andere optionele extra’s zijn verlichting en een koelsysteem.
Wetenswaardigheden over luifels
In het volgende gedeelte komt u meer interessante informatie over markiezen te weten. Op die manier rondt u uw kennis af en bent u het best voorbereid om u van de juiste voortent te voorzien.
Van welk materiaal moet het luifeldoek gemaakt zijn?
Het zonweringsdoek heeft als taak een aangenaam klimaat onder de luifel te creëren. Dit omvat ideale beschaduwing, bescherming tegen hitte en UV-straling, bescherming tegen de wind, zo nodig visuele bescherming en bescherming tegen regen.
Het materiaal moet ook scheurvast en elastisch zijn. Het moet ook gemakkelijk schoon te maken zijn en bestand zijn tegen vuil. In bijzondere gevallen moet het materiaal “moeilijk ontvlambaar” zijn.
Hierna wordt een deel van het materiaal gepresenteerd:
Polyacryl
- Meest gebruikt en geschikt voor veelvuldig gebruik
- Scheurvast
- Bestand tegen invloeden van buitenaf, waterafstotend
- Ongevoelig voor warmte en koude
- Hoge bescherming tegen UV-straling
- Lichtechtheid en kleurstabiliteit
Polyester
- Zeer licht en elastisch
- Scheurbestendiger dan acryl
- Goed terugslaggedrag
- Geschikt voor luifels die opgerold of opgerold zijn en zeer breed zijn
- Moet bedekt worden met een coating om een hoge UV-bescherming of andere voordelen te verkrijgen
PVC
- 100% waterdicht
- Vuilafstotend
- Gemakkelijk te onderhouden
- Ideaal voor permanente bescherming tegen regen en sneeuw
- Niet geschikt voor veel soorten zonneschermen omdat het niet flexibel is.
- Voor andere zonweringen kan PVC worden gebruikt als laag voor polyester.
Hoe maak ik mijn zonnescherm schoon?
Het beste is om de luifel grondig schoon te maken voordat u hem voor het eerst gebruikt.
Eerst veegt u het droge vuil weg en daarna spoelt u de luifel af met schoon water. U moet hiervoor een tuinslang gebruiken en geen hogedrukreiniger, omdat deze schade kan veroorzaken.
Voor vlekken kunt u een spons en een oplossing van lauw water en een mild afwasmiddel gebruiken. Laat deze oplossing 20 minuten inwerken. Voor hardnekkige vlekken is een speciale reiniger nodig, waarvoor de doek van het frame moet worden gehaald.
Er zijn ook speciale reinigers of azijnwater voor schimmel. Na de reiniging mag het zonnescherm niet worden ingeschoven voordat het volledig droog is, anders ontstaan er vlekken en verkleuringen.
Hoeveel wind kan een luifel verdragen?
Bij de aankoop van een zonnescherm moet u erop letten dat het voldoet aan windweerstandsklasse 2 en niet minder.
Windweerstandsklasse 2 komt overeen met windkracht 5, die een maximale windsnelheid kan bereiken tot 38 km/u. Dit zou te veel zijn bij een fris briesje. Dit zou vergelijkbaar zijn met een frisse bries die kleine loofbomen heen en weer doet zwaaien.
Om ervoor te zorgen dat de voortent stabiel blijft, is het belangrijk dat de voortent correct is gemarkeerd. Om de luifel bij windkracht 8 te beschermen, kan een Wind Protector System worden aangeschaft.
Hoe hoog moet mijn zonnescherm geïnstalleerd worden?
Om een hoogte te bepalen, moet u eerst bepalen waar de zonwering precies komt te hangen en wat de loop van de zon zal zijn.
De helling is ook van invloed op de hoogte van de luifel. Een vrije hoogte van 2 m mag niet worden onderschreden. De optimale doorgangshoogte moet op 15 graden worden ingesteld.
Hoe kan ik de helling van mijn zonnescherm veranderen?
De volledige kantelhoek kan worden aangepast. Bij nieuwere modellen kan hij zelfs automatisch of met een radioafstandsbediening worden afgesteld.
Er zijn ook zonneschermen met een stelschroef aan weerszijden van de doekas. Op de stelschroef bevindt zich een plus- en een minteken, waarmee u de helling kunt instellen.
Als laatste mogelijkheid om de hoek te veranderen, zijn er zonneschermen die aan elke kant twee schroeven hebben in een cirkelvormige gebogen gleuf.
Na het losmaken kunnen ze in de gleuf worden gedraaid om de hellingshoek te veranderen.
Waar kan ik reserveonderdelen voor mijn luifel krijgen?
Reserveonderdelen voor een voortent vindt u in bouwmarkten, speciaalzaken of online. De vraag is het grootst online, omdat daar het grootste aanbod is en de prijzen lager zijn.
U kunt ook het beste bij de fabrikant van uw zonnescherm informeren naar passende onderdelen. Misschien kunt u ook gebruik maken van garantieclaims en geld besparen.
Afbeelding bron: 123rf.com / Fabio Cardano