Last updated: 11-08-2021

Hout is een essentieel bestanddeel van de inrichting van veel huishoudens in Duitsland. (1) Cederhout is een unieke en oude houtsoort, die echter niet altijd van ceders verkocht wordt, maar vaak ook van andere cipressen. Cederhout wordt echter gekenmerkt door zijn aangename geur en bijzondere ingrediënten.

In ons artikel over cederhout laten we je alles zien over de belangrijkste aspecten en eigenschappen van deze houtsoort. Verder krijg je alle antwoorden op de meest gestelde vragen over cederhout, de verschillende soorten en de voordelen van het gebruik van dit hout.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Als bekende cedersoort werd het hout al in het verleden gebruikt als constructiehout voor buiten en binnen, vanwege zijn positieve eigenschappen. Het echte cederhout is afkomstig van de Atlasceder, de Cyprusceder, de Libanonceder of de Himalayaceder, en moet onderscheiden worden van de gelijknamige cipresplanten.
  • De basiseigenschappen van cederhout zijn de preventieve werking tegen ongedierte en de bijzonder geurige cederolie, het gemak waarmee het verwerkt kan worden en de lange houdbaarheid. Men moet echter rekening houden met de giftige werking van de olie als die in grote hoeveelheden wordt gebruikt.
  • Als rookplank voor barbecues, om motten te verwijderen of om de geur van zweet van schoenen te verwijderen - cederhout werkt op verschillende manieren en vindt op elk gebied een nuttige toepassing.

Achtergrondinformatie: Wat je moet weten over cederhout

In onze gids vind je de belangrijkste informatie over cederhout. Voordat je besluit een product van cederhout te kopen, zijn er een paar dingen die je moet weten. Daarom leggen we in de volgende paragrafen al het essentiële uit om je bij je beslissing te helpen.

Wat is cederhout?

Cederhout en zijn bijzondere werking zijn al eeuwenlang bekend en worden op allerlei gebieden gebruikt. De groenblijvende ceder behoort tot de coniferenfamilie en heeft door zijn brede kroon veel zonlicht nodig. Omdat hij maar langzaam groeit en uiterst zeldzaam is om te vinden, staat hij ook onder grote bescherming.

Het hout van de ceder is een doeltreffend en duurzaam hout en constructiehout.

Daarom is het hout van de ceder zeer waardevol en vind je het alleen in heel weinig hooggebergten, zoals de Alpen of de Himalaya. Noach zou zijn ark van cederhout gebouwd hebben en ook veel andere schepen zouden van het zeer bestendige cederhout gebouwd zijn, omdat het goed tegen water kan. (2)

Het hout is bijzonder populair als constructiehout voor binnen en buiten. Behalve dat het gemakkelijk te bewerken is voor deuren of luiken, beschermen de etherische oliën die in het hout zitten het tegen insecten of ongedierte (3) en zijn ze ook geschikt om in cosmetica te gebruiken als een aangename cederhoutgeur.

Maar het is niet alleen de unieke geur van cederhout die opvalt, het hout heeft ook andere eigenschappen die tegenwoordig populair zijn in de natuurgeneeskunde of voor het bouwen van huizen in de Alpen.

Welke soorten cederhout zijn er en hoe kan ik echt cederhout herkennen?

Niet alle cederhout is hetzelfde, want het hout van cipressen en andere loofbomen wordt vaak als cederhout aangeboden. Ceder behoort tot de dennenfamilie. Spreken we nu van echt cederhout, dan is het hout afkomstig van ceders van de Atlasceder, de Cypriotische ceder, de Libanonceder of de Himalaya ceder.

Twee van de drie cedersoorten komen dus uit het Middellandse-Zeegebied en één uit de westelijke Himalaya (4), zoals we hieronder voor je op een rijtje zetten

  • Atlasceder: Cedrus atlantica, is afkomstig uit het Atlasgebergte in Algerije en Marokko en groeit daar op een aantal geïsoleerde plaatsen op hoogten tussen 1000 en 2000 meter
  • Himalaya ceder: Cedrus deodara, gevonden in verschillende delen van de Himalaya: in de Hindu Kush van oostelijk Afghanistan, in Pakistan en in noordwestelijk India (Gharval Himalaya)
  • Libanonceder: Cedruslibani, is een soort van Klein-Azië die langs de Turkse Middellandse Zeekust tot in Libanon groeit (5). Er komen individuele soorten voor in Turkije bij de Zwarte Zee en op Cyprus
  • Cyprus ceder: Cedrus libani var. brevifolia, komt alleen op Cyprus voor en groeit daar in twee kleine deelgebieden

Het wordt duidelijk dat echte ceders maar heel zelden gebruikt worden, want echte ceders zouden in ons klimaat niet goed groeien. Of het nu de aangeboden cederolie is of het hout dat voor de bouw van humidors gebruikt wordt - meestal is het niet van echte ceders afkomstig.

In principe kan gezegd worden dat elk zeer aromatisch en sterk ruikend hout niet van echte ceders komt, maar van cipresplanten. Dit komt omdat cypresplanten, daarentegen, betrekkelijk vaak voorkomen. De twee bekendste soorten die op het echte hout van ceders lijken en tot de cipresfamilie behoren zijn de Western Red Cedar en de Spaanse Ceder:

Red Cedar

De waarschijnlijk wijdverbreide Amerikaanse “Western Red Cedar” behoort, ondanks zijn sterke geur, tot geen enkele echte cedersoort. Deze soort is eerder een reusachtige levensboom, die ook Thuja genoemd kan worden. Het geelbruin-roodbruine hout komt vooral voor aan de westkust van Noord-Amerika en scoort zowel binnen als buiten punten met zijn uiterlijk en weerstand tegen schimmels.

Spaanse Ceder

De “Spaanse Ceder” wordt gevonden in West-Indië, West-Afrika en Zuid-Amerika en behoort tot de mahonie familie. Net als de Red Cedar kan hij niet als een echte ceder beschreven worden. Net als de echte ceder heeft het Spaanse cederhout een ingehouden geur en kan het door zijn samenstelling niet door ongedierte worden aangetast.

Hoewel het vaak samen met de Western Red Cedar gebruikt wordt voor de bouw van humidors, hebben de eigenschappen van de Spaanse Cedar de laatste jaren tot een sterkere achteruitgang geleid.

Wat zijn de kenmerken van ceder?

Ceder is bijzonder waardevol en uniek door zijn zeldzame voorkomen en vele opmerkelijke eigenschappen.

Geur

Ceder heeft een unieke cederhoutgeur, die als tamelijk flauw maar aangenaam ervaren wordt in vergelijking met de cipresplanten. Het hout van de ceder wordt ook beschreven als zeer aromatisch en geur-intensief, wat te herkennen is aan de houtachtige en harsachtige toon. De Libanon ceder heeft echter de minst sterk ruikende geur van de vier cedersoorten.

Verschijning

Echt cederhout wordt gekenmerkt door zijn unieke kleuring tussen het vroege en late hout. Terwijl het kernhout een lichtbruine tot roodachtige kleur vertoont, is het spinthout van het hout licht en bijna wit. Dit kleurverschil is op dwarsdoorsnede zichtbaar aan de hand van de fijne jaarringen. De nerf van het cederhout kan daarom omschreven worden als fijn, gelijkmatig en harmonieus.

Zedernholz

Cederhout is niet monochroom, maar kan variëren van een bijna wit spinthout tot een lichtbruin kernhout. (Image source: Alex Chernenko / Unsplash)

Terwijl de Himalaya ceder een zeer rechte nerf heeft die ook vrij regelmatig is, hebben andere soorten zoals de Libanon ceder meestal ook een zeer onregelmatige nerf.

Duurzaamheid

Het hout van de ceder staat bekend om zijn tamelijk lichte, niet erg harde textuur. Het is vrijwel niet te buigen en kan omschreven worden als een medium elastische hardheid. Het kernhout is echter maar matig weerbestendig en het spinthout is gevoelig voor aantasting door insecten.

Ondanks dit alles is cederhout zeer duurzaam, want het is ook zeer bestendig en duurzaam in water, waar het ook in hardheid toeneemt. Het krimpt matig, droogt gemakkelijk en snel en valt op door zijn zeer goede verwerkbaarheid.

Werking en gebruik

Het hout van de echte ceder scoort punten door zijn slijmoplossende en antiseptische eigenschappen. Daarom wordt het vooral gebruikt bij aandoeningen van de luchtwegen en andere infecties. Tegen motten en luizen of als inlegzool om voetgeur te voorkomen, het wordt op allerlei effectieve manieren gebruikt.

Omdat de geur ook insecten en parasieten kan verdrijven, zijn er intussen tuinmeubels of andere huisbekledingen van cederhout gemaakt. Spaans ceder is bijzonder populair voor het bouwen van humidors, omdat het maar een laag houtvochtgehalte heeft en sterk aromatisch ruikt.

Omdat de geur van het Spaanse ceder ook bij die van de sigaren past, wordt het hout zowel voor de dozen gebruikt als voor het bekleden van de humidors. Dit komt omdat de geuren in het hout de bewaarde sigaren voldoende bescherming bieden tegen mogelijke tabakswormen en kevers.

Samengevat heeft cederhout de volgende eigenschappen

  • hoge sterkte en laag gewicht
  • zeer resistent tegen insecten en plagen
  • ontsmettende werking op de luchtwegen
  • Preventie tegen schimmel, zwammen en verrotting
  • De geur heeft een ontspannend en stemmingsverlichtend effect
  • gemakkelijk te verwerken en duurzaam

De eigenschappen van ceder maken het een ideaal alledaags voorwerp, zoals een sigarettendoos of een schoenenboom, maar ook de perfecte keuze voor parketvloeren, meubels of woningbouw.

Waar kun je cederhout kopen?

Cederhout is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en als reeds bewerkte producten, die gemakkelijk te verkrijgen zijn in winkels of ook in online winkels. Of het nu als rookplank, mottenbeschermer of meubelstuk is.

Echt cederhout kan in de detailhandel en online in een dure klasse gekocht worden.

Door overexploitatie van Spaans cederhout zijn de goede kwaliteiten echter over lange tijd achteruitgegaan en ze zijn niet langer verkrijgbaar. Omdat de ceder en zijn hout waardevolle eigenschappen hebben, wordt er een hoge prijs voor het hout gevraagd. Maar door de langere levensduur betalen de hogere kosten zich terug.

Wil je echter meerdere jaren iets aan je meubels hebben, dan zul je beslist niet verkeerd doen met het massieve hout van het ceder.

Bij het kopen van het hout moet je je er echter van vergewissen dat het echt cederhout is, want veel ervan wordt op de markt, vooral in online winkels, aangeboden als goedkoper, sterk ruikend jeneverbeshout.

Welke alternatieven zijn er voor cederhout?

Als vloerbedekking of voor balkonmeubels - hout heeft een heel speciale flair, vooral in Duitsland. Tegelijk heeft elke houtsoort een heel ander en individueel effect. Hoewel ceders tot de coniferenfamilie behoren, groeien ze meestal in het Middellandse-Zeegebied en kunnen ze tot de exotische naaldbomen gerekend worden.

De inheemse naaldbomen zijn hier alternatieven, waarvan in Europa de spar, de lariks en de den de belangrijkste zijn. In het volgende hebben we een overzicht samengesteld van de houtsoorten.

Houtsoort Kleur Eigenschappen Hardheid Gebruik
Vurenhout licht, geelachtig goede stevigheid, niet weerbestendig, goedkoop zacht hout, constructiehout, klankhout voor muziekinstrumenten, meubels
Larikshout rood harsachtig, weerbestendig, duurzaam, bestand tegen schimmels/insecten zacht ramen, deuren, vloeren, constructiehout, Meubels
Grenenhout licht, licht geelachtig harsachtig, matig waterbestendig, krimpt zacht dozen/verpakkingen, meubels, ramen, binnenhuisinrichting, constructiehout (6)

Terwijl vurenhout als universeel naaldhout op bijna alle gebieden op allerlei manieren wordt gebruikt en bijzonder goedkoop is, scoort larikshout als een bijzonder waterbestendig constructie- en meubelhout. Grenen hout, daarentegen, is geschikt voor een rustieke binnenafwerking en kan, net als vurenhout, zonder problemen gevernist en gebeitst worden.

Is cederhout giftig?

Cederolie wordt uit cederhout gewonnen door stoomdestillatie en wordt nu op vele manieren gebruikt als etherische olie. Dit komt omdat de olie die uit het hout gewonnen wordt talrijke waardevolle bestanddelen bevat die positieve effecten op ons lichaam kunnen hebben.

Omdat echte ceder intussen erg zeldzaam geworden is, worden andere oliën, bijvoorbeeld van cipresplanten, vaak als cederolie verkocht. Ze bevatten vaak een hoger gehalte aan thujone. (7) Indien met mate geconsumeerd, heeft deze stof een ontstekingsremmend effect. Te veel ervan, daarentegen, kan giftig zijn en een abortief effect hebben. Zulke oliën moeten vermeden worden en mogen nooit inwendig gebruikt worden.

Cederhout: praktisch gebruik en voordelen

Terwijl vroeger heilige rollen in kisten van cederhout werden bewaard, heeft cederhout tegenwoordig veel van zijn belang verloren. De eigenschappen van cederhout bieden echter talrijke voordelen, zodat het hout gebruikt wordt als mottenbescherming, schoenbomen, sigarenkistjes of rookplanken.

We laten je zien op welke plaatsen je cederhout effectief kunt gebruiken.

Grillen

In plaats van het voedsel gewoon boven het grillrooster te koken, is de houten plank als barbecue-onderstel erg in trek als echte afwisseling. Grillen op de rookplank is namelijk een ideale methode voor bijzonder smakelijke resultaten die doordrongen zijn van een heerlijk rokerig aroma.

Zedernholz

Grillen op rookplanken werd uitgevonden door de inheemse Amerikanen en is ook nu nog een veelgebruikte methode. (Image source: hoeldino / Pixabay)

Het zachte grillproces zorgt ervoor dat het gegrilde voedsel mals en sappig is, en beschermt vooral delicate delicatessen zoals vis, omdat de rookplank ze beschermt tegen de intense hitte van de vlammen. Hier kan, afhankelijk van de houtsoort, een heel unieke smaak van het gegrilde voedsel ontstaan.

Het zoete en intense cederhout gaat super samen met: vis, zoals zalm of garnalen en groenten. Toch moet op de volgende punten worden gewezen

  • Grillplanken moeten vooraf bewaterd worden, gedurende minstens twee tot drie uur
  • De plank wordt boven de gloeiende kolen gelegd tot hij begint te roken. Schuif dan de plank over de indirecte zone en sluit het deksel
  • lage warmte en 10 centimeter afstand tussen sintels of indirecte warmte en plank
  • Schoonmaken met alleen heet water en een harde borstel
  • Cederhouten planken kunnen verschillende keren gebruikt worden

Het maakt niet uit of je een houtskool-, gas- of elektrische grill hebt - het is geen eerste vereiste om met een rookplank te grillen. Het is echter alleen belangrijk dat de barbecue een deksel heeft.

Motten

Als een heel natuurlijk en onbehandeld product kan het hout van de ceder bescherming bieden tegen motten in kleding. In plaats van het ongedierte te bestrijden met chemische mottenwerende middelen, kan de geur, die aangenaam is voor mensen, effectief gebruikt worden tegen allerlei ongedierte.

De reden hiervoor zijn de etherische oliën die in cederhout zitten. Dit komt omdat de ceder deze gebruikt om zich te beschermen tegen insecten en parasieten, zelfs in de natuur. De insectenwerende werking in de olie blijft dus ook na het vellen in het hout aanwezig, zodat ze geleidelijk aan de lucht kan worden afgegeven.

Er zijn verschillende manieren om motten effectief te bestrijden.

  • dunne mottenringen hingen over de hangers
  • Cederhouten ballen of hele cederhouten hangers
  • Belangrijk: Het hout moet regelmatig worden afgeschuurd en met water ververst, zodat de etherische oliën nog langer meegaan

Cederhout kan een preventieve werking hebben op kledingmotten. Als de kledingmotten al hun intrek hebben genomen, moeten alle kledingstukken worden schoongemaakt en de kleerkast goed worden uitgewassen.

Olie

Ceder etherische olie, die verkregen wordt door stoomdestillatie uit verschillende soorten cederhout, staat bekend om zijn verschillende positieve effecten.

Het bevat talrijke waardevolle ingrediënten, zoals vitamines van de groepen A, B, D, E en F, kalium, ijzer, magnesium en nog veel meer. (8) Daarom vinden de veelzijdige werkingen van cederolie een toepassing voor verschillende problemen

  • antibacterieel en ontstekingsremmend: het kan uitwendige ontstekingen bestrijden, het kan slijm losmaken bij verkoudheid en sterke hoest
  • Immuunsysteem: het versterkt de natuurlijke afweer en helpt ziekten voorkomen
  • Infecties: het kan gebruikt worden bij zowel uitwendige als inwendige infecties, bv. blaasontstekingen
  • Lichaamsverzorging en cosmetica: het versterkt de bloedsomloop en heeft een verstrakkend effect op de huid. Cederolie kan de haargroei stimuleren of cellulitis en zwellingen bestrijden
  • Ziel en psyche: het bevordert concentratie en ontvankelijkheid, kalmeert angst en nervositeit, bevordert kracht en zelfvertrouwen.(9)

Cederhoutolie heeft een preventieve werking en belooft in elk geval verlichting bij veel lichamelijke klachten.

Shoetrees

Shoetrees worden niet alleen gebruikt om de schoen in goede vorm te houden, maar ook om vocht op te nemen. (10) Houten versies zijn het meest geschikt voor dit doel. Terwijl plastic schoenspanners geen vocht kunnen opnemen, is cederhout ideaal voor dit doel, door zijn zachte textuur en open poriën oppervlak.

Cederhouten schoenspanners zijn ideaal om zweetvoeten en onaangename geurtjes te voorkomen. Het is het beste de schoenspanner in de schoenen te steken meteen nadat je ze gedragen hebt. Ondanks regelmatig gebruik moet de klompenboom even uit de schoenen gehaald worden om te drogen.

Conclusie

Ceder en zijn hout zijn zeker iets heel bijzonders. Het hout, dat tot de coniferenfamilie behoort en zeer waardevol is, komt maar in heel weinig hooggebergten voor, zoals in de Alpen of de Himalaya. Maar zowel de insectenwerende bestanddelen als de andere bekende werkingen van het hout verzekeren het uitgebreide gebruik ervan op de meest uiteenlopende gebieden.

De aangename cederhoutgeur, de slijmoplossende werking en de duurzaamheid maken het tot een praktisch product dat geschikt is voor dagelijks gebruik, naast vele andere voordelen.

Hier moet echter iets meer geld aan besteed worden en vooral moet bij aankoop gelet worden op echtheid, want het kan vaak een goedkoper alternatief zijn. Als je alternatieven wilt gebruiken, kun je inlands zachthout overwegen, zoals spar, lariks of den.

Omslagfoto: Popov / 123rf

References (10)

1. Statista: Anzahl der in Deutschland produzierten Möbel nach Produktgruppen in den Jahren 2018 und 2019. Abgerufen am: 15.04.2021
Source

2. Müller-Römer, F. (2011). Transporte auf dem Nil mit Booten und Schiffen im Alten Ägypten. Abgerufen am 15.04.2021
Source

3. B. M. Grohs, H-W. Wegen, B. Kunz (1999). Pilzhemmende Wirkung von Zedernholzextrakt und Hibaöl auf holzständige Schimmelpilze. In: Holz als Roh- und Werkstoff, 57, S. 277-281
Source

4. Huber, G. & Storz, C. (2014). Zedern und Riesenlebensbaum – welche Herkünfte sind bei uns geeignet? In: LWF Wissen 57, S.63-71
Source

5. Christopher J. Earle (2000). Informationen zur Gattung Cedrus bei The Gymnosperm Database. Abgerufen am: 16.04.2021
Source

6. Schade, F. & Jockusch, H. (2018). Scheinzypresse, In: Betörend, berauschend, tödlich - Giftpflanzen in unserer Umgebung, S. 235-237
Source

7. Grosser, D. (2007). Das Holz der Kiefer - Eigenschaften und Verwendung. In: LWF Wissen 57, S. 67-72
Source

8. Kloß, J. (2018). Zedernöl: Wirkung und Anwendung des vielseitigen Öls. Abgerufen am: 16.04.2021
Source

9. Samel, G. & Krähmer, B. (2005). Heilende Energie der ätherischen Öle. S.8. Abgerufen am: 16.04.2021
Source

10. Lenius, O. (2006). Kleines Soer-Brevier der Kleiderpflege. S.37, Lit: Berlin
Source

Statistik
Statista: Anzahl der in Deutschland produzierten Möbel nach Produktgruppen in den Jahren 2018 und 2019. Abgerufen am: 15.04.2021
Go to source
Artikel
Müller-Römer, F. (2011). Transporte auf dem Nil mit Booten und Schiffen im Alten Ägypten. Abgerufen am 15.04.2021
Go to source
Artikel
B. M. Grohs, H-W. Wegen, B. Kunz (1999). Pilzhemmende Wirkung von Zedernholzextrakt und Hibaöl auf holzständige Schimmelpilze. In: Holz als Roh- und Werkstoff, 57, S. 277-281
Go to source
Artikel
Huber, G. & Storz, C. (2014). Zedern und Riesenlebensbaum – welche Herkünfte sind bei uns geeignet? In: LWF Wissen 57, S.63-71
Go to source
Artikel
Christopher J. Earle (2000). Informationen zur Gattung Cedrus bei The Gymnosperm Database. Abgerufen am: 16.04.2021
Go to source
Artikel
Schade, F. & Jockusch, H. (2018). Scheinzypresse, In: Betörend, berauschend, tödlich - Giftpflanzen in unserer Umgebung, S. 235-237
Go to source
Artikel
Grosser, D. (2007). Das Holz der Kiefer - Eigenschaften und Verwendung. In: LWF Wissen 57, S. 67-72
Go to source
Artikel
Kloß, J. (2018). Zedernöl: Wirkung und Anwendung des vielseitigen Öls. Abgerufen am: 16.04.2021
Go to source
Artikel
Samel, G. & Krähmer, B. (2005). Heilende Energie der ätherischen Öle. S.8. Abgerufen am: 16.04.2021
Go to source
Artikel
Lenius, O. (2006). Kleines Soer-Brevier der Kleiderpflege. S.37, Lit: Berlin
Go to source
Reviews