Laatst bijgewerkt: 31-08-2021

Rabarber is een zeer robuuste plant die gemakkelijk te planten is, daarom is hij bijzonder populair bij veel amateurtuiniers. De oogsttijd van de duizendknoop is echter veel te snel voorbij. Daarom zijn er, ondanks het gemak waarmee ze verzorgd worden, een paar dingen die je in het oog moet houden om de opbrengst te optimaliseren. In dit artikel hebben we veel tips en trucs voor je over hoe je het meeste uit je rabarberoogst kunt halen.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Rabarber is een nuttige plant van het geslacht Rheum rhabarbarum. Rabarber groeit als een overblijvende plant en bestaat uit bladeren, stengels en bloemen.
  • Rabarber is een zeer robuuste en overblijvende plant die voldoende voedingsstoffen nodig heeft. Daarom is bemesting met meststoffen zoals paardenmest, compost of hoornschaafsel bijzonder belangrijk.
  • De oogsttijd van rabarber is helaas zeer beperkt. Het begint gewoonlijk in april en eindigt traditioneel op 24 juni, Sint-Jansdag. Daarna heeft de plant een zekere regeneratieperiode nodig om in de volgende jaren een overvloedige opbrengst te produceren.

Onze productaanbeveling

De organische meststof gemaakt van hoornschaafsel van Dehner is geschikt voor zowel balkon- als tuinplanten. Het is een zuiver natuurlijke en organische stikstofmeststof die de bodemkwaliteit kan verbeteren. Het hoornschaafsel versterkt de weerstand van je planten voor lange tijd. Tevreden klanten stellen het vooral op prijs dat het een zuiver natuurlijk product is dat een perfect resultaat geeft, zelfs zonder chemicaliën. Ze roemen ook de goede prijs-kwaliteit verhouding en de kwaliteit van het hoornschaafsel. Ze zouden het product zeker aanbevelen.

Definitie: Wat is rabarber?

Rabarber is een nuttige plant uit het gelijknamige geslacht Rheum rhabarbarum en de duizendknoopfamilie. Hij groeit als een vaste plant die uit verdikte wortels ontspruit. Rabarber bestaat uit de stevige stengels, of rabarberstengels, de grote bladeren en de bloemen.

Rabarber is een nuttige plant waarvan vaak zoete, fruitige desserts of jam gemaakt worden. (Foto bron: 123rf.com / 69985078)

In principe worden vooral de steeltjes gebruikt en verwerkt in jam, compote, siroop, sap of zelfs ijs. De meeste mensen weten niet eens dat rabarber ook vruchten heeft. Omdat rabarber vooral in zoetigheden en desserts gebruikt wordt, is er vaak verwarring over de vraag of rabarber een vrucht of een groente is. We kunnen je heel duidelijk zeggen dat rabarber een bladgroente is, of meer precies een bladstengelgroente. Bladige stengelgroenten is een speciale term voor blad- en stengelgroenten die niet direct in een van de twee categorieën kunnen worden ingedeeld. Andere planten, zoals snijbiet, asperges en selderij, behoren ook tot deze bladhoudende stengelgroenten, of stengelgroenten.

Achtergrond: Wat je moet weten over de rabarberoogst

Rabarberfans kunnen haast niet wachten tot de oogst begint, want die nadert snel zijn einde. Om zo lang mogelijk van de wrange vruchten te kunnen genieten, zijn er een paar dingen waar je bij het oogsten rekening mee moet houden. Daarom hebben we hieronder alle belangrijke informatie opgesomd waarmee je rekening moet houden bij het oogsten van rabarber.

Welke soorten rabarber zijn er?

Het aanbod van heerlijke rabarber is nu heel breed. Behalve de klassieke, gewone rabarber (Rheuma rhabarbarum) zijn er ook veel andere heerlijke soorten. Om je een overzicht te geven, hebben we hieronder enkele soorten opgesomd en beschreven. Op deze manier willen we je helpen de beste rabarbersoort voor je te vinden. Rabarber variëteiten

  • Frambozen rabarber (Frambozen Rood): Frambozen rabarber is een roodvlezige soort met een mild, fruitig aroma en zadelvormige stengels. Het wordt ook wel rozenrabarber genoemd vanwege zijn schitterende bloei.
  • Tuinrabarber (Holsteiner Blut): De tuinrabarber ontstond in 1880 door het kruisen van de Rode Delicatesse en de Amerikaanse Giant soorten. Door zijn bijzondere teelt- en smaakkenmerken is het ook vandaag nog erg populair.
  • Eetbare rabarber (Glaskin’s Perpetual): De Glaskin’s Perpetual soort is een waar meesterwerk van de kwekers. Ze kan vanaf het eerste groeijaar geoogst worden en bevat ook minder oxaalzuur dan andere soorten. Zelfs de smaak blijft delicaat tot het einde van de oogstperiode.
  • Eetbare rabarber (Goliath): De Goliath soort is een wat zuurdere cultivar met groen vruchtvlees. Het bijzondere van deze rabarber is zijn machtige groeihoogte van 90 cm, vandaar dat de naam er perfect bij past.
  • Eetbare rabarber (Rode Valentijn): De zadelvormige stengels van de Rode Valentijn soort hebben een wrange, verfrissende smaak. Red Valentine werd in Canada gekweekt en heeft een extra dosis robuustheid en winterhardheid.
  • Eetbare rabarber (Rosara): Rosara is een tamelijk wrange soort met groen vruchtvlees. Ook visueel heeft deze soort veel te bieden, want de plant met het groene vruchtvlees bloeit bijzonder mooi en is ook bedekt met een mooie bleekroze schil.
  • Eetbare rabarber (The Sutton): De Sutton soort heeft een aangenaam wrange smaak die in de mooie tweekleurige stengels zit. De Sutton is winterhard en kan daarom bij de juiste weersomstandigheden vanaf de tweede helft van maart geoogst worden.
  • Eetbare rabarber (Timperley Early): De soort Timperley Early scoort niet alleen met een vroege oogst, maar ook met een heel bijzondere smaak. Timperley Early heeft rode bladstelen die het hele seizoen hun malse textuur behouden.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende soorten rabarber om uit te kiezen. Elke soort heeft verschillende speciale kwaliteiten die je zelf kunt ontdekken.

Hoe plant je rabarber?

Bij het planten van rabarber zijn het juiste tijdstip van planten en de keuze van een geschikte plantplaats van essentieel belang. Als de rabarber eenmaal geplant is, is geduld nodig, want na het planten kun je het beste tot het derde groei-jaar wachten met oogsten. Als je rabarber wilt planten, heb je om te beginnen voldoende ruimte nodig. Afhankelijk van de soort heeft de bladhoudende stengelgroente minstens een vierkante meter bedruimte nodig om zich te ontwikkelen en goede opbrengsten te geven. Bovendien moet de afstand tot andere planten minstens een meter bedragen. Als je de juiste plek gevonden hebt, moet je wachten op het juiste moment. Het is

het beste om rabarber in de herfst te planten, want dan kunnen de vaste planten tot in de lente doorgroeien en al in het eerste kweekjaar hebben ze beduidend meer groei dan planten die in de lente geplant worden

. Voordat je de rabarber plant, moet je eerst de grond voorbereiden. Idealiter verwijder je alle onkruid en graaf je de plantplaats om tot de diepte van een spade. Zo kan de rabarber snel en gemakkelijk met zijn wortels groeien. Als de grond voorbereid is, kun je beginnen met het planten van de rabarber. Plant hem niet te diep in de grond. De jonge plant moet daarna goed bewaterd worden en gelijkmatig vochtig gehouden worden. Voor verdere verzorging na het planten kun je de rabarber bemesten om de best mogelijke opbrengst te krijgen.

Wat is de beste meststof voor rabarber?

Rabarber heeft voldoende voedingsstoffen nodig om zich goed te ontwikkelen. Deze kunnen met behulp van kunstmest gegeven worden om het best mogelijke resultaat te bereiken. Rabarber heeft in principe de volgende kernvoedingsstoffen nodig

  • Stikstof
  • Fosfor
  • Kalium
  • Calcium
  • Magnesium
  • Zwavel
  • Sporenelementen

In principe geeft de rabarberplant de voorkeur aan humus en voedselrijke, vochtige grond. Als je dan aanvullend bemest met verschillende meststoffen, kun je de opbrengst optimaal verhogen. De reeds genoemde voedingsstoffen zijn te vinden in talrijke natuurlijke meststoffen, zodat chemische preparaten meestal geheel achterwege kunnen blijven. Welke meststoffen het beste zijn voor je rabarberstruik staat beschreven in de volgende tabel.

Mest Omschrijving
Paardenmest H Paardenmest wordt optimaal rond de struik gestrooid in januari, zodat de voedingsstoffen al beschikbaar zijn als de groei begint. Bovendien beschermt de mest tegen intense vorst.
Tuincompost Tuincompost kan onmiddellijk na het planten als een dikke laag rond de vaste plant worden gestrooid. Bovendien kan tijdens de groeiperiode (maart tot mei) elke week een dun laagje in de grond worden gewerkt.
Brandnetel vloeibare mest Nettel vloeibare mest dient als intensieve bron van stikstof na het einde van het oogstseizoen. Het wordt rijkelijk verspreid en bevordert zo het herstel van de plant.
Hornmehl en Hornspäne Zoals de brandnetel vloeibare mest levert ook hoornmeel of hoornspäne de stikstof die de rabarber nodig heeft. Hoornspaanders worden vaak met compost gemengd en als meststof rond de plant verspreid.
Koffiedik Koffiedik is een tamelijk lichte meststof, maar toch kan het rabarber van zwavel en stikstof voorzien. Bovendien helpt koffiedik om ongewenst ongedierte weg te houden.
Guano Guano, een organische meststof gemaakt van de uitwerpselen van zeevogels, dient na de oogst als bron van stikstof, net als brandnetelmest.

Juist omdat rabarber overblijvend is en dus steeds op dezelfde plaats tot tien jaar lang in omvang toeneemt en opbrengt, is een toevoer van mineralen essentieel. Deze worden optimaal aangevoerd door de genoemde meststoffen.

Wanneer kan rabarber voor het eerst geoogst worden?

Rabarber kan bij optimale verzorging een opbrengst geven van wel tien jaar, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden om dit te bereiken. De eerste oogst moet daarom op zijn vroegst in het tweede jaar na het planten gebeuren. Om de rabarber zijn volle groeipotentieel te laten ontwikkelen, moet hij in het jaar na het planten niet geoogst worden. We raden zelfs aan tot het derde jaar te wachten om nog langer van de plant te genieten. Als je steeds een paar rabarberstengels aan de plant laat zitten in plaats van ze helemaal te oogsten, word je meestal beloond met overvloedige oogsten in de volgende jaren.

Hoe lang kun je rabarber oogsten?

Het oogstseizoen van rabarber begint meestal al in april en is op zijn hoogtepunt in mei. Traditioneel eindigt het rabarberoogstseizoen op 24 juni, St. John’s Day.

Hoewel de stengels na deze datum blijven groeien en rijpen, mogen ze na 24 juni niet meer geoogst worden

. Een van de redenen voor de zeer korte oogsttijd is het oxaalzuurgehalte in de stengels, dat tegen de zomer steeds meer toeneemt. De tweede reden is de regeneratie van de plant, die hij nodig heeft om in de volgende jaren een optimale opbrengst te produceren.

Wanneer is rabarber giftig?

Zoals reeds gezegd bevat rabarber oxaalzuur, dat giftig kan zijn voor de mens. In principe bevat 100 gram rabarber ongeveer 460 milligram oxaalzuur. Dit kan bij overmatige consumptie tot vergiftigingsverschijnselen leiden. Dit betekent echter niet dat je rabarber helemaal moet vermijden, want oxaalzuur komt vooral voor in de bladeren van de plant. Daarom moet je de giftige en oneetbare bladeren verwijderen voor je ze verwerkt.
Wist je dat een gezonde volwassene heel veel rabarber zou moeten eten om zijn gezondheid te schaden? Je hoeft je geen zorgen te maken, want alleen als iemand die ongeveer 60 kilo weegt ongeveer 36 kilo rabarber zou eten, zou zijn gezondheid eronder lijden.

Ook moet vermeld worden dat hoe later de rabarber geoogst wordt, hoe meer oxaalzuur er is, niet alleen in de bladeren maar ook in de stengels. Dit is de reden waarom rabarber gewoonlijk niet na 24 juni geoogst wordt.

Rabarber oogsten: Tips en trucs voor de juiste rabarberoogst

Vooral voor rabarberliefhebbers is de anticipatie op het begin van het seizoen altijd geweldig, maar de rabarberoogsttijd gaat ook heel snel voorbij. Daarom hebben we een aantal tips en trucs voor je samengevat die je zullen helpen het meeste uit je oogst te halen.

Hoe kun je de opbrengst van rabarber verhogen?

Wil je het meeste uit je rabarberplant halen? Dan hebben we hier de juiste tips en trucs voor je klaargezet. In het volgende hebben we 5 tips en trucs opgesomd waarmee je je oogst kunt optimaliseren.

Laat het uitlopen

Om je opbrengst te vergroten helpt het als je een goed gegroeide rabarber laat uitlopen. Om dit te doen, kun je tegen het einde van de winter eenvoudig een broeibak over de plant zetten. Zo blijven de bladstelen bijzonder licht en mals en kun je de plant weken eerder oogsten.

Om nog meer rabarber te oogsten, kan een goed gevestigde rabarberplant in de voorwinter geoogst worden. (Image source: 123rf.com / 13482037)

Verwijder bloem

Rabarber begint meestal in het begin van de zomer bloemen te krijgen. Die moet je zo snel mogelijk verwijderen om de opbrengst van je plant te verhogen. Om dit te doen pak je de bloesem gewoon met je vingers vast aan de basis van de steel en draai hem met de klok mee en trek. Gebruik geen mes om de bloem te verwijderen, want dat kan leiden tot latere vorming van rot bij de snede. Als je de bloemen aan de plant laat zitten, zal de rabarber al zijn energie steken in het vormen van de weelderige bloemen en de groei van de stengels valt weg.

Veel water geven

Rabarber is een plant met een zeer hoge waterbehoefte, dus je moet veel water geven. Om dit wat gemakkelijker te maken, kun je in het voorjaar, als de rabarber veel water nodig heeft, een laagje mulch rond de plant aanbrengen. Mulch helpt om vocht in de bodem te houden. Je moet het echter niet overdrijven, want wateroverlast kan een negatief effect hebben op de rabarber.

Bemest correct

Rabarber is een zware groeier en heeft daarom veel voedingsstoffen nodig die niet meer in de bodem beschikbaar zijn, vooral als je de plant al lang hebt. Daarom is een goede bemesting heel belangrijk. Paardenmest, compost en hoornkrullen zorgen voor een goede mix van de vereiste voedingsstoffen. Over bemesten hebben we hierboven al meer beschreven. Wees

geduldig

Zoals hierboven gezegd, kan wachten tot het derde jaar van de groei lonen. In principe moet je je plant niet oogsten vóór het tweede jaar, maar als je wacht tot het derde jaar, kun je je oogst optimaliseren. Hoe meer bladeren de jonge rabarber heeft, hoe sneller hij uitgroeit tot een grote plant. Dit betekent op zijn beurt een grotere oogst.

Hoe herken je de juiste tijd om rabarber te oogsten?

Als je goed voor je rabarber zorgt, kun je verwachten dat je ze begin april kunt oogsten. In de regel is de plant klaar om geoogst te worden als de stengels 30 tot 50 centimeter lang zijn en de diameter twee tot vijf centimeter bedraagt. Je kunt zien wanneer het tijd is om te oogsten door het glad worden van het weefsel tussen de ribben op de rabarberstengels. Bovendien signaleert de smakelijke rijke rode of frisgroene kleur ook het begin van de oogst.

Wat is de beste manier om rabarber te oogsten?

Bij het oogsten van rabarber is het heel belangrijk dat je de stengels niet met een mes doorsnijdt, maar ze met je handen eruit draait. Om dit te doen kun je de stengels zo ver mogelijk naar beneden vastgrijpen en ze met de klok mee naar buiten draaien. Zodra de stengel van de plant gescheiden is, moet je de bladeren afsnijden, want die zijn oneetbaar voor mensen. De witachtige stengel onderaan de stengel moet ook verwijderd worden, want ook die kan een verhoogd gehalte aan oxaalzuur hebben. Op welk moment van de dag moet je rabarber oogsten? De meningen verschillen over de vraag op welk moment van de dag je rabarber moet oogsten. We raden echter aan om de rabarber in de late namiddag te oogsten. In deze tijd van de dag is het vitaminegehalte van de plant het hoogst en het schadelijke nitraatgehalte heel laag.

Wat je nog meer moet weten over het oogsten van rabarber

Hoe kun je rabarber bewaren?

Rabarber die vers geoogst of gekocht is, moet meestal binnen een paar dagen geconsumeerd worden, want hij bederft snel. Om het zo lang mogelijk te bewaren, kun je de stengels het beste in de koelkast bewaren. Wikkel de rabarberstengels in de koelkast in een vochtige doek om ze tegen uitdrogen te beschermen. De kou van de koelkast remt de rottende bacteriën, maar je moet het niet langer dan drie dagen bewaren. Als je de rabarber toch langer wilt bewaren om er in de winter van te genieten, raden we aan hem in te vriezen.

Verse rabarber moet zo snel mogelijk gegeten worden. Maar met een geschikte verpakking kan het ook in de koelkast, of zelfs in het vriesvak bewaard worden. (Image source: 123rf.com / 77295949)

Hoe kun je rabarber invriezen?

Rabarber is tot een jaar houdbaar als je hem invriest. Wel moet opgemerkt worden dat hoe langer het bewaard wordt, hoe meer smaak het verliest. Het is daarom het beste om de stengels uiterlijk na zes maanden op te gebruiken. Om rabarber in te vriezen, was je hem eerst en verwijder je de bladeren en harde uiteinden. Dan kun je de bereide rabarber in stukjes snijden en ze blancheren. Je kunt het echter ook rauw invriezen.

Als je de stukjes drie minuten blancheert met bruisend heet water en ze daarna met ijswater afspoelt, zal de rabarber beter zijn kleur behouden.

Om klonten te voorkomen is het raadzaam de stukken eerst op een houten plank naast elkaar te leggen en ze een paar uur in het vriesvak te zetten. Dan kun je de voorgekookte stukken rabarber in een diepvrieszak of een andere goed afsluitbare diepvriesbestendige bak doen.

Moet je rabarber schillen?

In principe hoef je rabarber niet te schillen om hem te eten, maar het is wel aan te raden de schil te verwijderen. Het verhoogt niet alleen de smaak als je de stevige vezels verwijdert, maar het is ook veel gezonder als je de rabarber schilt. De schil bevat bijzonder hoge gehalten aan oxaalzuur, dat, zoals reeds gezegd, vergiftiging kan veroorzaken. We raden je daarom aan de rabarber te schillen voor je hem eet.

Conclusie

Samengevat is rabarber een heel gemakkelijk te verzorgen plant die, met een beetje zorg, optimale opbrengsten kan geven. Bovenal is bemesting van de plant essentieel als je lang van rabarber wilt profiteren. Onze tips moeten je helpen om je rabarberplant te optimaliseren en de best mogelijke opbrengst te krijgen. Als je al onze trucs toepast, zul je beloond worden met een bijzonder overvloedige oogst.

Foto bron: 123rf.com / 40293002 Foto bron: 123rf.com / 40293002

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies