
De belangstelling voor MCT olie is de laatste jaren enorm toegenomen. Tegenwoordig zweren veel mensen bij de hoogwaardige olie, die meestal gemaakt wordt op basis van kokos- of palmolie, en zijn ze overtuigd van het positieve effect ervan op de gezondheid als bakolie.
Wil je meer weten over deze wonderolie of ben je op zoek naar de perfecte olie voor jou? In onze gids beantwoorden we veel gestelde vragen over MCT olie, begeleiden je bij je aankoop en leggen uit waar je op moet letten om de perfecte MCT olie voor je te vinden.
Inhoud
De belangrijkste feiten in het kort
- MCT staat voor “middle chain triglyceride”. MCT olie wordt gewonnen uit kokos- of palmolie en biedt, als hoogwaardige spijsolie, de optimale bron van middellange-keten vetzuren.
- Het voorziet het lichaam van waardevolle vetzuren zoals caprylzuur (C8) en caprinezuur (C10), die het sneller kan metaboliseren, en verbetert zo de lichamelijke en geestelijke prestaties en helpt bij het afvallen. Het heeft ook antibacteriële eigenschappen en bevordert de darmgezondheid.
- Het is betrekkelijk reukloos en smaakloos, waardoor het ideaal is voor allerlei toepassingen in de keuken. Het is vooral populair als ingrediënt in Bulletproof Coffee.
MCT olie: Onze selectie
Gids: Veelgestelde vragen over MCT olie in detail beantwoord
Om je een dieper inzicht in het onderwerp MCT olie te geven, hebben we alle belangrijke vragen en informatie hieronder in een gids samengevat.
Wat is MCT olie en waarin verschilt het van andere bakoliën?
Triglyceriden worden onderscheiden naar hun chemische structuur, vooral naar de lengte van hun vetzuurketens. Alle triglyceriden bestaan uit een glycerol molecuul verbonden met drie vetzuren. Gewone voedingsvetten bestaan overwegend uit lange-keten vetzuren, die 13 tot 21 koolwaterstoffen bevatten. Korte-keten vetzuren hebben minder dan 6 koolstofatomen, terwijl de middellange-keten vetzuren in MCT’s 6 tot 12 koolstofatomen hebben. Deze middellange-keten vetzuren zijn:
- Capronzuur (C6)
- Caprylzuur (C8)
- Caprinezuur (C10)
- Laurinezuur (C12)
MCT olie is een aanvulling op en ondersteuning van een evenwichtige en gezonde voeding, maar is geen volledige vervanging van andere vetten. In tegenstelling tot andere bak- en braadoliën is MCT olie geur- en smaakloos en kan op allerlei manieren in de keuken gebruikt worden.
Het is geschikt voor koude gerechten zoals salades en dressings, als ingrediënt in smoothies en versgeperste sappen of voor het maken van Bulletproof Koffie. Je kunt er echter beter niet mee bakken, koken of stomen, want hij is slechts bestand tegen temperaturen tot maximaal 120 graden.
Wat zijn de verschillen tussen MCT oliën?
Wat kost MCT olie?
MCT olie hoeveelheid | prijs |
---|---|
100 ml | 2-10 € |
250 ml | 9-12 € |
500 ml | 10-25 € |
1000 ml | 20-45 € |
Bij de keuze van een MCT olie moet echter de kwaliteit (zuiverheid en samenstelling van de vetzuren) van de olie het voornaamste criterium zijn, niet de prijs.
Welk effect heeft de consumptie van MCT olie op het lichaam?
- Door de snellere metabolisatie van MCT olie is energie sneller beschikbaar voor het lichaam.
- Omdat MCT olie minder calorieën bevat dan lange-keten vetten en het energieverbruik in het lichaam stimuleert, is het een ideale ondersteuning bij diëten of gewichtsverlies.
- Verder wordt gezegd dat MCT olie een antibacteriële werking heeft, de gezondheid van de darmen bevordert en een positief effect heeft op de darmflora.
In principe moet je je lichaam langzaam laten wennen aan de inname en de aanbevelingen van de fabrikant voor de dosering volgen. Bovendien moet je de normale voedingsvetten niet volledig vervangen door MCT vetten. Bedenk ook dat MCT olie een gezonde en gevarieerde voeding niet kan vervangen, maar alleen kan ondersteunen.
Conclusie
Vanwege de voordelen wordt de consumptie van MCT olie aanbevolen. Je moet je normale vetinname echter niet volledig vervangen door MCT vetten.
MCT olie is daarom geschikt als aanvullende bakolie. Bovendien moet je erop letten dat je een olie koopt op basis van kokosolie voor milieuvriendelijke consumptie, want voor de winning van palmolie worden regenwouden gekapt.
(Omslagfoto: 123rf / Stefania Felloni)