Last updated: 03-08-2021

How we pick our products

4Products analyzed

45Hours invested

13Studies researched

215Comments collected

Als je geen zelfreinigende oven hebt, zul je ovenreinigers moeten gebruiken voor hardnekkig vuil. Spetterend vet, kleverige sauzen en aangebrande etensresten zijn immers moeilijk uit de oven te verwijderen. Maar met het juiste product hebben zelfs de hardnekkigste korsten geen schijn van kans.

Met onze grote ovenreiniger test 2022 willen we je helpen de juiste ovenreiniger te vinden. Of je de voorkeur geeft aan een spray, gel of vloeibaar reinigingsmiddel hangt af van je persoonlijke voorkeur. We hebben hier de verschillende toepassingsmogelijkheden op een rijtje gezet om je te helpen beslissen welke je moet kopen. Bovendien geven we tips over hoe je ovenreinigers veilig gebruikt.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Ovenreinigers zijn er in gel-, schuim- of vloeibare vorm. Ze worden warm of koud aangebracht en hebben verschillende inwerktijd.
  • Allerlei keukengerei en -toestellen kunnen met ovenreiniger schoongemaakt worden. De eenvoudige toepassing maakt het schoonmaken gemakkelijker.
  • Ovenreinigers bevatten vetoplossende middelen die doeltreffend zijn tegen de hardnekkigste vlekken. Zelfs aangebrand voedsel kan moeiteloos verwijderd worden.

Ovenreinigers: Onze selectie

Er zijn veel verschillende ovenreinigers verkrijgbaar. Maar niet alle producten zijn overtuigend in hun reinigingskracht en hanteerbaarheid. In het volgende hebben we de 6 beste ovenreinigers geselecteerd om je te helpen je keuze te maken.

Ovenreinigers: Aankoop- en beoordelingscriteria

In het volgende laten we je zien met welke aspecten je de verschillende ovenreinigers van elkaar kunt onderscheiden. Met behulp van de volgende criteria kun je de ovenreinigers met elkaar vergelijken:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Toepassing

Ovenreinigers zijn er in schuim-, gel- of vloeibare vorm. Afhankelijk van de consistentie kunnen ze op verschillende manieren worden toegepast. Schuimreinigers worden opgespoten, terwijl de gel en vloeibare versies met een spons of borstel aangebracht worden.

Behalve de verschillende consistenties zijn er ook verschillen in toepassing. Er zijn producten voor koude toepassing, voor warme toepassing of voor beide.

Bij koud aanbrengen moet alles volledig afgekoeld zijn en mag tijdens het aanbrengen niet opgewarmd worden.

Voor warme toepassing wordt de oven meestal verwarmd tot 50 graden en dan uitgeschakeld. De ovenreiniger wordt dan opgespoten en laat inwerken gedurende de aangegeven tijd.

Inwerktijd

De inwerktijd kan van product tot product verschillen. Sommige ovenreinigers hoef je maar 5 minuten te laten branden. Voor andere reinigingsmiddelen is het aan te raden het een nacht te laten inwerken. Tenslotte hangt het ook af van de mate van vervuiling van de oven.

De aanwijzingen van de fabrikant zijn belangrijke richtlijnen die niet overschreden mogen worden. De ovenreinigers bevatten chemische ingrediënten die het materiaal in de oven kunnen aantasten als ze te lang aanblijven.

Na blootstelling moet het reinigingsmiddel volledig verwijderd worden met een vochtige doek. Verwarm dan de oven kort en ventileer hem. Als de vervuiling niet helemaal is opgelost, kan de ovenreiniger opnieuw gebruikt worden.

Geur

Sommige producten zijn bijna geurloos, terwijl andere een citroen- of sinaasappelgeur of iets dergelijks hebben.

Citroensap of azijn helpen ook tegen onaangename geurtjes.

Ovenreinigers die niet reukloos zijn laten meestal een sterke chemische geur achter.

Als de geur van de ovenreiniger te intens is, moet je de oven na het schoonmaken opnieuw opwarmen en dan beluchten. Je kunt het ook kort uitvegen met citroensap of azijn op een vochtige doek.

Milieuvriendelijkheid

Ovenreinigers zijn niet helemaal vrij van chemische ingrediënten. Intussen zien veel fabrikanten erop toe dat de ingrediënten op chemische basis verminderd worden. Er zijn producten die als biologisch afbreekbaar geëtiketteerd zijn. Bovendien moet het schoonmaakmiddel vrij zijn van fosfaten en oplosmiddelen.

Als je op een biologisch duurzame manier wilt schoonmaken, moet je ovenreinigers kiezen die helemaal geen oppervlakte-actieve stoffen bevatten, of tenminste alleen niet-ionogene oppervlakte-actieve stoffen gebruiken. Deze zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de huid.

Ingrediënten

In de regel bevatten ovenreinigers vetoplossende middelen om de reinigende werking te verbeteren. Meestal worden alkalische stoffen gebruikt, zoals aminoethanol of natronloog. Dit laatste heeft een hoge pH waarde en kan huid- en oogirritatie veroorzaken.

Fosfaten behoren tot de typische ingrediënten van ovenreinigers. Ze zijn een bestanddeel van veel voedingsmiddelen en spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Kunstmatige fosfaten zijn echter problematisch omdat ze in een volledig oplosbare vorm door ons lichaam worden opgenomen. Dit leidt snel tot overmaat en dit kan schade achterlaten in de nieren, het beendergestel en de bloedvaten.

Een ander ingrediënt dat in bijna elke ovenreiniger voorkomt zijn oppervlakte-actieve stoffen. Deze stoffen veranderen de oppervlaktespanning van vloeistoffen om ze beter te laten mengen. Niet-ionogene oppervlakte-actieve stoffen kunnen uit duurzame grondstoffen worden vervaardigd, maar anionogene oppervlakte-actieve stoffen worden voornamelijk uit aardolie gewonnen.

Ovenreiniger: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over ovenreiniger beantwoorden. We hebben veel gestelde vragen voor je uitgezocht en beantwoord. In deze gids hebben we alle belangrijke informatie over ovenreinigers op een rijtje gezet om je beslissing gemakkelijker te maken.

Wat is een ovenreiniger?

Zoals de naam al zegt, is ovenreiniger een schoonmaakmiddel dat gebruikt wordt om ovens schoon te maken. Het kan ook gebruikt worden op bakplaten, grillroosters en barbecues om aangebakken vet en etensresten te verwijderen. Deze restjes in de oven zijn niet alleen onhygiënisch, ze kunnen ook onaangenaam roken als ze de volgende keer verwarmd worden.

Backofenreiniger-1

Door de hitte in de oven kan het vet van de braadpan loslaten en op de binnenwanden spatten. Dit vuil brandt in en is moeilijk te verwijderen.
(Image source: Ruediger Strohmeyer / Pixabay)

Het is aan te raden de oven regelmatig schoon te maken om vuil en korstjes te verwijderen. De gemakkelijkste manier om dit te doen is met ovenreinigers die speciaal voor dit doel gemaakt zijn.

Als je een oven met pyrolysefunctie (zelfreinigende stand) hebt, heb je geen ovenreiniger nodig. Tijdens pyrolyse worden bak-, braad- en grillresten bij temperaturen tot 500 °C tot as ontleed. De resten kunnen na afkoeling verwijderd worden. De resten kunnen na afkoeling met een doek weggeveegd worden.

Welke soorten ovenreiniger zijn er?

Er zijn drie soorten ovenreiniger: schuim, gel en vloeibaar. Met schuim is de reiniger gemakkelijk aan te brengen dankzij de grote sproeikop. Bijna alle oppervlakken worden gelijkmatig bevochtigd. Als je liever gel hebt, moet je het in de oven met een doek uitspreiden. Bij vloeibare reiniger is het aan te bevelen een borstel te gebruiken om de ovenreiniger aan te brengen.

Type Voordelen Nadelen
Schuimovenreiniger Goedkoop, gemakkelijk in gebruik Gedeeltelijk lange inwerktijd, hoog verbruik
Gel ovenreiniger Zeer effectief, korte aanbrengtijd, laag verbruik Tijdsintensief, verhoogd risico op brandwonden
Vloeibare ovenreiniger Optimale hechting, korte aanbrengtijd, laag verbruik Tijdsintensief, onhandige toepassing

Tip: Als de gelreiniger te vloeibaar is, kan hij in de koelkast gezet worden. Maar vergeet niet goed te schudden voor gebruik.

Wat kosten ovenreinigers

?
De prijzen kunnen variëren naargelang de fabrikant. Ook de hoeveelheid vulling is van invloed op de prijs. Voor huishoudelijk gebruik is ovenreiniger meestal verkrijgbaar in 500 en 1000 ml vulhoeveelheden. Veel producten zijn sterk geconcentreerd en kunnen sterk verdund worden, afhankelijk van de mate van vervuiling, waardoor ze zeer zuinig zijn.

Vulhoeveelheid Prijsklasse
500 ml € 5,00 tot 30,00
1000 ml € 15,00 tot 45,00

De duurdere ovenreinigers hebben meestal een korte reactietijd. Sommige producten worden geleverd met handschoenen, een borstel of een reinigingsdoekje.

Welke alternatieven zijn er voor ovenreinigers?

De volgende huismiddeltjes zijn populaire alternatieven, ook al is hun reinigingskracht meestal niet zo goed als die van een ovenreiniger:

Huismiddeltje Toepassing
Bakpoeder Meng een pakje bakpoeder met drie eetlepels water tot een pasta die je ongeveer 30 minuten moet laten inwerken. Verwijder dan het opgeloste vuil met een vochtige doek. Afhankelijk van de mate van vervuiling meng je de pasta opnieuw en breng je hem aan.
Natron Meng natron en water in een verhouding van 1:1 tot alles helemaal gemengd is. Breng aan op vuile plekken met een kwast of spons en laat 20 minuten inwerken. Waarschuwing: Schone plekken en verwarmingselementen mogen niet in contact komen met de oplossing. Veeg daarna uit met een vochtige doek.
Azijn Voor lichte vervuiling kan azijn met afwasmiddel gemengd worden en met een spons aangebracht worden. Laat even intrekken en spoel dan goed af met water. Als het een hardnekkige vlek is, wordt azijn met water gemengd. Doe het mengsel in een hittebestendige bak en laat het 45 minuten in de oven staan op 150 graden. Neem de kom eruit en veeg de binnenkant uit met een vochtige doek.
Citroen Meng in een hittebestendige schaal het sap van een citroen met een beetje water. Zet de bak in de oven en verwarm hem tot 120 graden. De resulterende stoom lost aangebrande vlekken op. Veeg weg met een vochtige spons.
Salt Maak de oven vochtig met een doek en bestrooi royaal met zout. De vlekken moeten bedekt zijn met een witte laag. Verwarm de oven op 50 graden tot het zout bruin kleurt. Zet uit, laat afkoelen, verwijder voorzichtig het zout en wrijf de oven uit met een vochtige doek.

Het voordeel van deze alternatieven is dat je ze meestal al hebt.

Backofenreiniger-2

Om besmetting in de oven te voorkomen, is het raadzaam zo diep mogelijke bakken te kiezen. Dit voorkomt dat sauzen uitlopen.
(Image source: Louis Hansel/Unsplash)

Hoe lang moet je ovenreiniger laten inwerken?

Hoe lang je ovenreiniger moet laten inwerken, varieert van het product. Lees de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Er zijn reinigers die al na 5 minuten het gewenste resultaat laten zien. Andere producten moet je een nacht laten inwerken om het vuil echt los te maken.

Het proces kan herhaald worden als er veel vuil is.

Bij gels is het meestal aan te bevelen de met een kwast aangebrachte plekken met huishoudfolie te bedekken. Dit voorkomt dat de ovenreiniger te snel uitdroogt en verhoogt zo zijn werkzaamheid.

Het kan gebeuren dat het vuil er niet helemaal afkomt. In zulke gevallen is het raadzaam het proces te herhalen.

Wanneer kan de oven weer gebruikt worden na reiniging met ovenreiniger?

Na reiniging kan de oven meteen weer gebruikt worden. Het is belangrijk dat de ovenreiniger helemaal verwijderd is. De oven moet heel goed afgespoeld worden met vers water.

Het is meestal aan te bevelen de oven een paar minuten te verwarmen en hem dan te ventileren. Hierdoor komen de dampen van het schoonmaakmiddel vrij en verdwijnen onaangename geurtjes.

Hoe gevaarlijk is ovenreiniger?

Ovenreinigers bevatten stoffen die niet altijd veilig zijn. Ze bestaan meestal uit bijtende soda, oppervlakte-actieve stoffen, geurstoffen en andere chemische ingrediënten. Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant en houd je precies aan de dosering.

Lees voor een juist en veilig gebruik zorgvuldig de aanwijzingen van de fabrikant op de verpakking

.
Tijdens het schoonmaken moet de ruimte goed geventileerd worden. Het dragen van geschikte handschoenen en, indien nodig, een veiligheidsbril wordt meestal aanbevolen. Vermijd contact met de huid en de ogen. Houd ovenreiniger buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Als je ovenreiniger in je ogen krijgt, spoel je ogen dan onmiddellijk grondig uit met schoon leidingwater en neem daarna contact op met het Vergiftigingencentrum. Ook, als het in contact komt met de huid, onmiddellijk met water afspoelen en de plek observeren. Raadpleeg zo nodig een arts. Als ovenreiniger wordt ingeslikt en in de slokdarm terechtkomt, drink dan onmiddellijk water of thee in kleine slokjes en neem contact op met de hulpdiensten. In geen geval braken opwekken!

Tijdens de zwangerschap wordt aangeraden niet met ovenreiniger schoon te maken. Door de beperkte ruimte kan de toevoer van frisse lucht beperkt zijn en tot misselijkheid leiden.

De term “voedselveilig” duidt op ovenreinigers die schoonmaken zonder de geur of smaak van voedsel aan te tasten. De oven moet na gebruik nog goed met water afgespoeld worden.

Wat kan nog meer met ovenreinigers

gereinigd worden?
Ovenreinigers worden niet alleen gebruikt om ovens schoon te maken. Behalve diverse keukenartikelen kunnen ook andere producten ermee gereinigd worden. Hier is een kleine lijst van andere mogelijke toepassingen

  • Kookplaten en keramische kookplaten
  • Glazen deuren op de open haard
  • Roestvrijstalen potten en pannen
  • Friteuses en braadpannen
  • Magnetrons (roestvrij staal of geëmailleerde bekleding)
  • Grillroosters
  • Gasgrills
  • Bakplaten
  • Metalen oppervlakken van fietsen
  • Metalen velgen
  • Uitlaat (buiten)

Opgelet: Niet alle ovenreinigers zijn geschikt voor alle oppervlakken. Materialen zoals aluminium of geverfde oppervlakken zijn ongeschikt om te gebruiken. Het is het beste om voor gebruik de informatie op de verpakking zorgvuldig te lezen. Als je niet zeker bent, kun je een beetje aanbrengen op een niet voor de hand liggende plek om het effect te testen.

Backofenreiniger-3

Ovenreiniger kan ook gebruikt worden om grillroosters schoon te maken. Idealiter verwijder je eerst het grofste vuil met een borstel.
(Image source: Pexels / Pixabay)

Conclusie

Zware vervuiling kun je gemakkelijk en met weinig moeite verwijderen met ovenreiniger. Of de behandeling met schuim, gel of vloeibaar reinigingsmiddel gedaan wordt is een kwestie van smaak. Ovenreiniger wordt meestal in een koude oven gebruikt, maar er zijn ook middelen die in een warme oven verdeelt moeten worden.

Het is aan te bevelen de ovenreiniger alleen met handschoenen te gebruiken en de ruimte goed te ventileren. Na de aangegeven belichtingstijd moet de oven goed met water worden uitgespoeld en kort worden opgewarmd. Na het luchten is het meteen weer klaar voor gebruik.

Beeldbron: budabar / 123rf.com

Reviews