Laatst bijgewerkt: 31-07-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

16Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

Soldeerstations zijn het perfecte gereedschap voor alle hobby doe-het-zelvers die niet zonder een hoge mate van gemak willen. Soldeerstations worden vaak gebruikt in de elektronica, voor het SMD solderen van printplaten, of voor het solderen voor modelbouw. Overweeg je een soldeerstation aan te schaffen?

Onze soldeerstation test 2021 is bedoeld om je te helpen een overzicht te krijgen van de verschillende soorten soldeerstations en de belangrijkste producteigenschappen. Om het je gemakkelijker te maken een aankoopbeslissing te nemen en het juiste soldeerstation en de nodige accessoires voor je te vinden, laten we je zien hoe we verschillende soorten soldeerstations vergelijken en ingaan op de respectieve voor- en nadelen.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Soldeerstations zijn hoogwaardige soldeerapparaten die zowel analoog als digitaal bestuurd kunnen worden en gebruikt kunnen worden om kabels of elektronische componenten te solderen. Soldeerstations worden meestal gebruikt voor zachtsolderen, d.w.z. in een temperatuurbereik tot 450°C.
  • Er zijn veel verschillende soorten soldeerstations, die sterk in prijs kunnen variëren, afhankelijk van prestatie en kwaliteit.
  • De meest voorkomende toepassingsgebieden voor zachtsolderen zijn elektrotechniek, elektronica, SMD solderen, in de loodgieterij, in de verwarming en de gereedschapmakerij en het solderen van koperen buizen.

Soldeerstation: Onze selectie

Criteria voor het kopen en beoordelen van soldeerstations

Hier laten we je zien op welke punten je beslist moet letten bij de aanschaf van een soldeerstation, op basis van de belangrijkste kenmerken die soldeerstations van elkaar onderscheiden. De volgende criteria helpen je om verschillende soldeerstations te vergelijken:

In de volgende paragrafen gaan we meer in detail in op de afzonderlijke kenmerken van soldeerstations.

Regelaar type

Eerst moet je beslissen welk type regelaar geschikt is voor je soldeerstation. Er zijn analoge en digitale soldeerstations.

Analoge soldeerstations hebben een draaiknop om de temperatuur in te stellen, digitale soldeerstations hebben een display dat de temperatuur digitaal weergeeft

. Analoge soldeerstations zijn de minder moderne optie, maar ze bieden ook enkele voordelen. Zo hebben digitale soldeerstations af en toe problemen met de weergave door de grotere gevoeligheid van de digitale technologie voor storingen. Dit komt niet voor bij analoge soldeerstations, omdat de verwerking eenvoudiger is. Bovendien zijn analoge soldeerstations meestal iets minder duur. Als het soldeerstation heel vaak gebruikt wordt, kan een digitaal soldeerstation veel handiger zijn. Dankzij het LCD display kan de werkelijke temperatuur nauwkeurig bepaald worden, zodat preciezer gewerkt kan worden. Veel digitale soldeerstations bieden extra functies, zoals het opslaan van vaste temperaturen via instelbare voorinstellingen.

Omdat digitale en analoge soldeerstations niet al te veel verschillen in prijs of functionaliteit, moet je kiezen volgens je persoonlijke voorkeur

.

Vermogen

Soldeerstations hebben meestal tussen de 60 en 150 watt. Het vermogen bepaalt hoe snel het verwarmingselement warmte kan afgeven. Afhankelijk van de grootte van de soldeerpunt en de toepassing, kun je bepalen hoeveel watt je soldeerstation nodig heeft.

Soldeerstations met 60 watt verhitten al tot 300 °C in ongeveer 15 seconden en zijn meestal voldoende voor privé-gebruik. Voor professioneel werk kan meer dan 100 Watt nodig zijn; zulke soldeerstations zijn aanzienlijk duurder en verbruiken meer stroom.

Temperatuurbereik

Regelbare soldeerstations hebben meestal een temperatuurbereik tussen ca. 90-480°C en dus een vrij groot bereik dat voldoende is voor de meeste zachtsoldeertoepassingen. Het haalbare temperatuurbereik is belangrijk omdat de temperatuur van cruciaal belang is voor je soldeerwerk. De optimale soldeertemperatuur hangt af van de smelttemperatuur van het soldeer en van de onderdelen die je aan elkaar wilt solderen.

Toepassingsgebied Temperatuurbereik
SMD solderen 260-300°C
Elektronische componenten 300-320°C
Dikkere draden tot 350°C
Dikke gevlochten draden en draden tot 400°C

We spreken van hard solderen bij temperaturen van 450°C en hoger. Hier worden metalen materialen, zoals messing delen, op een niet verwijderbare manier samengevoegd.

Opwarmtijd

Een ander criterium om een soldeerstation te kopen is de opwarmtijd. De opwarmtijd geeft aan hoe snel de bedrijfstemperatuur bereikt wordt.

Met de meeste soldeerstations wordt de gewenste temperatuur bereikt in minder dan een minuut, zelfs bij een laag vermogen

.

Gemiddelde soldeerpunt

Iets anders waar je op moet letten bij soldeerstations zijn de soldeerpunten. Deze variëren in grootte van ongeveer 0.4 tot 3.2 millimeter, afhankelijk van de toepassing. De meeste soldeerstation sets worden al geleverd met verschillende soldeerpunten in verschillende maten. Zulke reservesoldeerpunten zijn erg handig omdat soldeerpunten na verloop van tijd verslijten en dan vervangen moeten worden.

Gewicht

Het gewicht van de soldeerstations varieert van ca. 0.9 tot 2.6 kg.

Hoe lichter het soldeerstation, hoe gemakkelijker en comfortabeler het is om mee te werken. Met krachtige soldeerpunten met een grote warmtecapaciteit neemt ook het gewicht toe en wordt nauwkeurig solderen moeilijker.

Accessoires

Soldeerstations worden vaak aangeboden als set samen met diverse accessoires. Een soldeerstation set kan heel nuttig zijn, want het bespaart extra aankopen en stelt je in staat om met het volle comfort direct te beginnen met solderen.

  • Soldeer: Is nodig om de metalen oppervlakken permanent samen te voegen. Soldeer is verkrijgbaar in verschillende diktes, van 0,25 mm tot 1,5 mm. Loodsoldeer heeft een lager smeltpunt, maar mag alleen gebruikt worden in de particuliere sector en in de ruimtevaart. Het loodvrije soldeer dat tegenwoordig gebruikt wordt is meestal tin-koper soldeer of tin-zilver soldeer.
  • Flux: Veroorzaakt een betere bevochtiging van het werkstuk door het soldeer.
  • Soldeerverbindingen: Vergemakkelijken het verbinden van kabels.
  • “Derde hand“: Dit is een metalen apparaat dat grijparmen met klemmen heeft en vaak een vergrootglas en LED verlichting om voorwerpen te helpen vastmaken. Dit kan een grote hulp zijn bij het solderen.
  • Desoldeerpomp: Deze is nodig om het vloeibaar geworden soldeer uit te zuigen bij het losmaken van soldeerverbindingen.

Zoals je ziet is er een ruime keuze aan accessoires voor je soldeerstation. Het is dus zinvol om van tevoren te bedenken welke uitrusting je nodig hebt om te solderen en dan een set te kopen die de uitrusting al bevat.

Besluit: Welke soorten soldeerstations zijn er en welke is de juiste voor mij?

In principe zijn er twee verschillende soorten soldeerstations waartussen je moet kiezen: Er zijn hete lucht soldeerstations en SMD soldeerstations. Afhankelijk van de specifieke soldeerwerkzaamheden die je wilt doen, kies je hier een alternatief. In de volgende paragrafen stellen we kort zowel het heteluchtsoldeerstation als het SMD soldeerstation voor om je keuze te vergemakkelijken.

Hetelucht sol

Hetelucht sol

deerstation Hetelucht soldeerstations zijn ideaal voor het desolderen van kleine componenten. Een stroom hete lucht verhit de soldeerverbinding en doet het soldeer smelten. Dit gebeurt zonder de componenten aan te raken en is dus ideaal voor gevoelige SMD componenten, die dan voorzichtig met een pincet gescheiden kunnen worden.

Voordelen
  • Contactloos desolderen
  • Optimaal voor kwetsbare SMD componenten
Nadelen
  • Verwarmt direct grotere oppervlakken
  • Slechts beperkt geschikt voor solderen

Dus als je het soldeerstation vooral wilt gebruiken voor het desolderen van verschillende componenten in de elektronicasector, kun je beter een hetelucht soldeerstation met een hetelucht droger nemen.

SMD-soldeerstation

SMD soldeerstation

Het tweede model is het zogenaamde SMD soldeerstation. Zoals de naam al doet vermoeden, worden deze soldeerstations ook gebruikt voor het werken met SMD printplaten. SMD soldeerstations zijn bijzonder geschikt voor delicaat werk op het gebied van computer elektronica.

Voordelen
  • Nauwkeurig SMD solderen mogelijk met micro-soldeerpunten
  • Nauwkeurige temperatuurmeting
Nadelen
  • Hogere prijs

Micro-soldeerpunten worden hier gebruikt, waardoor nauwkeurig werken aan gevoelige soldeerpunten mogelijk is. Temperatuurmeting is ook zeer nauwkeurig met SMD soldeerstations om schade aan de elektronica door te grote verhitting te voorkomen.

Gids: Veel gestelde vragen over soldeerstations in detail beantwoord

Bij de aanschaf van een soldeerstation zullen ongetwijfeld veel vragen rijzen, want er zijn veel verschillende ontwerpen en toepassingsgebieden. Omdat dit een investering voor een zo lang mogelijke termijn moet zijn, moet je vóór de aankoop nadenken over welke vragen je wilt ophelderen. In het volgende gidsgedeelte beantwoorden we de meest gestelde vragen om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken. Onze gids moet je helpen het perfecte soldeerstation voor je toepassing te vinden.

Wat is een soldeerstation?

Eerst en vooral moet verduidelijkt worden wat een soldeerstation eigenlijk is. Traditioneel wordt voor het solderen een eenvoudige soldeerbout gebruikt. Maar als je je hobby in een meer professionele context wilt uitoefenen of wilt solderen, profiteer je meestal van meer comfort en koop je beter een soldeerstation. Een soldeerstation heeft, in tegenstelling tot een soldeerbout, een basisstation. Dit is een speciale voedingseenheid die de soldeerbout van stroom voorziet en zo het soldeerproces galvanisch van het lichtnet scheidt. Dit beschermt de componenten tegen lekstromen en voorkomt dat ze beschadigd raken.

Soldeerstations zijn een luxer alternatief voor de soldeerbout, omdat ze beter aanvoelen en meer gemak bieden.

Het soldeerstation heeft een soldeerboutsteun met een reinigingssponsje, waarmee je de soldeerpunt van soldeer kunt ontdoen. De stroom wordt geleverd door een oplaadbare batterij of door een snoer en het soldeerstation heeft een zekering. Soldeerstations hebben ook een temperatuurregelaar. Zoals eerder in dit artikel uitgelegd, kan dit zowel analoog als digitaal zijn. Digitale soldeerstations bieden meestal extra functies die het werk kunnen vergemakkelijken.

Hoe werkt een soldeerstation?

De precieze werking van soldeerstations is zeer ingewikkeld in detail. In het volgende zullen we kort de processen uitleggen die plaatsvinden bij het solderen met soldeerstations. Soldeerstations geleiden de in het basisstation opgewekte warmte naar de punt van de soldeerbout tot de gewenste temperatuur bereikt is. In digitale soldeerstations zit meestal een sensor op de punt die de werkelijke temperatuur meet en die nauwkeurig op de display weergeeft.

Lötstation-1

Bij solderen worden metalen onderdelen met elkaar verbonden door middel van legeringen.
(Image source: RAEng _Publications / Pixabay.com)

BiSoldeerstations maken het mogelijk metalen onderdelen aan elkaar te solderen met behulp van een legering.De punt van de soldeerbout wordt dan gebruikt om een metalen onderdeel aan een ander onderdeel te verbinden door verhitting van een metaallegering die soldeer heet. Nadat de legering afgekoeld is, zijn de onderdelen stevig met elkaar verbonden en kunnen ze alleen weer van elkaar gescheiden worden door opnieuw te verhitten tijdens het desolderen.

Welke temperatuur en hoeveel watt heeft mijn soldeerstation nodig?

Hoeveel watt en welk temperatuurbereik je soldeerstation nodig heeft hangt grotendeels af van je toepassing en budget. In principe is het vermogen van secundair belang voor doe-het-zelvers, want alleen in de professionele sector moet je werken met soldeerstations van meer dan 100 Watt. Voor hobbygebruik zijn zelfs lagere wattages vaak voordelig, omdat ze minder stroom verbruiken.

Ben je bijzonder ongeduldig en hecht je veel waarde aan het snel bereiken van de bedrijfstemperatuur of wil je een daling van de warmte bij de soldeerpunt voorkomen om nauwkeurig te kunnen werken, dan kun je investeren in een soldeerstation van hogere kwaliteit met 80 tot 100 watt. Voor de meeste doe-het-zelvers moet echter 60 tot 70 watt ruim voldoende zijn. Het temperatuurbereik van je soldeerstation is erg belangrijk. De overgrote meerderheid van de soldeerstations heeft echter toch al een zeer breed temperatuurbereik van ca. 100 tot 450°C, waarmee alle zachtsoldeerwerk kan worden uitgevoerd.

Welk soldeerstation is het beste voor beginners?

Soldeerstations in de lagere tot midden prijsklasse zijn geschikt voor beginners. Het heeft weinig zin om direct met een profielsoldeerstation te beginnen. Afhankelijk van hoe vaak en intensief je je soldeerstation wilt gebruiken, moet je beslissen of hoge kwaliteit en een gerenommeerde fabrikant een hogere prijs waard zijn, of dat je voorlopig een goedkopere versie zonder veel extra functies wilt gebruiken. We raden beginners aan zich op de middenweg te oriënteren. Vanaf ongeveer 30€ zijn er analoge soldeerstations die heel goede beoordelingen hebben en prima geschikt zijn voor beginners om uit te proberen.

Voor ongeveer 50€ zijn er al sets digitale soldeerstations, die zelfs reservetips en soldeer bevatten en dus een perfecte eerste uitrusting zijn. Soldeerstations van bekende merken en meestal Duitse fabrikanten zijn van zeer hoge kwaliteit en kunnen jarenlang gebruikt worden, maar ze hebben ook hun prijs. Hier moet je beslissen wat je in je soldeerstation belangrijk vindt. Een ander goedkoop alternatief is het kopen van gebruikte soldeerstations op het Internet. In principe moet je er gewoon voor zorgen dat er genoeg reserve-onderdelen voor je soldeerstation zijn, want de soldeerpunten slijten na verloop van tijd en het is vervelend om een nieuw soldeerstation te moeten kopen.

Welk soldeerstation is geschikt voor het solderen van SMD componenten?

Of heteluchtsoldeerstations of speciale SMD soldeerstations zijn het meest geschikt voor het solderen van SMD componenten. Bij SMD solderen worden elektronische componenten die geen draadverbindingen hebben direct op de printplaat gesoldeerd. Dit heet “surface mounting”. Omdat de onderdelen in de elektronicasector vaak erg gevoelig zijn en gemakkelijk beschadigd kunnen worden met een grove soldeerbout, is het hier de moeite waard te investeren in een soldeerstation.

Lötstation-2

Bij het solderen van gevoelige onderdelen van SMD printplaten is bijzonder nauwkeurig solderen belangrijk. Een speciaal hetelucht- of SMD-soldeerstation is hiervoor geschikt.
(Image source: Johannes Plenio / Unsplash.com)

Als je vooral onderdelen wilt desolderen, is een hetelucht-soldeerstation dat met een heteluchtdroger werkt ideaal. Hier komt de soldeerpunt niet in direct contact met de onderdelen, maar wordt de legering verwarmd door de hete luchtstroom. Dit voorkomt schade aan bijzonder kwetsbare onderdelen. Als je vooral aan SMD borden soldeert, zijn er ook speciale SMD soldeerstations die voorzien zijn van heel dunne soldeerpunten en zo delicaat werk mogelijk maken.

Wat kost een soldeerstation?

Er is een zeer groot prijsverschil tussen de verschillende soldeerstations. Je kunt eenvoudige analoge soldeerstations kopen voor slechts 20€, terwijl professionele soldeerstations van bekende fabrikanten tot 500€ en meer kunnen kosten. Het hangt dus allemaal af van wat je wilt kopen. De kwaliteitsverschillen en extra functies van soldeerstations lopen sterk uiteen. Omdat soldeerstations ook in de professionele sector gebruikt worden, zijn er zeer krachtige, dure versies die voor doe-het-zelvers niet nodig zijn.

Type Prijsklasse
Soldeerstation Hobby gebruik ca. 40-160€
Professioneel soldeerstation ca. 100-300€

In principe hangt het prijsverschil ook sterk af van de fabrikant. De bekendste fabrikant en marktleider Weller overtuigt met hoge kwaliteit en de soldeerstations zijn “Made in Germany”, maar daarom ook vrij duur. Intussen zijn er echter ook veel goedkope versies van kleinere leveranciers, die zowel geschikt zijn voor hobbygebruik als voor gevorderd soldeerwerk, zoals Preciva of Holife.

Welke alternatieven zijn er voor het soldeerstation?

Er zijn verschillende alternatieven voor het soldeerstation, die we je in het volgende kort willen voorstellen.

  • Soldeerpistool: Het soldeerpistool is een variant van de soldeerbout die een pistoolvormig handvat heeft. De soldeerpunt wordt verwarmd door aan een trekker te trekken. Soldeerpistolen zijn echter niet geschikt om continu te solderen en zijn nogal omvangrijk; ze zijn alleen geschikt om het soldeer korte tijd te verhitten.
  • Elektrische soldeerbout: Een elektrische soldeerbout is ook geschikt voor ruw soldeerwerk. Deze heeft een directe netaansluiting en een vaste temperatuur.
  • Gassoldeerbout: Gassoldeerbouten worden vaak gebruikt bij mobiele toepassingen, omdat soldeerstations bijvoorbeeld nogal onhandig zijn om te vervoeren. Gassoldeerbouten zijn erg compact en zwaar en zijn alleen geschikt voor ruw soldeerwerk. De soldeerpunt wordt verwarmd door een brander die met butaangas werkt.

Kan ik zelf een soldeerstation bouwen?

Het is ook mogelijk voor hobbyisten om zelf een soldeerstation te bouwen tegen lage kosten. Er zijn hiervoor een aantal instructies op het Internet en ook leerprogramma’s op in videoformaat. Dit is echter tijdrovend en mag alleen gedaan worden als de instructies precies gevolgd worden of als je over voldoende vakkennis beschikt.

Foto bron: Artush/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies