
Wordt de radiator niet warm of slechts gedeeltelijk? De koude herfstdagen staan voor de deur en de verwarming doet zijn werk niet. Niemand vindt het leuk om dit te ontdekken! Daarom hebben we in dit artikel 4 snelle tips voor je op een rijtje gezet, waarmee je het probleem “koude radiator” zonder problemen kunt aanpakken.
We willen je niet alleen laten zien wat je kunt doen als je radiatoren niet warm worden, maar je ook tips geven over hoe je dit probleem kunt voorkomen of snel kunt herkennen en verhelpen door regelmatige controles en onderhoud. Verder bespreken we wanneer een specialist echt nodig is.
Inhoud
- 1 De belangrijkste feiten in het kort
- 2 Hoe werkt een radiator?
- 3 Achtergronden: Wat je moet weten als je radiatoren niet goed werken
- 4 Wat te doen als een radiator niet warm wordt: 4 snelle tips voor getroffenen
- 5 Hoe je een koude radiator kunt voorkomen
- 6 Wat je nog meer moet weten als je radiator niet warm wordt
- 7 Conclusie
De belangrijkste feiten in het kort
- Radiatoren zijn verbonden met een verwarmingscircuit. Het van buitenaf verwarmde warme water komt via de stroom in de radiator. De radiator warmt op en geeft warmte af. Het koude water stroomt via de retour weer naar buiten, wordt weer uitwendig opgewarmd en vindt dan zijn weg terug naar de radiator.
- Er zijn verschillende symptomen van hoe een niet goed werkende radiator zich kan manifesteren: hij blijft koud of wordt alleen aan de bovenkant warm. En daar zijn verschillende oorzaken voor: behoefte aan ventilatie, verkeerde druk in het verwarmingssysteem of een vastzittende thermostatische klep.
- Als huurder geldt: verwittig je huisbaas en experimenteer niet met het verwarmingssysteem. Als huiseigenaar kunnen de volgende tips je helpen de eerste maatregelen te nemen om je verwarmingssysteem te verbeteren.
Hoe werkt een radiator?
Om te begrijpen wat er mis is met een radiator, moet je eerst begrijpen hoe hij goed hoort te werken.
Een radiator produceert twee verschillende soorten warmte: stralingswarmte en convectiewarmte. Stralingswarmte verwijst naar de warmte die direct uit de radiator komt.
Tegelijk wekt hij convectiewarmte op, d.w.z. hij straalt warme lucht naar boven uit, die in de kamer verdeeld wordt.
De radiator gebruikt heet water om warmte op te wekken. Dit wordt van buiten verwarmd door een boiler en door de radiator geleid.
Daartoe heeft de radiator twee aansluitingen: een aanvoer en een retour. Op deze manier kan het warme water naar de radiator stromen en het koude water kan hem weer verlaten.
Het water stroomt zo door de radiator dat het een zo groot mogelijk oppervlak verwarmt en zo veel mogelijk warmte afgeeft aan de kamer.
De radiator is dus niet op alle plaatsen even warm, maar is bovenaan warmer dan onderaan en vooraan warmer dan achteraan.
Achtergronden: Wat je moet weten als je radiatoren niet goed werken
De volgende paragrafen moeten je helpen een eerste diagnose te stellen en zeker te weten of je radiator echt defect is.
Welke symptomen wijzen op een probleem in het verwarmingssysteem?
De laatste radiator wordt niet warm
Als de laatste radiator in het verwarmingscircuit niet goed warm wordt of als de prestaties van de radiatoren in het verwarmingssysteem voortdurend afnemen, weet je dat je verwarmingssysteem defect is en nagekeken moet worden.
Want bij een goed werkend verwarmingssysteem kunnen alle radiatoren precies hetzelfde vermogen leveren.
De radiator wordt alleen bovenaan warm
Zoals hierboven al gezegd, warmt de radiator niet op elk punt in dezelfde mate op. Het is warmer aan de bovenkant dan aan de onderkant, net zoals het aan de voorkant warmer is dan aan de achterkant.
Dit komt door de manier waarop de radiator werkt en is een intelligent principe dat de radiator in staat stelt zoveel mogelijk warmte af te geven aan de kamer.
Als je radiator echter alleen bovenaan vooraan warm wordt en het onderste en achterste deel van de radiator helemaal koud, dan weet je dat je je verwarmingssysteem moet nakijken. We leggen hieronder uit hoe je dat doet.
Nieuwe radiator wordt niet warm
Als je een nieuwe radiator geïnstalleerd hebt, is het bijzonder belangrijk om op de volgende aspecten te letten voor een probleemloze werking: ten eerste moet je regelmatig controleren of de verbindingen van je radiator goed vastzitten.
Bovendien moet de radiator ontlucht worden en verschillende keren met water bijgevuld worden. Geleidelijk aan zal je radiator dan goed en soepel opwarmen.
Wat zijn de mogelijke redenen waarom een radiator niet warm wordt?
Lucht in de radiator
De meest voorkomende oorzaak dat een radiator niet warm wordt is de opgehoopte lucht in de radiator. Zoals we weten werkt verwarming op basis van een circuit, dus is het heel belangrijk dat deze lucht uit de radiator kan ontsnappen, want ze verstoort het circuit.
Ook dit is zinvol en in je eigen belang, want een ontluchte radiator heeft meer energie nodig om de gewenste prestaties te leveren.
Een veel voorkomende aanwijzing voor lucht in de radiator is een radiator die niet volledig opwarmt of vervelende vloeiende of gorgelende geluiden maakt.
Thermostatische klep zit vast
Een andere reden waarom je radiator koud blijft kan een vastzittende thermostatische klep zijn. Verwarmingsthermostaten regelen de hoeveelheid toegevoerde energie op basis van de temperatuur in de kamer.
Bijvoorbeeld, zonlicht dat de kamer binnenvalt kan de kamertemperatuur doen stijgen. Dit zou een op vol vermogen draaiende radiator zinloos maken.
Daarom regelt de verwarmingsthermostaat de opbrengst van de radiator met behulp van een uitzettende of samentrekkende vloeistof en een klep die kan sluiten en openen.
Als deze klep vastzit, kan de radiator niet warm worden, ook al zou de temperatuur in de kamer dat wel doen vermoeden. We leggen hieronder uit hoe je een vastzittende klep kunt losmaken.
Retour/retourschroefverbinding
De retourschroefverbinding wordt vooral op moderne radiatoren gemonteerd. Hij regelt de doorstroming van het verwarmingswater door de radiator.
Omdat elke radiator zijn eigen retourschroefaansluiting heeft, is elke radiator daardoor ook individueel regelbaar.
Als een afzonderlijke radiator niet warm wordt, kan dat dus komen doordat de druk van het verwarmingswater in de radiator te laag is en je die iets moet verhogen.
Verderop in het artikel leggen we uit hoe je dit zelf kunt regelen.
Circulatiepomp defect
De circulatiepomp in je verwarmingssysteem regelt het verwarmingscircuit.
Het warme water (of een ander warmtedragend medium) moet van het verwarmingssysteem, waar het verwarmd wordt, naar de radiatoren geleid worden en, zodra het afgekoeld is, van daaruit weer naar het verwarmingssysteem om opgewarmd te worden.
Een circulatiepomp wordt gebruikt om een vlotte circulatie te garanderen. Als deze circulatiepomp defect is, wordt het verwarmingscircuit onderbroken en blijft de radiator koud.
Te weinig water in het verwarmingscircuit
Als geen van de bovenstaande problemen zich voordoet, kan het ook zijn omdat er te weinig water in het verwarmingscircuit zit. Dit kan gemakkelijk bijgevuld worden.
Als je echter niet dapper genoeg bent om de hieronder beschreven stappen te volgen, kun je beter een specialist raadplegen.
Is het gevaarlijk als een radiator niet warm wordt?
Bovendien moet, indien mogelijk, de radiator uitgeschakeld worden als hij niet volledig functioneert, want hij verbruikt onnodig energie.
Wat te doen als een radiator niet warm wordt: 4 snelle tips voor getroffenen
Als een of meer van je radiatoren niet warm worden en je hebt de oorzaak kunnen vinden, dan kun je die met behulp van onderstaande tips verhelpen en zo bijdragen tot de werking van je radiator.
Als algemene regel geldt: als je niet zeker weet wat je doet, bel dan een vakman!
Verder moeten vooral huurders eraan denken de huisbaas en/of de woningbeheerder op de hoogte te brengen van het defect in het verwarmingssysteem, ook al betreft het maar een enkele radiator.
Huurders moeten niet proberen zelf het verwarmingssysteem te repareren zonder toestemming van het beheer en/of de huisbaas.
Tip 1: Ontlucht het verwarmingssysteem
Als een radiator niet warm wordt, kan dat komen door de lucht in de radiator.
Het ontluchten van de lucht kan dit verhelpen. Zorg dat je, voordat je de radiatoren begint te ontluchten, de volgende dingen klaar hebt liggen
- een bakje om water in op te vangen (minstens ter grootte van een kopje)
- een oude doek om op te vegen
- de sleutel van de radiatorontluchting
Nu ben je klaar om te gaan!
- In eengezinswoningen kan en moet de circulatiepomp tijdens de bloeiperiode uitgeschakeld worden.
- Na ongeveer 30-60 minuten zullen alle luchtbellen zich in de radiatoren verzameld hebben.
- Zet nu de radiatoren op de hoogste stand.
- Houd nu een doek en een bakje klaar om het water op te vangen dat uit het ontluchtingsventiel komt.
- Open nu langzaam het ventiel met de ontluchtingssleutel - een halve draai is genoeg. Je hoort de lucht met een sis ontsnappen.
Gevaar voor brandwonden! De ontsnappende lucht is meestal erg heet - houd voldoende afstand!
- Je weet dat je genoeg ontlucht hebt als het sissende geluid ophoudt en er water uitkomt in plaats van lucht.
- Tenslotte hoef je alleen de circulatiepomp af te stellen. De verwarming is al geventileerd.
Tip 2: Draai de thermostaatkraan los
Als de thermostaatkraan vastzit, blijft de radiator koud. Dit kan o.a. gebeuren doordat hij tijdens de zomermaanden lange tijd niet bewogen is. De volgende stappen laten je zien hoe je hem weer los kunt maken
- Het losdraaien van de klep begint met het helemaal open draaien van de thermostaatkop. Door een wartelmoer los te draaien, kan de kop gemakkelijk verwijderd worden.
- Een kleine pin is duidelijk zichtbaar. Dit moet beweegbaar zijn. Als je het lichtjes naar binnen drukt, moet het terugveren in zijn oorspronkelijke positie. Is dit niet het geval, neem dan een tang en wiebel lichtjes aan de pen. Dit moet de klem losmaken en de pen moet terugveren in zijn oorspronkelijke positie.
- Controleer de werking van de pen door hem verschillende malen in te duwen. Als de pen steeds terugveert, heb je het probleem opgelost en kan de thermostaatkop weer bevestigd worden.
Na verloop van tijd kan ook je thermostatische klep aan vervanging toe zijn. Het is echter moeilijk voor een leek om te weten wanneer dit het geval is. Hier is het advies van een deskundige nodig.
Tip 3: Controleer de druk
De waterdruk van je verwarmingssysteem moet 0,1 bar per meter hoogte tussen de ketel en de radiator zijn. Dit betekent dat de druk 0.3 bar moet zijn als het hoogteverschil tussen de ketel en de radiator 3 meter is.
Een veelgemaakte fout in verwarmingssystemen is de circulatiepomp te groot te maken. Dit uit zich in een onaangenaam stromingsgeluid in de radiatoren.
Als dit het geval is, moet de pomp in elk geval vervangen worden, want door zijn grootte verbruikt hij onnodig veel energie.
Helaas kan de circulatiepomp niet zelfstandig vervangen worden, d.w.z. er moet dringend een specialist geraadpleegd worden. Voordat je de circulatiepomp vervangt, moet ook een hydraulische balans gemaakt worden.
Tip 4: Bel een specialist
Een specialist moet je niet alleen bellen als er ernstige schade aan het verwarmingssysteem is. Ernstige schade omvat bijvoorbeeld een druppelende radiator.
Het advies van een specialist kan ook nodig en raadzaam zijn voor kleine storingen, zoals een radiator die niet warm wordt.
Hoewel de bovenstaande tips over het ontluchten van de radiator en het losdraaien van het ventiel je kunnen helpen, kun je door verkeerd te werk te gaan of andere verwante problemen het verwarmingssysteem meer beschadigen dan helpen.
Omdat het verwarmingssysteem als een circuit werkt, is het belangrijk het niet te verstoren.
Je kunt een specialist bellen als het probleem zich voor het eerst voordoet en goed over zijn of haar schouders meekijken.
Bovendien moet de specialist worden geroepen vooral als er te weinig water in het verwarmingssysteem zit. Vaak wordt aangenomen dat dit gewoon bijgevuld kan worden.
Om te voorkomen dat het verwarmingssysteem dichtslibt, moet echter rekening gehouden worden met de precieze fysische samenstelling van het verwarmingswater. Het is beter dit door een vakman te laten doen om langdurige schade te voorkomen.
Samenvattend hebben we een tabel met de belangrijkste oorzaken en oplossingen voor je gemaakt:
Oorzaken | Oplossing |
---|---|
Lucht in de radiator | Ontluchting: Lucht in het verwarmingssysteem verhindert dat het water soepel stroomt. Ontluchting laat deze lucht uit het systeem ontsnappen en het water kan weer ongehinderd en gelijkmatig door de verwarmingsbuizen stromen. |
Thermostatische klep klem | De thermostatische klep losmaken: Tijdens de lange zomermaanden kan de thermostatische klep vastlopen. Alles wat je nodig hebt om het los te maken is een tangetje en een beetje geduld. |
Retour/retour schroefkoppeling | De retourschroefkoppeling regelt de druk van het warme water afzonderlijk voor elke radiator. Dus als een radiator niet warm wordt, kan dat komen doordat de druk erin te laag is. Om de druk in een radiator te verhogen, kun je het beste een specialist bellen die je precies kan vertellen welke druk nodig is. |
Circulatiepomp defect | De circulatiepomp regelt het hele verwarmingscircuit. Dit betekent dat het garandeert dat het verwarmingswater op de juiste manier in het systeem circuleert. Als hij defect is, wordt het verwarmingscircuit onderbroken en kunnen de radiatoren niet meer opwarmen. Helaas kan alleen een specialist een circulatiepomp vervangen. |
Te weinig water in het verwarmingssysteem | Vul bij met water: Moet alleen door een deskundige gedaan worden, want het water moet aan hoge fysische normen voldoen om slibvorming in het verwarmingssysteem te voorkomen. |
Hoe je een koude radiator kunt voorkomen
Regelmatige controle
Om een koude radiator en de koude kamers die dat op koude winterdagen veroorzaakt te voorkomen, is het van essentieel belang je verwarmingssysteem en radiatoren regelmatig te controleren.
Met de hierboven genoemde tips kun je deze jaarlijkse controle gemakkelijk zelf uitvoeren. Hier volgt een korte samenvatting van de belangrijkste punten
- Controleer de druk: Je kunt dit aflezen op de mammometer van je verwarmingstoestel. De zwarte wijzer geeft de huidige druk aan, de rode wijzer de maximum druk. Als de zwarte wijzer onderaan staat, is er te weinig druk. Deze controle vergt geen werk en kan en moet verschillende keren uitgevoerd worden.
- Controleer de thermostaatkraan: Voordat de koude dagen beginnen, is het raadzaam de werking van de afzonderlijke radiatoren te controleren. Als de radiatoren in de zomer lange tijd niet gebruikt worden, kunnen ze gemakkelijk vastlopen, vooral de thermostatische klep.
- Ontlucht de lucht: Je kunt dit meestal zonder problemen zelf doen, en het zou als preventieve maatregel vóór de wintermaanden gedaan moeten worden.
Regelmatig onderhoud: hydraulisch balanceren
Met behulp van hydraulisch balanceren worden alle radiatoren van een verwarmingssysteem juist afgesteld, zodat ze hun respectieve kamers steeds van voldoende warmte voorzien. Met andere woorden, het systeem wordt aangepast aan de vraag.
Zo’n procedure heeft verschillende voordelen. Enerzijds helpt het om het energieverbruik met tot 15% te verminderen.
Verder draagt het bij tot een comfortabeler warmte, omdat de verwarming aan de vraag wordt aangepast, en hinderlijke geluiden in het verwarmingssysteem worden gestopt.
Hydraulisch balanceren kan alleen door een specialist gedaan worden.
Wat je nog meer moet weten als je radiator niet warm wordt
Wat zegt de Huurderswet?
Veel huurovereenkomsten regelen wanneer een verwarmingssysteem moet worden aangezet. Meestal zijn dat de perioden van 1 oktober tot 30 april of van 15 september tot 15 mei.
Verder staat in contracten vaak dat de verwarming aan moet als de gemiddelde temperatuur gedurende drie opeenvolgende dagen onder de 15 graden zakt.
Deze voorschriften dienen om ervoor te zorgen dat er in de flat een minimumtemperatuur van tussen de 20 en 22 graden Celsius heerst, om langdurige schade zoals schimmelgroei te voorkomen.
Als zich een defect voordoet in het verwarmingssysteem, moet de huurder de verhuurder daarvan onmiddellijk op de hoogte brengen, bij voorkeur schriftelijk. De huisbaas zal dan een specialist opdracht geven het probleem te verhelpen.
Als de verhuurder niet bereikt kan worden, maar de te melden schade verderstrekkende gevolgen heeft, bijvoorbeeld in het geval van een gesprongen waterleiding, treedt de “gevaar bij vertraging” clausule in werking.
Hierin staat dat de huurder ook zelf een specialist kan bellen om verdere schade te voorkomen.
De Europese norm DIN EN 12831 geeft een richtlijn voor standaard binnentemperaturen.
We hebben een overzicht van deze normen voor woongebouwen samengesteld in de volgende tabel:
Kamer | Standaard binnentemperatuur |
---|---|
Woon- en slaapkamer | + 20 °C |
Hoofdvertrekken trappenhuis | + 20 °C |
Badkamer | + 24 °C |
WC | + 20 °C |
Verwarmde aangrenzende kamers (gangen, trappenhuizen) | + 15 °C |
Onverwarmde aangrenzende kamers (kelders, gangen, voorraadkamers) | + 10 °C |
Wanneer krijg ik huurverlaging?
Er kan altijd huurvermindering gevraagd worden als de verwarming volledig uitvalt en de bruikbaarheid van de flat daardoor vermindert.
Hier zijn echter geen precieze voorschriften voor. De mate waarin de huurder de huur kan verlagen varieert dus van geval tot geval.
Gangbare percentages variëren van 10 tot 100 procent. Een huurverlaging van 100 procent treedt in werking als de verwarming de hele koude maanden uit blijft.
Omdat er geen adequate voorschriften zijn, moet de huurder beslist professionele hulp zoeken. Advocaten of huurdersverenigingen, bijvoorbeeld, kunnen hierbij behulpzaam zijn.
In elk geval rust op de huurder de bewijslast. Mocht je dus zo’n situatie overkomen, vergeet dan niet om de buiten- en binnentemperaturen en de defecten in het systeem nauwkeurig bij te houden. Omdat:
Een ongerechtvaardigde huurverlaging kan leiden tot opzegging zonder opzegtermijn van de kant van de verhuurder.
Conclusie
Als je radiator niet warm wordt, kan dat te wijten zijn aan een defect in de radiator zelf of in het hele verwarmingssysteem.
Om te voorkomen dat je onnodig een specialist moet inschakelen, kun je een eerste storingsdiagnose stellen door de radiator te ontluchten, de druk en de circulatiepomp te controleren en het thermostatisch ventiel los te draaien.
Omdat de radiatoren met een verwarmingscircuit verbonden zijn, kan een defect in een radiator ook de werking of het rendement van de andere radiatoren in je huis beïnvloeden.
Daarom moet je elk probleem dat zich voordoet beslist heel tijdig aanpakken.
Beeldbron: pixabay.com / TBIT