How we pick our products
Inhoud
- 1 Vuurpot :Onze selectie
- 2 Vuurpot: Onze selectie
- 3 Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een vuurpot koopt
- 4 Besluit: Welke soorten vuurpotten zijn er en welke is geschikt voor jou?
- 5 Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om vuurpotten te vergelijken en te beoordelen
- 6 Wetenswaardigheden over vuurpotten
Vuurpot :Onze selectie
- Met de vuurpot, ook wel Hollandse oven genoemd, kun je allerlei verschillende kookmethodes combineren met slechts één toestel en je gerechten op een bijzonder smakelijke manier bereiden.
- In principe wordt onderscheid gemaakt tussen vuurpotten met en zonder voeten, waarbij beide varianten verkrijgbaar zijn in verschillende maten, uitvoeringen en tegen verschillende prijzen.
- Een Hollandse oven met poten is ontworpen om buiten te koken en brengt je fornuis en oven naar buiten. Vuurpotten zonder poten zorgen voor culinaire hoogtepunten, zowel buiten als binnen.
Vuurpot: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een vuurpot koopt
Voor wie is een vuurpot geschikt?
Omdat vuurpotten van gietijzer gemaakt zijn, warmen ze langzaam op. Maar als ze eenmaal heet worden, slaan ze de warmte heel lang op.
De vuurpot is dan ook niet geschikt voor recepten van 15 minuten, maar wel voor gezellig en stressvrij koken in het weekend.
Het is ook belangrijk te letten op het aanzienlijke gewicht van de Dutch Oven. Dit komt deels door het materiaal, maar ook door de afmetingen, want de meeste vuurpotten zijn ontworpen voor tamelijk grotere hoeveelheden.
De vuurpot is daarom ideaal voor gelegenheden waarbij meerdere mensen aanwezig zijn, en de smaakervaring zal de langere wacht- en kooktijd doen vergeten. Maar de vuurpot is voor barbecueliefhebbers niet alleen een spannende afwisseling van de gas- of houtskoolgrill. De meeste leveranciers geven je de keuze tussen een Dutch Oven met of zonder pootjes.
Voor welke soorten koken is de vuurpot geschikt?
- Koken
- Roosteren
- Smoren
- Frituren
- Stomen
- Bakken
Het gietijzeren materiaal zorgt voor zorgvuldig koken bij een constante temperatuur. Bovendien zorgt het gietijzer ervoor dat de warmte effectief wordt opgeslagen en overgebracht. Daarom functioneert de vuurpot aanvankelijk als een gewoon fornuis.
Dankzij het gietijzeren materiaal kan je Dutch oven ook direct boven het vuur geplaatst worden en zowel voor koken als grillen gebruikt worden.
Bovendien hebben de meeste modellen een deksel dat iets naar binnen buigt, zodat je er houtskool op kunt leggen om boven- en onderwarmte te creëren.
Welke maat vuurpot moet ik kopen?
Als je de Dutch oven meer wilt gebruiken om te koken, te smoren of te stoven, moet je ook op de capaciteit letten. De inhoud van de vuurpot kan variëren van één tot vijftien liter. Als je een vuurpot met de juiste maat gevonden hebt, kun je beginnen met koken.
Wat kost een vuurpot?
Deze extra snufjes leiden tot een hogere prijs, die we ook redelijk vinden. Vuurpotten moeten worden ingebakken voor ze voor het eerst gebruikt worden. Sommige leveranciers nemen je dit werk echter uit handen vóór je koopt, wat dan in de prijs tot uiting komt.
Type | Inhoud | Prijs |
---|---|---|
Klein | Eén tot vijf liter | Ca. 30 tot 60 euro |
Middel | Zes tot tien liter | Ca. 60 tot 90 euro |
Groot | Groter dan tien liter | Vanaf ca. 90 euro |
Waar kan ik een vuurpot kopen?
Welke alternatieven zijn er voor een vuurpot?
Oven
Voor de wat werkschuwe meesterkoks onder ons speelt de oven een belangrijke rol in het dagelijks leven. Nauwkeurig voorgekookt voedsel deed de oven aan belang winnen, maar hij is ook heel geschikt voor vers gekookt voedsel.
Stoomkoker
Net als de oven kost de stoomkoker meestal minder moeite. Vooral als alternatief voor de steelpan kan de stoompan een grote uitspatting maken, maar echt goede stoompannen zijn erg duur en daarom meer een luxe in thuiskeukens.
Besluit: Welke soorten vuurpotten zijn er en welke is geschikt voor jou?
Zoals al in de gids gezegd is, zijn er twee soorten vuurpotten
- Vuurpot met voeten
- Vuurpot zonder voeten
We willen je graag de voordelen en nadelen ervan uitleggen in het volgende:
Wat onderscheidt een vuurpot met pootjes en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?
Het oorspronkelijke Dutch Oven model is dat met voeten. Daardoor is hij perfect om direct boven een open vuur te plaatsen. Hoogwaardige briketten kunnen ook onder de poten en op het deksel gelegd worden. Dit betekent dat de vuurpot zowel als grill en als oven kan functioneren. Het grootste voordeel is dan ook de grote verscheidenheid aan bereidingsmogelijkheden. Het nadeel is dat de vuurpot met pootjes alleen geschikt is om buiten te koken.
Dus als je een kookgerei voor de keuken zoekt, is de Hollandse oven zonder pootjes de juiste.
Wat onderscheidt een vuurpot zonder voeten en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Het grootste voordeel, afgezien van de even ruime keuze aan bereidingswijzen, is de flexibiliteit bij het gebruik in de oven, op de grill of op de keramische kookplaat. Daarentegen kan hij buiten maar beperkt gebruikt worden, vergeleken met die met standvoeten.
Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om vuurpotten te vergelijken en te beoordelen
In het volgende willen we uitleggen welke aspecten je kunt gebruiken om de verschillende soorten vuurpotten van elkaar te onderscheiden, zodat je uiteindelijk de juiste beslissing kunt nemen
Materiaal
Eerst en vooral moet je alle aandacht besteden aan het materiaal - gietijzeren vuurpotten zijn een must. Al het andere kun je gerust vergeten. Bovendien maakt gietijzer je vuurpot uiterst hittebestendig, d.w.z. dankzij gietijzer kun je de Dutch oven direct boven een open vuur plaatsen, bijvoorbeeld.
Er zijn twee dingen die je ter harte moet nemen: Je Nederlandse oven moet van gietijzer gemaakt zijn en hij moet gebakken zijn voor je hem voor het eerst gebruikt.
Capaciteit / maat
Zoals al gezegd zijn er veel verschillende maten, en de inhoud kan variëren van zo weinig als een liter tot wel 15, dus je moet hier bij je aankoop op letten. Bij het overwegen van de grootte moet je niet alleen denken aan het aantal mogelijke gasten of aan hoeveel mensen je gemiddeld voor wilt koken, maar ook aan andere aspecten.
De Nederlandse oven moet na gebruik schoongemaakt en goed opgeborgen worden, dus je moet weten waar je hem wilt opbergen voor je hem koopt en dienovereenkomstig de juiste maat kiezen. Als je je vuurpot binnenshuis wilt gebruiken, moet hij niet te groot zijn, want hij moet toch in de oven of op de keramische kookplaat passen.
Gewicht
De vuurpot weegt een flinke hoeveelheid, de kleinste beginnen bij drie kilo. De grotere modellen kunnen echter bijna 20 kilo wegen. Bij het kopen moet je dit aspect in gedachten houden.
Voeten
Afhankelijk van waar je je Nederlandse oven wilt gebruiken, spelen voeten een belangrijke rol. Zoals reeds in het beslissingsgedeelte vermeld, zijn er twee varianten van de vuurpot.
Vuurpotten met pootjes kunnen alleen buiten gebruikt worden, maar de variatie aan kookmogelijkheden brengt bijna de hele keuken buiten.
De vuurpot zonder pootjes is geschikt voor zowel binnen als buiten, maar hij is beperkt in zijn mogelijkheden voor buiten in vergelijking met de variant met pootjes.
Thermometerdoorvoer
Je hoeft het deksel niet te verwijderen om de temperatuur te controleren. In de uitsparing aan de zijkant kun je een thermometer steken en ongecompliceerd een meting doen. Dienovereenkomstig is de thermometerdoorvoer misschien niet het belangrijkste aankoopcriterium, maar het is wel een goede extra functie.
Wetenswaardigheden over vuurpotten
Hoe brand ik goed in mijn vuurpot?
Als je eenmaal een vuurpot gekocht hebt, gaat hij jaren mee, zelfs generaties, als je hem goed verzorgt. In de meeste gevallen is de Dutch oven al ingebrand als je hem koopt, maar als je dit toch zelf moet doen, leggen we hier uit hoe dit het beste werkt
- Eerst moet je de vuurpot invetten, gebruik hiervoor zonnebloemolie. Kokosolie en koolzaadolie kunnen als alternatief gebruikt worden.
- De gemakkelijkste manier om de Dutch Oven in te vetten is met een ketelgrill. Zet de Dutch Oven gewoon ondersteboven op het grillrooster, zodat de onderkant naar boven wijst. Het enige verschil is de temperatuur (ketelgrill 200-220 graden Celsius, gasgrill 180 graden Celsius).
- Laat je Hollandse oven een tot twee uur inbranden en laat hem dan gewoon langzaam afkoelen.
- Het patina dat door het bakproces ontstaat geeft dan een natuurlijke roestbescherming en antikleeflaag aan de pot.
Hoe maak ik mijn vuurpot schoon?
Na gebruik van je vuurpot moet hij schoongemaakt worden, net als elk ander kookgerei. Gebruik hiervoor alleen heet water en een borstel. Het is belangrijk dat je de beschermende laag, d.w.z. het patina, niet beschadigt, dus het is essentieel dat je geen afwasmiddel gebruikt! Afwasmiddel vernietigt het patina en de smaak van het afwasmiddel dringt door in de poriën van het gietijzer.
Na het schoonmaken olie je de pot opnieuw in en bewaar je hem op een zo droog mogelijke plaats. Plaats het deksel niet helemaal op de Hollandse oven, zodat de lucht nog kan circuleren.