De functie van radiatorthermostaten is het mogelijk maken van eenvoudige en slimme regeling van de temperatuur van de radiator. Of de radiatorthermostaat nu handmatig instelbaar, programmeerbaar of via app te bedienen moet zijn, dankzij de verschillende soorten zijn alle wensen te vervullen.
Het vervangen van een oude of defecte thermostaat is niet alleen belangrijk voor je persoonlijk welzijn thuis, maar ook om te besparen op verwarmingskosten. Met onze grote radiatorthermostaat test 2021 willen we je helpen de beste radiatorthermostaat voor jou te vinden.
We hebben mechanische en elektronische radiatorthermostaten en radiografische radiatorthermostaten met elkaar vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Radiatorthermostaat: Onze selectie
- 3 Shopgids Radiatorthermostaat: Alles wat je moet weten
- 3.1 Wat is een radiatorthermostaat?
- 3.2 Hoe werkt een radiatorthermostaat?
- 3.3 Wanneer moet je een radiatorthermostaat vervangen?
- 3.4 Welke soorten aansluitingen zijn er voor een radiatorthermostaat?
- 3.5 Hoeveel kost een radiatorthermostaat?
- 3.6 Welke alternatieven zijn er voor een radiatorthermostaat?
- 4 Besluit: Welke soorten radiatorthermostaten zijn er en welke is de juiste voor jou?
- 5 Waar moet je op letten bij je aankoop?
- 6 Wetenswaardigheden over radiatorthermostaten
Belangrijk om te weten
- Een radiatorthermostaat wordt op een radiator bevestigd en stelt je in staat de regeling van de temperatuur te regelen.
- In principe maken we onderscheid tussen drie soorten: mechanische en elektronische radiatorthermostaten en radiografische radiatorthermostaten.
- Mechanische modellen zijn geschikt voor de eenvoudigst mogelijke werking van de thermostaat. Als je op verwarmingskosten wilt besparen en extra functies wilt, komen elektronische of radiografisch bestuurde modellen je goed van pas.
Radiatorthermostaat: Onze selectie
Bosch Smart Home Radiatorthermostaat variaties Variant Duitsland. grijs, wit
Lees de meningen van de gebruikers
Koop op Amazon
Shopgids Radiatorthermostaat: Alles wat je moet weten
Wat is een radiatorthermostaat?
Het is daarom een belangrijk onderdeel van elk verwarmingssysteem. In principe maken we onderscheid tussen een mechanische radiatorthermostaat, een elektronische radiatorthermostaat en een radiografische radiatorthermostaat.
- Bij mechanische radiatorthermostaten wordt de temperatuur ingesteld aan de hand van verschillende trappen.
(Image source: pixabay.com / ri)
Alle soorten radiatorthermostaten hebben dezelfde functie. Het enige verschil is dat ze ontworpen zijn om aan verschillende behoeften te voldoen en dat hun werking varieert. In de Decision sectie gaan we meer in detail over de drie soorten en laten we je de voor- en nadelen van elk zien.
Hoe werkt een radiatorthermostaat?
Mechanische radiatorthermostaat
De radiatorthermostaat bestaat uit een boven- en onderdeel. De klep zit in het onderste deel. In het bovenste deel, de thermostaatkop genoemd, zit een vloeistof of gas dat zijn volume aanpast aan de temperatuur. De klepstift wordt hiermee geregeld en met handmatige instelling op de temperatuurregelaar.
De gewenste ruimtetemperatuur wordt ingesteld met de temperatuurregelaar op de thermostaatkop en daarmee ook de stand van de klepstift.
De ventielpen loopt van de thermostaatkop naar de klep. De stand ervan bepaalt de grootte van de klepopening. Als hij op het ventiel drukt, wordt de opening verkleind en stroomt er minder verwarmingswater in de radiator.
Als hij weinig of helemaal niet op de klep drukt, wordt de klepopening groter en stroomt er meer verwarmingswater naar binnen. Als de temperatuurregelaar op een lagere stand gezet wordt, wordt de ventielpen op het ventiel gedrukt.
Als hij op een hoger niveau staat, trekt hij de pin weg van het ventiel. Als de gewenste temperatuur bereikt is en dezelfde warmte zou blijven uitstralen, zou het daardoor te warm kunnen worden. De klepstift wordt dus nog steeds bestuurd door de vloeistof of het gas in de thermostaatkop.
Als de kamertemperatuur te hoog is, zet de vloeistof of het gas uit, waardoor de ventielpen op de klep drukt. Omgekeerd, als de temperatuur lager is, neemt het volume af, drukt de ventielpen niet meer op het ventiel en kan het openen.
Elektronische radiatorthermostaat & radiografische radiatorthermostaat
Met een elektronische radiatorthermostaat & een radiografische radiatorthermostaat werkt de toevoer van verwarmingswater in principe hetzelfde als met het mechanische type. De kamertemperatuur wordt echter gemeten door een elektronische sensor en een elektrische motor regelt de klep.
Wanneer moet je een radiatorthermostaat vervangen?
De radiatorthermostaat is kapot
Wanneer je een radiatorthermostaat moet vervangen hangt helemaal af van hoe goed hij werkt. Tekenen van een defecte radiatorthermostaat zouden bijvoorbeeld zijn, dat je radiator niet meer goed afkoelt of dat de temperatuurregelaar niet meer goed bewogen kan worden. Dan, ten laatste, zou het tijd zijn om het model te vervangen.
Als er over langere tijd geen problemen optreden, is de vuistregel dat radiatorthermostaten ongeveer om de 15 jaar vervangen moeten worden. Er is echter geen verplichting om ze te vervangen.
Een manier om te bepalen of een radiatorthermostaat vervangen moet worden is de thermostaatkop los te schroeven en te kijken of de klepstift al versleten is. Als dit het geval is, kan de pin niet meer goed op de klep drukken, waardoor een goede werking niet meer gegarandeerd is.
Besparing op verwarmingskosten
Een andere reden om je radiatorthermostaat te vervangen zou de wens zijn om op verwarmingskosten te besparen. Enerzijds kunnen hogere kosten ontstaan als de verwarmingsklep niet meer goed werkt.
Bijvoorbeeld, als het blijft verwarmen zonder dat een hogere kamertemperatuur gewenst is. Anderzijds kun je behoefte hebben aan een programmeerbaar model. Als je vaak van huis bent en je wilt de kamer niet in dezelfde mate verwarmen als je weg bent.
Welke soorten aansluitingen zijn er voor een radiatorthermostaat?
Het is belangrijk te noteren welke schroefdraadmaat je ventiel heeft en hoe je radiator geplaatst is. Misschien heb je een adapter nodig met een speciale pasvorm voor je gewenste model (zoals een hoekadapter).
Om te voorkomen dat je er na aankoop van een nieuwe radiatorthermostaat achter komt dat het model niet op de schroefdraad past, kun je vóór de aankoop de volgende punten in overweging nemen:
- Als je een defecte radiatorthermostaat wilt vervangen, kun je op zoek gaan naar gelijksoortige modellen.
- Overweeg de plaats van je radiator of waar de radiatorthermostaat komt te staan. Vraag je af hoe de thermostaat verwijderd kan worden.
- Meet de schroefdraadmaat van je ventiel alvorens te kopen.
- Controleer of een geschikte adapter bij de radiatorthermostaat geleverd is.
Hoeveel kost een radiatorthermostaat?
Als er een bijzonder gunstige aanbieding is, kunnen de prijzen nog lager zijn. En omgekeerd zijn er ook geïsoleerde modellen die beduidend duurder zijn. Je moet echter niet vergeten dat dit de prijzen zijn voor de thermostatische kop. Als een ventiel of adapter nodig is, kan dat extra kosten opleveren.
De prijzen voor mechanische radiatorthermostaten beginnen aan de onderkant van de prijsklasse. Dit betekent echter niet per se dat het de goedkoopste soort is.
Zo kan een model met afstandsregelaar tot 70 euro kosten. De prijzen voor een elektronische radiatorthermostaat beginnen bij ongeveer 15 euro en die voor radiografische thermostaten bij ongeveer 25 euro.
Type | Prijsklasse |
---|---|
Mechanische radiatorthermostaten | ca. 7 - 70 euro |
Elektronische radiatorthermostaten | ca. 15 - 90 euro |
Radiografische radiatorthermostaten | ca. 25 - 120 euro |
Met deze oriëntatiewaarden geldt het volgende: hoe eenvoudiger het model en hoe minder functies het heeft, hoe minder het kost. Omgekeerd geldt: hoe meer extra functies (zoals “smart home system”), hoe duurder het model.
Vaak worden bij elektronische of radiografische radiatorthermostaten meerdere thermostaatkoppen in één set verkocht.
Welke alternatieven zijn er voor een radiatorthermostaat?
Alternatieven voor verwarming met een verwarmingssysteem zouden elektrische radiatoren zijn of verwarming met hout. In het volgende gedeelte geven we je een kort overzicht van de alternatieven.
Type | Beschrijving |
---|---|
Kamerthermostaat | De gewenste temperatuur wordt op de thermostaat ingesteld. Het meet de kamertemperatuur en als die lager is dan de aangegeven waarde, verwarmen de radiatoren tot de werkelijke kamertemperatuur weer bereikt is. |
Buitentemperatuursensor | Wordt bevestigd aan de buitenmuur van het huis. Het meet de buitentemperatuur en past de temperatuur van het verwarmingswater aan de omstandigheden aan. Dit zorgt ervoor dat de radiatoren altijd voldoende warmte leveren. |
Alternatieven voor verwarming met een verwarmingssysteem
Elektrische verwarmingssystemen zoals convectorverwarmers of infraroodverwarmers zijn beide verkrijgbaar in de vorm van afzonderlijke radiatoren. Als je geen verwarmingssysteem kunt of wilt gebruiken, is dit een goed alternatief.
De elektrische radiatoren zijn gemakkelijk op de gewenste plaats te zetten en kunnen ook weer zonder veel moeite verplaatst worden. Afhankelijk van het model en je behoeften kunnen ze ook op een geschikte plaats aan de muur bevestigd worden.
Een tweede alternatief zou zijn om met hout te verwarmen met kachels en open haarden. Ze zijn nu in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Ze dienen als warmteproducenten en warmteaccumulatoren en worden ook specifiek als stijlmiddel gebruikt.
Dit alternatief kan gebruikt worden als verwarming van het hele huis en, afhankelijk van het model van de kachel of haard, ook om te koken.
Besluit: Welke soorten radiatorthermostaten zijn er en welke is de juiste voor jou?
Als je een nieuwe radiatorthermostaat wilt kopen, zijn er drie alternatieven om uit te kiezen:
- Mechanische radiatorthermostaat
- Elektronische radiatorthermostaat
- Radiatorthermostaat
De werking en functies van de drie verschillende radiatorthermostaten hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest en wat je thermostaat moet kunnen, is een ander type geschikt voor je. In het volgende gedeelte willen we de beslissing voor je gemakkelijker maken.
Wat onderscheidt een mechanische radiatorthermostaat en wat zijn de voor- en nadelen?
De mechanische radiatorthermostaat is nog steeds de meest gebruikte regeling voor de radiator. We onderscheiden vier soorten thermostatische koppen.
- Met ingebouwde sensor: De temperatuur wordt gemeten door de ingebouwde sensor in de thermostaatkop.
Een mechanische radiatorthermostaat met ingebouwde voeler is gemakkelijk te installeren en te bedienen. Bovendien heb je met dit type thermostaat heel lage aanschafkosten.
Bij alle vier soorten mechanische radiatorthermostaten is één thermostaat per radiator nodig en is programmering van de verwarmingstijden niet mogelijk.
- Met afstandssensor: Een afstandssensor is een temperatuursensor die zich buiten de thermostaatkop bevindt en er via een capillaire buis mee verbonden is. De afstandsvoeler wordt gebruikt als de thermostaatkop zich in een ongunstige positie bevindt (bijvoorbeeld achter een gordijn). Om te zorgen dat de temperatuurmeting hierdoor niet beïnvloed wordt, wordt de afstandssensor geplaatst op een plaats waar hij vrij rond kan stromen.
- Met afstandsregelaar: Als de thermostaatkop op een ontoegankelijke plaats zit (bijvoorbeeld achter een betimmering), wordt een afstandsregelaar gebruikt. De afstandsregelaar is een thermostatische kop die op een geschikte plaats geplaatst kan worden. Het heeft een ingebouwde sensor en is ook met een capillair buisje verbonden met het ventiel.
- Met centrale versteller: De centrale versteller heeft de afstandsversteller en de afstandssensor apart en beide zijn met capillaire buisjes met de klep verbonden.
De voor- en nadelen van de drie varianten ten opzichte van de mechanische radiatorthermostaat met ingebouwde voeler zijn als volgt:
Deze drie soorten mechanische thermostaten beloven een nauwkeurigere temperatuurmeting dan die met ingebouwde sensoren. Bovendien maken ze het mogelijk om moeilijk bereikbare radiatoren te bedienen. Ze brengen echter extra installatiewerk met zich mee en kunnen, afhankelijk van het gekozen model, meer kosten.
Wat kenmerkt een elektronische radiatorthermostaat en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Met elektronische radiatorthermostaten is een thermostaat nodig voor elke radiator, die apart ingesteld wordt. De temperatuurinstellingen gebeuren direct op de thermostaatkop, meestal via een digitaal display. Zo kun je de gewenste temperatuur nauwkeurig instellen.
Elektrische thermostaten zijn programmeerbaar. Je kunt de gewenste temperatuur instellen afhankelijk van het uur van de dag of de dag van de week. In de regel is hij zo geprogrammeerd dat hij overdag verwarmt en ‘s nachts de temperatuur verlaagt.
Bovendien kun je individueel bepalen op welke dagen van de week hij overdag niet hoeft te verwarmen. Wil je echter terugkeren naar een warm huis, bijvoorbeeld na je werk, dan kun je instellen dat de verwarming al begint voordat je aankomt.
Een andere functie waarmee de meeste modellen zijn uitgerust is een “open raam” functie. Een plotselinge en sterke temperatuurdaling wordt door de thermostaat geïnterpreteerd als een open raam en hij verlaagt de verwarmingstemperatuur.
Intussen hebben sommige radiatorthermostaten ook een intelligente regeling (Smart System). Dit betekent dat de thermostaat in staat is te analyseren wat er werkelijk in de omgeving gebeurt. Het neemt waar hoeveel zonlicht er in de kamer is en hoe intensief de ruimte gebruikt wordt.
Op basis van deze factoren past het de temperatuur aan. Dit maakt intelligente verwarming mogelijk. Met deze extra functies kun je, als je het op de juiste manier gebruikt, wat stookkosten besparen.
Elektronische radiatorthermostaten hebben meestal hogere aanschafkosten dan mechanische. Ze zijn alleen volledig functioneel als batterijen met voldoende capaciteit gebruikt worden.
Wat onderscheidt een radiografische radiatorthermostaat en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Een radiografische radiatorthermostaat heeft in principe dezelfde functies als een elektronische thermostaat. Het heeft echter enkele extra mogelijkheden. Ook hier wordt per radiator een radiatorthermostaat gebruikt en de instellingen/programmering kunnen op de thermostaatkop zelf gedaan worden.
Met draadloze thermostaten kunnen echter ook alle toestellen via een gemeenschappelijke bedieningseenheid ingesteld worden. De bedieningseenheid kan overal in de kamer geplaatst worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Bluetooth functie en een Internet verbinding.
Sommige modellen kunnen zelfs via een app bediend worden. Hiermee kun je je radiatorthermostaat handig en spontaan bedienen en instellen. Als je in een netwerk met Internet toegang zit, kun je de thermostaten zelfs op grote afstand bedienen.
Bovendien kun je ze met steeds meer modellen inrichten in het Smart Home Systeem. Dankzij de compatibiliteit met Apple HomeKit, Alexa of Google Assistant kun je bijvoorbeeld zelfs je verwarming met de spraakbesturing bedienen.
De installatie van een draadloze radiatorthermostaat vraagt een extra inspanning ten opzichte van de vorige soorten (netwerkintegratie). Je moet je er ook van bewust zijn dat er andere componenten nodig zijn om volledig te kunnen functioneren, zoals een netwerkrouter (internettoegang), een mobiele telefoon, laptop of tablet of een centrale besturingseenheid.
De aanschafkosten van een draadloze radiatorthermostaat zijn meestal beduidend hoger dan die van de andere soorten. Bediening op afstand is alleen mogelijk met een actieve stroom- en internetvoorziening.
Afhankelijk hiervan kunnen netwerk- en stroomstoringen problemen veroorzaken. Om deze thermostaat ten volle te kunnen gebruiken, moet je enige kennis hebben van de moderne communicatietechnologie.
Waar moet je op letten bij je aankoop?
In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke radiatorthermostaten.
- Je kunt radiatorthermostaten kopen in verschillende uitvoeringen. De klassieke kleur van een thermostaat is wit, maar sommige modellen zijn ook in zwart verkrijgbaar.
(Image source: pixabay.com / Gelly___)
De criteria die je kunt gebruiken om thermostaten te vergelijken zijn o.a.:
In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.
Werking en functie
Met behulp van het beslissingsgedeelte heb je kennis gemaakt met de verschillende soorten radiatorthermostaten. Dit is het eerste en belangrijkste aankoopcriterium. Zo bepaal je welke functies je voor je radiatorthermostaat wilt en hoe je hem wilt bedienen.
Eenvoudige en uniforme werking
Als je de eenvoudigste en meest gelijkmatige werking zoekt, raden we een mechanische radiatorthermostaat aan. Hier moet je onderscheid maken tussen de vier modellen thermostaatkoppen. Wil je de laagst mogelijke aanschafkosten, dan is de thermostatische kop met de ingebouwde temperatuursensor de juiste voor jou.
Als je radiatorthermostaat achter een gordijn of op een moeilijk bereikbare plaats staat, kies je beter een van de andere modellen. Voor een ander overzicht van deze vier soorten mechanische radiatorthermostaten, lees je het beslissingsgedeelte opnieuw
Programmeerbaar en bespaar op verwarmingskosten
Als je op verwarmingskosten wilt besparen en je thermostaten individueel wilt programmeren, ben je goed gediend met een elektronisch model.
Wil je de functies van een elektronische radiatorthermostaat en wil je ook de thermostaten via een app kunnen bedienen, dan moet je voor een radiografische radiatorthermostaat gaan.
Over de precieze voor- en nadelen van alle opties kun je meer in detail lezen in de rubriek hierboven.
Type verbinding
Dit criterium is enigszins verwant met het bovenstaande. Bij mechanische en elektronische radiatorthermostaten kunnen alle instellingen alleen op de thermostaatkop gedaan worden.
Als je je radiatorthermostaten allemaal vanaf één toestel wilt kunnen bedienen en ze eventueel zelfs via een app wilt instellen, dan zou ons advies een draadloze radiatorthermostaat zijn. Deze modellen hebben Bluetooth en een internetverbinding en kunnen dit voor je doen.
- Intussen zijn sommige radiatorthermostaten geïntegreerd in een “smart home” systeem. Dankzij de compatibiliteit met Apple HomeKit, Alexa of Google Assistant kun je bijvoorbeeld je verwarming zelfs met de spraakbesturing bedienen.
(Beeldbron: pixabay / geralt)
Hier kun je er ook rekening mee houden of de radiatorthermostaat in een thuissysteem geïntegreerd is. Dankzij de compatibiliteit met Apple HomeKit, Alexa of Google Assistant kun je bijvoorbeeld je verwarming zelfs met de spraakbesturing bedienen.
Slim systeem
Sommige modellen radiatorthermostaten werken met een slim systeem of ook wel intelligent verwarmingssysteem genoemd.
Een model met een slim systeem is misschien duurder in aanschaf, maar het optimaliseert automatisch je voorprogrammering. Ook al maakt dit maar een klein verschil, je kunt toch op je stookkosten besparen.
Mechanische thermostaten hebben geen Smart System. Als je een model met deze functie wilt, raden we een elektronische of radiografische radiatorthermostaat aan.
Stroomvoorziening
Mechanische radiatorthermostaten hebben geen extra stroomvoorziening nodig. Ze hoeven alleen maar op de radiator aangesloten te worden. Nadat je hem aangesloten hebt, zou je je hierover geen zorgen meer moeten maken.
Elektronische en radiografische thermostaten hebben echter batterijen nodig om te werken. Meestal zijn dat AA batterijen en vaak zijn er al twee bij de levering inbegrepen. Zodra de batterijen leeg zijn, moet je ze vervangen voor verdere volledige werking.
De meeste thermostaten geven op het display aan wanneer de batterijen leeg of bijna leeg zijn. Een automatisch mechanisme moet dan de klep van de radiatorthermostaat tot een bepaalde graad openen, zodat de warmte kan blijven worden afgegeven.
Kinderveiligheidsslot
Radiatorthermostaten bevinden zich meestal op plaatsen die binnen het bereik van kinderen zijn. Het kan gebeuren dat kinderen al spelend de instellingen van de thermostaat veranderen.
Dit kan bijvoorbeeld ten onrechte de indruk wekken dat de radiatorthermostaat kapot is, of het kan ook leiden tot hogere verwarmingskosten. Met andere woorden, als je kinderen hebt en de genoemde problemen wilt vermijden, raden we je aan een model met kinderslot te kopen.
Type | Kinderslot |
---|---|
Mechanische radiatorthermostaten | ✗ |
Elektronische radiatorthermostaten | ✓ |
Radiogestuurde radiatorthermostaten | ✓ |
Mechanische radiatorthermostaten hebben geen kinderslot. Maar elektronische en radiogestuurde thermostaten hebben er nu meestal een. Je kunt ze activeren met een speciale toetsencombinatie.
Je vindt dit in de gebruiksaanwijzing van je model. Als je de gebruiksaanwijzing niet bij de hand hebt, kun je een versie ervan op het Internet zoeken.
Wetenswaardigheden over radiatorthermostaten
Hoe vervang je een radiatorthermostaat?
- Voorbereiding: Zet de thermostaatkop op de hoogste stand. Dit maakt het gemakkelijker te verwijderen omdat het zo losjes zit.
- Maak de borgring los: De thermostatische kop wordt vastgezet met een borgring of klem. Je kunt de borgring losmaken met een tang en de klem met een schroevendraaier. Als je model een borgring heeft, leg er dan een lap of doek omheen om hem niet te beschadigen bij het verwijderen. Maak de regelaar los door hem met een tang tegen de klok in te draaien. Als het in plaats daarvan de klem is, draai je de schroeven los met een schroevendraaier.
- Verwijder de radiatorthermostaat: Als de eerste twee stappen gedaan zijn, kun je de radiatorthermostaat verwijderen. Soms is hiervoor een lichte draai nodig. Als het niet goed werkt, controleer dan nog eens of de borgring/-klem los zit. Als dit het geval is, trek er dan wat harder aan om de veiligheidsvergrendeling, die in sommige modellen geïntegreerd is, te overwinnen.
- Controleer de klepstift: De ventielpen moet nu zichtbaar zijn. Om te controleren of de thermostaat echt kapot is, probeer je de pin naar binnen te duwen. Als dit niet mogelijk is, betekent dit dat de klep en niet de thermostaat stuk is.
- Plaats de nieuwe radiatorthermostaat: Nu kun je je vervangende model aantrekken. Zorg ervoor dat de thermostaat op dezelfde manier gemonteerd is als toen hij verwijderd werd. De hoogste stand moet op dezelfde plaats staan (helemaal omhoog gedraaid).
- Maak vast: Nu kun je de borgring of klem weer vastmaken met een tang of een schroevendraaier.
Als je een model hebt met een afstandssensor of afstandsregelaar, moet je die ook vervangen.
Als je een radiogestuurde radiatorthermostaat gekozen hebt, zul je iets meer werk moeten doen. Zo moet bijvoorbeeld het centrale bedieningselement vervangen worden en moeten netwerkinstellingen gemaakt worden, of moeten extra functies (bv. Smart Home System) geïnstalleerd worden.
In het algemeen moet je bij programmeerbare apparaten niet vergeten dat je ook tijd moet uittrekken voor je individuele instellingen.
Wat betekenen de getallen op een radiatorthermostaat?
Een mechanische radiatorthermostaat is voorzien van een temperatuurregelaar. Dit betekent dat de temperatuur in vijf trappen wordt ingesteld. Afhankelijk van het model zijn deze stappen gemarkeerd met cijfers, streepjes of symbolen.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hebben de vijf stadia niets te maken met hoe snel de radiator opwarmt. Ze staan voor een bepaalde temperatuur.
Stadium | temperatuur in °C |
---|---|
* = vorstbescherming | ca. 7°C |
Stadium 1 | ca. 12°C |
Stadium 2 | ca. 16°C |
Stadium 3 | ca. 20°C |
Stadium 4 | ca. 24°C |
Stadium 5 | ca. 28°C |
Het heeft alleen zin de radiatorthermostaat op de hoogste stand te zetten als je een kamertemperatuur van ca. 28°C wilt bereiken, en niet om het sneller warm te krijgen. We raden je aan geen niveaus boven vier te gebruiken, want die verbruiken veel energie en kunnen je verwarmingskosten verhogen.
Hoe kun je een radiatorthermostaat die vastzit weer aan de praat krijgen?
Verwarmt je radiator niet meer, ook al heb je de radiatorthermostaat op de hoogste stand gezet? Dan komt het waarschijnlijk doordat je verwarmingsklep vastzit. In het volgende gedeelte laten we je zien hoe je de klep weer kunt laten werken
- Demonteer de thermostaatkop zoals hierboven beschreven.
- Dan komt het verwarmingsventiel met de ventielpen aan het licht. Idealiter moet de ventielpen 5 mm uitsteken. Als hij niet zo ver uitsteekt, zit hij vast. Er zijn drie mogelijkheden die je kunnen helpen om het weer los te maken.
- Probeer de pin er voorzichtig uit te trekken met een tang. Normaal zou het er zo uit moeten komen.
- Als dit niet werkt, kun je een hamer of de achterkant van een schroevendraaier gebruiken om er zachtjes op te duwen. Dit zal druk uitoefenen, waardoor de pin los kan komen.
- Als dit niet het geval is, tik dan voorzichtig met een hamer op de zijkant van het ventielhuis.
- Als de pin nog steeds niet loskomt, probeer dan een multifunctioneel middel te gebruiken om vuil, lijmresten en andere dingen te verwijderen.
- Als een van deze mogelijkheden gewerkt heeft, is het een goed idee om een speciaal tapvet te gebruiken.
- Smeer het montagevet rond de ventielpen en druk hem enkele malen in (weer met een hamer of de achterkant van een schroevendraaier) en laat hem er weer uit komen. Zo kan het vet zich goed verspreiden.
- Nu kun je de thermostaatkop weer vastmaken. Volg weer de aanwijzingen hierboven.
Als de ventielpen op geen enkele manier losgemaakt kan worden, moet je een specialist raadplegen. Om je een beter idee te geven van het hele proces, hebben we een video uitgezocht die je laat zien hoe je je radiatorthermostaat weer werkend kunt maken.
Foto bron: Raths/ 123rf.com