Paardenrennen is een van de oudste georganiseerde sporten ter wereld. Paardenrennen heeft ook een lange traditie als kansspel: toeschouwers sluiten bij de zogenaamde bookmakers weddenschappen af over welk paard als overwinnaar uit de race tevoorschijn zal komen. In het tijdperk van het internet hoeven wedders niet meer in levende lijve op de renbaan aanwezig te zijn. Bij veel online aanbieders kun je “op het juiste paard steunen”. Maar is paardenwedden als kansspel überhaupt de moeite waard?
Inhoud
- 1 Hoe werkt paardenrennen eigenlijk?
- 2 Op de renbaan of online - hoe kun je wedden?
- 3 Welke weddenschapsmodellen zijn er voor paardenrennen?
- 4 Hoe worden de weddenschapskansen berekend?
- 5 Is wedden oppaardenraces eigenlijk de moeite waard?
- 6 Conclusie: Paardenweddenschappen - aantrekkelijk, maar arbeidsintensief
Hoe werkt paardenrennen eigenlijk?
Twee soorten paardenrennen zijn het wijdst verbreid: De galoprace en de drafrace. Bij galopraces worden de paarden bereden door zogenaamde jockeys. Paardenrennen gebeurt in de snelste gang van de viervoetige dieren en meestal over korte afstanden. Bij drafwedstrijden trekken de viervoeters ofwel een sulky van de start naar de finish.
Deze wordt bestuurd door een chauffeur. Maar er zijn ook draverijen waar de paarden bereden worden. Paarden die een andere gang dan de draf gebruiken worden van de race uitgesloten. De afstand die paard en mens moeten afleggen is ook betrekkelijk kort.
Op de renbaan of online - hoe kun je wedden?
Als je je geluk bij paardenrennen wilt beproeven, kun je een renbaan bezoeken. Een race “live” bekijken is een spannende, snelle aangelegenheid. De sfeer op de renbaan, het wedden op je favoriet en het meejuichen hebben hun eigen speciale charme. Het goede nieuws voor al degenen die geen renbaan in de buurt van hun huis hebben: Er zijn op het internet talloze aanbieders waar je online op paardenraces kunt wedden. Je moet het echter doen zonder de speciale flair en de “live ervaring”.
Welke weddenschapsmodellen zijn er voor paardenrennen?
Er zijn verschillende weddenschapsmodellen, zowel op de renbaan als op het internet. Je kunt wedden op de winnaar van de race of op een bepaalde plaats. Om iets te winnen moet het paard als eerste of tweede eindigen. Als er zeven paarden of meer in de race zijn, win je ook iets met een derde plaats. Bij de weddenschap op twee paarden gaat het erom het eerste en het tweede geplaatste paard in de juiste volgorde te voorspellen. Hetzelfde geldt voor de trifecta en de quadrupel weddenschap, waarbij respectievelijk de drie en de vier eerstgeplaatste paarden juist voorspeld moeten worden. De winnende paarden van in totaal zes races moeten juist voorspeld worden in de Top 6 weddenschap.
Hoe worden de weddenschapskansen berekend?
Er zijn twee verschillende kanssystemen voor paardenweddenschappen: De kansen van een bookmaker, die dagen voor de race berekend worden en vaststaan, of het zogenaamde totalisator principe. Hier wedden alle deelnemers tegen elkaar. Een leuk neveneffect van deze vorm van wedden: een percentage van de inzet komt ten goede aan paardenfokkers en organisatoren van paardenraces. In tegenstelling tot de klassieke weddenschappen van bookmakers liggen de uiteindelijke totalisator kansen niet vast tot bij de start van de race, want elke wedder kan de kansen beïnvloeden. Er zijn echter al tendensen vóór de wedstrijd.
Wat zijn de weddenschapskansen voor paardenrennen?
Er zijn verschillende kansen waarop je kunt wedden. De voorlopige odds worden een dag voor de eigenlijke race bekendgemaakt en kunnen nog veranderen. De dagkansen, die op de ochtend van de wedstrijddag worden bekendgemaakt, kunnen ook veranderen. Iets ingewikkelder: de startkansen. Het is niet bekend bij het inzetten, maar pas bij de start van de race. Je wedt dus blind op paard en ruiter. Een andere soort weddenschap is de weddenschap met vaste prijs, die niet verandert.
Is wedden oppaardenraces eigenlijk de moeite waard?
Het voordeel van paardenrennen als kansspel is dat het principe gemakkelijk te begrijpen is, zelfs voor leken. Paarden wedden vereist echter een aanzienlijke hoeveelheid know-how - onderbuikgevoel alleen is niet genoeg. De mensen die op deze manier veel geld verdiend hebben, hebben dit onderwerp jarenlang intensief bestudeerd - en waarschijnlijk ook een beetje geluk gehad. Als beginner moet je proberen het risico relatief laag te houden. Dit betekent: niet meteen bij het begin een groot bedrag op een paard inzetten en je niet laten lokken door te hoge kansen. In plaats daarvan moeten amateurs liever op veilige weddenschappen wedden.
Conclusie: Paardenweddenschappen - aantrekkelijk, maar arbeidsintensief
Paardenraces hebben hun bijzondere charme, maar ze zijn niet voor iedereen een kansspel. Wie hoopt op snelle winsten is op de verkeerde plaats als het om paardenrennen gaat. Het is een uiterst arbeidsintensieve vorm van gokken. Je moet bereid zijn specialistische kennis te verwerven en niet alleen met de paarden maar ook met de jockeys om te gaan - volgens deskundigen hebben de laatsten immers minstens een aandeel van 30 % in de winst van een race. Wie zich met deze onderwerpen vertrouwd maakt, kan beslist aanzienlijke geldbedragen winnen. In het algemeen is het raadzaam om aanvankelijk alleen kleinere bedragen in paardenrennen te plaatsen. Dit is veel gemakkelijker voor de portemonnee. Het risico om door regelmatig wedden op paarden af te glijden naar een gokverslaving is ook niet te verwaarlozen.
Beeldbron: unsplash.com / Jeff Griffith